Veckans tips 2020

Andra årgångar av Veckans tips   | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |

Jul och Nyår - 2020

Julens tips är alla tidigare veckans tips

Nu har vi lagt ut veckans tips under två år. Julens tips blir därför en hänvisning till gångna tiders veckans tips - många av dem är aktuella ännu - och de är av väldigt olika karaktär. Kortkommandon och källkritik blandas exempelvis med forskningsrapporter, grundkurs i AI och hur man gör en informationsfilm i PowerPoint.   Botanisera här nedanför.

God Jul och Gott Nytt år!

Vecka 51 - 2020

Man som gör stretchövningar framför dator

Svenskarna och Internet - rapport från Internetstiftelsen

Årets upplaga av Svenskarna och internet släpptes 15 december. I samband med detta höll Internetstiftelsen en presentation och tog upp de mest intressanta resultaten. Du kan se presentationen i efterhand och/eller läsa rapporten.

Internetstiftelsens rapport Svenskarna och Internet >>

Vecka 50 - 2020

Grupprum i Teams

Nu kommer grupprum till Teams 

Funktionen håller på att rullas ut. Om du har fått den syns en ny knapp bland möteskontrollerna (stor och liten fyrkant bredvid handuppräckningen) - om du är organisatör av mötet.  Läs mer om hur du skapar och använder grupprum på Kunskapsportalen.

Hur du använder grupprum i Teams >>

Vecka 49 - 2020

Avgångselevers upplevelser av vårens distansundervisning 

Hur förändrades undervisningspraktiken och hur uppfattade avgångseleverna sin studiesituation när landets gymnasier gick över till distansundervisning i våras? Vilka lärdomar kan dras av dessa erfarenheter och upplevelser? Detta undersöker de båda göteborgsforskarna Ingrid Henning Loeb och Sally Windsor i en studie som nyligen publicerats.  Läs hela rapporten eller Skola Hemmas sammanfattning.

Skola Hemmas sammanfattning av rapporten >>

Vecka 48 - 2020

Power Automate - logga
Skärmdump av rutan Spara e-postbilagor från Office...

Spara e-postbilagor från Office 365 i OneDrive

Tänker du ibland "visst fick jag väl ett mail med det där dokumentet", och så börjar du leta i inkorgen efter vilket mail det var som hade just den bilagan - för du glömde naturligtvis ladda ned den när mailet kom? Det finns hjälp. Du kan låta office automatiskt spara alla bilagor till mail du får - i en särskild mapp. 

Så här gör du:

Om du inte hittar rutan för att spara e-postbilagor under toppval på startsidan - klicka i vänstermenyn på "Skapa" och leta upp samma ruta rubriken Starta från en mall - och fliken Toppval eller E-post.

Vecka 47 - 2020

Skolstudion - UR

Skolstudion - UR

I tolv avsnitt diskuteras ämnen som är intressanta för skolan -  med gäster som antingen är experter eller på annat sätt är relevanta för respektive ämne. I varje avsnitt görs också en internationell utblick.  Första avsnittet "AI i framtidens skola".

Skolstudion >>

Vecka 46 - 2020

steg 1
steg 1

När var det vi skulle återsamlas?

Har du varit med på digitala möten när bensträckaren eller kaffepausen haft otydlig längd? Några glömde bort - eller hörde inte vad som bestämdes? Med hjälp av en enkel timer kan du som leder mötet göra det tydligt för deltagarna när de förväntas vara tillbaka. 

steg 2 och 3
steg 4 och 5
steg 6
nedräkningen i helskärmsläge

Vecka 45 - 2020

Dags att sprida goda budskap på nätet

Statens medieråd har en hemsida med mycket resurser att använda i och utanför skolan.  Här finns MIK för mig - med material som kretsar runt "Våra relationer", "Vinklade budskap", "Demokrati", Upphovsrätt", "Förtal", "Dold reklam" m.m.     4 november är No hate-dagen - en manifestation mot hot och hat på nätet.

Missa heller inte Emanuel Karlstens föreläsning om framtidens medielandskap som Center för skolutveckling arrangerar.

Statens medieråd  >>

Vecka 43/44 - 2020

Konferens: "Bättre närundervisning i distanseringens spår"

Konferensen är avslutad - material från konferensen finns att hämta - här finns också delar av dagen inspelad. 

