Förberedelsmaterialet

i sammanfattning

Efter ett år av samtal, workshops, föreläsningar och eget arbete har UBF: chefer tagit del av material, skapat eget material och delat erfarenheter. Detta är en sammanfattning av det material som diskussionerna har utgått ifrån. Samtliga texter är hämtade från Skolverkets modul Leda Digitalisering

Del 1 Digitalisering, samhälle och skola

Digitaliseringens möjligheter för utbildning och livslångt lärande.

SÄRTRYCK ur Digitaliseringskommissionens temarapport 2016:2 , del av: Det sociala kontraktet i en digital tid.

Text: Carl Heath

Fullständig version

Sammanfattning;

Digitaliseringen är som bekant en bred förändringsprocess och kan inbegripa väldigt många olika saker. Som pedagogikprofessor Jonas Linderoth påpekar kan digitaliseringen i någon mån liknas vid elektrifieringen. Självklart har elektrifieringen påverkat precis allt det vi företar oss, elektricitet är en förutsättning för i princip allt vi gör i dag. Samtidigt för vi inte en diskussion om vikten av elektricitet, utan vi tar den för given. Den är en självklarhet i ett modernt, hållbart samhälle. Ingen skulle drömma om att i dag föreslå någon form av verksamhet utan att den försörjs med elektricitet. Skola utan elektricitet? Hem? Arbetsplats? Transporter? Frågan låter absurd. Men för drygt hundra år sedan var den tvärtom rimlig. Skälet var givetvis att samhället då genomgick en transformation från en tid upplyst av gas, fotogen och stearin, till en tid av glödlampor, neon och sedermera LED. Från lokalt producerad vattenkraft till nationella, och internationella, elnät.

På samma sätt kan vi i dag tänka om digitaliseringen. Vi står mitt uppe i en kraftig digitalisering av samhället och därigenom också av utbildningslandskapet, och då är det självklart att föra en debatt och diskussion om den. Initialt tog sig debatten om utbildningens digitalisering mest formen av varför-frågor. Varför ska vi digitalisera utbildning? Varför är det meningsfullt? Gradvis, och i takt med att allt fler verksamheter med högre fart genomgår en bred digitalisering, tas den allt mer för givet, och frågornas karaktär har kommit att ändras till förmån för hur-frågor. Hur ska vi bäst göra? Hur undviker vi misstag? Hur lär vi av varandra?

Digitaliseringen är många olika saker Diskussionen om digitaliseringen av utbildningslandskapet riskerar att föras på en alltför generell nivå. It beskrivs som verktyg för att uppnå skolans mål och digitaliseringen diskuteras som en transformerande kraft för att förändra undervisning och lärande i grunden. Dessa beskrivningar konkretiseras dock alltför sällan vilket gör det svårt att få fixpunkter för konkret förändringsarbete. För att undvika detta är det därför rimligt att bryta ner digitaliseringen i mindre, mer hanterbara och meningsfulla, beståndsdelar och perspektiv. Ett sätt att göra detta på är att skilja på:

• digitaliseringen av processer för att organisera utbildning

Som övrig offentlig verksamhet har grund- och gymnasieskolan gradvis utvecklat sin organisation genom olika former av digitalisering. Där det visar sig finnas utrymme för effektivisering av skolans organisation har digitaliseringen varit som tydligast, och pågått under lång tid. Bland tjänster som tidigt digitaliserades i utbildningssektorn var olika former av administrativa system för elevhantering och ekonomi.

• digitaliseringen av undervisning och lärprocesser samt

Den största delen av undervisningens digitalisering har kommit att handla om att förändra skolans form – införandet av digitala metoder och verktyg i undervisningen. I mindre grad har skolan ägnat tid åt innehållet, det vill säga att föra in kunskaper kopplade till digitalisering, så som programmering, digital samhällskunskap eller kunskaper i att skapa med it som material. Detta senare område har dock de sen- Digitaliseringens möjligheter för utbildning och livslångt lärande April 2017 https://larportalen.skolverket.se 4 (8) aste åren kommit att få ett allt större utrymme såväl i debatten om skolan, som i förslag på förändringar genom det pågående arbetet med skolans it-strategier.

• digitaliseringen av den enskilda elevens eller studentens egen miljö.

