Veckans tips 2023

Tidigare årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Jul och nyår      Vecka 51-1

Diagram - dekorativ bild

Veckans tips jul

Se vad som trendade i Sverige 2023 - enligt Googlesökningar. Här kan du också jämföra mellan länder eller se det som trendat globalt. För Sverige finns även sammanställningar från 2011 och framåt.    Året med Sök 2023 >> 

God Jul & Gott Nytt År!

God jul och gott nytt år - krans

Vecka 50

Bild av senaste numret Pedagogisk forskning

Pedagogisk forskning

Skolporten är ett magasin som omvärldsbevakar forskning i/för skolan. En gång per år kommer magasinet Pedagogisk forskning ut som är tillgängligt för alla - även utan prenumeration.

Till Pedagogisk forskning >>

Vecka 49

Digitala lektioner Internetstiftelsen

Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens podd i två säsonger där Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i skolan och om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla. Senaste avsnittet: Varför behöver lärare och elever veta mer om AI? - med Linda Mannila.

Till Digitala lektioners podd >>

Vecka 48

Blir världen bättre?

globalamalen.se (som drivs av United Nations Development Programme (UNDP)) finns det digitala och lättillgängliga materialet "Blir världen bättre?" Genom visuell presentation av fakta och statistik, ett visst mått av interaktivitet, och möjlighet att följa sina egna framsteg - är förhoppningen "att ge ungdomar verktyg för att förstå världen vi lever i. Att kunna reflektera över läget i världen bidrar till en nyanserad världsbild och något som gynnar elevers lärande i alla skolans ämnen."  På globalamalen.se finns också mer material riktat mot skolan.

Till Globala Målen >>
Till Blir Världen Bättre? >>

Vecka 47

Bad News Swe - logga

Bad News Sweden

Från Fejkade nyheter till kaos! Hur lågt kan du gå? Försök få så många följare som du kan!  I det här spelet tar du rollen som en spridare av fejknyheter. Glöm allt vad etik heter och gör din persona till en samvetslös tyrann över det fria ordet.  Men håll koll på dina ’följare’ och på din ’trovärdighet’.  Bad News Game är tänkt att användas inom undervisning och forskning. Målgruppen är de mellan 15-35 år gamla. Spelet innehåller vissa ämnen och uppgifter som kan uppfattas som stötande.

 Till spelet Bad News Sweden >>

Vecka 46

ResearchED logga

ResearchED 2023

På UR-play finns sex halvtimmes-föreläsningar från vårens konferens ResearchED i Haninge.  Forskare, pedagoger och författare föreläser om 

ReserachED 2023 på UR-play >>

Vecka 45

TeachMeet 16 november kl 15

TeachMeet är ett informellt möte för lärare inom UBF. Fokus är nätverkande och möjlighet att ta del av exempel på digitalisering i organisation och verksamhet. Vid detta tillfälle har vi fokus på betyg och bedömning i ljuset av ny teknik: Vad innebär den tekniska utvecklingen för din bedömning? Måste du ändra dina examinationsmetoder? Kan tekniken hjälpa dig att göra bättre/annorlunda examinationer? Kan du ta hjälp av digital teknik i din bedömning? 

Mer information och anmälan >>

Vecka 44

Integritet

Enligt rapporten Svenskarna och Internet vill svenskarna inte ha riktad nätreklam, men tycker att polisen ska få ta del av privata konversationer online vid brottsmisstanke, och vi oroar oss för filterbubblor och näthat. Integritet är viktigt men betyder olika för olika personer. Internetstiftelsen har samlat artiklar och filmer på temat - hjälp att ta kontroll över ditt digitala jag.

