Artiklar

historik

Artiklar

27 saker som AI kan göra för chefer

Chefen i fokus


Majoriteten av cheferna vill lära sig mer om AI, artificiell intelligens. Här ger de själva sina 27 bästa idéer på hur AI skulle kunna effektivisera jobbet.


Utvecklingen inom artificell intelligens går fort. För fort, menade tusen forskare och aktörer inom artificiell intelligens i ett öppet brev förra våren, där de uppmanade till sex månaders paus i AI-utvecklingen.


Men med AI i rätt händer öppnar sig massor av goda möjligheter, inte minst i arbetslivet.


Läs vidare: 27 saker som AI kan göra för chefer >>

MIK-utsikten: AI-fejk eller inte? 

Digiteket.se


I denna MIK-utsikt tar Mathias Cederholm upp den tilltagande misstron mot bilder som visat sig under Israel-Hamas/Gazakriget, ljugande chattbotar och en amerikansk diskussion om attacker på vetenskapssamhället och demokratin. Men också en 16-årig fact-checker, hur man kan skapa ”fake news” i skolan och en antologi om unga och medier. Samt det där med ”interoperabilitet” som ett sätt att få sociala medier att bli mer som användarna vill ha dem.


Läs vidare: MIK-utsikten >>

EU-parlamentet säger ja till AI Act

Voister


EU-parlamentet röstar ja till EU-kommissionens förslag om regleringar på AI-området. Beskedet innebär att EU nu är ett steg närmare världens första AI-lagstiftning: den så kallade AI Act.



Läs vidare: EU.parlamentet säger ja till AI act >>

AI-teknik får elever att slappna av när de språktränar

Ämnesläraren


Språkträning med hjälp av AI-teknik är på väg in i klassrummen. Forskaren Elin Ericsson har låtit högstadieelever öva på att prata engelska och tyska med en digital konversationsagent.

– Eleverna känner sig bekväma med tekniken och upplever samtalsträningen som meningsfull, säger hon.


Läs vidare: AI-teknik får elever att slappna av när de språktränar >>

Vad är egentligen beprövad erfarenhet?

Lärtorget


Vad är egentligen beprövad erfarenhet? Och varför är det viktigt i lärares arbete? Forskaren Anette Jahnke har borrat i skolmyndig-heternas definition av begreppet och jämfört med hur det tolkas inom forskning och andra yrkesdiscipliner. Hon ser en risk att Skolverkets krav på systematik och dokumentation kan göra lärares personliga och kollektiva kunskap mindre synlig. 


Vad är egentligen beprövad erfarenhet? >>

De-digitisation of Swedish schools … what is Lotta Edholm hoping to prove?

Timda, Neil Selwyn


For many outside observers like myself, Lotta Edholm’s recent announcement that the Swedish government intends to pull back from Skolverket’s much-heralded digitaliseringsstrategi comes as something of a surprise.


... there is notable enthusiasm amongst conservative-minded politicians to push for the removal of digital technologies from school.


Blogg: De-digitisation of Swedish schools … >>

Så granskas varje steg läraren tar i klassrummet

Grundskolläraren


Forskning: Hur stor del av lektionen används egentligen till den inledande genomgången? Och hur mycket tid får varje elev som behöver extra stöd? Genom att placera sensorer på lärarna har forskare för första gången kunnat kartlägga deras rörelsemönster i klassrummet.

Så granskas varje steg... >>

Begreppsförvirring på vetenskaplig grund

Timda


"Skolministerns utspel för några veckor sedan om att förslaget till ny digitaliseringsstrategi kommer att få ”bakläxa” har en del kollegor i andra länder reagerat på. Vi bad därför några av dem att skriva en reflektion om hur de uppfattat situationen i Sverige utifrån sitt perspektiv och i relation till den kontext de befinner sig i.

Denna gång går ordet till Linda Mannila.

