Veckans tips 2019

Andra årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Jul/Nyår - 2019

Träna på att ta pauser inför det nya arbetsåret

"How Boredom Helps You Do Your Best Thinking" - ett TED talk om tillåta sig vara uttråkad och ge hjärnan pauser - för att bli mer kreativ.  

"Do you sometimes have your most creative ideas while folding laundry, washing dishes or doing nothing in particular? It's because when your body goes on autopilot, your brain gets busy forming new neural connections that connect ideas and solve problems. Learn to love being bored as Manoush Zomorodi explains the connection between spacing out and creativity. "    

 Titta på sammandrag av Zomorodis TED talk >>         eller titta på  hela Zomorodis TED talk >>

vecka 50 - 2019

Det digitaliserade klassrummet

Att lärare använder digital teknik i klassrummet blir alltmer självklart. Men det är inte lika självklart hur man som lärare bäst drar nytta av digitaliseringens möjligheter.

Det digitaliserade klassrummet utforskar digitaliseringens transformation av elevernas klassiska lärmiljö - klassrummet. Boken lyfter fram olika teorier om digitalisering samt olika klassrumsmetoder kopplade till dessa. Tekniken ska inte omdana läraren och eleven. I stället bör de digitala verktygen utgå från pedagogiska modeller för hur läraren och eleverna ska arbeta med tekniken. Då kan digitaliseringen fungera som en förlängning av redan existerande klassrumsmetoder, snarare än att omkullkasta beprövade och beforskade metoder. 

Bokens mål är att skapa ett ramverk där digitaliseringen ses som en möjlighet att överbrygga klyftor mellan elever och lärare genom att tillgängliggöra innehåll samt skapa digitala utrymmen där eleverna kan dela sina arbeten. I detta syfte presenteras olika strategier för hur den digitala verktygslådan kan användas för att engagera eleverna i sitt skolarbete. 

Det digitaliserade klassrummet riktar sig främst till lärare i grundskola och gymnasieskola men kan även användas i vuxenutbildning och i fortbildningssammanhang. Förlag: Studentlitteratur


vecka 48 - 2019

Följ Internetdagarna!

Internetstiftelsens konferens Internetdagarna pågår 25-26 november. Du som inte är där kan följa föreläsningarna live och även se dem i efterhand.

Internetdagarna >>>


vecka 46 - 2019

FindTime - "Doodle" för Outlook

FindTime (Meeting poll)  är ett tillägg till Outlook som liknar Doodle. När du ska kalla till ett möte kan du skicka en förfrågan med ett antal alternativa mötestider som deltagarna får välja bland/prioritera. 

Mer info om tillägget FindTime >>

vecka 45 - 2019

Studi och WeVideo 

Nu har personal och elever tillgång till de digitala tjänsterna Studi och WeVideo.  Båda tjänsterna finns som genvägar i Hjärntorget. På vår sida Digital fortbildning hittar du information om tjänsterna och får hjälp att komma igång.

Digital fortbildning >>

vecka 44 - 2019

Varje år gör internetstiftelsen en undersökning om svenskarnas internetanvändande. Här finns mycket information att diskutera med både kollegor och elever!

Till undersökningen >>

vecka 42 - 2019

Dela digitalt

Du som jobbar inom offentlig sektor kan dela med dig och ta del av vad andra gör eller har gjort. Du kan också delta i gemensamma utvecklingsinsatser.  Dela med dig av vad ni gör, har gjort eller vill göra. Sök efter vad andra gör eller har gjort .En samverkan mellan SKL och GR.

Dela digitalt >>

vecka 41 - 2019

I skärningspunkten mellan emotionellt välbefinnande och digital teknik

I förra veckan släpptes rapporten Educating 21st Century Children: Emotional Well-being in the Digital Age. Denna rapport är en delstudie i projektet 21st Century Children som OECD driver sedan 2007. Intressant läsning utifrån pågående debatten om barn och ungars psykiska välmående i en allt mer digitaliserad värld. 


