Veckans tips 2022

 Tidigare årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Jul och Nyår

Google Arts and Culture

...har vi haft med i veckans tips tidigare - men nu finns nya övningar och spel som är både kreativa och lärorika. Du kan t.ex. gissa var konstverk har sitt ursprung i Geo Artwork, låta AI ge feedback på dina teckningar i Guess the line, förvandla målning till musik med Paint with music, ge kända målningar liv med Art filter eller pussla med konstverk i olika versioner av Puzzle party.

 Till Google Arts and Culture >>

Vecka 50

WeVideo Chrome extension underlättar skärminspelning!

Sen en tid har WeVideo:s Chrome-tillägg funnits hos användare på UBF. Detta kan du med fördel använda för att snabbt göra exempelvis en skärminspelning. Klicka på tillägget så får du upp menyn där du enkelt startar en inspelning. Därefter kan du välja att spara inspelningen som den är eller gå till redigeringsläget för att jobba vidare med klippet.

Mer om tillägget här >>

Vecka 49

Windows Search på din dator!

Nu har användare på UBF fått en genväg till Windows search. Du kan använda denna för att hitta personal, se dokument du eller dina kollegor nyligen jobbat med eller snabbt komma till program du jobbar mycket med.

Vecka 48

Från vårt grannland: SSO och datadelning

I Norge pågår just nu ett projekt där elever och lärare kan använda tjänsten Feide för att komma åt lärresurser. Tjänsten erbjuder inte bara en enklare inloggning; det finns även funktioner för bland annat sammanställning av resultat, dataanalys och flera typer av översikter. Har ni svårt att hänga med i språket kan ni välja undertexter på svenska genom att klicka på kugghjulet!

Introduktionsfilm>>

Mer om Feide>>

Vecka 47

Konspirationsteorier på TikTok

Influencern Abbie Richards har skapat en översikt över populära konspirationsteorier som figurerar på plattformen TikTok. Översikten har en komisk ton men visar också på grader av avsteg från verkligheten. Översikten innehåller länkar till artiklar som kommenterar varje konspirationsteori.

Conspiracychart.com >>

Vecka 46

Teachmeet: Digital literacitet

Den 26:e oktober bjöd Center för skolutveckling (CFS) på föreläsning i digital literacitet med forskarna Lisa Molin och Cecilia Lind. Hela föresläningen finner du som film på länken.

Se filmen här >>

Vecka 45

Poddtips: Digitalsamtal

Digitalsamtal är en pod som drivs av journalisten Anders Thoresson, idag verksam vid bland annat AI Sweden. Poden berör trender, begrepp och ny teknik som är relevant för digitalisering både ur ett skol- och ett företagsperspektiv.

Länk till podcasten>>

Vecka 44

Svenskarna och internet 2022

Internetstiftelsen presenterar en återkommande studie av svenskarnas internetvanor.  Här omnämns allt från onlinedejting till BankID.

Länk rapporten >>

Vecka 43

Leadmeet 18 oktober med Erik Winerö

Nu kan du ta del av Erik Winerös förläsning om Hållbar bedömning och AI-producerat innehåll samt vilka utmaningar och möjligheter det skapar för framtidens skola. Filmen är tillgänglig under några veckor - du behöver logga in i Office 365 för att ta del av filmen.

Länk till filmen >>

Vecka 42

Ta bort meddelanden i Google Chat

Nu kan du starta ett nytt chatrum i Google Chat (utan trådar) och då ha möjlighet att ta bort meddelanden. Detta kan vara praktiskt för lärare som vill kunna styra innehållet i rummet för sina elever. 

Google Workspace Update Blog

Vecka 41

Låt AI generera en bild

Craiyon är en sida som låter dig skapa AI-genererade bilder utan inloggning. Du skriver in text som sedan omvandlas till en bild. Tänk på att det är svårt att få till en bild som passar det du tänker på. Bilden här bredvid genererades från textraden "truck jumping over flower field". Testa och utforska!

 Craiyon

Vecka 39

Tänk säkert

Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. Här finns flera kort-kurser på 5-10 minuter om bluffmejl, lösenord, kortbedrägerier mm.
Det finns också en serie kurser inriktade mot elever i grundskolan.

 Tänk säkert >>

Vecka 38

Hitta läromedel - SPSM

Hitta läromedel är en söktjänst framtagen av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Där samlas läromedel som kan passa i specialpedagogiska sammanhang. Tjänsten riktar sig i första hand till pedagoger. Urval och beskrivning av läromedlen görs av rådgivare och specialpedagoger inom SPSM. 

 Hitta läromdedel - SPSM >>

Vecka 37

Konvertera mera

Hur räknar jag om en fot till cm och hur mycket är en famn egentligen. Veckans tips är en samling med verktyg för konvertering av valutakurser, avstånd, temperatur, område, skostorlek med mycket mera.

