Miljøpakken

Programområder

Om Miljøpakken

Miljøpakken for transport er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Samarbeidet kom igang etter et initiativ fra Trondheim kommunes politikere i 2008. I februar 2016 signerte Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune Norges første bymiljøavtale med staten. Avtalen representerer en styrking og videreutvikling av Miljøpakken, som følge av at en så langt hadde oppfylt nullvekstmålet i Klimaforliket. Den totale rammen i Miljøpakken er dermed på over 15 milliarder kroner. Finansieringen inkluderer utbygging av hovedvegnettet, et statlig bidrag til metrobuss og utvikling av kollektivtilbudet for øvrig, etablering av et hovednett for syklister, bedring av trafikksikkerheten og forholdene for gående og bedring miljøforholdene.

Om lag 30 medarbeidere i de tre etatene er prosjektledere i Miljøpakkens prosjekter, men betydelig flere er direkte involvert i prosjektarbeidene. Miljøpakken er organisert med et eget sekretariat som er underlagt Kontaktutvalget (styringsgruppa), mens den kommunale delen av programmet følges opp av en egen gruppe organisert under kommunaldirektør for byutvikling i en matriseorganisering.

Resultater

I 2017 har utviklingen av personbiltrafikken vært tilnærmet null som er bymiljøavtalens forutsetning. Elbilandelen økte fra 7 prosent ved utgangen av 2016 til 8,5 prosent ved utgangen av 2017.

Veksten i kollektivtrafikken i Trondheim (buss og trikk) var om lag 5 prosent i 2017. Samlet vekst siden 2011 ligger på i overkant av 31 prosent. Miljøpakken gjør også årlig manuelle tellinger av gang- og sykkeltrafikken på bruene inn mot Midtbyen. Tallene viser ca 9 prosent økning i gangtrafikken det siste året, og en liten nedgang i sykkeltrafikken fra 2016 til 2017 (1 prosent). I perioden 2010-2017 er det registrert en vekst i henholdsvis gang- og sykkeltrafikken på 39 prosent og 52 prosent. Det er også gjort manuelle tellinger ved 15 grunnskoler i Trondheim siden 2013. Så langt viser tellingene at antall barn som blir kjørt til skolen er redusert fra 21 prosent til 13,5 prosent i perioden 2013 til 2017. Antallet barn som sykler har i samme periode økt fra 8 prosent til 26,5 prosent.

Aktiviteter og tiltak utført av Trondheim kommune for Miljøpakken i 2017

Totalt sett var rammen for tiltak i Miljøpakken om lag 1,5 mrd i 2017. Regnskapet fra Statens vegvesen viser et forbruk på 857 millioner kroner, inkludert kommunens bidrag på 18 millioner kroner eksklusiv mva. Av totalen har Trondheim kommune produsert for om lag 218,6 millioner kroner. Av dette var 173,6 million kroner brukt til investeringstiltak og 45 million kroner til driftstiltak. Prosjektene og aktiviteten omtales under.

Lokale veger og gatebrukstiltak

Aktiviteten har i 2017 dreid seg om oppstart av bygging for en ny trasé for Johan Tillers vei mellom Heimdalsvegen og Industrivegen. Prosjektet foregår i nært samarbeid med Jernbaneverket. Dette vil gi en bedre vegtilknytting for Heimdalsområdet mot E6. Tiltaket medfører også at Smedbrua kan stenges for biltrafikk og bli en ren gang- og sykkelbru. Prosjektets totalramme er på om lag 200 millioner kroner, og vil ferdigstilles til desember 2018.

Kollektivtiltak

Arbeidet med metrobuss fase 1 startet opp i 2016. Fase 1 er gjennomføring av de tiltakene som må til for at AtB sin nye rutestruktur skal fungere fra august 2019. Disse tiltakene vil bli bygget ut i perioden fram til 2019. Hovedsakelig dreier dette seg om holdeplasser, knute- og omstigningspunkt og strekningstiltak innenfor en finansieringsramme på 660 million kroner. Det er også gjennomført prosjektering og grunnerverv av kollektivfelt, superbussholdeplass og sykkelanlegg langs Høgskoleringen og deler av Jonsvannsveien, som har byggestart i 2017. Begge anleggene er viktige tiltak for superbusslinje S3. Videre planlegging av løsning for superbusstrasé i Innherredsveien pågår også. Det er politisk enighet om å gjennomføre en forsøksordning for å teste ut effekter av ulike løsningsvalg, og det arbeides med å få gjennomført dette i 2017.

Oppgradering av trikkens infrastruktur skjer løpende. I 2016 er det utført en rekke mindre oppgraderinger langs traseen og flere av holdeplassene er også oppgradert til universell utforming. Det er også utført oppgradering og universell utforming av flere bussholdeplasser i 2016; ved Forsøket bru og på Flatåsen. Arbeidet fortsetter i 2017.