En tredje aspekt av utbildningslandskapets digitalisering handlar om den digitalisering som de som befinner sig i utbildningssystemet genomgått under samma period. I dag har merparten av alla elever från tio år och uppåt tillgång till en dator i fickan, en mobiltelefon. Tidigare i skolans historia var teknik något som tillhandahölls. Men i takt med utvecklingen, de minskade kostnaderna och internet, har personlig teknik kommit att spela en allt större roll i utbildningslandskapet.



Del 2 Digitalisering och ledarskap

Att digitalisera skolan är ett förändringsprojekt, inte ett IT projekt

Text: Åke Grönlund

Fullständig version

Sammanfattning;

Att digitalisera skolan är ett förändringsprojekt, inte ett IT projekt

Skolans digitalisering är inte ett it-projekt utan ett förändringsprojekt. Därför är ledarskap den viktigaste framgångsfaktorn. Eftersom förändringarna är genomgripande, sträcker sig över flera år och innefattar beslut som ligger över rektors nivå måste skolhuvudmännen ta ansvar för resultatet, det går inte att bara beställa det.


Digitalisering är mer än datorer och plattor.

Det handlar om att förändra arbetssätt. Tyvärr används termen i olika betydelser vilket ibland leder till förväxlingar. Ibland avses informationsdigitalisering, det vill säga omvandling av information till digital form. Man menar då att man har digitaliserat när man använder digitala apparater. Men det är inte det som är utmaningen och det som leder till förbättringar. Det är istället den andra definitionen, samhällelig digitalisering, som är kärnpunkten. Det vill säga användning av it för att på olika sätt förändra de verksamheter vi bedriver: ”Samhällelig digitalisering är den samhälls- och människoomvälvande process som gradvis blir allt svårare att över huvud taget särskilja från någon del av livet. Det innebär att individer och organisationer kan kommunicera och utbyta information med andra människor, organisationer och sin omgivning på helt nya sätt.” (SOU 2014:13 sid 29) Digitalisering i denna vidare mening handlar alltså om att förändra processer. Att göra saker på nya sätt. Vi har redan förändrat många verksamheter i grunden med teknikens hjälp; vi går numera på banken, köper resor och kläder, läser tidningar, umgås med vänner och deklarerar på nätet. Denna sorts radikala förändringar brukar i forskningen kallas ”second order change” (Cuban, 2001); man adderar inte bara teknik till existerande arbetsprocesser, man förändrar dem i grunden. Vi står nu inför ytterligare ett stort förändringssteg, nämligen automatisering.

Positiva effekter (för de skolor som lyckas)

  • Positiva effekter av digitalisering i skolan uppstår inte automatiskt. På skolor där man lyckats väl med sin digitalisering kan man se följande effekter:

  • Ökad digital kompetens har ökat skolans förmåga.

  • Kontakten mellan lärare och elever ökar och kan bli av högre kvalitet

  • Lärare och elever är nöjda och upplever positiva resultat.

  • Ökat självförtroende för elever

  • I vissa fall mätbara förbättringar i elevers prestationer


Negativa effekter (för alla, men i mycket olika omfattning)

  • Ökat arbete för lärarna.

  • Enskilt välorganiserat arbete ersätts av ensamarbete

  • Stress, fysiska besvär.

  • Ökade kostnader.


Framgångsfaktorer

  • Politik - förvaltning - skolledning - lärare i samarbete

  • Byt ofokuserat ensamarbete mot lärarlett arbete enskilt och i grupp

  • Låt inte teknikkostnaderna tränga ut personalen

  • Etablera kollegiala arbetssätt som gör hela skolan digitalt litterat


Framgången ligger i genomförandet som är en ledningsfråga.

Del 3 Digitalisering och undervisning

Att lära i en digital värld

Text: Annika Agélii Genlott

Fullständig version

Sammanfattning;

Den digitala revolutionen Digitalisering förväntas vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället fram till 2025 (UD:s kansli för strategisk analys) och 65 % av dagens elever förmodas arbeta med yrken som inte ens existerar idag (Mac Arthur Foundation).


En icke-likvärdig skola

Sverige är ett av de länder i världen som generellt sett har hög tillgång till digital infrastruktur, vilket även inkluderar utbildning och skola. Trots detta skiljer sig tillgången till digitala verktyg, samt inte minst användandet av dessa sig åt mellan såväl huvudmän som mellan skolor och klassrum.

