Leda digitalisering - Sammanfattning

Verktyg

Digitala verktyg som använts under workshops och samtal i Leda digitalisering - eller som diskuterats/delats under samtalen.

Responsverktyg

Mentimeter är som namnet antyder en tjänst där du kan ställa frågor och få svar från åhörarna. Ni kan också ha olika omröstningar, och du kan välja hur resultaten ska presenteras, t.ex. om du vill skapa ordmoln. I en presentation kan du ha en begränsad mängd rutor i gratisversionen.

Du skapar ett konto med din Educ-adress, och när du sedan ställer en fråga så kan dina deltagare lätt logga in genom att gå in på Menti.com och skriva in koden som hör till frågan.

I Socrative kan du ställa enkla snabbfrågor, göra prov och olika tävlingar. Du kan också lätt spara resultaten i olika format.

I Socrative skapar du ett teacher- konto med din Educ-adress. Då skapas det ett “rum” där du gör dina undersökningar/omröstningar. Däremot behöver inte dina deltagare ett konto, de går bara in på b.socrative.com och trycker på “student login” och skriver in namnet på ditt rum. De kan också gå in på mobilappen “Socrative student”.

Padlet kan beskrivas som en digital anslagstavla som deltagarna kan skriva gemensamt på, så det går definitivt att använda den som ett enkelt responsverktyg. Men du kan också använda verktyget till att göra t.ex. en läsårsplanering med andra. Jobba t.ex. i kolumner där varje kolumn är en månad och låt personalen lista viktiga aktiviteter tillsammans, lista viktiga fokusområden m.m.

I gratisversionen kan du använda tre stycken Padlets åt gången.

Presentationer och dokument för samarbete

När google documents kom var det en smärre revolution, att flera personer kan samarbeta i ett och samma dokument. Gå gärna vidare och utforska vad du kan göra med behörigheter, kommentarsinställningar m.m. Och använd gärna innehållsförteckningen om du har långa dokument, klickbara länkar till rubriker är aldrig fel.

Du har säkert använt Google presentationer för en och annan föreläsning, annars är den inte så olik Power point. Du skapar den enkelt från din Drive.

Vad många inte vet är att Google presentationer är ett bra samarbetsverktyg när du delar den med andra: Om du t.ex. ska ha en workshop, kan du förbereda rutorna i förväg så att varje grupp får var sin ruta/slide att samarbeta i. Sen kan du följa deras arbete när de skriver, och när grupperna ska presentera sina tankar finns de färdiga i presentationen. En presentation är dessutom betydligt mer kreativ än ett delat dokument; du kan arbeta friare med text, tal, bild och ljud.

Vill du har mer tips om hur du kan använda presentationer kan du titta här

Prezi är ett presentationsverktyg som är lite friare än t.ex. en Powerpoint, eftersom hela presentationen bygger på ett stort ark där du zoomar in på de områden som du vill ska visas. Det låter komplicerat men är i själva verket rätt så enkelt, och det finns också många olika mallar att utgå ifrån.

En Prezi kan du även dela med andra och samarbeta kring, vilket gör att du kan organisera workshops på samma sätt som vi beskrev under “Google presentationer”. Ge grupperna en bubbla var att arbeta i. Tack vara zoomningen kan de lägga in massor av material. Tips: Se över ordningen allting visas in innan presentationen, annars kan det bli helt sjövilt.

Dessutom: I Prezi finns det en dela-kultur där du kan se Prezis som andra har gjort och göra din egen kopia. Det finns väldigt snygga saker, så där har du chansen att imponera på åhörarna!

Prezi är gratis om du skapar ett lärarkonto med din Educ-adress

Mindomo

Mindomo är ett verktyg för att tillverka mindmaps och presentera, men det kan också användas i samverkan med personal och elever som ett pedagogiskt verktyg. Titta gärna in på digital orientering för att se ett exempel på hur det kan se ut.

Mindomo har både en gratisversion och en köpversion.

Planering

Plandisc kan du använda för att planera ditt eget årshjul. Testa gärna gratisversionen, eller köp fullversionen.