AI och skolan

Skolans digitalisering

Vad är Artificiell Intelligens?

Vad är AI?

Umeå universitetInternetstiftelsens information om AIGrundläggande kurs i sex modulerProgram som breddar och fördjupar perspektiven kring AITekniksmart.seFilmserie från AI-Sweden som vänder sig till verksamma inom  offentlig sektorThe AI education projectProgramserie från SVT i sex delar om AI nu och framöver

Forskning och råd

Forskning

Ett projekt där UBF deltatagit med några rektorer, lärare, elever och utvecklingsledare. Slutresultat inväntas - ovan länk ger en bakgrund och beskrivning.
Artiklar och filmer om hur AI fungerar, etik, utmaningar och möjligheter generellt.

Råd och styrdokument

SkolverketSkolverket...avseende användningen av artificiell intelligens (AI) och data vid undervisning och inlärning
Europeiska Kommissionen
Artikel Voister

Förhållningssätt och användning

Stadens information om användning av AI i arbetet (Intranät)Än så länge finns inga AI-chatt-verktyg som är godkända att använda i undervisningen inom UBF. Det finns i dagsläget för många oklarheter vad gäller personuppgiftshanteringen. Som lärare kan du alltså inte anvisa eleverna att skapa ett konto i en sådan tjänst. Samtidigt är det ju viktigt att som lärare kunna prova AI-verktyg för att förstå hur det påverkar undervisning och lärande - samt vilka verktyg elever kan ha tillgång till utanför skolan. Läs mer i länkarna ovan.

AI i undervisningen

Böcker och material

Nedladdning av version 2.4 (26 september 2023)
Hur du som lärare kan använda ChatGPT med omdöme och undvika fyra typer av AI-fällor. Gratis PDF-bok.
Google förklarar hur de arbetar med att få AI att göra nytta i deras produkter på utbildningsområdetUnescos guide för högre utbildning som kan vara intressant utifrån gymnasiet/vux/YRGO  också. (på engelska)Towards a human-centred approach to the use of generative AILärares uppfattningar om ChatGPT i biologiundervisningen.
Examensarbete från lärarutbildningen våren 2023
Open AIs egen "guide for teachers using ChatGPT in their classroom" (på engelska)AI guide och råd för undervisning från Metalab at HarvardAI-verktyg för lärare

Inspelade presentationer

Webbinarie från skolverket

RISE webbinar "ChatGPT och skolan" (från 15 augusti)

AI-snack

Inspelad livesändning från januari med pedagoger, forskare och skolledare.

Nätverk och tips

Ett av många exempel på uppställning av "etiskt"/"oetiskt" användande av AI-chat i skolarbete.

Verktyg och portaler

Detta är exempel på generativa AI-verktyg - inte godkända verktyg för utbildningsförvaltningen

Samlingar och sviter

Som lanserade Chat GPT - har fler AI-verktygInförs gradvis i WorkspaceÄnnu inte tillgängligt inom UBFStändigt uppdaterad lista på nya AI-verktygAI-verktyg för skolan. Öppna "Find out more" för varje verktyg för att läsa "Privacy policy"Khan academy visar en chatbot de håller på att utvecklaTexthantering och redigering/översättning. Mycket som kan göras utan inloggning!

Bild/Rörlig bild/Musik

Kräver nu kontoKräver inte login - går att köra i inkognitoläge Kräver Microsoft-kontoRedigera och manipulera filmklippGenerera tal på olika språkÖversätt talet i video - Exempel (inklusive "ansiktsbyte")Skapa rörelse i bild och röst utifrån textGenerera musik med hjälp av AI

Chatt

Googles AI-Chatt
Lärare på utbildningsförvaltningen kan använda Gemini via arbetskontot. Läs hur du gör och vilka riktlinjer som finns >>
Microsofts chatt som finns som tillägg i Webbläsaren Edge. Anställda i Göteborgs Stad har tillgång till tjänsten. Läs mer om Copilot>>En av Hugging Face öppna chattar som bygger på Mistral AI. Ingen inloggning.För att utforska flera olika LLMs (ex GPT, Claude)(För närvarande inte tillgängligt för nya användare i Sverige)Bygger på ChatGPT. Syftet är att underlätta sökningar online med en AI-assistentLadda upp en pdf och ställ frågor på innehållet

Prompta?

En prompt är en instruktion eller förfrågan som du ger till AI-systemet för att få ett specifikt svar eller resultat. 

Här får du tips om hur du kan skriva en prompt

Poddar, bloggar och artiklar

Historia

1950-talet: Konceptet om artificiell intelligens föddes på 1950-talet, då forskare började utforska idén om att skapa maskiner som kunde simulera mänskligt tänkande. Alan Turing, en brittisk matematiker och datorforskare, introducerade Turingtestet för att mäta en maskins förmåga att visa intelligent beteende som inte kan skiljas från en människas.

1956: Termen "artificiell intelligens" myntades vid Dartmouth-konferensen, där forskare diskuterade hur man kunde bygga maskiner som kunde använda språk och lösa problem som människor gör.

1960-talet och 70-talet: Under dessa årtionden gjordes det framsteg inom AI, men utvecklingen var långsam. Dessa perioder kallas ibland "AI-vintrar", på grund av brist på finansiering och allmän skepsis mot teknologin.

1980-talet: Med framsteg inom datorer och teknologi började AI återigen få intresse. Detta inkluderade utvecklingen av maskininlärning, där datorer lär sig från data snarare än att programmeras explicit.

1997: En stor milstolpe nåddes när IBM:s schack-dator Deep Blue besegrade världsmästaren Garry Kasparov. Detta visade på potentialen för AI att överträffa mänsklig prestation i vissa uppgifter.

2000-talet och framåt: Med framsteg inom datorkraft och tillgången på stora mängder data, började AI utvecklas snabbare. Djupinlärning, en underkategori av maskininlärning som använder neurala nätverk, blev en drivande kraft för AI. Exempel på framsteg inkluderar Google's AlphaGo som besegrade världsmästaren i Go 2016, och utvecklingen av mer sofistikerade AI-assistenter som Siri, Alexa och Google Assistant.

2020-talet: AI har blivit alltmer integrerat i våra dagliga liv, från att rekommendera vilken film vi ska se härnäst, till att förutsäga sjukdomar i medicinsk diagnostik. AI används också mer och mer inom utbildning för att individualisera lärande och ge lärare och elever bättre verktyg.

...och vad händer sen?  

Så här gissar ChatGPT

2020-talet och framåt:

2030-talet och framåt:

Detta är naturligtvis bara spekulationer, och den faktiska framtiden för AI kan se väldigt annorlunda ut. Det som är klart är att AI kommer att fortsätta att utvecklas och kommer sannolikt att ha en allt större inverkan på många aspekter av våra liv.

...och så här gissar människor