En avhandling av Samuelsson (2014) gällande digital (o)jämlikhet i Sverige visar trots den höga tillgången till digital teknik på:

1. digital ojämlikhet bland unga i Sverige

2. att skolan inte fullgör sitt uppdrag eftersom eleverna inte får en likvärdig utbildning

3. att skolans uppdrag avseende elevers digitala kompetens är oklart.

Förändring av 1: a ordningen?

Förändring av 2: a ordningen?


21st Century skills

Allt tyder på att de förmågor som redan nu efterfrågas på arbetsmarknaden och som brukar benämnas som 21st Century skills (OECD, 2009);(Ananiadou & Claro, 2009) och på senare tid ibland även omnämnda som Transformational skills, kommer att vara avgörande för att våra nuvarande elever ska kunna vara konkurrenskraftiga i ett framtida arbetsliv. Dessa förmågor brukar sammanställas enligt följande:


  • Kommunikationsförmåga

  • Samarbetsförmåga

  • Söka & värdera information

  • Problemlösning

  • Analytiskt & kritiskt tänkande

  • Kreativitet & innovation.


Transformation av undervisningen

Om resultatet av användandet av digital teknik ska ge verklig effekt på resultat och lärande så tycks det vara av stor vikt att den digitala tekniken inte bara integreras väl i pedagogiken utan genom nya möjligheter transformerar själva undervisningen.

I en uppföljande forskningsstudie av STL, vilken inbegrep de nationella ämnesproven i SV och MA åk 3 jämfördes elever till lärare som använde STL och därmed hade transformerat sin undervisning med elever till lärare som (1) inte använde digital teknik alls (2) använde digital teknik, men i bästa fall som ett tillägg till undervisningen (add-on tool) och därmed inte integrerat i pedagogiken. Det visade det sig att i de fall när digital teknik användes för att styrka pedagogiken - genom att fungera som hävstång för redan tidigare väl kända nyckelfaktorer för lärande - höjdes elevresultaten markant gentemot den kontrollgrupp som inte använde någon digital teknik alls. I samma forskningsstudie blev det dock även tydligt att om tekniken endast användes som komplement och inte integrerades i pedagogiken så resulterade det i ett sämre elevresultat än det ursprungliga. Det här styrker vad forskningen säger oss sedan tidigare, nämligen att endast införskaffande av digital teknik utan integrering i den avsedda verksamheten – i det här fallet skolan och pedagogiken - inte garanterar ett förhöjt resultat, utan kan i värsta fall leda till ett sämre (Agélii Genlott & Grönlund, 2013) (Brynjolfsson, 1993).

Del 4 Digitala ekosystem

Digitala ekosystem

Text: Mats Östling

Fullständig version

Sammanfattning;

Ett digitalt ekosystem är en avgränsad teknisk miljö bestående av infrastruktur, digital utrustning, digitala resurser (tjänster, appar och programvara) och användare som samverkar med varandra. Den samverkar också med en omgivning bestående av fysiska strukturer, leverantörer, regelverk men också ett socialt och ekonomiskt sammanhang.

Modellen med digitala ekosystem utgår från ett helhetsperspektiv och analyserar hur olika komponenter samspelar med varandra. Ett ekosystem är alltid en delmängd av en större helhet och väljs utifrån de aspekter som ska undersökas. Förskolans och skolans digitala ekosystem består av infrastruktur, utrustning, resurser och aktörer. Det hålls ihop av den information som flödar genom systemet och får stöd av den kompetens som finns inom och utanför ekosystemet. Ett ekosystem begränsas alltid av tillgången till resurser och det är därför viktigt att identifiera begränsningar och hinder. Tillgång till digital utrustning är nödvändig i ett digitalt ekosystem, men för att de ska ge önskad effekt krävs också tillgång till information, digitala resurser, kompetens och anpassade arbetsformer och arbetsmiljöer. Varje verksamhet har sina egna lösningar och arbetsprocesser och det är dessa som ska beskrivas och studeras. Starta kartläggningen med relativt enkla flöden för att inte fastna i detaljer och komplexa samband. Åtgärder som kan förbättra ekosystemet kan vara av teknisk art men ofta handlar det om att ändra arbetsprocesser, tillföra innehåll, ändra organisatoriska strukturer och ändra upphandlingskrav. Målet är att öka effektiviteten i det digitala ekosystemet i syfte att skapa en god digital arbetsmiljö. Att vara engagerad och leda arbetet med utvecklingen av det digitala ekosystemet är att ta kontroll över en central del av din skolas/organisations digitalisering.