Ziekenhuis Referentie Architectuur

De ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur) is een verzameling van instrumenten behulpzaam bij het inrichten van de organisatie en informatiehuishouding van Nederlandse ziekenhuizen. De ZiRA is de vervanging van het Referentiedomeinenmodel ziekenhuizen (RDZ) dat al vele jaren diverse toepassingen kent binnen de Nederlandse ziekenhuizen. Voor een snelle indruk, bekijk de poster.

De naamgeving Ziekenhuis Referentie Architectuur nader toegelicht:
 • Ziekenhuizen: het heeft betrekking op de informatievoorziening van ziekenhuizen. 
 • Referentie: het biedt een gemeenschappelijke basis, die direct toegepast kan worden, maar die desgewenst ook toegespitst kan worden op specifieke ziekenhuissituaties. 
 • Architectuur: het betreft een richtinggevend kader voor de inrichting van organisatie, processen, informatie, applicatie en techniek.
De ZiRA is (net als het RDZ) een product van het programma i-Ziekenhuis.

i-Ziekenhuis heeft een tweeledig doel :
 • in gezamenlijkheid opzetten, geaccepteerd krijgen en onderhouden van een kader ter ondersteuning van de inrichting van de informatievoorziening in de ziekenhuizen (een ‘referentiearchitectuur’).
 • bieden van een samenwerkingsverband en kennisplatform aan ziekenhuizen op het gebied van de informatievoorziening in de ziekenhuizen.
Het samenwerkingsverband en het kennisplatform zijn vormgegeven via een digitale omgeving voor het uitwisselen van kennis, informatie en best practices. Daarnaast worden regelmatig werkconferenties georganiseerd met en voor informatiearchitecten.

ZiRA Berichten

 • ZiRA modellen in Powerpoint beschikbaar Op veler verzoek zijn nu ook de ZiRA modellen in powerpoint beschikbaar zodat je ze kan aanpassen en uitbreiden naar eigen inzicht en behoefte. Te downloaden in het ZiRA downloads ...
  Geplaatst 18 jul. 2018 06:09 door Ben van der Stigchel
 • ZiRA Posters voor download Download hier de ZiRA posters  Overzichtsposter ZiRA Congres/Discussieposters
  Geplaatst 20 jul. 2018 04:53 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 22 worden weergegeven. Meer bekijken »

ZiRA LinkedIn Activiteiten

 • VIPP-systeemvereisten, geüpdatet en gekoppeld aan de ZiRA In 2013 heeft de NVZ het Uitgangspuntendocument EPD gepubliceerd. Doel van dat document is om ziekenhuizen een leidraad te bieden bij de selectie van een EPD-systeem. In het document ...
  Geplaatst 8 sep. 2018 08:04 door Ben van der Stigchel
 • Alvast in de stemming komen voor je vakantie met de ZiRA Alvast in de stemming komen voor je vakantie met de  Ziekenhuis Referentie Architectuur. Zelfs dat kan! De ZiRA in het Italiaans, Spaans, Hewbreeuws, Indonesisch, Thai of welke andere taal dan ...
  Geplaatst 20 jul. 2018 03:05 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 12 worden weergegeven. Meer bekijken »

Comments