Ziekenhuis Referentie Architectuur

De ZiRA bevind zich momenteel  in " trial use"  zie link                            Translate  ZiRA with right mouse click (Chrome) 
De ZiRA (Ziekenhuis Referentie Architectuur) is een verzameling van instrumenten behulpzaam bij het inrichten van de organisatie en informatiehuishouding van Nederlandse ziekenhuizen. De ZiRA is de vervanging van het Referentiedomeinenmodel ziekenhuizen (RDZ) dat al vele jaren diverse toepassingen kent binnen de Nederlandse ziekenhuizen.

De naamgeving Ziekenhuis Referentie Architectuur nader toegelicht:
 • Ziekenhuizen: het heeft betrekking op de informatievoorziening van ziekenhuizen. 
 • Referentie: het biedt een gemeenschappelijke basis, die direct toegepast kan worden, maar die desgewenst ook toegespitst kan worden op specifieke ziekenhuissituaties. 
 • Architectuur: het betreft een richtinggevend kader voor de inrichting van organisatie, processen, informatie, applicatie en techniek.
De ZiRA is (net als het RDZ) een product van het programma i-Ziekenhuis.

i-Ziekenhuis heeft een tweeledig doel :
 • in gezamenlijkheid opzetten, geaccepteerd krijgen en onderhouden van een kader ter ondersteuning van de inrichting van de informatievoorziening in de ziekenhuizen (een ‘referentiearchitectuur’).
 • bieden van een samenwerkingsverband en kennisplatform aan ziekenhuizen op het gebied van de informatievoorziening in de ziekenhuizen.
Het samenwerkingsverband en het kennisplatform zijn vormgegeven via een digitale omgeving voor het uitwisselen van kennis, informatie en best practices. Daarnaast worden regelmatig werkconferenties georganiseerd met en voor informatiearchitecten.

ZiRA Berichten

 • ZiRA Expeditie congres Architectuur in de zorg 14 juni a.s Ga mee op ZiRA Expeditie tijdens congres Architectuur in de zorg 14 juni 2018 SpoorwegmuseumAl geruime tijd is de Ziekenhuis Referentie Architectuur (ZIRA) beschikbaar in trial use status. Tijdens ...
  Geplaatst 24 apr. 2018 12:35 door Ben van der Stigchel
 • 25 April 2018 ZiRA Consultatie en Klankborddag Uitnodiging voor alle ZiRA gebruikers en geïnteresseerden voor een ZiRA consultatie en klankborddag. De ZiRA bevindt zich momenteel in trial use status en is bijna klaar. Voor zover een referentiearchitectuur ...
  Geplaatst 30 mrt. 2018 12:39 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 19 worden weergegeven. Meer bekijken »

ZiRA LinkedIn Activiteiten

 • Leuke interactieve kennissessie met Pink Consultants Leuke interactieve kennissessie met Pink Consultants over de ZiRA en zijn mogelijke toepassingen.
  Geplaatst 10 mei 2018 06:36 door Ben van der Stigchel
 • 25-4-2018 Boeiende interactieve ZiRA klankbord en consultatiedag 24-4-2018 Dat was een boeiende interactieve ZiRA klankbord en consultatiedag. Wat mooi dat de ZiRA al zo volop gebruikt wordt en goed ontvangen is. Bijvoorbeeld als hulpmiddel bijvoorbeeld ...
  Geplaatst 25 apr. 2018 11:48 door Ben van der Stigchel
Berichten 1 - 2 van 11 worden weergegeven. Meer bekijken »

Comments