Personal

Barnehager

Sykefraværet er fortsatt høyt i barnehagene. Fraværet i 2017 var 11,7 prosent, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra 2016. Det jobbes godt og målrettet i barnehagene for å forebygge og redusere sykefraværet. Det er likevel flere barnehager som har et bekymringsfullt høyt fravær. Sykefraværet varierer fra lavest 2.6% til høyest 18.5%. Arbeidsmiljøgruppene i barnehagene er involvert i arbeidet, og det foregår erfaringsdeling og refleksjon enhetene imellom. Rådmannen utarbeidet høsten 2016 egen tiltaksplan for arbeidet med sykefravær, hvor hygiene og organisering av basebarnehagene var to tiltak enhetene skulle ha fokus på. Tiltakene ble videreført i 2017. Det er vanskelig å si noe om effekten av tiltakene.

Høsten 2017 ble ti enheter involvert i NED-prosjektet. Det er ennå for tidlig å si noe om det lykkes å få ned sykefraværet gjennom prosjektet som vil pågå ut 2018. De utvalgte enhetene deltok i oktober 2017 på en stor workshop sammen med ti enheter fra helse og velferd. Enhetene følges opp systematisk av Nav, Personaltjenesten og Arbeidsmiljøenheten.

Høsten 2017 innførte barnehagene helhetlig ledelse, og barnehagene med 30 ansatte tilsatte avdelingsleder. Avdelingslederstillingene ble utlyst i 100 prosent stillinger, og 44 avdelingsledere i 33 barnehager ble tilsatt fra 1. august 2017. 20 prosent av stillingen forutsettes rettet mot brukernære oppgaver. De resterende 24 barnehagene har fortsatt fagleder i ulike stillingsstørrelser.

De fleste barnehagene er godt i gang på Ledelsesskolen. Samling to tar blant annet for seg HMS i et personalperspektiv. Arbeidsmiljøenheten jobber her med lederteamene med hvordan de kan avdekke belastende oppgaver og situasjoner i barnehagen, og hvordan personalet kan ivaretas når belastningen blir stor. Dette responderer lederne svært godt på, og det jobbes videre med dette ute på enhetene i etterkant av samlingen.

Blant de 191 nye mottakerne av uføretrygd i Trondheim kommunale pensjonskasse (TKP) i 2017, var 43 mottakere ansatt innenfor barnehagesektoren. Det er grunn til å tro at årsakene er de samme som ellers i kommunen, lettere psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser.

Tall fra desember 2017 viser at de aller fleste barnehagene har påbegynt utviklingssamtaler med de ansatte i 2017. Der det ikke er påbegynt er en mulig årsak at det har vært lederskifte i løpet av året. Det er noe usikre tall når det gjelder ferdigstillelse av samtalene. En årsak kan være at samtalene ikke er haket av for gjennomført i HR portalen.