Forord

Årsrapporten for 2017 viser mangfoldet i kommunens virksomhet gjennom presentasjon av en rekke fakta og vurderinger. Det som presenteres er i hovedsak tilbakeskuende, men skal også gi retning for fremtiden. Å gjøre opp status for et tilbakelagt år på en enkel og innsiktsfull måte er krevende.

I 2017 hadde vi driftsinntekter på 14,5 milliarder kroner, driftsutgifter på 14 milliarder kroner og utgifter til investeringer på 2,2 milliarder kroner. Dette høres imponerende ut, men hva betyr det egentlig?

For å få mer grep om virkeligheten må vi gå inn i organisasjonen og virksomhetene - hva har stått i sentrum for organisasjonen generelt og virksomhetene spesielt i 2017?

Utvikling og endring av organisasjonen er en viktig oppgave. I 2017 ble det etablert et tredje ledernivå for å styrke nærhet mellom ledere og medarbeidere, og på den måten forbedre vår tjenesteproduksjon. I løpet av 2017 er det tilsatt om lag 500 avdelingsledere. Parallelt ble Ledelsesskolen videreført.

Alle enhetsledere og avdelingsledere deltar på ledelsesutvikling gjennom Ledelsesskolen. Hensikten med programmet er å gi lederteamet og den enkelte leder mulighet for faglig påfyll og kritisk refleksjon rundt lederrollen på veien mot å forme en ny, helhetlig ledelsespraksis i kommunen. Lederne og teamene blir utfordret til å se nye muligheter til å forbedre tilbudet til brukerne - i samhandling med brukere, pårørende, frivillige organisasjoner, universitet og kunnskapsmiljøer og private/næringsliv. Skal vi lykkes med å gjennomføre nødvendige endringer, så må organisasjonen være rigget til å gjøre nettopp det.

I 2017 fremforhandlet vi en omfattende avtale mellom Trondheim kommune og NTNU, kalt Universitetskommune TRD 3.0. Avtalen dekker samarbeid innen forskning, undervisning og innovasjon innenfor alle sektorer, og skal bidra til å sikre kommunens langsiktige tilgang på kunnskap og kompetanse.

Årsrapporten for de enkelte tjenesteområdene viser at vi stort sett når de målene vi har satt for tjenestene, men det er også flere eksempler på at vi har utfordringer å jobbe med.

Oppvekst- og utdanningsområdet har høy grad av måloppnåelse både i barnehage og skole. På barnehageområdet reises det bekymring over at kompetanseutviklingen i mindre grad skjer i selve barnehagen, og at sykefraværet fortsatt er høyt. Skolene oppnår generelt tilfredsstillende resultater, men melder om utfordringer i skolemiljøet. Dessverre ser vi en økning av vold og trusler i skolen.

For helse- og velferdstjenestene står strategien tidlig innsats i sentrum, og årsrapporten vitner om at innsatsen gir resultater. Antallet mennesker med rus- eller psykiske problemer som deltok på mestringskurs økte betraktelig i 2017. Av disse sier tre av fire at de har fått det bedre. BOA-skolen (BOA=bo- og aktivitetstilbud) er et annet eksempel på tidlig innsats. Skolen gir medarbeiderne kompetanse til å bistå brukerne i å ta egne valg. Det generelle folkehelsearbeidet er også en mer integrert del av helse- og velferdsarbeidet i 2017. Flere brukere deltar i mestrings- og kurstilbud om egen helse, kosthold og overvekt. Hverdagsrehabilitering ble innført i alle enheter for hjemmetjenester, og flere brukere inkluderes i tilbudet.

På noen områder ble ikke målene nådd i 2017. Vi nådde ikke målet om ti prosent færre brukere av sosialhjelp, og heller ikke målet om maksimalt seks måneder ventetid på bolig i bofellesskap.

2017 var et stort og viktig arrangementsår i Trondheim. I februar ble Tråante - samefolkets 100-årsjubileum - markert med en rekke arrangementer over flere dager. Reformasjonsjubileet samlet nasjonen til markering i Nidarosdomen, og i juni ble den internasjonale vitenskapsfestivalen Starmus arrangert for første gang og satte et internasjonalt søkelys på teknologihovedstaden. Det var også et begivenhetsrikt år for idrettsbyen Trondheim med en rekke nasjonale og internasjonale arrangementer innenfor en rekke grener, og der World Cup i Granåsen igjen var svært viktig med tanke på den pågående søknaden om et nytt VM på ski i Trondheim. Trondheim kommune åpnet Norges første godkjente kunstgressbane uten påfyll av gummigranulat for breddefotball på Leangen.

Hvordan skal byen vår utformes for å møte fremtidens krav til klima og miljø? Dette er kanskje det mest sentrale spørsmålet i arbeidet med byutviklingen. I løpet av fjoråret utarbeidet vi en rekke planer for den fysiske byutformingen.

Byutredningen er en overordnet premissleverandør, og planen ble sendt på høring i desember 2017. Den danner grunnlaget for forhandlinger om byvekstavtalen i 2018. Fremtidig mønster for samferdsel er et annet sentralt element, og gjennom 2017 er det planlagt en rekke tiltak med innføring av Metrobuss. Andre viktige planer som det ble jobbet med i 2017 er kommunedelplan for Nyhavna, plan for ny campus for NTNU, forberedende planarbeid for sentrumsutvikling på Tiller og Heimdal og oppstart av arbeidet med plan for sentrumsutvikling. Gjennomføringsplan for Torvet ble vedtatt i 2017. Revidert klimaplan, plan for friluftsliv og grønne områder og kommunedelplan for vannforsyning 2016-2028 ble også vedtatt i 2017.

Brukerundersøkelsene i 2017 viser at byens innbyggere stort sett er fornøyd med tekniske tjenester, både sommer og vinter. Det er gledelig at innbyggerne er fornøyd med driften av Midtbyen, ettersom dette har vært et prioritert område.

Gjennomgangen ovenfor viser at vi har god “drive” på utviklingen for å møte fremtidens utfordringer, men at vi også har sterkt fokus på “dagen i dag”. Oppsummert viser status ved utgangen av 2017 at kommunen har en robust økonomi, en organisasjon med medarbeidere og ledere som er i stadig søken etter bedre løsninger for brukerne av våre tjenester og for byutviklingen, og ikke minst tall som indikerer at sykefraværet er på vei ned.

Til slutt vil jeg takke alle medarbeidere for vel utført arbeid i 2017, og alle kommunens samarbeidspartnere for et godt samarbeid i året som har gått.

God lesing !

Morten Wolden

rådmann