Veckans tips 2021

 Andra årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Jul och Nyår 2021

blob opera

God Jul och Gott Nytt År

Julens tips blir en hänvisning till gångna tiders veckans tips - många av dem är aktuella ännu - och de är av väldigt olika karaktär.  Scrolla nedåt på sidan och kolla in tipsen.

Men lite julmusik skickar vi med också. På Google Arts and Culture kan du med verktyget Blob Opera skapa egen fyrstämmig musik eller lyssna på när blobbarna framför julmusik. Uppdaterad version sedan förra året.

Till Blob Opera >>

Vecka 49/50 - 2021

Photopea skärmdump

Photopea - bildredigering

Många känner till bildredigeringsverktyget Pixlr som är gratis att använda. Nu finns också Photopea som UBF tecknat avtal med för att slippa reklamen som annars kan inverka störande både i Pixlr och Photopea. 

Photopea är minst lika kompetent och enkelt som Pixlr och har likheter med Adobe Photoshop. Ingen inloggning krävs och bilderna kan sparas i olika format i exempelvis Google Drive. Gå till www.ubfinfo.se/photopea för att använda den reklamfria versionen (kan synas reklam där nu men det kommer att försvinna). För att lära dig mer om hur verktyget fungera finns mycket stödmaterial på engelska.

  Photopea >>

Vecka 47 - 2021

Skärmdump av högerklick på markerad text

Länka till markerad text

Ett konkret och praktiskt veckans tips:
Vill du att någon annan ska få ta del av en text du markerat på en webbsida? 

Vecka 46 - 2021

Bokomslag - Ditt framtida Jag

Ditt framtida jag

- hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare.

En bok av Sara Öhrvall som beskriver hur långt teknikutvecklingen kommit och vad som ligger runt hörnet, samt vilka möjlighet och utmaningar det innebär. "Sara Öhrvall avslöjar hur banbrytande landvinningar inom digital teknik i rasande takt kommer närmare kroppen, under huden. I den här boken låter hon oss se och prova dem, bit för bit, på vår egen kropp och vår egen hjärna. När tekniken lockar med att göra dig extraordinär, måste du ha en uppfattning om vem du är som människa och vem du vill bli."

   Sara Öhrvall om boken i radions Studio Ett >> 

Vecka 45 - 2021

Innovation - Glödlampa och kreativt klotter

Att tänka nytt tillsammans - ta del av material

2 november hölls konferensen "Att tänka nytt tillsammans" för lärare och rektorer inom UBF. Du kan ta del av flera av presentationerna med konferensens talare samt annat material i efterhand. Du kan exempelvis lyssna på bl.a. Dean Stokes (Head of Education Adoption, EMEA - Google), Leif Denti (Fil. Dr i psykologi ), Julia Olander & Gunilla Gudmunds (Verksamhetsutvecklare Göteborgs Stad), och Andreas Selling (Vklass) - när de talar om olika perspektiv på innovation och dess plats i skolan.

   Material från konferensen "Att tänka nytt tillsammans"  2021 >>

Vecka 43 - 2021

Logga Internetstiftelsen

Svenskarna och Internet 2021

Årets upplaga av Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och Internet är den största någonsin. Men du kan enkelt ta del av de områden du är intresserad av på hemsidan.

"I årets upplaga framträder en tydlig bild av ett samhälle som till stora delar är digitaliserat, och där det uppkopplade livet för de flesta är en självklar del av både arbete, skola och fritid. Av hela befolkningen i Sverige ser vi att 9 av 10 använder internet varje dag, och att var femte som är i en relation idag träffade sin partner på nätet."

Svenskarna och Internet 2021 >>

Vecka 42 - 2021

Logga Microsoft Bookings

Microsoft Bookings

Bookings är en del av Office 365. Med hjälp av en bokningskalender i Bookings kan du publicera bokningsbara tider för olika typer av tjänster. Till respektive tjänst kopplar du sedan en eller flera resurser. Du kan tillgängliggöra bokningssidan för kollegor i staden, eller vem som helst på internet. Den som bokar väljer själv vilken tid och vilken resurs som passar. Resursens namn behöver inte vara synligt ifall det inte finns behov av detta. Om du  eller din enhet är intresserade av att använda Bookings - kontakta Digital Support (031-367 00 50) för mer information och för att komma igång.