Blogg: Begreppsförvirring på vetenskaplig grund >>

Så genomskådar du fejk på internet – här är fem knep

Artikel Internetstiftelsen


Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner. Hur vet man vad som är sant eller falskt? Här är fem knep för att slippa bli lurad.


Läs artikeln hos internetstiftelsen >>

Skärmar i skolan delar experterna 

Göteborgsposten


Ett hjälpmedel som man inte kan blunda för – eller en fara för inlärningen. Frågan om hur datorer och skärmar ska användas i skolan delar forskare och experter på området.


Läs artikeln från GP >>

Skolväsendet och samhällets digitalisering

Carl Heath


Denna text (och film) har varit en del i Skolverkets serie av konferenser - Leda Digitalisering - för kommunala politiker och tjänstemän. Texten och filmen utgjorde ett av många olika samtalsunderlag under konferenserna.


Skolväsendets och samhällets digitalisering >>

Förslag till ny digitaliseringsstrategi för skolväsendet 23-27

Skolverket

                                       

Skolverket har lagt fram ett förslag till en ny nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet. Strategin har tagits fram på uppdrag av regeringen och riktar sig till förskolan, skolan och vuxenutbildningen.



Läs hela strategin >>

Digitaliseringen i skolan och förskolan: Distraktion eller möjlighet?

Skolporten


Mer fokus på didaktik, skärpta regler för IT-företag och bättre fortbildning. Det efterlyser forskarna i den nya nationella digitaliseringsstrategin.

I den nya digitaliseringsstrategin för åren 2023 till 2028, som presenterades nu i december, hoppas Sylvana Sofkova Hashemi att det kommer att bli ett större fokus på vilka digitala kunskaper eleverna ska utveckla och i vilka situationer som de digitala verktygen är lämpliga att använda.


Läs artikeln >>

CEO of ChatGPT maker responds to schools' plagiarism concerns

Artikel Yahoo - på engelska


Artikeln är en intervju med VD för OpenAI som bl.a. lanserat ChatGPT.  Sam Altman berättar att OpenAI håller på med verktyg för att känna igen texter som är skrivna av AI. Men dessa verktyg kommer aldrig att kunna identfiera AI-texter fullt ut. Skolor ska inte förlita sig på verktyg som upptäcker plagiat, menar han, utan istället fokusera på hur vi kan dra nytta av AI-verktygen  och undvika att de används för fusk.


Läs artikeln på engelska >>

Språkutveckling kan gynnas av digitalt samskrivande

Eva Wennås Brante, Malmö universitet                                       


Digitalt samskrivande kan vara språkutvecklande och bidra till att elever utvecklar sitt skrivande. Men för att nå dit krävs stöd för elever samt en medvetenhet från lärare kring vad som kan utgöra fallgropar vid digitalt samskrivande, visar flera studier.  Artikeln presenterar resultat av forskning och är författad på uppdrag av skolverket.


Läs hela artikeln >>

Fortsatt strategi för skolans digitalisering

Utbildningsdepartementet                                       

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att ta fram ett förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet för 2023–2027. Strategin ska bland annat bidra till högre måluppfyllelse och likvärdighet i förskolan och skolan.


Läs om arbetet med strategin >>

Skriver din dator bättre än du?

Erik Winerö, GUJournalen


GPT-3 är en digital tjänst som producerar texter som verkar skrivna av en människa. Tjänsten är gratis, lätt att använda och tillgänglig för vem som helst.
– Tekniken är ett av flera skäl till att hemuppgifter blivit alltmer problematiska som underlag för bedömning i skolan. Men framför allt leder den här sortens omdanande teknologier till att vi behöver reflektera över varför färdigheter som att kunna skriva är viktiga, säger Erik Winerö, gymnasielärare och doktorand i tillämpad IT. 


