Veckans tips 2024

Tidigare årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |

Sommar 2024

Läsning, lek och källkritik

Sommarens tips är en kort text om forskningslitteracitet, Internetstiftelsens material för dig som vill lära dig mer om AI,  ett AI-och-källkritiks-quiz samt två verktyg för att skapa musik och film med AI.

Vecka 23

Skärmdump av Kompis-Chatt

Kompis AI

En AI-chatt som inte ger dig svaren.  Varför då? För att stimulera den egna kunskapen och få resonera sig fram till svaren. Kompis AI är en chatt som (just nu) är gratis och inte kräver inloggning, framtagen i syfte att hjälpa elever i lärandeprocessen - inte bara ge svar.  Prova på kompis.availsthlm.se

  Kompis (AI-Chatt) >>

Vecka 22

lexiflow på datorn

LexiFlow

Läs- och skrivverktyget LexiFlow finns från och med måndag 27 maj tillgängligt för de flesta gymnasieskolorna och Studium. Verktyget ersätter exempelvis Oribi och AppWriter i höst och du kan börja bekanta dig med verktyget redan nu.

Läs mer om skriv- och läsverktyg på Digitalisering UBF.  Nedan några länkar för att hjälpa dig komma igång. 

Vecka 21

Fejk eller riktigt?

AI-utveckling prövar vår källkritiska förmåga på nya sätt. Här får du ett antal länkar till korta test där du får avgöra om bilder eller artiklar är fejk, samt några relaterade länkar.

Vecka 20

AI? Human?

Kompetensutveckling inom AI – hur gör man?

Skolverket bjuder in till webbinarium 10 juni på temat "Hur kan huvudmän och skolenheter organisera kompetensutveckling inom AI på bästa sätt?" På det här webbinariet får du veta hur några olika skolverksamheter gör.

Webbinariet äger rum på Teams den 10 juni kl. 14.00–16.00

  Mer information om webbinariet >>

Vecka 19

SETT 2024

Föreläsningar från SETT 2024

Från årets SETT-mässa finns nu ett antal föreläsningar och samtal om aktuella frågor för lärare och rektorer publicerade på UR-play. Bland rubrikerna syns AI och skolan, Läromedlets roll i läskrisen,  Det meningsfulla klassrummet, Lärares roll i en digitaliserad värld och Från digital oro till digital trygghet.

 UR-play: SETT 2024 >>

Vecka 18

Pusselbitar som bildar en trappa

Onlinekurser från Google

på sidan Kurser och verktyg samlar Google onlinekurser i allt från jobbsökande och produktivitet till Artificiell intelligens och onlinesäkerhet. En del är på svenska,  men mycket på engelska. Här finns också  kurser och stöd för verktygen i Google Workspace (på svenska). 

<< Alla veckans tips  |   Google kurser och verktyg >>

Vecka 17

Skapa bilder i Edge med Copilot

Du vet väl om att du kan skapa AI-genereade bilder i Microsoft Copilot? Copilot kommer du åt i webbläsaren edge- när du klickar på den på den blå symbolen högst uppe till höger i webbläsaren. Precis som när du chattar med AI beskriver du vilken sorts bild du vill att AI ska generera.

Vecka 16

Googles kursbild AI for educators

Generative AI for educators

Google har tillsammans med MIT RAISE skapat en självstudiekurs om AI för lärare - än så länge bara på engelska. Målet är att lärare bättre ska kunna integrera generativa AI verktyg i planering och undervisning.  De många exemplen utgår från Google Gemini. För mer information om kursen besök Grow with Google

  Kurs: Generative AI for educators >>

Vecka 15

Tänk på detta när du använder AI för text och bild

Göteborgs Stad har uppdaterat sin information om vad du behöver tänka på när du använder generativ AI i arbetet. Nu finns mer specifik information om hanteringen av bilder med, samt en tydlig hänvisning till Copilot som ingår i stadens microsft-miljö. Google Gemini nämns inte eftersom det är en tjänst endast tillgänglig för skolförvaltningarna.

Till stadens information om AI-användning >>

Vecka 14

Bildlänk film How disinformation works

How disinformation works | episode 1: playing on emotions

Europaparlamentet har publicerat en kort film (på engelska) inför valet som lyfter upp hur information kan vilseleda genom att spela på känslor.  Än så länge finns bara avsnitt 1 publicerat , men på Europaparlamentets Youtube-sida finns fler filmer på det här och andra teman.

How disinformation works | episode 1: playing on emotions >>

Vecka 13

PopUpDig

En återkommande konferens öppen för alla som arbetar med eller har intresse av digitalisering i förskolan och skolan. I år går den av stapeln 25 april 13.00-17.00.  Du få möta personer som forskar om skolans digitalisering, lärande och IT vid Göteborgs universitet. De arbetar utifrån forskningsbaserade perspektiv och kunskaper om lärandets digitalisering och finns på tre olika institutioner vid universitetet: Pedagogik och kommunikation, Pedagogik och didaktisk profession samt Tillämpad IT och går under namnet Göteborgsgruppen.  