Till rapporten

vecka 40 - 2019

Pristagarna till årets Guldäpple utsedda!

Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT. I år gick priset till Napat Khiyapat, modersmålslärare i thailändska och förstelärare med uppdrag i fjärrundervisning.

Läs om årets pristagare och inspireras!

Guldäpplet 2019

vecka 39 - 2019

Gå på "Svenskarna och internet"

Den 16 oktober klockan 12.30 presenterar Internetstiftelsen sin årliga undersökning om svenskarnas internetvanor på Gothia Towers i Göteborg.  Lunch ingår. Anmäl dig snabbt, dom här platserna brukar ta slut fort!

Till anmälan>>

vecka 37/38 - 2019

Veckans tips fortsätter i samma spår som förra veckans. If it were my country är en sida där du kan jämföra levnadsvillkor i olika länder. Samlade fakta om arbetslöshet, klasskillnader, sjukvård mm. Jämför Sverige med ett annat land och jämför fördelar och nackdelar med att leva i de båda länderna.

till If it were my country >>

vecka 36 - 2019

På Gapminders hemsida kan du besöka Dollar Street. Tanken är att placera ut världens befolkning på en gata efter deras inkomst. Sedan kan du via foton se hur de lever sina liv . Du kan sortera bilderna efter inkomst, regioner, länder. Sedan kan du också filtrera bilder på mat, kläder, sängplatser m.m. Ett mycket tydligt sätt att åskådliggöra de olika levnadsförhållanden som finns i världen.

Gapminder Dollar Street

vecka 35 - 2019

Google Drive "Prioritet"

Sedan en tid tillbaka finns det ett alternativt sätt att organisera dina filer i Google Drive - "Prioritet" och "Arbetsytor". Du hittar funktionerna under knappen "Prioritet" i vänstermeny i Google Drive. 

Med arbetsytor kan du gruppera dokument som lagras på olika ställen i Drive men som du ofta använder tillsammans. Du kan skapa flera arbetsytor och varje arbetsyta kan innehålla upp till 25 dokument. Arbetsytan kan bestå av filer både från “Min enhet” och “Delade enheter”. 

Läs mer om hur du lägger upp arbetsytor >>

vecka 34 - 2019

Win + L = Lås datorn

Denna vecka ett kort tips. Säker inloggning och aldrig så krångliga lösenord hjälper inte om man loggat in på sin dator och sedan lämnar den obevakad - och inloggad. Ett snabbt sätt att låsa datorn är Windowstangenten (flaggan) + L. Då krävs lösenord för att komma igång igen.                                    

vecka 33 - 2019

Digitala Lektioner iis

Internetstiftelsens digitala lektioner finns nu även för gymnasiet.I nuläget finns ca 20 lektioner om källkritik, upphovsrätt, säkerhet, netikett, integritet, algoritmer m.m. Relevanta kursplanekopplingar för gymnasiet håller på att tas fram.

Digitala lektioner iis >>

Sommar 2019

Att lyssna på i hängmattan!

Vi gör nu ett sommaruppehåll med "Veckans tips", men vill gärna dela några "smultronställen" i form av poddar med fokus på digitalisering . 

Vecka 25 - 2019

Bad News - Källkritiksspel

Spela och bli källkritisk. I spelet Bad News lär man sig ett antal strategier för att sprida desinformation. ingen inloggning eller konto behövs och du kommer igång med det textbaserade spelet direkt. Läs artikel om spelet på tidningengymnasiet.se. Spelet finns på engelska och svenska.

Till spelet (svenska) >> 

Vecka 24 - 2019

Internettips - lättillgängliga

Inför sommarens lediga "hängmattestunder" har Internetstiftelsen samlat lättillgängliga filmer och artiklar med nyttiga internettips som vi alla behöver ha koll på och kan behöva repetera då och då.

