Likestilling

Arbeidsgiverområdet

Kjønn

Ut fra befolkningssammensetningen skulle det ha vært lik fordeling mellom kvinner og menn i arbeidsstokken. Per 31. desember 2017 utgjorde kvinnene 75,7 prosent av de fast ansatte, det samme som i 2016. Av lederne er 30,4 prosent menn. Ut fra den kjønnsmessige sammensetningen av arbeidsstokken er mannlige ledere litt overrepresentert.

Menn i barnehage

Det langsiktige målet er at andelen menn i barnehager skal øke til 12 prosent. Andelen menn i barnehager i 2016 var på 13 prosent. I 2017 har dette gått ned til omkring 10,5 prosent, i alt 202 menn.

Ved Dronning Mauds Minne begynte 69 menn sin utdannelse som barnehagelærer i 2017. Dette utgjør 21,5 prosent av alle førsteklassingene.

27 menn ble uteksaminert våren 2017. Dette utgjør 15 prosent av alle som ble uteksaminert.

Deltidsklassen trekker prosenten ned. Det ble ikke uteksaminert noen gutter fra deltidskullet som startet opp våren 2013. Ser man bort fra deltidsklassen, ble 20 prosent gutter av totalen uteksaminert i 2017.

Menn i omsorgstjenesten

I 2017 var det 682 menn ansatt i omsorgstjenesten. Det utgjør 16,3 prosent av alle ansatte. Dette er en liten nedgang fra 2016. Trondheim kommune er fortsatt den eneste kommunen hvor Menn i helse er gått over fra prosjekt til ordinær drift, og nå på tredje året.

Det har også i 2017 vært et samarbeid med nabokommunene Klæbu og Ørland. I løpet av høsten 2017 har kommunene Malvik, Melhus og Skaun meldt sin interesse og vil være med igjen i 2018. Trondheim har til enhver tid “garanti” for og opsjon på 20 læreplasser til Menn i helse. Siden den spede starten på prosjektet i 2010 har 71 kandidater tatt fagbrev. Av alle 71 med fagbrev har 92 prosent av disse en jobb å leve av. 52 prosent av kandidatene har oppnådd resultatet “Meget godt bestått” som er beste karakter på fagprøven. I tillegg har sju kandidater gått videre til bachelor innen sykepleie (fem personer ) eller vernepleie (to personer ). I kullet som startet i 2017 er det 17 personer i klassen. Alle disse planlegger å tegne lærekontrakt med Trondheim kommune.

Lønnsutvikling mellom kvinner og menn

Gjennomsnittslønnen for menn er høyere enn for kvinner. Dette skyldes primært at flere kvinner enn menn arbeider deltid. De største faggruppene er lønnet etter garantirammer og fagstiger der lønn fastsettes på grunnlag av ansiennitet, utdanning, kompetanse og meransvar. Dette sikrer lik lønn for likt arbeid i kommunen.

I og med at mye av lønnsveksten skyldes prosentvise tillegg, vil veksten i kroner være forholdsvis størst for de gruppene som har høyest lønn i utgangspunktet. Det er flere menn enn kvinner som er ansatt i stillinger med høye kompetansekrav og ansvar. Dette er også en medvirkende årsak til lønnsforskjellen.

Kvinner har samme stillingsprosenten som i 2016. Det samme gjelder menn. Den gjennomsnittlige lønnsforskjellen mellom menn og kvinner har økt noe i løpet av 2017. Vedlagt følger oversikt over stillingsgrupper og lønn, og lønn fordelt på sektor, jf. vedlegg III.

Medarbeidere med innvandrerbakgrunn

Rådmannen gjennomførte per 1. januar 2018 en opptelling over antall medarbeidere fra Øst-Europa, Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika og Oseania (bortsett fra Australia og New Zealand).

Tallet på medarbeidere med innvandrerbakgrunn økte med 130 fra 2016 til 2017, og utgjorde i 2017 rundt 10,2 prosent av kommunens ansatte. Bemanningen i Trondheim kommune skal speile befolkningssammensetningen. Innbyggere med landbakgrunn som nevnt over utgjør om lag 10,3 prosent av Trondheim kommunes befolkning.

I løpet av 2017 ble følgende aktiviteter gjennomført for å øke andelen ansatte med innvandrerbakgrunn:

  • Ung i jobb - sommerjobb for unge mellom 16-18 år lyste ut 40 sommerjobber på helse- og velferdssenter og helsehus. Det kom inn 290 søknader fra, 170 jenter og 120 gutter. 28 søkere hadde annen nasjonalitet enn norsk, fra 16 ulike nasjonaliteter. Tre ungdommer med innvandrerbakgrunn fikk sommerjobb.
  • Praksisbanken er en oversikt over hvor det også finnes oversikt over tilgjengelige praksisplasser for språk- og arbeidspraksis for innvandrere.