 Mer info om Microsoft Bookings >>

Vecka 41 - 2021

Bild programledare för UpTalk

UppTalk Weekly

UppTalk Weekly är en populärvetenskaplig samtalsserie via Zoom varje tisdag med start klockan 12.00. Du får ta del av intressanta samtal och tvärvetenskapliga panelsamtal med forskare från Uppsala universitet. Samtalen kretsar kring samhällsrelevanta ämnen där åhöraren har möjlighet att ställa frågor till forskarna. UppTalk Weekly är gratis, digitalt och för alla.

Till UppTalk Weekly >>

Vecka 40 - 2021

Innovation - från frågetecken till glödlampa

Innovationsveckan 4-8 oktober

Under veckan erbjöds mängder av aktiviteter som visar på innovationskraften inom offentlig sektor.  Upplägget liknar Almedalsveckan, men aktiviteterna kan arrangeras var som helst i landet, antingen genom fysiska möten eller digitalt. SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG erbjuder plattformen för det gemensamma programmet där alla era aktiviteter blir tillgängliga och sökbara. En del av seminarierna finns inspelade.

 Innovationsveckan inspelningar >>

Vecka 39 - 2021

Internetstiftelsens Hjärtlogga

Internetkunskap.se

Internetstiftelsens sajt hjälper dig fördjupa din digitala kompetens inom områden som Desinformation, Integritet, Källkritik, Sökkritik, IT-brott och Yttrandefrihet. Artiklar, poddar och filmer för den egna kompetensutvecklingen eller att använda i undervisningen.

    Internektkunskap.se >>

Vecka 38 - 2021

Deepfake - visar möjligheter och utmaningar

Veckans tips är ett underhållande filmklipp som visar på den digitala teknikens möjligheter och utmaningar. Deepfake, ”djupfejk”,  är falsk information som är så genomarbetad att den verkar äkta - och har ofta använts om förfalskade videor där ansiktet bytts ut. Numera används ordet också om alla slags falska nyheter som verkar trovärdiga – deep fake news

    Till filmklippet >>

Vecka 37 - 2021

Skolforskningsinstitutet

Digitala lärresurser i matematikundervisningen

Denna forskningssammanställning om digitala lärresurser för att utveckla barns och elevers kunskaper i matematik spänner från förskolan till gymnasieskolan.  Den visar vilka aspekter som är viktiga att tänka på om man som lärare väljer att använda digitala lärresurser i sin matematikundervisning. Den ger vägledning till vad som kan göras med stöd av digitala lärresurser och hur undervisningen kan läggas upp för att skapa förutsättningar för elevers kunskapsutveckling. 

Till forskningssammanställningen >>

Vecka 36 - 2021

Innovation i skolan

Blogginlägget från Edward Jensinger har några år på nacken men beskriver bra vad innovation i skolan kan vara och varför det behövs.  "Det finns en känsla av att innovation betyder att man ska hitta på nytt och okritiskt svälja det. Så är det förstås inte. För egen del menar jag att innovation i skolan behövs. Ganska mycket. Men det betyder inte att vi ska innovera så till den milda grad att vi kastar ut barnet (läs här som: bra, traditionella, fungerande metoder) med badvattnet (läs som: dåligt fungerande, ineffektiva metoder)." Läs hela blogginlägget >>

<<  Info konferens 2 november "Att tänka nytt tillsammans"     |      Läs hela blogginlägget >>

Vecka 35 - 2021

PM om skolsituationen under covid-19 

Skolinspektionen har under våren 2021 (vecka 13 till vecka 17) genomfört en distansinspektion av fjärr-/distansundervisningen som resulterat i ett PM: "Fjärr- och distansundervisning på gymnasieskolor våren 2021".  Totalt 119 rektorer och 407 elever har intervjuats. Intervjuerna avslutades med att eleverna fick besvara ett antal enkätfrågor enskilt. De första sidorna sammanfattar resultatet i korthet.