Läs hela artikeln >>

AI har dödat den skrivna hemuppgiften

Erik Winerö                                            


Olika aspekter av artificiell intelligens (AI) har blivit en naturlig del av vår vardag. Genom AI får vi musik- och filmförslag via våra strömningstjänster. Vi kan förvandla svartvita bilder till färg, och få dem att sjunga. Den största påverkan av AI sker dock i det dolda utan att vi märker det. Inom utbildningssektorn finns exempelvis numera AI-teknik obemärkt integrerad i såväl lärplattformar som läromedel.


Läs hela artikeln >>

Sveriges vanligaste lösenord - här är listan

Voister


Lösenordshanteraren Nordpass har gått igenom de vanligaste lösenorden i 50 länder. I 43 av dem, däribland Sverige, används 123456 mest av alla. Här gillar vi även lösenord som har med våra favoritlag att göra eller innehåller ordet hej.


Läs hela artikeln >>

Vad ska ny teknik användas till i välfärden?

Dagens samhälle                                        


Debatten om hur vi ska ta oss an den tekniska utvecklingen är oroväckande tyst, anser debattörer som deltar i Future of Democracy Summit i dag. Om tre månader går Sverige till val. Flera av väljarnas viktigaste frågor handlar om utvecklingen av den offentliga sektorn. 

Läs hela artikeln >>

Lifelong learning: the secret of innovation and Nordic happiness

Maike van den Boom


"The winners of the European Innovation Scoreboard (EIS) are, as so many years before, the "wild Vikings“. The reason for that success? Happy Lifelong Learning.  ...It is their willingness to be open-minded about new things and to deal honestly with their own knowledge gaps."


Article at LinkedIn >>

Det gör de unga på nätet – egentligen

Internetstiftelsen, Julia Högström


Medan många föräldrar tror att de vet vad deras barn gör på nätet säger de unga själva att det inte alls stämmer. Läs mer om vad de har för sig på internet i Internetstiftelsens artikel


Läs hela artikeln >>

Digital Transformation Is About Talent, Not Technology

Harvard  Business Review


Contrary to popular belief, digital transformation is less about technology, and more about people. You can pretty much buy any technology, but your ability to adapt to an even more digital future depends on developing the next generation of skills, closing the gap between talent supply and demand, and future-proofing your own and others’ potential.


Read the entire  article >>

Den franska skolans bristande digitala mognad ställer krav på förnyelse

Skola Hemma

I Frankrike har erfarenheterna från pandemin fäst ljuset på skolans bristande digitala mognad.

Artikeln på Skola Hemma >>

Distansundervisning kräver tillit och struktur

Skolverket.se 


Artikel från skolverket om några internationella studier om nätbaserad distansundervisning.

Artikeln vill lyfta fram några faktorer som är viktiga att tänka på vid distansundervisning.

Artikeln på Skolverkets hemsida >>

Elevhälsa Online och förebyggande arbete kan stärka elevers psykiska välmående

SkolaHemma.se


Den nystartade tjänsten Elevhälsa Online ger grundskole- och gymnasieeleverna i Härjedalens kommun möjlighet att kontakta skolsköterska och kurator dygnet runt under hela läsåret.

Artikeln på SkolaHemma.se >>

Nätbaserad undervisning i skolan, nu och framöver 

Stefan Pålsson, spaningen.se

Sammanställning av nuläget för nätbaserad undervisning i Sverige (och Danmark)  utifrån rapporter, beslut och initiativ.  

Nätbaserad undervisning >>

SKR: ”Kraftsamling krävs för att klara skolans digitalisering”

Artikel, Läraren (Lärarförbundet)

Det konstaterar SKR i sin uppföljning av målen som satts upp och ska vara uppfyllda om två år, 2022.

Artikeln på lararen.se >>

MIK och det demokratiska samtalet

Artikel, Spaningen 

En genomgång om vad Kommittén Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet, med Carl Heath som särskild utredare, har kommit fram till.

Artikeln på spaningen.se >>

The reason Zoom calls drain your energy

Artikel, BBC (engelska)

Artikel som belyser vad forskning säger  om hur vi reagerar i online- / video-möten och arbete på distans (engelska).