Praksisbanken ble brukt i liten grad i 2017, kun registrert 42 påmeldinger i systemet, mot 130 i 2016. De fleste formidlinger av praksisplasser i løpet av 2017 er blitt avtalt direkte mellom de som har behov og enheter, vi har derfor ikke en samlet oversikt over dette i år. Årsak er at den eksisterende praksisbanken opplevdes lite oversiktlig.

Ny praksisbank vil bli satt i drift våren 2018, og den vil forhåpentligvis gi bedre oversikt over tilgjengelige praksisplasser.


Lederrekrutteringsprogrammet for innvandrere 2017

For andre gang har kommunen gjennomført et eget traineeprogram for lederopplæring av innvandrere. Målet er fortsatt å stimulere til økt andel innvandrere i ledende stillinger, og i større grad avspeile andelen av innvandrere i kommunens befolkning.

Kriteriene for å delta var at søkerne var ansatt i kommunen med opprinnelse fra ikke-vestlige land og med godkjent relevant høyere utdanning. Søkerne måtte i tillegg ha anbefaling fra egen leder. Av 23 søkere oppfylte 17 kriteriene, og ble derfor invitert til intervju for å kartlegge motivasjon og forutsetninger. Som forrige gang ble ti valgt ut til å delta. Deltakerne kom fra fagarbeiderstillinger ved enheter som blant annet NAV, interne tjenester, tolketjenesten, helse- og velferd og Barne- og familietjenesten.

Programmet ble gjennomført i løpet av 2017, og omfattet fem samlinger.

Samlingene ga en bred oversikt over ulike perspektiv på kommunal ledelse. De ble tilrettelagt av ansatte fra fagstab, interne tjenester, utvalgte enheter og eksterne bidragsytere. Deltakerne hospiterte en uke på egnet enhet der de fulgte ledelsesprosesser under veiledning fra enhetsleder. Etter gjennomført program er deltakerne sikret å bli kalt inn til intervju på de tre første lederstillingene de søker på og er kvalifisert for.

Programmet ble evaluert i etterkant. Deltakerne vurderer programmet som nyttig og motiverende for å søke lederstillinger i fremtiden. Etter å ha gjennomført programmet for andre gang, vil vi vente med å sette i gang nye program. Vi ønsker først å se i hvilken grad kandidatene lykkes med å konkurrere seg til ledende stillinger.

I første omgang antar vi at deltakerne aspirerer til å få avdelingslederstillinger, men på sikt er målet flere enhetsledere med innvandrerbakgrunn.

Fra første kull har en av ti lyktes med å konkurrere seg til avdelingslederstilling, mens to av ti fra andre kull har konkurrert seg til lederstillinger.


Beholde og rekruttere medarbeidere med nedsatt funksjonsevne

En av målsettingene i IA-avtalen er å hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Det jobbes mye med oppfølging av sykefravær ute på enhetene, og arbeidet tilrettelegges så langt det lar seg gjøre. Noen ansatte får tilbud om annet arbeid på grunn av nedsatt arbeidsevne.

14 personer har i 2017 fått annet arbeid på grunn av sykdom. Ni fra helse og velferd, fem fra oppvekst og utdanning. En mann, resten kvinner.

Praksisplasser for personer som står utenfor arbeidslivet

En stor andel av enhetene i Trondheim kommune tar imot personer i språkpraksis, arbeidspraksis og arbeidsutprøving slik at deres muligheter for å få innpass i arbeidsmarkedet øker. Praksisbanken skal brukes til å organisere og få oversikt over praksisplassene.

Det ble gjennomført seniorsamling i mai 2017 med 250 deltakere.

Ytterligere tiltak for seniorer er at arbeidstakere fra fylte 60 år skal få tilbud om utviklingssamtale i seniorperspektiv.

”Ung i jobb - 17”

40 stillinger ble lyst ut på helsehus og helse- og velferdssenter for fire fastsatte sommeruker.

Det var 290 aktuelle søkere, 17 jenter og 120 gutter.

Av disse hadde 28 søkere annen nasjonalitet enn norsk, og kom fra 16 ulike nasjonaliteter.

Andre rekrutteringstiltak for ungdom

  • Yrkesfagmesser på de videregående skolene i Trondheim i 2017
  • Stand på utdanningsmessa “ Ta utdanning” i Trondheim Spektrum i 2017
  • Samarbeid med de videregående skolene i Trondheim om å gi informasjon i klasser på vg1 og vg2 og i foreldremøter, gjennom at kommunen har samarbeidsavtaler med de videregående skolene i byen
  • Bruk av sosiale media som Facebook for å markedsføre kommunen som lærebedrift i 12 ulike fag
  • Kick- off på Torget for alle lærlinger som ble ansatt i 2017
  • Leskur reklame for ledige læreplasser i kommunen i 2017
  • Rådgiverkonferanse for rådgivere i ungdomsskoler og videregående skoler med en dags fokus på yrkesfag