 Internetstiftelsen - Integritet >>

Vecka 42

Nu kan du använda Google Bard om du vill

Nu har personal på utbildningsförvaltningen möjlighet att testa Bard som är Googles motsvarighet till ChatGPT. Huvudsyftet är att underlätta för lärare att utforska de verktyg som många elever redan använder. Användningen är helt frivillig och kräver att du aktiverar verktyget. Elever har inte tillgång till Bard via skolkontot. Läs mer om hur du får tillgång till Bard och hur du kan använda verktyget >>

 Läs vidare om  riktlinjer och hur du kommer igång >>

Vecka 41

Svenskarna och internet

Svenskarna och Internet

10 oktober släpptes Internetstiftelsens årliga undersökning "Svenskarna och Internet" som blir mer omfattande för varje år. Rapporten ska bidra med fakta och insikter om hur användningen av internet utvecklas. Här finns naturligtvis insikter som  har betydelse för skola och lärande.  "Svenskarna vill inte ha riktad nätreklam, men tycker att polisen ska få ta del av privata konversationer online vid brottsmisstanke. Vi oroar oss för filterbubblor och näthat, men hyllar digitala böcker och tror på digitaliseringens positiva klimatpåverkan." (från rapportens inledning)

 Till rapporten Svenskarna och Internet >>

Vecka 40

robot i skolbänken

Lär dig mer om AI

Skolverket bjuder in till en heldags webbkonferens om skola och AI 31 oktober. "Konferensen riktar sig till all pedagogisk personal och skolledare i skolväsendet och består av ett antal 30-minuterspass som du själv väljer mellan. Under konferensen får du ta del av föreläsningar från Skolverket, forskare, lärare, med flera. Ämnena omfattar bland annat källmedvetenhet, bedömning, studieteknik, internationella perspektiv och AI-perspektiv på undervisning i olika ämnen."
Dagen innan kan du delta på ett entimmes webbinarium om Chattbottar i skolan.

Information och anmälan >>

Vecka 39

Programledare för Internetdagarna

Internetdagarna 2023

Anmälan är öppen till årets digitala kompetens. Två dagar med mycket om digitalisering, samhälle och skola. Anmäl dig till en eller två dagar och få tillgång till materialet fram till årsskiftet.  I programmet finns fem parallella spår båda dagarna med gemensamma huvudtalare. 

Information och anmälan >>

Vecka 38

HeyGen - översättning och läppsynkning av video

HeyGen är en AI-tjänst där du kan få en video där någon pratar på ett språk översatt till ett annat - med läppsynkning.  Som så mycket annat i AI-utvecklingen - Spännande och lite läskigt.  Användningsområden i skolan? Informationsmaterial till Elever och vårdnadshavare, laboration i språkundervisningen?  För att få en känsla för hur det fungerar finns här några exempel:  Exempel 1 (reklam) | Exempel 2  (Carl Heath)

Till HeyGen Labs >>

Vecka 37

GPT SWE - Chat

En möjlighet att prova AI-Chat utan att skapa konto. En AI-Chat som bygger på nordisk språkmodell utvecklad av AI Sweden och RISE tillsammans med flera partners och bygger på Open AIs GPT 3-modell.  Chatten finns i en avskalad testversion. Även om du inte behöver skapa konto är det viktigt att inte skriva känsliga eller integritetskänsliga uppgifter i chatten.

Till Chat GPT-SWE >>

Vecka 36

Lärspaningen - ny podd från RISE

Podden är en del av Spaningen på RISE. Kärnan i Lärspaningen är lärande genom dialog.  I varje avsnitt bjuds en expert inom ett aktuellt ämnesområde.  Första avsnittet handlar om VR i skolan.

Till Lärspaningen >>

Vecka 35

Office 365 några olika ikoner

Lär dig verktygen i Microsoft 365 

Behöver lära dig grunderna, vill ha en repetition, få en bättre överblick eller fylla i kunskapsluckor? Intraservice erbjuder webbinarier under hösten  i Office 365, Teams och Sharepoint.

Vecka 34

RISE Webbinar "ChatGPT och skolan" 

Nu finns inspelning av webbinariet om chattbottar och skola från RISE (15 augusti) tillgängligt.
"I tidens anda vill RISE skapa en grundläggande kunskap om AI, vad den är kapabel till, och dess begränsningar. Forskare förklarar konkreta och tekniska aspekter, samt hur detta påverkar skolan, lärare och elever. Tillsammans med representanter från Skolverket diskuteras möjliga förhållandesätt och framtidsscenarion."