Förmiddagen 27 oktober anordnades en halvdag om erfarenheter från vårens undervisning på distans. Lars Lingman (RISE, Skola hemma)  var huvudtalare. Här fanns också konkreta tips till undervisningen, forskning från våren,  distansundervisning i ett elevhälsoperspektiv samt presentationer från några av våra leverantörer av digitala resurser. 

Läs och hämta material  >>

Vecka 42 - 2020

Elev sitter med laptop i sängen

Att skapa närvaro på distans - Rapport

Erfarenheter och framgångsfaktorer från distansundervisning på gymnasiet, gymnasiesärskolans nationella program och Studium i Göteborg våren 2020. Rapport från den studie Center för Skolutveckling Göteborg genomfört utifrån intervjuer med lärare och elever. På skolahemma.se finns en sammanfattning och nedan finns länken till den fullständiga rapporten.

Till rapporten >>

Vecka 41 - 2020

Google Suite for Education
Google Meet

GSFE Utbildningsmaterial och nyheter

Nytt utbildningsmaterial för Google-verktyg finns nu framtaget i samarbete med grundskoleförvaltningen. Först ut är instruktioner och filmer för Classroom och Drive. Sidan kommer att utökas med hjälp i fler verktyg.  Utbildning GSFE >>

Här är några av de kommande uppdateringarna i Meet under hösten

Vecka 40 - 2020

Bokmässan Play

Se på seminarier från bokmässan i efterhand.  Via bokmässans program kan du välja vilket seminarium du vill se. Det krävs att du har eller skapar ett konto - gratis. Bland seminarierna: "Gamification och onlinelärande i coronans spår", "Förutsättningar för framtidens digitala läromedel",  "Bara ett game till" - ett samtal om barns spelande och föräldraskap", "Spel, digital litteracitet och lärande", "Formativt ledarskap i en digitaliserad värld", "Att undervisa för livslångt lärande".

Till Bokmässans program >>

Vecka 39 - 2020

Digitalt föräldramöte

Behöver ni genomföra möte med vårdnadshavare digitalt?  Här finns instruktioner vårdnadshavarmöte i Google Meet - för lärare och vårdnadshavare.

Föräldramöte i Meet >>

Vecka 38 - 2020

Covid-19 pandemins effekter på skolor i Västra Götaland

Våren 2020 har varit en av de mest intensiva och föränderliga tider som det svenska utbildningslandskapet någonsin har fått uppleva. När regeringen i mars beslutade att stänga ner gymnasieskolorna, fick elever, skolpersonal och andra berörda snabbt ställa om till något för dem aldrig tidigare upplevt. I den här rapporten synliggörs kommunernas utmaningar och behov i förhållande till distansundervisning. I rapporten lyfts både grund- och gymnasieskolans nuläge, utmaningar och behov.

Till rapporten >>

Vecka 37 - 2020

Informationsfilm i Powerpoint

Behöver ni göra en film utifrån ett presentationsmaterial för att exempelvis dela med vårdnadshavare i samband med vårdnadshavarmöte. Utgår ni ifrån en Powerpoint-presentation är det enkelt att lägga till en speakerröst och spara som en film som kan delas.

Till instruktioner för informationsfilm i PowerPoint >>

Vecka 36 - 2020

Artificiell intelligens i skolan kräver ökad insikt hos lärarna

"För att kunna förstå hur artificiell intelligens kan komma att förändra förutsättningar för lärares undervisning och elevernas lärande behöver lärare få ökad insikt om vad artificiell intelligens är." Artikeln från Skolverket presenterar resultat av forskning - möjligheter, begränsningar och utmaningar.

Till Skolverkets artikel om AI i skolan >>

Vecka 35 - 2020

Covid-19-pandemins påverkan på skolväsendet 

En delredovisning av Skolverkets uppdrag att följa upp och utvärdera konsekvenserna av covid-19-pandemin för utbildningen i skolväsendet. Rapporten bygger på ett antal undersökningar av utbildningen inom skolväsendet som genomförts av Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) under våren 2020. 

Till Skolverkets rapport >>

Vecka 34 - 2020

Scenarioplanering

Skola hemma gav i somras ut material för "scenarioplanering" inför höstens skolstart. Det scenario vi nu står inför - åtminstone i början av terminen - är undervisning "både online och offline". Frågeställningarna i materialet kan komplettera de skolorna arbetar med inför uppstart.

