Applicatiefunctiemodel

Inleiding

Het applicatiefunctiemodel bevat groeperingen van applicatiefunctionaliteit die een ziekenhuis nodig heeft om haar processen te ondersteunen. Onder een applicatiefunctie verstaan we met elkaar samenhangende functionaliteit (geautomatiseerd gedrag) die wordt geboden door een applicatie(component). Een applicatiefunctie biedt ondersteuning aan één of meerdere bedrijfsactiviteiten. Applicatiefuncties worden primair gevormd door de functionaliteit die ze aanbieden en de gegevens die zij beheren. Het model beschrijft deze applicatiefuncties op een logisch niveau, onafhankelijk van specifieke productkeuzen. 

Applicatiefuncties worden geleverd door applicatiecomponenten, de feitelijke software die de functionaliteit levert. De ZiRA doet geen uitspraak over door welke componenten de functionaliteit geleverd wordt. De keuze voor "best of breed" oplossingen of geïntegreerde suites en met welke producten, diensten en oplossingen laten we graag over aan de individuele instellingen. 

Applicatiefunctiemodel

Naar doorklikbaar ArchiMate model.

Achter iedere naam kan je functionaliteit of functie denken. Deze functionaliteit ondersteunt de bedrijfsfuncties en bedrijfsactiviteiten in de bedrijfsdomeinen (sturing, onderzoek, zorg, onderwijs en bedrijfsondersteuning).

Overzicht applicatiefuncties

De applicatiefuncties zijn terug te vinden in het tabblad Applicatiefuncties in het bestand "ZiRA spreadsheet" (menu ZiRA downloads). In dit tabblad zijn de applicatiefuncties beschreven inclusief:

Voor het gebruikersgemak zijn de applicatiefuncties met alleen de omschrijving ook direct te raadplegen op de pagina Beschrijving applicatiefuncties.

Toepassingen

De mogelijke toepassingen van het applicatiefunctiemodel zijn:

Het applicatiefunctiemodel is, net als de andere ZiRA modellen, een referentie, bedoeld als hulpmiddel. Het is niet voorschrijvend, het pretendeert ook niet volledig en absoluut juist te zijn. Gebruik het applicatiefunctiemodel als startpunt, maar pas het model vrijblijvend aan voor gebruik in een specifieke context en met een specifiek doel.

Voorbeelden van aplicatiefunctiemodellen uit ziekenhuizen zijn opgenomen in het ZiRA Praktijkboek.

Toelichting

We maken in het applicatiefunctiemodel onderscheid tussen applicatiefuncties die de bedrijfsfuncties direct ondersteunen (specifieke applicaties) en applicaties die in veel verschillende bedrijfsfuncties in alle bedrijfsdomeinen worden gebruikt (generieke ICT functies). ICT change en servicemanagement onder bedrijfsondersteuning betreft de functies voor de ondersteuning van de ICT bedrijfsfunctie zoals het faciliteren van hulpvragen en oplossingen ten behoeve  van het beheren en exploiteren van ICT diensten. De generieke ICT functies beschrijven niet de ICT infrastructuur of door welke componenten, systemen of software de functies geleverd worden. Het beschrijft alleen de generieke ICT functionaliteit of service die geleverd wordt.