 Convertworld.com >>

Vecka 36

Väljarbarometer dag för dag

Frågan är hur nyttigt det är att se dagliga väljarbarometrar, men med SVTs sajt går det att jämföra historiskt, se utfall i riksdagens representation vid olika tidpunkter och läsa på om statistik och felmarginaler.

 SVTs väljarbarometer >>

Vecka 34

Valet 2022

UR har samlat programmen som ger kunskap om demokrati, källkritik, ideologier, påverkan och Sveriges politiska partier. Streama program och ta del av bakgrundsmaterial och  i vissa fall lärarhandledningar.

     URplay - valet 2022 >>

Vecka 33

Första bilden från James Webb-teleskopet

Webb Space Telescope

Nyheter, bilder,  filmer, fakta, vetenskap, teorier och allt som har med James Webb Space Telescope att göra hittar du på sidan webbtelescope.org.  Läs lyssna och titta på vårt tidiga universum, galaxers utveckling. andra världar. Allt på engelska - men med Google Translate blir det hyfsad översättning.

   Webb Space Telescope >>

Sommar - 2022

AI text-generator

Prova ett verktyg som skapar artiklar och uppsatser utifrån en rubrik. Verktyg för fusk eller verktyg att använda i undervisningen? Läs Erik Winerös "AI har dödat den skrivna hemuppgiften" som tar upp problem och möjligheter med detta i undervisningen. Nedan två verktyg att prova - Smodin går att testa utan att skapa login. OpenAI kräver registrering. Båda är Beta-versioner under utvecklande.

Vad är egentligen AI? Podd-tips för sommaren:  AI-podden på Sveriges Radio >>

Vecka 24 - 2022

Karta sverige i förhållande till afrikanska länder

The true size

Det är svårt att översätta vår runda jord till en platt karta. Alla sådana översättning medför viss förvrängning av länders storlek. Denna lilla webbtjänst skapades för att visa hur stora länderna verkligen är i förhållande till varandra. Sök upp ett land och "flytta det över kartan för att se dess storlek i förhållande till andra länder.


Till tehtruesize.com>>

Vecka 22 - 2022

Artiklar om forskning

Skolverket samarbetar med olika universitet och högskolor för att sammanställa och sprida kunskap om resultat av forskning inom utbildningsområdet.  På skolverkets hemsida kan du söka och filtrera bland dessa 622 artiklar - efter skolform, ämne och/eller fokusområde.


Till Artiklar om forskning >>

Vecka 21 - 2022

Smiley vid dator - sociala medier ett hot mot demokratin?

Att stärka demokratin i en digital  värld

Nyligen upplyste veckans tips om webbinarier på temat Att stärka demokratin i en digital värld. Nu finns dessa webbinarier att se i efterhand.


 Till alla webbinarier >>

Vecka 20 - 2022

Jack Werner Så lär du ut om källkritik på nätet

Digitala lektioner på SETT 2022

På UR finns nu föreläsningar om digital kompetens i klassrum och skolor. Inspelat den 26 och 27 april 2022 på Kistamässan i Stockholm. Arrangörer var Internetstiftelsen och Easyfairs. Här kan du bl.a. lyssna till Jack Werner "Så lär du ut om källkritik på nätet", och Kristina Alexandersson "Digital kompetens i praktiken".


 UR: Digitala lektioner på SETT >>

Vecka 19 - 2022

Att stärka demokratin i en digital tid

Under våren 2022 belyser Internetstiftelsen en viktig demokratifråga, nämligen nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion. Delrapporten Svenskarna och internet: Valspecial 2022 följs av en eventserie där vi fördjupar oss i det demokratiska samtalet på nätet. 


Mer info om valspecial och event >>

Vecka 18 - 2022

Karta över Göteborg från Geoskolan

GEO-skolan - läromedel från Lantmäteriet om geografiska informationssystem 

GIS är system för att samla in, hantera, analysera och visualisera information som har en geografisk koppling, dvs en plats eller ett läge.  Med hjälp av GIS  kan stora datamängder analyseras, tolkas och visualiseras på ett överskådligt sätt. På så sätt blir det enklare att se mönster och trender. På geoskolan.se  kan du som lärare ta del av lektionsförlag om hur du kan använda detta i undervisningen. Geoskolan är även en bra utgångspunkt för källkritiska övningar. 


 Geoskolan - information >>

Vecka 17 - 2022

Girls Code Club

Girls Code Club

Girls Code Club (GCC) välkomnar tjejer som studerar på gymnasiet att delta i ett kodnings-bootcamp under tre sommarveckor - 16 juni till 8 juli Det är inte nödvändigt att kunna något om programmering sedan tidigare. "Allt du behöver är en dator och massor av nyfikenhet!"


