De spoorwegen

In Ekeren kan je er niet omheen. Zowel figuurlijk als letterlijk. De aanwezigheid van de spoorwegen bepaalt het uitzicht van ons district. Dat was al zo voor de tweede wereldoorlog.

Bron : Geschiedenis van Ekeren - F. Bresseleers en H. Kanora 1956

SPOORLIJN 12 - ANTWERPEN - ROOSENDAAL

De officiële inhuldiging van lijn 12 vond plaats op 26 juni 1854. Tot 1932 hield de trein halt in vijf stations langs de lijn, met name in Ekeren, Kapellen, Kalmthout, Essen en vervolgens Roosendaal als eindstation. Door de bevolkingsgroei ontstonden nieuwe woonkernen langs de spoorlijn. Daarom opende de NMBS in 1932 de stopplaats Luchtbal en in 1933 de haltes Kijkuit en Sint Mariaburg.

Tussen Ekeren en Kapellen is er aan de oostzijde van het spoor een enkelsporige aftakking naar het militair domein van Brasschaat en Hoogboom.

Pas in de jaren 70 werden de bruggen aan de Schriek en de Veltwijcklaan aangelegd. Tot dan was het een gelijkgrondse spoorwegovergang.

Op 8 juni 1940 komt een groep Duitsers aan in het station van Ekeren - Pinterest - Monique Jacobs

Deze foto, van de stoomlocomotief NS 3726, genomen op 8 juni 1940, aan het station van Sint-Mariaburg, dook op als zoekfoto op de website https://forum.modelspoormagazine.be/. Het sluit aan op de foto van hierboven. Maar wat dit beeld speciaal maakt, is het grafmonument en het kruis op de achtergrond. Het is één van de zeldzame beelden van het oude kerkhof aan de Lodewijk Andersonstraat/Schriek. In 1955 kreeg de gemeente Ekeren toelating het kerkhof te ontruimen en in te lijven in het openbaar domein.

MILITAIRE SPOORLIJN

In augustus 1914 werd door de legertop en het ministerie van Spoorwegen besloten een strategische spoorlijn aan te leggen aan de binnenzijde van de buitenste fortengordel. Hiermee werd een snelle aanvoer van materiaal en troepen verzekerd.

De spoorlijn vertrok in Boom, Rumst, Waarloos , Duffel, Lier, Oelegem, Schilde, Schoten, het park van Brasschaat via de wijken Rustoord en Hoogboom naar Kapellen en verder tot aan het fort van Stabroek. Na de eerste wereldoorlog was de lijn in onbruik geraakt.

Enkel het baanvak Kapellen-Hoogboom, met aftakking naar Brasschaat, was in prima staat achtergelaten door de Duitsers. Als gevolg van de verhuis van de spoorwegtroepen van Borgerhout naar de nieuwe Bauwinkazerne te Hoogboom bleef deze verbinding behouden.

Deze enkelsporige baan heeft een aftakking tussen Ekeren en Kapellen aan de oostzijde van spoorlijn 12.

Vanuit Kapellen vertrokken 2 lijnen: 1 lijn verbindt de kazerne van Hoogboom (toen Ekeren) met lijn 12, 1 lijn liep naar het kamp van Brasschaat. Tussen Hoogboom en Braaschaat liep er ook een lijn maar deze werd in 1921 afgebroken.

Momenteel kan je met een spoorfiets van het fort van Kapellen tot het kamp van Brasschaat (vliegveld) rijden en zo dit stukje erfgoed nog bezoeken. Meer info over de militaire spoorweg en de geschiedenis van lijn 12. Klik gewoon op de link.

Het vormingsstation Antwerpen Noord

Het rangeerterrein dankt zijn ontstaan aan de plannen voor havenuitbreiding van kort na de oorlog 1914-1918. In 1926 al start de pas opgerichte NMBS met de uitvoering van een plan om de Antwerpse haven uit te rusten met een groot modern vormingsstation. Het doel was om de verspreide en verouderde installaties met kleine capaciteit te vervangen.

Tussen Wilmarsdonk en Oorderen werd een groot rangeercomplex aangelegd. Dit sloot aan op de spoorweg Antwerpen – Essen – Roosendaal. Voor Ekeren betekent dit de aanleg van een viaduct met overbruggingen aan de Prinsenhoeveweg, Bist, Veltwijcklaan, Statiestraat, Geestenspoor, Driehoekstraat en het Schoon Schijn.

Het vormingsstation omvat twee groepen bundels : de C-bundels die in 1929 in gebruik werden genomen en de B-bundels die vanaf 1939 werden gebruikt.

In 1939 werd ten zuiden van bundel B1 ook nog een werkplaats voor herstelling en onderhoud van wagens geopend.

Dit omvangrijke vorminsstation was een gegeerd doel voor Engelse en Amerikaanse bommenwerpers.

SPOORLIJN 27 A

Het huidige goederenspoor, lijn 27A, met de gekende bocht van Ekeren, tussen Lierse-steenweg en de haven is ruim 28 km lang en is in twee fases aangelegd. In 1924 werd het gedeelte tot aan de aftakking Schijn aangelegd. In 1965 werd de lijn verlengd tot de Bundel Rhodesië.

Van Antwerpen-Oost naar Antwerpen-Noorderdokken loopt spoorlijn 27A parallel met spoorlijn 12. Deze twee lijnen vormen samen het oostelijke ringspoor rond Antwerpen. In Ekeren is er een aansluiting op spoorlijn 12 richting Essen en Nederland, waarna lijn 27A afbuigt met de bocht van Ekeren om lijn 12 te kruisen.

De verbinding met de Leugenberg loopt via een tweede viaduct, vroeger in de volksmond de "Kemelberg" genoemd. Deze naam komt nog veel terug in de oorlogsdagboeken. Hierdoor verdween ook het deel van de Ekerse Dijk tussen de Kloosterstraat en de afleiding van het Schijn.

Deze foto komt uit het Jaarboek 30 van 2012 - Heemkring Ekeren en toont de situatie aan het station van Ekeren voor de aanleg van de viaduct. De wijk Konijnenberg is nog niet aangelegd en de huizen rechts zullen nog worden gesloopt.