Läs BBC-artikeln på engelska >>

Bäst på resfriamöten

Artikel, Voister (Atea)

Om vi ökar våra resfria möten med 30 procent kan det innebära besparingar på 40 miljarder. Det visar en ny rapport från Cisco. 

Läs Voister-artikeln >>


Coronapandemin och den fortsatta skolutvecklingen

Artikel, Spaningen 

Artikel som tar upp färska rapporter (bl.a.  OECD) angående distansundervisning under coronapandemin.

Läs artikeln på spaningen.se >>

Livesända lektioner på Yrgo

Artikel,Pedagog Göteborg

Yrkeshögskolan Yrgo livesänder lektioner på sina preparandkurser. 

Livesända lektioner på YRGO >>


Så arbetar Burgårdens gymnasium med distansundervisning 

Artikel, Pedagog Göteborg

Den största utmaningen är att inte kunna följa elevens arbete lika bra som i det fysiska klassrummet. 

Burgårdens undervisning på distans 

Så utvecklar Schillerska distansundervisningen

Artikel,Pedagog Göteborg

Undervisning på distans handlar om att förstärka sin pedagogiska kompetens med hjälp av tekniska hjälpmedel. 

Schilerskas distansundervisning >>

"Så lyfter du undervisningen med digitala verktyg"

Artikel, Skolvärlden

– Min erfarenhet är att man många gånger talar om digitala verktyg som att man har digitala verktyg, inte hur man förhåller sig till dem. 

Artikeln om digitala verktyg >>

Självskattning och riktad fortbildning - stärka lärarnas digitala kompetens

Artikel, Pedagog Göteborg

Hur ger vi alla elever likvärdig digital kompetens och tillgång till digitala verktyg som främjar språkutveckling? Den frågan ställde sig Center för ...

Artikeln om digital kompetens >>

AI har potential att lösa välfärdens utmaningar 

Artikel, SKR, Jenny Birkestad 

Enligt nya siffror beräknas det ekonomiska värdet av ett fullständigt införande av AI uppgå till cirka 140 miljarder kronor årligen... 

Artikeln om AIs potential >>

Första GDPR-rapporten

 Voister.se, artikel

Datainspektionens rapport visar att den största delen anmälda incidenter, 42 procent, avser obehörigt röjande i form av felaktiga brevutskick, det vill säga brev eller e-post...

 Artikel om GDPR-rapport >>

På grund med vetenskaplig grund?

Anette Jahnke, Artikel

Hur är det med begreppen “vetenskaplig grund” och “beprövad erfarenhet” i relation till skola och utbildning? 

Artikel Anette Jahnke >>

Spara inte lösenord i webbläsaren

Internetstiftelsen, artikel

Dagens webbläsare erbjuder sig att spara våra lösenord. Trots detta bör vi hellre använda lösenordshanterare.  

Läs hela artikeln >>

Elever presterar sämre när de läser på skärm

Forskning. Artikel Skolvarlden.se

"...Det handlar inte om huruvida du använder dem eller inte utan hur man använder dem. "

Läs hela artikeln >>

Dålig koll på källkritik

Voister.se, artikel

Fortfarande brister skolorna i undervisning i källkritik visar Internetstiftelsens studie inom området.

 Läs hela artikeln >>

IT kan ge mervärden i undervisningen

Skolporten.se , artikel

Lärare förväntas använda IT för att skapa mervärden i undervisningen. Jörgen Holmberg undersökt hur det kan gå till. 

Läs hela artikeln >>

Going digital in Sweden (Engelska)

OECD Reviews of Digital Transformation: Going Digital in Sweden analyses recent developments of the digital economy 

Read the summary >>

Så styr algoritmerna dig

Internetstiftelsen IIS

Vad är det egentligen som bestämmer vad vi får se i våra flöden?  

Läs hela artikeln >>

Nya råd för mer rättvisande och likvärdiga betyg

Skolverket

Betygssättning som i stor utsträckning bygger på automatiserade system riskerar att leda till betyg som inte återspeglar elevernas kunskaper.

