S

Salaadweg (Donk)

Geen bouwvergunningen gevonden van voor 1996

Schapendreef (Zilverenhoek)

Schepelstraat (Schoonbroek)

Schepersveldlei (Sint Mariaburg)

In 1901 kocht Antverpia de Schepersvelden. Dit waren weide- en akkergronden tussen Schriek, de Kapelsesteenweg, de spoorweg en de Kaartse beek, naar verluidt genoemd naar de familie Schepers die eigenaar was aldaar gelegen bossen. In 1901-1902 werd een stratenplan ontworpen en kort nadien werd begonnen met de aanleg van straten in een dambordpatroon rond het rechthoekige Van De Weyngaertplein. Hieronder ook de toenmalige "Handelslei", genoemd naar de toenmalige Handelslei te Antwerpen, die na de Tweede Wereldoorlog hernoemd werd tot Italiëlei en waar het hoofdkwartier van maatschappij Antverpia gevestigd was. De Ekerse Handelslei vertrok aan de hoeve op het huidig nummer 254 die opklimt tot de 18de eeuw In 1931 werd de straat hernoemd tot 'Schepersveldlei'. Toen stonden er een vijftal woningen. Pas in 1968 werd het wegdek verhard en begon een meer intensieve verkaveling en bebouwing. 

Schoonbroek (Centrum en Schoonbroek)

Schoutlaan (Donk)

Schriek (Sint Mariaburg en Centrum)

Straat lopende van de Kapelsesteenweg tot aan de ringspoorweg. Aanvankelijk tracé tot aan de Kloosterstraat. Reeds vermeld in 1327 als "Schrieksestrate", een oude verbindingsweg tussen polder en Kempen over de hoogste punten van de omgeving en aldus beschermd tegen overstromingen. Circa 1900 'Schrieckstraat', in 1931 gewijzigd in 'Schrieck' en in 1956 in 'Schriek'.

De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen uit het begin van de 20ste eeuw. Langs de onpare kant nieuwbouw van eengezinswoningen ter hoogte van de Vogelkersstraat. Verderop alleenstaande woningen en villa's op het terrein van de in 1978 afgebroken hoeve Matthijsen.V

Op nummer 152 de Lindehoeve, bestaande uit een woonstalhuis en enkele losstaande delen opgericht voor 1853. Op deze plaats, zo schrijft R. Keukelinck, stond reeds in 1323 een hoeve. Grondige verbouwing in 1950-1952 door Backer-Overbeeck; deze verbouwing vertoont gelijkenissen met die van de Wilgenhoeve (Wilgenhoevestraat), door dezelfde architect. De Lindehoeve is momenteel nog in bedrijf.

Op nummers 339-341 een villa die bewoond werd door schepen Frans Standaert. De gevel van nummer 339 werd veranderd voor Frans Verheyen in 1954. Wellicht oorspronkelijk gebouwd door maatschappij Antverpia.

Een opvallend, maar sterk verbouwd pand is het voormalig 'Hotel Laboureur' te Schriek 365. Het hoekpand werd gebouwd circa 1930 (ontwerp voor ‘café’ uit 1929, veranderingen in 1931 door Backer Overbeek). Het gebouw verwijst nog naar de periode van toerisme in Sint-Mariaburg. De verkeersassen in Sint-Mariaburg werden zeer bewust georganiseerd, met op de hoeken vaak opvallende commerciële panden. Op een oude postkaart is een stenen monument met groenperk te zien op de open plaats die voor het Hotel Laboureur gevormd wordt op de plaats waar de Willy Staeslei (toen Marialei), de oude weg Schriek en de invalsweg Kapelsesteenweg samenkomen. Dit was een knooppunt voor het toerisme in Sint-Mariaburg. Dagjesmensen kwamen vanuit Antwerpen naar de Katerheide die, evenals de Katerheidemolen aan de overkant van de Kapelsesteenweg vernoemd is naar baron de Caters.

In de Schriek - Fotograaf: onbekend -  Commissariaat generaal voor de Passieve Luchtbescherming - Datum: 1944 - © KIK-IRPA, Brussels (Belgium), cliché B079771

Schutstraat (Centrum)

In 1907 werd hier één huis opgetrokken (vermoedelijk het nummer 4) dat in 1998 volledig werd verbouwd. (aanvraag verbouwingsvergunning)

Sint-Lambertusstraat (Centrum) : in 1965 werd dit de Frans Lenaertsstraat.

Sint-Lucaslaan (Donk)

Centrale as van de in 1956-1970 aangelegde villawijk ten noorden en ten oosten van het kasteel van Delft, nadat daar in 1946 de Sint-Lucaskliniek was opgericht. Zo werden geleidelijk de resterende landbouwgronden ingenomen, nadat de verkaveling van de kasteeldomeinen al begonnen was na de Eerste Wereldoorlog.

De bebouwing bestaat grotendeels uit kleine villa's en burgerwoningen van de jaren 1950 en later, in kleine beboomde tuinen.

Slijkweg (Leugenberg)

Sneeuwbesstraat (Centrum)

Spechtlaan (Zilverenhoek)

Sprangweelstraat (Schoonbroek)

Stadhouderslaan (Donk)

Statiestraat (Centrum)

Aan één zijde bebouwde zijstraat van de Veltwijcklaan, gelegen langs de spoorweg Antwerpen-Roosendaal. In de omgeving van het station bevinden zich een groot aantal landhuizen omgeven door tuinen, uit eind 19de eeuw en van circa 1900.

Nummer 7: "Avondrust", nummer 8: "Lentelust".

Steenstraat (Centrum)

Oudst gekende straatnaam te Ekeren, reeds vermeld in 1473 als 'Steenstrate'. De straat liep langs het in de eerste helft van de 20ste eeuw verdwenen "Hof van Oostende" (gelegen langs de Donkse beek aan de weg naar Antwerpen) en langs het kasteel "De Gulden Poort". Van laatst genoemde rest enkel de hovenierswoning op nummer 60, uit circa 1900. Op nummer 48 een restant van het ijzeren hekwerk en ijzeren poort tussen bakstenen pilaren, alsook achterin gelegen oude beuken.

Op nummers 16-18 woningen uit 19de eeuw, op oude, smalle percelering, zeer verbouwd maar mogelijk met oude kern. Op nummer 103 neoclassicistisch herenhuis. Dit was de woning van de in Ekeren bekende dokter Thielemans (1861-1937). Verbouwing van zijgevel uit 1941. Op nummer 51 het sterk verbouwd herenhuis zogenaamd 'Gulden Huis'. Het straatbeeld wordt bepaald door gesloten bebouwing van twee à drie bouwlagen. Verschillende burgerwoningen van circa 1900, soms verbouwd. Voor het overige grotendeels bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op nummer 69 was 1815-1920 een brouwerij 'De Roos' en verder was er in de Steenstraat nog minstens één andere brouwerij.

Steenstraat 40 : bureau van de "Katholieke Werklieden" , de Christene Syndicaten.

Steenstraat 53 : Notaris Adriaenssen  (1945)

Steenstraat 62: winkel Hulphuis Welvaart

Steenstraat 87: café "In den Veehandel" (advertentie 1936)

Successiestraat (Schoonbroek)