 Rise informationssida >>

Vecka 33

Att leda digitalisering - ett material för offentliga skolhuvudmän

Så här skriver RISE som tagit fram materialet tillsammans med skolverket: "Materialet har fokus på att bidra till samtal och öka kunskaper och förståelse för komplexiteten i digitalisering och digitala verktyg i skolans olika miljöer. Det uppmuntrar till att lyfta blicken och reflektera kring digitaliseringens påverkan, möjligheter och utmaningar i en skolkontext. Allt med det övergripande syftet att stödja beslutsprocesserna i en verksamhet som utvecklas i en föränderlig värld."

Även om materialet riktar sig till skolhuvudmän finns delar som är högst intressanta för skolpersonal i allmänhet och rektor i synnerhet.  Logga in och gå kursen eller ladda ned materialet i pdf-format med länkar till korta och tankeväckande filmer.

 Workshopmaterial: Att leda digitalisering >>

Sommaren 2023

Nytt Webbmaterial: Forskning och digitalisering, AI och skola

Vi har två nya sidor på vår sajt. Den ena samlar länkar till artiklar, samlingar, bloggar och portaler på temat forskning om skolans digitalisering. Den andra samlar material om AI och skola. Vad är AI? AI-historia, AI-verktyg, råd och tips.

Vecka 23

Generativ AI och skolan

Erik Winerö har föreläst hos oss på LeadMeet och på ett antal skolor om AI i skolan. Han har precis spelat in en film där han tydligt och pedagogiskt ger en bakgrund till vad AI är och hur det påverkar bedömningspraktik och kunskapssyn. Han lyfter också den senaste tidens inlägg om att digitaliseringen i skolan gått för långt.

   Generativ AI och skolan - Erik Winerö >>

Vecka 22

Livslångt

Livslångt är en podd om livslångt lärande som görs av RISE – Research Institutes of Sweden. Programledare är Katarina Pietrzak som möter gäster, ibland tillsammans med Carl Heath och Lars Lingman.

Livslångt >>

Vecka 21

Fördjupa dig inom AI med UR Play

Är AI farligt? Hur påverkar AI skolan? Kommer artificiell intelligens ta över världen? Frågorna är många och framtidsscenarierna ännu fler efter att fjärde versionen av ChatGPT släpptes i mars. En chatrobot som kan revolutionera vårt sätt att skriva – eller omforma samhället i grunden. UR Play har valt ut program som breddar och fördjupar perspektiven kring AI. 

 UR Play - Artificiell Intelligens >>

Vecka 20

DigiComp 2.2

EUs ramverk för digital kompetens (en del av ramverket för livslångt lärande) har uppdaterats och huvuddelarna har översatts till svenska.  Här lyfts digital kompetens utifrån fem områden: Datakunnighet, Kommunikation, Digitalt innehåll, Säkerhet och Problemlösning.

 DigiComp 2.2 >>

Vecka 19

Great Teaching Toolkit - En forskningsöversikt för framgångsrik undervisning

I förordet står att läsa "Till skillnad från andra så är The Great Teaching Toolkit [Verktygslådan] i det här sammanhanget en frisk fläkt som ser lärare som de professionella utövare de är. Den tillhandahåller både en sammanfattning av beläggen från officiella studier och resultaten av forskning, vilket möjliggör att lärare kan relatera till sina egna erfarenheter. Det som gör den så värdefull är dess fokus på praktiknära områden som har potential att faktiskt förbättra elevernas lärande."  

  Great Teaching Toolkit >>

Vecka 18

Spaningen

Nyhetsbrevet som tidigare mestadels skrevs av bortgångne Stefan Pålsson har fått en nystart – med ny hemsida och lite vidgat uppdrag. Men “ambitionen är den samma som alltid. På Spaningen ska du alltid finna aktuell, relevant, kurerad omvärldsbevakning om livslångt lärande i en digital tid” 

 Spaningen.se >>

Vecka 17

AI och skolan

...är titeln på en gratis webbok av Johan Falk, tidigare vetenskapsjournalist, webbutvecklare och gymnasielärare. Boken ger bakgrund till framför allt ChatGPT och hur verktyget kan användas i undervisning och administration - samt lyfter en del AI-fällor. Boken uppdateras kontinuerligt och kommer förmodligen i en helt ny version under våren.

