Plan- og bygningstjenester

Plan- og bygningstjenestene har i 2017 bidratt til sluttbehandling av detaljreguleringsplaner for om lag 2 800 boliger. Dette er 800 mer enn i 2016, og høyere enn det stipulerte behovet på rundt 1 500 boliger som kommunen har for å dekke sin årlige vekst med om lag 3 000 innbyggere. Evaluering av målene i Miljøpakken viser at boligveksten i stor grad har kommet som fortetting, og at arbeidsplassintensive virksomheter har blitt lokalisert innenfor kollektivbuen. I desember 2017 ble byutredningen sendt på høring. Den danner grunnlag for forhandlinger om byvekstavtale i 2018.

Arbeidet med planene i planstrategier har tatt mye kapasitet i 2017. Alle planer kommunen har ansvar for er igangsatt, unntatt plan for Klett og Ranheim. I 2017 har tjenesteområdet bidratt i planlegging av en rekke tiltak i forbindelse med innføring av Metrobuss. Midtbysamarbeidet er videreført med et nytt midtbyregnskap. Tjenesteområdet har i 2017 startet opp arbeidet med plan for sentrumsutvikling med sentrumsstrategi, områdeplan for nordøstre kvadrant i Midtbyen og gatebruksplan.

Kommunedelplan for Nyhavna er et viktig strategisk verktøy for å sikre en urban utvikling av et stort og sentrumsnært havneområde. Trondheim kommune har bidratt til å gjennomføre “Hendelser på Nyhavna” - arrangert i samarbeid med Trondheim havn. Arrangementet synliggjorde lokale drivkrefter og viste fram områdets kvaliteter for byens befolkning.

For områdeløft Saupstad/Kolstad har plan-og bygningstjenestene bidratt med å legge tilrette for oppstarten av byggingen av Heimdal videregående skole og jobbet med en strategisk plan for uteområder. Det er også jobbet med å klargjøre rammene for videre oppfølging av mulighetsstudiet for Tiller sentrum, og en trafikkanalyse for Heimdal for å se på videre utvikling av Heimdal sentrum.

I 2017 er planlegging av ny bycampus fulgt opp i tråd med mål og framdriftsplan.

Sak om planprogram er ferdigstilt til politisk behandling.

Løsning for enkelt innsyn i saksdokumenter for alle plan- og delesaker via kommunens kart ble satt i drift i 2017.

Økonomi

Byplankontoret hadde i 2017 et mindreforbruk på i overkant av to millioner kroner. Den viktigste årsaken var mer i refusjon for arbeid med metrobussoppgaver enn hva som var forutsatt. Kart- og oppmålingskontoret fikk et resultat som var 0,7 millioner kroner bedre enn budsjettert i 2017.

Tjenesteområdet har i henhold til Plan og bygningsloven ansvaret for de tre selvkostområdene byggesaksbehandling, første del planbehandling og delesaker etter matrikkelloven. I 2017 fikk de tre selvkostområdene et negativt resultat på mellom én og tre millioner kroner. Det negative resultatet for områdene ble finansiert ved å benytte områdenes selvkostfond.

Personal

Antall årsverk innenfor tjenesteområdet har økt noe. Hovedårsaken er behovet for å yte bistand inn i metrobussprosjektet. Sykefraværet har i perioden 2015-2017 ligget på et stabilt, relativt lavt, nivå.

Les mer om personal

Mål og resultater

Tjenesteområdet bidrar til å oppnå følgende mål i kommuneplanens samfunnsdel:

2.3 I 2020 skal Trondheim ha en fysisk byutforming som fremmer livskvalitet og helse

2.4 I 2020 skal Trondheim ha en bærekraftig forvaltning av naturmiljø og areal

2.6 I 2020 er Trondheim rollemodell for konkurransedyktige og bærekraftige areal- og transportløsninger

3.1 I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid (bidragsyter)

3.8 I 2020 har Trondheim et levende bysentrum

Les mer om mål og resultater for tjenesteområdet

Nøkkeltall (KOSTRA)

Plan- og bygningstjenester sammenlignet med andre ASSS kommuner. Tall i kroner per innbygger:

Andre nøkkeltall for plan- og bygningstjenester:

* Av disse sakene er det flere store planer med mellom 300 og 950 boliger.

** Trafikksaker er gjennomgått på ny, og det har vist seg at samferdselssaker har blitt registrert på litt ulike koder i ESA. Tallene i klammer er de som tidligere er rapportert, mens tallene uten klammer er de nye tallene som gir et mer korrekt bilde.

*** Det er i årets rapportering ikke skilt mellom tre og tolv ukers saker ved ett-trinns søk grunnet manglende statistikkgrunnlag i nytt byggesakssystem - eByggesak.

**** Summen stemmer ikke med antall saker her - da det her ikke rapporteres for rene dispensasjonssaker. 329 behandlede dispensasjonssaker er tatt med i summen av saker vi har behandlet.