Balanseregnskapet

Anleggsmidler

Anleggsmidlene har økt med to milliarder kroner fra 2016 til 2017. Det gjelder aktivering av ulike anleggsprosjekter i balansen på omtrent en milliard kroner. Her inngår Heggstadmoen deponi, prosjektet Renere Havn og prosjekt Tiller Øst III.

Videre er det en økning av pensjonsmidlene på 800 millioner kroner, hvor majoriteten av beløpet tilhører Trondheim kommunale pensjonskasse.

Øvrige endringer har sammenheng med aktivering og avskriving av alle anleggsmidlene. Avskrivningene i 2017 utgjorde 615 millioner kroner.

Kommunens utlån har økt med 170 millioner kroner. Det er lånt ut 80 millioner kroner til stiftelsen Trondheim pirbad i forbindelse med bygging av to nye øvingsbasseng. Det øvrige skyldes økte utlån til startlånsordningen.

Aksjer og andeler har økt med 22 millioner kroner i 2017.

Omløpsmidler

Premieavviket ble redusert med 59 millioner kroner i 2017, og var ved årsskiftet på 1,28 milliarder kroner. Reduksjonen skyldes at innbetalte pensjonspremier var lavere enn summen av beregnede pensjonskostnader og amortiserte premieavvik.

Endringer i verdien av obligasjoner, aksjer og andeler kommer som følge av endringer i de investerte midlene i kraftfondet.

Kommunens samlede kontantbeholdning har økt, og kommunens likviditet er god.

Egenkapital

Egenkapitalen har økt med knappe 1,3 milliarder kroner i 2017. Dette skyldes økning i kapitalkontoen, men også økning i disposisjonsfondet og årets resultat bidrar til økningen.

Årets regnskapsmessige mindreforbruk på 440 millioner kroner er plassert som en del av kommunens egenkapital.

Kapitalkontoen forklarer det meste av den økte egenkapitalen. I forbindelse med at verdien av anleggsmidlene har økt, har også egenkapitalfinansieringen økt.

Langsiktig gjeld

Langsiktig gjeld øker som følge av økning i pensjonsforpliktelsene på i overkant av 800 millioner kroner, og en økning i kommunens innlån på i overkant av 50 millioner kroner.

Økningen i pensjonsforpliktelsene skyldes flere ansatte og generell lønnsvekst.

Kommunens innlån omtales nærmere i finansrapporten for 2017.

Kortsiktig gjeld

Den kortsiktige gjelden øker med 80 millioner kroner og er i stor grad relatert til feriepenger, merverdiavgift, leverandørgjeld og periodisering.