Girls Code Club - information >>

Vecka 15/16 - 2022

Safe Place 

Rädda barnens app Safe Place riktar sig till barn och unga med stark stress eller oro. Appen, som är framtagen av Rädda barnens psykologer, är gratis och anonym. Här finns enkla övningar som kan hjälpa att komma till ro och må bättre. Här finns också kunskap om stress och svåra känslor. Ladda ned Safe Place för Apple eller Android.


Mer information om Safe Place >>

Vecka 14 - 2022

Svenskarna och Internet - Valspecial

Internetstiftelsen släpper en Valspecial av rapporten "Svenskarna och Internet" - med underrubriken "Nätet som informationskälla och arena för politisk diskussion".  Områden som behandlas är exempelvis Politisk information och  budskap på nätet, Det politiska samtalet på nätet, Hinder för det öppna samtalet, och Plattformarnas ansvar och vägen framåt.


 Svenskarna och Internet - valspecial >>

Vecka 12 - 2022

Vklass - Erfarenheter från pilotskolor

Schillerska gymnasiet och MTG är två av pilotskolorna för införandet av Vklass. onsdag 23 mars hölls ett webbinarie där erfarenheter från deras införande delades. Du kan se inspelningen från webbinariet, men även ta del av de riktlinjer som de båda skolorna upprättat för användningen av Vklass - som ett stöd i arbetet att ta fram lokala riktlinjer på varje skola.


| Schillerska  |  MTG  |  Inspelning Webbinarie  |

Vecka 11 - 2022

FindTime - "Doodle" för Outlook

FindTime (Meeting poll)  är ett tillägg till Outlook som liknar Doodle. När du ska kalla till ett möte kan du skicka en förfrågan med ett antal alternativa mötestider som deltagarna får välja bland/prioritera. 

Mer info om tillägget FindTime >>

Vecka 10 - 2022

Britannica School
NE

Britannica School

Via NE har elever och personal åtkomst till Britannica School med mängder av sökbart material och artiklar på engelska. Britannica beskriver sig som en källa till "reliable, lively, and relevant school curricula, and trustworthy information on subjects ranging from language and science, history and the arts, and much more."


På NE.se finns naturligtvis mycket material på svenska också. Förutom uppslagsverk och ordbok finns Världens länder, Världens religioner, Världens klimat, Temapaket och mycket mer...

 Till NE och Britannica School >>

Vecka 9 - 2022

bildlänk - digital källkritik

Digital källkritik - eftermiddagsevent

Internetstiftelsen bjuder in till ett eftermiddagsevent 14 mars kl.14.30 på temat "Så stöttar vi barn och unga med den digitala källkritiken".  Ta del av kunskap, lyssna till källkritiksexperter och var med när årets vinnare av källkritikpriset Det gyllene förstoringsglaset hyllas.

Eventet riktar sig till alla som är intresserade av källkritik och alla som på något sätt jobbar med källkritik, barn och unga.

 Information och anmälan>>

Vecka 8 - 2022

Film om MIK

Medie- och informationskunnighet (MIK)

"Ett inkluderande, demokratiskt samhälle bygger på välinformerade, engagerade, reflekterande, kompetenta och medvetna medborgare. I ett samhälle där allt fler aktiviteter och diskussioner sker digitalt är medie- och informationskunnighet väsentligt för att kunna navigera i vardagen" (statensmedierad.se).  

MIK, medie- och informationskunnighet rör frågor om allt från teknik och integritet till källkritik. För att höja medvetenheten om dessa frågor har Statens medieråd tagit fram en informationsfilm

  Film om MIK >>

Vecka 6 - 2022

Visual crossword - Google arts and culture

Visuellt korsord

Google arts and culture experimenterar med digital teknik och konst/kultur. Prova att göra lösa korsord som består av konst istället för ord - kanske korskonst...

  Visual crosswords >>

Vecka 4 - 2022

tre tips för att söka på nätet - filmlänk

Tre tips för att söka på nätet

Behöver du fräscha upp dina eller andras sökkunskaper på nätet? Här är en kort film från utbildningsradion som visar tre sätt att få bättre sökträffar.  

 Film Tre tips för att söka på nätet >>

Vecka 3 - 2022

Innovation i Skolan - Leda och organisera förnyelse

Leda och organisera förnyelse - Innovation i skolan är en processinriktad ledarskapsutbildning i RISE regi, som syftar till att stärka verksamhetens samlade innovationsförmåga.  Målgruppen är chefer och strategiska ledare inom utbildningssektorn som "vill utmana och lyfta verksamhetens utvecklingsarbete till nästa nivå och möjliggöra för innovation och nytänkande." 

  Mer info om utbildningen >>