Prioriterade områden

Digitaliseringsstrategi

Målbild

Barn, elever och studerande har likvärdiga och goda förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter för att nå målen, växa som individer och bli delaktiga och medskapande samhällsmedborgare.

Digitaliseringsprogrammets fyra prioriteringsområden
Bild: Programmets prioriterade områden med en styrkedja som leder utvecklingen av förskolan och skolans digitalisering.

Prioriterade områden

Programmet har fyra prioriterade områden:

  • Digital kompetens: Vi har adekvat digital kompetens i hela organisationen och använder den.

  • Samarbete för utveckling: Vi arbetar tillsammans i verksamheterna och med andra aktörer för att utveckla nya arbetssätt, metoder och tjänster för den administrativa och pedagogiska digitala miljön.

  • Möjliggörande infrastruktur: Vi har en infrastruktur som gör det enkelt att få tillgång till digitala verktyg som gör att vi kan effektivisera vårt arbete och variera undervisningen.

  • Stödjande kvalitetsarbete: Vi planerar, genomför, följer upp och analyserar vårt digitaliseringsarbete, och använder digitaliseringens möjligheter för att förbättra planering, uppföljning och utveckling.

Ledning

Det krävs en strategisk kompetens i hela styrkedjan för att leda digitalt utvecklingsarbete, som bilden ovan illustrerar. Det är viktigt att ledningen har tillräcklig beställarkompetens, det vill säga den kunskap som behövs för att tillsammans med annan personal och förvaltningens stödfunktioner kunna identifiera och bedöma relevansen av nya lösningar som blir möjliga med digitalisering, och utveckla användningen av dessa lösningar. Arbetet måste organiseras för att ge utrymme och möjlighet för samverkan, utbyte och gemensam utveckling - forum där nya idéer testas, delas och förbättras. Både på förvaltnings- och enhetsnivå är det avgörande att ledningen ser till att arbetet följs upp och återkopplar till personalen, för att kvalitetsarbetet ska leva och inte stanna i dokumenten.

Målgrupper

Digitaliseringsprogrammet riktar sig främst till styrkedjorna för respektive förvaltning inom utbildningsområdet för att ge rätt förutsättningar för barns och elevers lärande utifrån den nationella strategin, läroplanerna, och lokala styrdokument.