Informasjonsarbeid og reiserådgivning

Miljøpakkens reiserådgivere jobber med reiser til skole, virksomheter og fritidsaktiviteter. Målet er å påvirke valg av reisemiddel fra bil til sykkel, gange og kollektivtransport. Virksomhetene som deltar i program for reisevaneendring får blant annet låne syv elsykler i to uker. Skolene får tilbud om trafikkopplæring og rådgivning. Reiserådgiverne gjennomfører også gratis sykkelsjekk flere steder i byen og det tilrettelegges for bruk av sykkel ved store kulturarrangementer. Miljøpakkens kommunikasjonsgruppe arbeider med generell informasjon om Miljøpakken rettet mot folk flest i byområdet. Viktige oppgaver er å spre kunnskap om hva Miljøpakken bygger, om formålet med tiltakene og om resultater av innsatsen. Miljøpakken er etablert som en merkevare som bidrar til bedre bymiljø og god framkommelighet for alle trafikantgrupper. Spørreundersøkelser vitner om økende forståelse også for restriktive tiltak. En ansatt i Statens vegvesen og en i Trondheim kommune utgjør den faste staben i kommunikasjonsgruppa, som samarbeider tett med reiserådgiverne.

Tiltak for syklende

Innsats for økt vinterdrift på sykkelvegnettet er videreført fra 2016. Egen evalueringsrapport fra 2017 tyder på at flere sykler om vinteren samt at brukerne er fornøyd med innsatsen som gjøres. Deler av eksisterende sykkelvegnettet er av dårlig forfatning og vanskelig å drifte med de standarder som er beskrevet i håndbøker. I den sammenheng har Miljøpakken i 2017 gitt et tilskudd (20 mill) til reparasjon av g/s-veger langs fylkeskommunalt og kommunalt nett. Vegvesenet har utført utbedringer langs fv 950 (Skovgård) og deler av Fv. 902 (Østre Rosten). Det er også planer for forsterkning på eks. g/s-veg langs fv 860 (Utleirvegen) i 2018. Trondheim bydrift følger opp på kommunalt vegnett. Eks. g/s-veg på Stavne er utbedret og utvidet til sykkelveg med fortau. I tillegg er bydrift i gang med utbedringer på delstrekninger på den del av hovednett for sykkel som er prioritert mht. økt innsats på vinterdrift. Arbeidene med bygge sykkelveg med fortau i Høgskoleringen ble startet opp i 2017 og skal etter planene ferdigstilles i løpet av 2018. Bromstadvegen (inkl. delparsell av Kong Øysteins veg) ble ferdigstilt med sykkelveg og fortau i 2017.

Det er også inngått kontrakt med entreprenør for bygging av sykkelveg langs Jarleveien og Stiklestadveien (byggestart i 2018). I 2017 ble også Dybdahls veg ferdigstil med røde sykkelfelt på hele strekningen. Ranheimsruta med sykkeltilrettelegging i Bakkegata, Kirkeringen og Gamle Kongeveg ble startet opp i 2017 og skal ferdigstilles i løpet av 2018. Brattørruta fra Ila over Brattøra og gjennom Lademoen er supplert med visningsskilt og sykkelsymbol i gata.

Miljøpakken har lagt frem en plan for sykkelparkering i Midtbyen. Bystyret vedtok i den sammenheng at en også skulle jobbe videre med utvikle sykkelhotell i Trondheim.

Mange av de punktutbedringer som ble bestilt i 2016 og 2017 er oversendt for detaljering/utførelse. Dette er i stor grad sykkeltilrettelegging i kryss langs fylkesveger.

Tiltak for gåing

I 2017 har hovedfokus vært på oppgradering av snarveier til definerte målpunkt som skole, lokalsenter, arbeidsplasskonsentrasjoner, idrettsanlegg og holdeplasser.

I løpet av 2017 ble det ferdigstilt 10 snarveier spredt over hele byen. I tillegg er 2 mindre fortaus strekk oppgradert. Det er også etablert belysning på 4 eksisterende snarveier. Ytterlige 7 snarveier er under prosjektering med ferdigstilling i 2018. Midler har også blitt brukt som tilskudd til driftutstyr tilpasset vinterdrift av snarveier.

Gågruppa har i forbindelse med Metrobussprosjektet utarbeidet en grundig rapport for gangforbindelser til Metrobusstasjoner. Rapporten viser en systematisk kartlegging av alle manglende/dårlige gangforbindelser til stasjoner i ny struktur. Alle tiltak er gitt prioritering ut fra gitte kriterier. Rapporten er politisk vedtatt og et viktig dokument for oppgradering av gangforbindelser til Metrobusstasjoner.