 Läs Skolinspektionens PM >>

Vecka 34 - 2021

Algoritmen

Internet berör oss i allt, från maten vi äter till relationerna vi skapar, och dessutom i det mesta vi gillar att se, spela, läsa och lyssna på. I den här serien (med 3 säsonger) utforskar UR de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet. För gymnasiet - utifrån nyckelorden "Information och media, Internet och digitala medier"

URPlay - Algoritmen >>

Vecka 33 - 2021

"Blended learning" - blandad lärmiljö

Edutopia har sammanställt artiklar och tips på temat Blended learning. Många av dem har tillkommit efter ett år med distansstudier och återgång från distansundervisning i USA. Allt är på engelska och utifrån en USA-kontext - men här finns tips, tankar och idéer som är relevanta för all undervisning.

Blended learning på Edutopia >>

Vecka 32 - 2021

Google Scholar - sök efter vetenskaplig litteratur

Google Scholar ger möjlighet att söka efter vetenskaplig litteratur - artiklar, avhandlingar, böcker - från universitet och andra webbplatser. För mer information, söktips och användarstöd - besök Scholar Help.

 Till Google Scholar >>

Sommar 2021

Digitala tips för hängmattan

Stockholms universitet har sammanställt läs- och lyssningstips för sommaren - poddar, artiklar, filmer och talböcker. Här blandas essäer, klassiker och historiska personligheter med klimatförändringar, stressforskning, hälsa och universums uppkomst.

Digitala tips för hängmattan SU >>

Vecka 24 - 2021

Kommunikation och lagring i digitala tjänster

Google Workspace, Hjärntorget och Office365 3 tjänster för kommunikation och lagring.  Var ska man göra vad? Det finns många möjligheter men också en del riktlinjer. Mycket kommer att hända under kommande läsår - men på följande sida har vi samlat dokumentation för hur lagring och kommunikation kan ske med de system och förutsättningar vi har nu - och vad du ska tänka på.

Info personuppgiftshantering i digitala verktyg >>

Vecka 23 - 2021

Gå på Digitala lektioners fortbildningsdagar 15-16 juni

Avsluta läsåret med två inspirerande eftermiddagar fyllda med fortbildning, nya perspektiv och inspirerande samtal. Delta online och kostnadsfritt! Eventet, som består av två eftermiddagar är uppdelat i fristående block så du kan lätt välja de bitar som är relevanta för dig eller helt enkelt de delar du hinner med. Gå båda eftermiddagarna, lyssna på en föreläsning ett panelsamtal eller delta i alla sessioner.

Info och anmälan fortbildningsdagar >>

Vecka 22 - 2021

Så skapar du ett mänskligare digitalt möte eller lyckad föreläsning online

När distansarbete har blivit den nya normen tillbringar vi allt mer tid i digitala möten. Men vad är ett bra digitalt möte och vad ska man tänka på? Och hur lyckas man med den digitala föreläsningen?  Internetstiftelsen listar viktiga förutsättningar för mänskligare digitala möten och vilka mekanismer som är viktiga för föreläsningar online.

<<  Artikel - Lyckad föreläsning online  |  Artikel - Mänskligare digitalt möte >> 

Vecka 21 - 2021

Webbinarier Classroom 14 juni

14 juni kl. 14.00-16.00 kan lärare välja mellan två webbinarier i Classroom - ett  grundläggande pass och ett för den som har jobbat i Classroom förut. Ingen anmälan krävs - koppla upp dig och delta.

Vecka 20 - 2021

Presentation av  skolstudie - Digitalisering och lärandet

11 maj presenterade Kairos Future sin åttonde skolstudie i ett samarrangemang mellan grundskoleförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Under två veckor är det möjligt att se inspelningen från presentationen med reflektioner från en panel av lärare rektorer och en forskare. Du kan också läsa rapporten och en forskningsöversikt.