Till materialet för scenarioplanering >>

Sommar  2020

Tre tips för sommaren

Kanske ger sommaren lite mer utrymme för att läsa, lyssna och titta. Här kommer därför tre tips för artiklar, poddar och film.

Aktuella frågor kring vad teknik- och samhällsutvecklingen innebär för utbildning och lärande - artiklar och nyhetsbrev.

Spaningen >> 

Ett timslångt samtal varannan vecka på om en historisk person, epok, idéströmning eller konstnärligt verk. Även teman som DNA-teknik och klimatet.

Anekdot.se >>

Digitaliseringen transformerar våra arbeten, skolor, städer och nöjen i grunden. En serie i tre delar från UR.

Vår digitala planet >>  

vecka 24 - 2020

Elva gymnasieelever om hur distansundervisningen fungerat

I den här artikeln delar elever från praktiska och teoretiska program vid de kommunala gymnasieskolorna i Lerum och Sollentuna med sig av sina upplevelser av två månaders distansundervisning.  Fler artiklar och rapporter finns på "Skola hemma".

Läs artikeln  "Elva gymnasieelever..."  >>

vecka 22 - 2020

Anpassa bakgrund i Teamsmöte

Vill du förbättra stämningen i Teamsmötet? Eller kanske vill du helt enkelt inte att mötesdeltagarna ska se hur det ser ut där du sitter? Då kan du använda bakgrundseffekt i Teams. Klicka på de tre prickarna i möteskonsolen (samma list som telefonluren). Välj "Visa bakgrundseffekter" och välj bakgrund från listan som dyker upp till höger. Klicka på "Använd" 

Kom igång med Teams >>

vecka 20 - 2020

Bossfight - spelifierade lärmoment

Bossfight är namnet på den applikation som testats på Bräcke under hösten. Den är uppbyggt av moduler som läraren kan använda tillsammans eller var för sig för att skapa, genomföra och följa upp spelifierade lärmoment.  Applikationen är integrerad med Google Classroom.

Titta på webbinariet från 6 maj >> 

Mer information om Bossfight >>

vecka 19 - 2020

Vad är digital kompetens enligt forskning?

I det första avsnittet av Pedagog Göteborgs podd “Orientering i digital kompetens” undersöks centrala begrepp inom forskning för att förstå vad digital kompetens är. Samtal med Martin Tallvid, lektor vid IT-fakulteten, avdelningen lärande och IT, Göteborgs universitet och Center för skolutveckling, Utbildningsförvaltningen.  

Lyssna på podden om digital kompetens >> 

vecka 18 - 2020

4 tips som håller videokonferensen säker

Vi anordnar allt fler möten på distans. Då är det viktigt att ha koll på säkerheten. Internetstiftelsen tipsar om vad du bör tänka på när du anordnar eller deltar i ditt nästa videomöte.  En del exempel utgår från Zoom men gäller videokonferensverktyg i allmänhet. UBFs videokonferensverktyg är Google Meet och Skype/Teams.

 Läs artikeln om säkra videokonferenser >> 

vecka 17 - 2020

Skolbiblioteken under coronakrisen

Ta del av bibliotekariernas berättelser om hur det är att bedriva skolbibliotek på distans under denna period.  Undervisningen har inom UBF  bl.a. resulterat i en ny sajt för Älvstrandens skolbibliotek och nya digitala resurser för informationssökning.   Läs mer om skolbiblioteken under coronapandemin >>

vecka 16 - 2020

Win + W

Snabbkommandot Windowstangent + W öppnar tre verktyg i PC-miljön. Fästisar (digitala post-it) och Klipp & Skissa (för att göra skärmklipp/skärmdump). Det tredje verktyget - Skissblock - är en digital whiteboard som tillsammans med en ritplatta eller pekskärm exempelvis kan användas vid matematikundervisning på distans. 

vecka 15 - 2020

Undervisa hemifrån - Google

En tillfällig hubb från Google med information och verktyg som hjälper lärare under coronakrisen (covid-19). 

Till Google Undervisa hemifrån>>

vecka 14  - 2020

Undervisning på distans - hur?