Läs mer om Internettips >> 

Vecka 23 - 2019

Google Educator Groups

Google Educator Groups är autonoma grupper bestående av pedagoger som inspirerar och hjälper varandra med Googles verktyg för lärande. Det sker såväl i form av fysiska träffar som genom olika aktiviteter on-line, Google Educator Groups är tänkt att vara mötesplatser för likasinnade passionerade lärare som vill dela, lära och samarbeta ihop. 

Läs mer om GEG >> 

Vecka 22 - 2019

Google har utvecklat två kurser på nätet, Power Searching och Advance Power Searching. Du kan göra kurserna i vilken takt du vill, och lär dig både hur du kan göra bra effektiva sökningar och om sökresultaten (källkritik). En bra aktivitet att göra tillsammans med eleverna

Vecka 21 - 2019

Pixabay - Gratis bilder

Över en miljon bilder att ladda ned, redigera och publicera/använda fritt. Materialet på Pixabay är under licensen Creative Commons CC0. Även om Pixabays bilder är fria att anväda dyker bilder från andra bildbanker upp i sökresultatet - så klicka på bilden för att dubbelkolla om och hur du får använda bilden.

Pixabay >>

Vecka 19/20 - 2019

ClassroomScreen – hjälpa eleven med  struktur i klassrummet

För att klassrumsundervisning ska lyckas krävs bra struktur och tydlighet för eleverna. För de elever som behöver ett extra visuellt stöd finns ClassroomScreen. Tjänsten hjälper till med strukturfrågor som kan handla om tid, lektionsinnehåll och mål. Men det kan även handla om att slumpa upp namn för turtagning och grupphantering. 

ClassroomScreen  visas via  en projektor eller smartboard. Eleverna kan även skapa sina egna verktygstavlor för en aktiv klassrumskultur som uppmuntrar eleverna att fråga varandra. 

Till verktyget ClassroomScreen >>

Vecka 18 - 2019

Kan du programmera en boll?

Företaget Sphero tillverkar bollar som du kan få att göra nästan vad som helst. Bollarna programmeras via en app i mobilen/paddan, antingen via ritning, blockprogrammering eller Python.  Kanske något att testa i undervisningen? På deras hemsida finns en uppsjö av tips om hur bollarna kan användas.

Sphero >>

Vecka 17 - 2019

Har du och dina elever koll på Creative Commons?

Material som du och eleverna kan använda - var hämtar ni det? Är det tillåtet? Hör Kristina Alexandersson från Internetstiftelsen förklara.  

Creative Commons >>

Vecka 16 - 2019

Har du och dina elever koll på upphovsrätt?

PRV har i dagarna publicerat ett material om upphovsrätt kallat Upphovsrättsskolan. Materialet som är tänkt för grundskolan är utformad som ett spel och innehåller även läraranvisningar som kan vara användbara inom gymnasieskolan.  

Upphovsrättsskolan >>

Vecka 15 - 2019

Digital orientering

En kollektiv tankekarta för skola i Göteborg som beskriver vad som ryms i begreppet digital kompetens just nu - dvs "Adekvat digital kompetens". Tankekartan innehåller resurser kring digital kompetens som du kan använda vid fortbildning eller omvärldsbevakning. 

Tankekarta Digital orintering >>

Vecka 14 - 2019

Lär dig grunderna i artificiell intelligens!

En webbkurs i sex avsnitt med uppföljningsfrågor. Kursen är på engelska men ska släppas på svenska inom kort. 

Kapitel: 

Till kursen >>

Vecka 13 - 2019

Copyrightdirektivet i EU, hur påverkar det oss?

Tisdagen den 26 mars är det omröstning i EU-parlamentet för det omdebatterade copyrightdirektivet som handlar om att införa länkavgifter på internet. Vad innebär detta för delandet på webben och hur påverkar det oss som skola? I artikeln och ett kort filmklipp från SVT berättar Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet om direktivet ur ett mer generellt perspektiv. 