 PopUpDig: Mer information och anmälan >>

Vecka 12

Generation AI Superläraren

Generation AI på SVT Play

En nysläppt programserie i sex delar om AI nu och framöver. Ett avsnitt med titeln Superläraren tittar närmare på möjligheter och utmaningar för undervisning och lärande. Övriga avsnitt utgår från rubrikerna Kreativa maskiner, Jobb 3.0, Undergången, Paradiset och Avatar.

  Generation AI på SVT Play >>

Vecka 11

Digitaliseringsplan på utbildningsförvaltningen

Nu har den nya digitaliseringsplanen för utbildningsförvaltningen antagits av förvaltningsledningen. Den är en reviderad version av den som gällt under åren 2021-2023 och bygger på ett antal insatsområden som förvaltningen och dess verksamheter/personal behöver arbeta med under kommande år. Digitaliseringsplanen gäller 2024-2026. 

 Läs mer om digitaliseringsplanen >>

Vecka 10

Föreläsningar från Learning forum

Learning Forum  är en samlingsplats för att skapa förutsättningar för framtidens lärande och kunskapsutveckling. Föreläsningar och samtal varvas. Temat i december  2023 var "Livslångt lärande – forskningsbaserad förnyelse”.  Nu kan du ta del av inspelade föreläsningar  med Jonas von Essen ”Hur man får ett minne i världsklass”,  Björn Sjödén ”Att mäta lärande”, Betty Tärning ”Att lära genom att lära andra”,  Micke Kring ”Tillämpad AI för lärande” och Anna Williamsson  ”Lärandets plats i arbetssystemet”.

Föreläsningar från Learning forum >>

Vecka 9

Gissa vilka bilder som är äkta eller AI-genererade

SVT har publicerat ett quiz med AI-genererade och äkta bilder.  Få tips om hur du avgör en bilds äkthet. Här kan du också läsa vidare  om hur AI påverkar nyhetsrapportering, sociala medier och vår möjlighet att navigera mellan äkta och fejk.

 SVT - Kan du vilka bilder som är äkta >>

Vecka 8

Dubbel kolla Geminis svar

 Googles AI-chatt Gemini har en funktion som gör att du kan låta google dubbelkolla svaren  genom sökningar på nätet.  Klicka på Google-symbolen under texten som Gemini producerat. Texten markeras sedan med grönt  om uppgiften verifierats och orange om Google hittat en uppgift  som skiljer sig från svaret.  En sammanfattning av sökresultat och länk till källan ges också. 

 Till Google Gemini >>

Vecka 6

Skärmdump inspelning Slides

Spela in en presentation i Google Slides

 Nu kan du spela in film direkt från en Google-presentation! Smidigt och enkelt för att sedan dela. Läs mer om funktionen eller se en genomgång hur du går till väga.

 Så här spelar du in en presentation >>

Vecka 5

nytt gränssnitt Vklass

Vklass nytt gränssnitt

Från årsskiftet är stratsidan i Vklass i det nya gränssnittet.  Du kommer fortfarande åt det gamla(gröna gränssnittet via länk i vänstermarginalen. Under våren uppdaterar Vklass sitt system med flera funktionsförbättringar. Dessa blir synliga i det nyare blå gränssnittet så att vi så småningom kan lämna det äldre gröna gränssnittet och enbart arbeta i det nya blå.  För information om vad som händer med uppdateringar i Vklass besök sidan "Nytt gränssnitt i Vklass".

 Nytt gränssnitt i Vklass >>

Vecka 4

Google for education

A Google Guide to AI in Education

En genomgång av hur Google använder AI i  "Google Workspace for Education" och vilka principer som ligger till grund för hur AI implementeras i den miljön. Här finns också information om hur hur elevers och personals data används och skyddas i den Google Workspace. På engelska.

 A Guide to AI in Education (Google) >>

Vecka 3

Spara dina flik-grupper i Chrome

Många lärare har upptäckt möjligheten att göra grupper av sina många flikar i webbläsaren Chrome, t.ex. en grupp per ämne. Högerklicka på en flik så ser du alternativet "Lägg till fliken i grupp". Här är en kort instruktion hur du enkelt kan spara grupperna i webbläsaren (tills det blir en standardfunktion).

Spara flik-grupper i Chrome - instruktion >>

Vecka 2

AIChatt i Edge

Sedan tidigare har personal på utbildningsförvaltningen kunnat använda Googles AIChatt Bard. Nu finns även Microsofts Copilot tillgänglig i webbläsaren Edge.  (Copilot hette tidigare Bing Chat Enterprise. Namnbytet har inte slagit igenom på alla håll ännu.) Copilot kombinerar ChatGPT med webbsökning. Det finns två lägen - Chatt och Skriv.

Läs mer om Copilot >>