Läs hela artikeln >>

Tretton röster om skolans digitalisering

RISE ICT

19 oktober fattade regeringen beslut om en nationell strategi för skolans digitalisering. I den här artikeln får tretton personer från olika delar av skolans värld göra sina röster hörda. 

Läs hela artikeln >>

”Skriv/Tal/Översätt” – ett hjälpmedel med extra allt

Pedagog Göteborg

Skriv/Tal/Översätt har inbyggd talsyntes med samma språk som i Hjärntorget. 

Läs hela artikeln >>

LiKA för Lärare

Pedagog Göteborg

LiKA för lärare är ett nytt verktyg för självskattning som ska ge lärare koll på sitt ”digitala nuläge” och ge tips på hur man går vidare. 

Läs hela artikeln >>

Strategiskt ledarskap för skolans digitalisering (Rise)

I Sverige och i många andra delar av världen genomförs just nu digitaliseringen av skolan. Frågor kring infrastruktur och teknik har stått i centrum för arbetet, men är det tillräckligt? 

Läs hela artikeln "Strategiskt ledarskap..." >>

Få syn på digitaliseringen på gymnasial nivå

Kommentarsmaterial 

Skolverket har tagit fram ett kommentarmaterial för att öka förståelsen för hur digitaliseringens möjligheter kan bidra till en likvärdig utbildning. 

Läs vidare och ladda ned kommentarsmaterial >>

Botkyrka 

"Om vi springer dubbelt så fort men står på samma ställe kanske det inte är springa vi ska göra. Kanske ska vi ändra arbetssätt."  Botkyrkas skol-it-strateg Toni McCarrick... 

Länk till artikeln

Digitala verktyg olika bra på att visa vad eleverna förstår 

Lärare behöver använda flera olika metoder för att få syn på hur eleverna utvecklar sin förståelse, och det är här de digitala verktygen kan få 

Läs vidare om Digitala Verktyg >>

Forskningsrapport >>

Monitor 2016

Statlig nulägesrapport på Norska användares förhållande till  digitala verktyg, lärares digitala kompetens och skolledares prioriteringar.  

Länk till rapporten 

Trender: Teknologi i skolan

New Media Consortium analyserar och spår teknologitrender i skolan. Här är sammanfattning av deras rapport 2017 för norden. 

Sammanfattande infografik >>

Hela rapporten >>

Bloggar

Fjärrundervisningen

Artikel/Podd, Spaningen, Stefan Pålsson. 

Fjärr- och distansundervisning har en liten roll i den svenska skolan, trots att den kan öka likvärdigheten, ge stöd åt digitaliseringen och bidra till den pedagogiska utvecklingen.  

Läs artikeln om fjärrundervisning >>

Datorn öppnar nya vägar att undervisa i musik

Spaningen.se


Datorn är numera en integrerad del av musikskapandet, både i studion och på scenen. Det innebär att det uppstår nya sätt för musiker att skapa musik, de får andra uttrycksmöjligheter och kan även ges nya roller när de spelar tillsammans.


Artikeln på Spaningen.se >>

Lägg av nu!!!

Edward och skolutvecklingen, Blogg

"...Ja, man kan, och kanske ska, kritisera mycket av det som sker inom ramen för skola och skolutveckling. ...Men...

 Läs hela blogginlägget >>

Talis 2018

Veckans spaning, Nyhetsbrev/pod

OECDhar publicerat en ny upplaga av TALIS – The Teaching and Learning International Survey. Den omfattar totalt 260 000 lärare på 15 000 skolor i 48 länder och regioner

Läs mer om resultaten i TALIS >>

Innovation i skolan!

Blogg, Edward och skolutvecklingen

Om man pratar om innovation i skolan tror jag att en hel del skulle kunna tänkas bli väldigt misstänksamma, tveksamma och kanske också rent motverksamma...  