      << Se webbinariet   |    Ta del av rapporten >>

Vecka 18 - 2021

Beprövade ramverk kan underlätta digital skolutveckling

Vad krävs för att en skolorganisation ska kunna genomföra ett långsiktigt pedagogiskt utvecklings- och förändringsarbete kopplat till skolans digitalisering? 23 april arrangerade RISE ett webbinarium kring detta för de skolhuvudmän som ingår i RISE partnerskap Digitalisering och lärande.   Stefan Pålsson sammanfattar Webbinariet och Annika Agélii Genlott  avhandling  Designing for Transformational change in school.

Sammanfattning av webbinarie och avhandling >>

Vecka 17 - 2021

Gemensam struktur i Classroom

Något som blivit ännu tydligare under perioden med undervisning på distans är vikten av tydlighet och struktur i de digitala kanaler som de studerande befinner sig i. När vi nu går över från kursgruppsaktiviteter i Hjärntorget till Google Classroom är det  ett bra tillfälle att se över vad  som med fördel kan göras likadant på skolan i Classroom. Denna lista är bra som utgångspunkt. Många gånger är det viktigare att göra lika än exakt hur det görs.  

 Checklista - riktlinjer Google Classroom >>

Vecka 16 - 2021

Google Workspace for Education - produktutbildningsserie

En utbildningsserie för Google Workspace for Education som kommer att utforska de nya Google Workspace for Education-funktionerna. Varje session är 45 minuter och kommer att djupdyka i specifika funktioner för Google Workspace for Education genom demo och exempel på användningsområden. 

Mer information om Google utbildningsserie >>

Vecka 15 - 2021

Learning with Google video

Framtiden med Google

Utvecklare på Google berättar om vad som ligger i framtiden inom "Assistive technology" - stöttande teknik. Inte bara kompensatoriska hjälpmedel utan verktyg som kan stötta alla studerande.

    Se filmklipp Learning with Google >>

Vecka 14 - 2021

TeachMeet: Lärardriven innovation 14 april 15.30


Lyssna och utbyt erfarenheter med andra lärare på digitalt TeachMeet 

TeachMeet information och anmälan >>

Vecka 13 - 2021

Vetenskapsfestivalen 14-18 april


I år är hela Vetenskapsfestivalen digital, du deltar via programsidan. Under festivalen den 14-18 april kan du se programpunkterna live, interagera och ställa frågor via chatten. Alla programpunkter finns sedan tillgängliga april ut.   13 april är det Lärarkonferens på temat:  Level up – med hjärta och hjärna! Vetenskapsfestivalen är gratis och öppen för alla.

Vetenskapsfestivalen 14-18 april >>

Vecka 12 - 2021

Leif Denti

Struktur eller kultur - var börjar vi? inspelning från LeadMeet.


Som inledning på vårt LeadMeet för chefer den 23 mars fick vi lyssna på Leif Denti som forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Psykologiska institutionen i Göteborg. Presentationen finns inspelade, men inte frågestund och samtal - se länk nedan. Dessutom berättade Malin Sandgren, rektor på Bräckegymnasiet, om deras test med spelifiering i det systematiska kvalitetsarbetet, och Martin Tallvid, lektor på CFS och institutionen för tillämpad IT på Göteborgs universitet, talade om "AI i undervisningen" utifrån ett pågående projekt.  Dessa presentationer är inte inspelade.


Vecka 11 - 2021

bild 1 kortkommando skärmklipp (windows+shift+s)
Bild 1: Kortkommando skärmklipp: Windows tangent + Shift + S
bild 2 alternativ för skärmklipp - meny i skärmens överkant
Bild 2: Fler alternativ för skärmklipp finns i skärmens överkant. 

Snabbt skärmklipp på PC

Har du en PC kan du använda kortkommandot Windowstangent + Shift + S för att snabbt få tillgång till skärmklippsverktyget (bild 1). Med hjälp av muspekaren markerar du sedan den delen av skärmen du vill "klippa ut" - eller välj något av de andra tre alternativen som visas högst upp på skärmen (bild 2). Bilden kan sedan direkt klistras in en annan applikation - eller redigeras i verktyget som visas nere till höger på skärmen (bild 3).

