Ziekenhuis Referentie Architectuur

De ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur) is een verzameling van instrumenten behulpzaam bij het inrichten van de organisatie en informatiehuishouding van Nederlandse ziekenhuizen. De ZiRA is de vervanging van het Referentiedomeinenmodel ziekenhuizen (RDZ) dat al vele jaren diverse toepassingen kent binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Voor een snelle indruk, bekijk de poster.

De naamgeving Ziekenhuis Referentie Architectuur nader toegelicht:
 • Ziekenhuizen: het heeft betrekking op de informatievoorziening van ziekenhuizen. 
 • Referentie: het biedt een gemeenschappelijke basis, die direct toegepast kan worden, maar die desgewenst ook toegespitst kan worden op specifieke ziekenhuissituaties. 
 • Architectuur: het betreft een richtinggevend kader voor de inrichting van organisatie, processen, informatie, applicatie en techniek.
In het ZiRA Praktijkboek zijn verschillende cases gebundeld hoe ziekenhuizen de ZiRA gebruiken.

De ZiRA is (net als het RDZ) een product van het programma i-Ziekenhuis. i-Ziekenhuis heeft een tweeledig doel:
 • in gezamenlijkheid opzetten, geaccepteerd krijgen en onderhouden van een kader ter ondersteuning van de inrichting van de informatievoorziening in de ziekenhuizen (een ‘referentiearchitectuur’).
 • bieden van een samenwerkingsverband en kennisplatform aan ziekenhuizen op het gebied van de informatievoorziening in de ziekenhuizen.
Het samenwerkingsverband en het kennisplatform zijn vormgegeven via een digitale omgeving voor het uitwisselen van kennis, informatie en best practices. Daarnaast worden regelmatig werkconferenties georganiseerd met en voor informatiearchitecten.

ZiRA Berichten

 • ZiRA Praktijkboek is uit! In het Praktijkboek zijn verschillende cases gebundeld hoe ziekenhuizen de ZiRA gebruiken. Leer nu van anderen en pas de ZiRA nog beter toe bij jou eigen organisatie- en procesverandering. Voor ...
  Geplaatst 13 feb. 2019 00:03 door G Meijboom
 • ZiRA modellen in Powerpoint beschikbaar Op veler verzoek zijn nu ook de ZiRA modellen in powerpoint beschikbaar zodat je ze kan aanpassen en uitbreiden naar eigen inzicht en behoefte. Te downloaden in het ZiRA downloads ...
  Geplaatst 18 jul. 2018 06:09 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 23 worden weergegeven. Meer bekijken »

ZiRA LinkedIn Activiteiten

 • ZiRA Praktijkboek is uit!
  Geplaatst 13 feb. 2019 06:06 door G Meijboom
 • ZiRA biedt inzicht in organisatie en IT De ziekenhuis referentie architectuur ZiRA (familie van de NORA) biedt inzicht in organisatie en IT voor ziekenhuizen.Artikel in ICT&Health
  Geplaatst 21 dec. 2018 06:13 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 14 worden weergegeven. Meer bekijken »

Comments