Här är knäckfrågorna (SVT)>>

Vecka 11 - 2019

Källkritikens dag

Onsdag 13 mars var det källkritikens dag. Viralgranskaren har en verktygslåda för den som vill lära sig mer om källkritik på nätet - videor, guider, artiklar, filmer och tv-serier.

Viralgranskarens verktygslåda >>

Vecka 10 - 2019

Livet med AI

Hur påverkar AI samhället - och hur kommer vi att påverkas?  Stiftelsen för strategisk forskning sammanfattar och diskuterar? 

...och mycket mer.

Läs hela skriften eller välj intressanta kapitel >>

Vecka 9 - 2019

Skolverkets uppföljning av nationella digitaliseringsstrategin

Förra veckan kom skolverkets rapport om hur det står till med digital infrastruktur och digital kompetens i skolan. Senast en sådan rapport publicerades var 2015. Denna rapport är den första sedan den nationella strategin antogs hösten 2017.

Carl Heath sammanfattar rapporten i podden "Spaningen" avsnitt 22 - ca 5 min. Vill du hellre läsa en sammanfattning finns det på Skolverkets hemsida - med länkar till hela rapporten.

Vecka 8 - 2019

Två nya appar från Google för ökad tillgänglighet 

Google har lanserat två appar tänkta att ge stöd för personer med nedsatt hörsel.  

Live Transcribe kan översätta tal till text i realtid, vilket är tänkt att ge ett visuellt stöd vid lyssning.  Appen hanterar idag talat språk,  men tekniken för översättning finns redan vilket skulle öppna för ett stort antal andra användningsområden när tal behöver översättas i text i realtid. 

Den andra appen, Sound Amplifier är en ljudförbättrare som tar bort brus och ljud som försvårar lyssning vid hörselnedsättning.  Användaren lyssnar i realtid via hörlurarna i telefonen och har möjlighet att justera ljudbilden efter behov.  Denna app skulle även kunna öppna möjligheter för elever som behöver en lugnare studiemiljö i  t.ex. en klassrumssituation.

Apparna finns idag endast för Android och är ännu inte en del av UBF:s Googlemiljö. 

Läs mer om båda apparna (eng): 

 https://www.blog.google/outreach-initiatives/accessibility/making-audio-more-accessible-two-new-apps/

Vecka 7 - 2019

Mikoteket

https://mikoteket.se/

Hur ska vi förhålla oss till algoritmer, sökmotorer och filterbubblor på sociala medier? På Mikoteket får du fördjupad information om det som handlar om MIK (Medie- och informationskunnighet). Dessutom finns det konkreta övningar som du kan göra sig och/eller ta direkt till klassrummet. Dessutom kan du boka in de som driver sajten på workshops och föreläsningar. Både intresseväckande och roligt!


Vecka 6 - 2019

Hjärnan, inlärning och motivation

Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation 

av Anna Tebelius Bodin (Hjärna Utbildning, 2017)

 Varför vill vi tipsa om en bok om hjärnan på en site om digitalisering? Jo, för att den digitala utvecklingen går i en rasande snabb takt, och våra hjärnor är desamma som för 40 000 år sedan. Med kunskap om hjärnans sätt att fungera kan vi förstå, och förmedla, fakta om hur vi påverkas av kommunikationen i vår digitaliserade värld. Det gör oss bättre rustade för den föränderliga värld vi har att hantera och leva i.

 Vad varje pedagog bör veta om hjärnan, inlärning och motivation (2017) är en lättläst bok som ger konkret och tydlig information. Den är indelad i tre delar där den första förklarar hur hjärnan fungerar och vad som styr vår inlärning och motivation. Den andra delen ger tips på hur inlärning underlättas, genom att koppla lärande till hjärnans sätt att fungera och styra vår förmåga till lärande. I den avslutande delen poängteras vikten av motivation som en förutsättning för lärande och författaren ger flera tips på hur en kan skapa motivation för att främja lärande. Klart läsvärd bok!