Vill du ta en fördröjd skärmbild kan du ställa in det genom att öppna appen Klipp och Skissa (bild 4) klicka pil bredvid "Nytt".

bild 3 redigera skärmklipp - nedre högra hörnet
Bild 3: klicka på meddelandet nere till höger för att redigera/beskära skärmklippet.
bild 4 ställ in fördröjning av skärmklipp
Bild 4: Ställ in fördröjning av skärmklipp

Vecka 10 - 2021

Digitala böcker ökar elevernas motivation och ordinlärning

Med digitala böcker blir elever mer motiverade till läsning och deras uppmärksamhet, ordinlärning och engagemang ökar. Men tryckta böcker ökar förståelsen för berättelsen, enligt två studier.  Läs mer i Skolverkets sammanfattning.

  Sammanfattning studier om läsning >>

Vecka 9 - 2021

Google Arts and Culture

Google Arts & Culture

Konst från hela världen. Besöka ett museum digitalt eller ta del av konst genom många olika ingångar -  din favoritfärg, plats, tidsålder, genre... Spela konstspel, lägg ett pussel eller gör en konstresa.

 Till Google arts and culture >>

Vecka 8 - 2021

Malmö delar

Malmö delar

Inspiration och färdiga lektionsupplägg - Malmö delar bjuder på  lektionsförslag från lärare i grundskola och gymnaisum. Varje resurs är taggad med ämne och nivå/stadium.

Till Malmö delar >>

Vecka 7 - 2021

Sportlovstips: Föreläsningar från Learning Forum

Learning forum är en konferens kopplad till skolans digitalisering, där forskare, lärare och andra aktörer möts. Nu ligger föreläsningarna från konferensen ute på hemsidan. Något att slappna av till efter en dag ute i kylan?

Till Learning Forum>>

Vecka 6 - 2021

digitalt möte i Teams

Webbinarie: Leda digitala möten i Teams 

Intraservice erbjuder ett webbinarie om att leda digitala möten i Teams.  Tanken är att du ska få lära dig mer om hur mötesdelen i Teams fungerar och känna dig trygg i de tekniska bitarna.  Anmäl dig via utbildningsportalen till det tillfälle som passar dig bäst: 

Till utbildningsportalen >>

Vecka 5 - 2021

Informationssökning i digitala kanaler

Informationssökning

Ni känner väl till de informationsstjänster och databaser som finns tillgängliga för alla elever och lärare: NE, Global issues in context, Science in context, Mediearkivet och Alex föfattarlexikon. Utöver dessa listar vi gratistjänster och en del som som enskilda skolor prenumererar på.

Till informationssökning >>

Vecka 4 - 2021

Logga UR

Gymnasiet hemma

UR har samlat sina bästa gymnasietips för att stötta skolarbetet hemma. De flesta program har pedagogiskt arbetsmaterial och är textade på flera olika språk.  Förslagen är framför allt kopplade till de åtta gymnasiegemensamma ämnena.

UR Play - Gymnasiet hemma >>

Vecka 3 - 2021

Distansundervisning Sverige Facebookgrupp

IKT på Sociala medier

I veckans tips uppmärksammar vi några av de forum för utbyte av tips och erfarenheter om skolans digitalisering som finns på facebook.

- Distansundervisning i Sverige
- IKT – möjligheter och utmaningar
- IKT-verktyg
- IKT-pedagoger
- IKT-pedagogik och skolutveckling

Vecka 2 - 2021

bild på Blob Opera

 Blob Opera

Skapa musik på fikarasten och få igång det kreativa sinnet. Google Arts & Culture presenterar Blob Opera - där du, med hjälp av maskininlärning, styr fyra operaröster  och skapar din egen musik eller utvecklar redan färdiga arrangemang. 

Till Blob Opera >>