  AI och skolan (pdf) >>

Vecka 15-16

Vetenskapsfestivalen 2023

17-28 april är det dags för vetenskapsfestival igen - på plats och digitalt. Programmet är indelat i tre områden: För alla, för skolklasser och för lärare. Programmet för lärare tar upp aktuella frågor, ger nya insikter och möjlighet att ta del av forskning på ett lättsamt sätt, helt kostnadsfritt. 

 Vetenskapsfestivalen 2023 >>

Vecka 14

Den sämsta volymkontrollen

En tävling för några år sedan syftade till att skapa det sämsta interfacet för volymkontroll. Den här sidan visar resultaten som är oerhört kreativa - och som i sin krånglighet kan vara utgångspunkt för goda samtal om design och pedagogik. Tipstack Erik Winerö.

  The worst volume control UI in the world >>

Vecka 13

AI i skolan

Inspelning från Tekniska museets inspirationsföreläsning om AI i skolan.  Här får du en genomgång av hur ChatGPT fungerar och tips - möjligheter och utmaningar - att använda i undervisningen. 

 AI i skolan - Tekniska museet >>

Vecka 12

Ny teknik och kunskapsresistens – källkritiska utmaningar i en digital tid

Det går att se presentationer från Internetstiftelsens event om källkritik i efterhand. Få en inblick i källkritiska dilemman i skolan, metoder att bemöta kunskapsresistens och hur man kan granska information genom lateral läsning.

Till presentationerna på YouTube >>

Vecka 11

Algoritmen

"Internet berör oss i allt, från maten vi äter till relationerna vi skapar, och dessutom i det mesta vi gillar att se, spela, läsa och lyssna på. Här utforskar vi de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet" Så beskrivs programserien som i och med senaste säsongsavslutningen gör en paus - men alla fem säsonger ligger tillgängliga på URs hemsida.

  Algoritmen på UR >>

Vecka 9

Digitala lektioner

Föreläsningar om digital kompetens i klassrum och skolor - som anordnades av Internetstiftelsen på SETT-mässan förra året.  Bland föreläsningarna:  Så lär du ut om källkritik på nätet, Framtidens skola, Digital kompetens i praktiken och Så arbetar du formativt med digital kompetens. Årets SETT-dagar hålls i Kista 18-20 april.

   Digitala lektioner på SETT 2022 >>

Vecka 8

Vad är en konspirationsteori

"På internet sprids konspirationsteorier som aldrig förr, och många lockas av berättelserna om hemliga syften bakom händelser. Många konspirationsteorier verkar oskyldiga och lustiga, men kan leda till allvarliga konsekvenser i samhället." Internetstiftelsen beskriver konspirationsteoriernas beståndsdelar och historia - samt hur man kan bemöta dem. 

Vad är en konspirationsteori >>

Vecka 7

There's an AI for that

Mycket skrivs om AI nu som följd av lanseringen av ChatGPT. Men det finns, och har funnits, många fler AI-tjänster som vi kanske inte uppmärksammar på samma sätt. Följande sida listar AI-tjänster som lanserats sedan 2016. Utan att vara heltäckande listar den 400 tjänster som lanserats bara under januari i år. Theresanaiforthat.com 

  theresanaiforthat.com >>

Vecka 5

Svar på frågor om CHATGPT och AI

Här får ni en chans att veta mer om CHATGPT samt hur det kan påverka både lärare och folk i allmänt samt tjänstens framtid.

Frågor och svar om CHATGPT>>

Vecka 3

Långläsning: Digitalisering under pandemin (Engelsk)

I denna text gör författarna från Stockholms universitet nerslag i dilemman som skolor ställdes inför under Covid19-pandemin och hur digitalisering har påverkat skolans utveckling på lång sikt.

 Future Digitalization of Education after Covid-19 >>

Vecka 2

AI - grunder

Det är mycket prat om AI i skolan och ChatGPT just nu. Universeum har två filmer som riktar sig mot högstadiets och gymnasiets elever och lärare. Här får du en kort hsitorik och beskrivning av AI utifrån tillämpningar och metoder. Dessutom AI utifrån ett skolperspektiv - utmaningar och möjligheter.

 Till Digitalt AI-paket Universeum >>