Moderskeppet som erbjuder kurser i foto, design, webb och video har samlat ett antal konkreta tips för undervisning på distans som är gratis att titta på. Tio filmer på 2-4 minuter vardera. Kursen är gjord speciellt för dig som plötsligt ska leda elever på distans. Inget handlar om digital teknik, plattformar eller videokonferenser. Du får lära dig varför elever misslyckas och hur du ”knuffar” din elev till framgång. 

Till Moderskeppet >>

vecka 12  - 2020

Skola hemma?

Här hittar du användbara tips i form av checklistor, tänkta som stöd att bedriva skola på distans. Listorna är presenterade utifrån rollerna lärare, rektor och IT-funktion. Materialet har tagits fram av Rise på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech och UR .

Till siten >>


vecka 10  - 2020

Röster om skolans digitalisering 

Intervjuer med rektorer, skolledare, lärare, forskare och politiker som är aktiva i frågor som rör skolans digitalisering. Sammanställt och publicerat av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Röster om skolans digitalisering >>

vecka 9  - 2020

Spårad

Spårad – om integritet på nätet med Parisa Amiri. Journalisten Parisa Amiri söker svar på frågor om integritet på internet i den här serien filmer producerad av internetstiftelsen. Filkmer om bland annat: "tjuvlyssnar min mobil på mig?" Bryr sig någon om vad jag gör på Facebook?"

Till spellistan "Spårad" på Youtube >>

vecka 8  - 2020

illustration digital kompetens: huvud, kugghjul, symboler för digitala tjänster.

Digital kompetens

Vad menar vi egentligen med digital kompetens, och vad är adekvat digital kompetens? Skolverket förklarar begreppen på följande sida som också innehåller poddar med samtal utifrån "fyra aspekter av digital kompetens".

Skolverkets sida om digital kompetens >>

vecka 7  - 2020

Medieborgarpodden

En podcast producerad av Statens medieråd om livet på nätet med fokus på medie- och informationskunnighet. Podden tar upp ämnen såsom källkritik, vilseledande nyheter och information, relationer online samt demokrati och upphovsrätt. 

Läs mer om och lyssna på medieborgarpodden >>

vecka 6  - 2020

Delve - Office 365

Delve är ett sökverktyg om hjälper dig att hitta personer och dokument. Delve inneh​åller profiler, där du enkelt kan se information om en kollega och klicka dig vidare i personens organisation. Du ser till exempel personens kollegor och vem som är personens chef. Du uppdaterar din profil själv med bild, titel, enhet, arbetsplats, projekt du ingår i med mera. På så sätt gör du det enklare för andra att hitta dig. Delve hjälper dig också att hitta dokuments som du skapat eller som delats med dig. När du söker på andra personer, ser du även deras dokument, som du har behörighet till. Andra personer kan även se de dokument som du gjort tillgängliga för dem. Delve presenterar dokument som programmet ”tror” att du vill se. Ju mer vi använder möjligheterna i Office 365 desto mer lär sig Delve vad du behöver. 

Läs mer om Delve och var du hittar tjänsten >>

vecka 5  - 2020

AI - Hot eller möjlighet

SVTs dokument utifrån sände nyligen ett program om AI - hot eller möjlighet som är mycket sevärt. Precis som titeln avslöjar så handlar det både om de många möjligheter som AI kan öppna och de utmaningar och risker som följer med utvecklingen.

Dokument utifrån: AI - Hot eller möjlighet? >>


vecka 4  - 2020

7 sätt att äga världen

Veckans tips är en inspelning av Andreas Ekströms föreläsning "7 sätt att äga världen." Föreläsningen tar upp många av de utmaningar det innebär att leva i en digitaliserad värld. Inspelningen är från 2018, men inledde också förra veckan en serie föreläsningar som Center för digital humaniora ger i Göteborg under våren.

Andreas Ekströms föreläsning >>    Vårens föreläsningsserie >>

vecka 3  - 2020

Källkritiksutmaningen i mars

Mars är källkritikens månad på Digitala lektioner! Detta är ett utmärkt tillfälle att göra en eller flera källkritikslektioner tillsammans – för varje elev som deltar skänker Internetstiftelsen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen. 

Läs mer om Internetstiftelsens källkritiksutmaning >>