Läs bloggen om innovation i skolan >>

Samtal utan verklighetsförankring

Edward och skolutvecklingen, Blogg

Debatten om skolan och om skolans digitalisering är fortsatt konfrontatorisk, tvärsäker, svartvit och oresonlig. 

Läs hela bloggen >>

Kvalitetssäkra lärares lärande och kompetens

Edward och skolutvecklingen, Blogg

Är det möjligt att analysera, mäta och följa upp de faktiska effekterna av lärares kompetensutveckling?

 Läs hela artikeln >>

Hur tänker jag som rektor om mobilfrågan?

Edward och skolutvecklingen, Blogg

Frågan om arbetsro innebär oundvikligen att man ganska snart landar i frågan om mobiltelefoner och digital distraktion. 

 Läs hela blogginlägget >>

Så inför nordiska länder programmering i grundskolan

Omvärldsbloggen

De flesta skolsystemen i Europa har antingen infört eller är på väg att införa programmering i grundskolan. 

Läs hela blogginlägget >>

Åtta vägledande principer för skolans digitalisering

Omvärldsbloggen

Vad är viktigt att tänka på för att lyckas med digitaliseringen av skolan? I början av året kom EU-kommis-sionens Joint Research Centre 

Läs hela blogginlägget >>

Snart ska skolor inom EU självskatta digitalisering

Omvärldsbloggen

EU-kommissionen har tagit fram ett verktyg för hela unionen: SELFIE – Self-reflection tool for digitally capable schools.  "LIKA för EU".

Läs hela blogginlägget >>

Digitala lärresurser i matematik under luppen

Omvärldsbloggen

I mitten av november 2017 presenterade Skolforskningsinstitutet en systematisk forskningsöversikt om digitala lärresurser i matematikundervisningen. 

Läs hela blogginlägget >>

Det tar tid att införa programmering i Englands skolor

Omvärldsbloggen

I början av november presenterade Royal Society sin rapport After the Reboot – Computing Education in UK Schools. 

Läs hela blogginlägget >>

Skolbibliotek som resurs (vid digitalisering)?

Edward och Skolutvecklingen - Blogg

Digitaliseringen av skolan har, tid till annan, ofta fokuserat på hårdvara och verktyg. Ingenting konstigt med det kanske...  

Läs hela blogginlägget >>

Dela Digitalt – utveckla tillsammans

Omvärldsbloggen 

Kunskapsdelning och samarbete är viktiga hörnstenar i allt skolutvecklingsarbete och underlättar vägen framåt. Det är onödigt att uppfinna hjulet en gång till, och det är bra att 

Läs vidare om Dela Digitalt >>

Nationell IT-strategi - vad krävs av skolorna?

Artikel

IKT-pedagogerna.se skriver om  Infrastruktur, Strategiskt ledarskap och Kompetensutveckling kopplat till den nationella IT-strategin.  

Läs vidare om Nationell IT-strategi >>

Digitaliseringens vara eller inte vara - det är inte frågan

Blogg 

Linda Mannila skriver "Digitaliseringen är ingen trend. Vi kan inte fortsätta debattera dess vara eller icke vara. Samhället digitaliseras vare sig vi vill eller inte." 

Läs vidare om Digitaliseringens vara eller inte vara >>

10 torsdagsmisstankar om digitaliseringen

Noterat - Blogg

Att koda är att lösa ett problem med algoritmer och datastrukturer... Vi skriver kod för datorer, men lagstiftning är kod för samhällen...

Läs hela blogginlägget >>

Kritiskt tänkande viktig del i digital kompetens

Omvärldsbloggen

Utvecklingen med sökmotorer, algoritmer och sociala medier har ändrat förutsättningarna för kommunikation och journalistik. Det går inte... 

Läs hela blogginlägget >>

Klarar vi programmeringen?

Blogg - Edward Jensinger

2018 kommer programmeringen in i skolan på riktigt. Personligen tycker jag att det är bra då programmering...

Läs hela blogginlägget >>