Digital Kompetens

Digitaliseringsstrategi för utbildningsområdet Göteborgs Stad

- Vi har adekvat digital kompetens i hela organisationen och använder den.

Vad är digital kompetens?

Barn, elever, studenter och personal behöver få förståelse och kunskap om hur digitaliseringen påverkar världen och deras liv. En förståelse som omfattar både digitaliseringens möjligheter och utmaningar. De behöver utveckla sina förmågor och kunskaper i att använda, skapa och berätta med digital teknik för att kunna ta del av och vara en del av samhället. Så här ser Skolverkets definition av digital kompetens ut: 

Digital kompetens innebär att

Strukturer för ett kontinuerligt lärande

I  den nationella strategin poängteras att den digitala kompetensen ska vara “adekvat”. Dels för att göra det tydligt att den digitala kompetensen ändras över tid i takt med att verktygen och användningen av dem utvecklas, dels för att markera att det inte är möjligt att sätta en generell nivå för den digitala kompetensen. För detta behövs strukturer för kontinuerligt lärande samt individuellt ansvar för sin egen kompetensutveckling. 

Strukturerna för kontinuerligt lärande bör innehålla:


Leda kompetensutveckling

Hela styrkedjan behöver ha strategisk kompetens i att leda digital skolutveckling och säkra den digitala kompetensen långsiktigt, både i rekrytering och i övrig kompetensutveckling. Rektor gör prioriteringar och tar beslut om kompetensutveckling av sin personal. Huvudman ansvar för att skapa de förutsättningar som krävs för att rektor ska kunna fullgöra sina uppdrag. 

I huvudmannens ansvar ingår bland annat att

Önskat läge

Omvärldsbevakning

Kollegialt lärande och erfarenhetsutbyte

Gemensamma fortbildningsinsatser

Långsiktigt omhändertagande av digital kompetens i kompetensförsörjningsplaner

Kompetens att leda digitalisering