Ekeren 1939 tot mei 1940

GEBEURTENISSEN 1939 – MEI 1940

11 januari 1939 : voordracht Polen en de Corridor van Danzig

De Vlaamse Toeristenbond (VTB) - afdeling Ekeren - organiseert een voordracht in de feestzaal "De Valk" Markt 18 met als titel "Polen en de Corridor van Danzig".  De algemene voorzitter van de VTB, professor Dr. Ing. Stan Leurs zal de voordracht zelf geven.  

De uitnodiging vermeld:

"Dit onderwerp is van brandend-actueel belang (denkt aan de Duitsche expansie-zucht naar Oost-Europa), en zal U voorzeker interesseeren.  Wij verwachten U dan ook allen, zonder uitzondering, op deze spreekbeurt.  De toegang is vrij en kosteloos voor eenieder.   Brengt uw huisgenoten en vrienden belangstellenden mee,..."

5 februari 1939 : autobusdienst stopgezet

De autobusdienst Ekeren-Luchtbal-Antwerpen van de firma Van Looy (Autobus A.V.L.), Alfons Jeurissenstraat 4 wordt stopgezet.  Zeker één van de autobussen zou tijdens de 18daagse veldtocht worden opgeëist.  De  nummerplaat van deze bus dook pas op in 1950 op de wagen gebruikt door de moordenaars van Julien Lahaut* .


*(bron:  "De moord op Julien Lahaut" - Door Rudi van Doorslaer, Etienne Verhoeyen - Bezige Bij b.v., Uitgeverij De, 5 okt. 2010)
http://www.zone01.be/bedrijven/portret/adriaenssens-en-van-looy

10 februari 1939: tragische zelfmoord van een vluchteling te Ekeren

Een 18 jarige Tjechische vluchteling, Ludwig G. stapte in Sint-Mariaburg van de tram aan de statie.  Hij wierp zich voor de goederentrein "van 9 uur 41.  De reporter schrijft "De machinist stopte oogenblikkelijk en de deerlijk verminkte werd onder de wielen uitgehaald.  Het verhakkelde lichaam werd met alle omzichtigheid opgeladen en naar de statie van Kapellen gevoerd."

5 maart 1939 : de woning van Léon Stynen (1899-1990)

Op de plaats waar voorheen de woning van de familie Cuylen van Tereecken - nadien de gemeentelijke vaktekenschool - stond liet Dokter Van Thillo een moderne dokterswoning optrekken door de belangrijke interbellumarchitect, Léon Stynen (1899-1990).  We kennen allemaal wel één gebouw van deze architect, namelijk de Singel in Antwerpen.

De woning Van Thillo is door zijn volumewerking en materiaalgebruik een van de meest originele woningen uit het oeuvre van Stynen. De architect kon de opdrachtgever overtuigen om voor een modernistische woning te kiezen i.p.v. een ‘Vlaams huis’. De scheiding van de twee functies praktijkruimte en woongedeelte was bepalend voor de ontwikkeling van het grondplan. Het gebouw werd met zwarte natuursteen bekleed en had een opmerkelijke luifel aan de straatzijde. Het gebouw werd opgetrokken in de periode 1936-1938 maar bleef voor controverse zorgen in de gemeente.

De krant wijdde een artikel aan de "moderne architectuur", meer bepaald over de controverse die de moderne woning aan de Veltwijcklaan veroorzaakt bij de Ekerenaren.  

Ondertussen is deze woning gesloopt, hoewel de woning internationaal als uniek gewaardeerd werd. 

12 maart 1939 : ontsnapt

Een dertigtal apen ontsnappen aan het station van Ekeren uit hun kooi.  Het blad bericht:

"Apen zaten op de daken, onderzochten een schoorsteen, wandelden door het veld of gaven een demonstratie in de boomen, tot groote vreugde der inwoners,..."

28 maart 1939 : einde Spaanse Burgeroorlog

In Madrid wordt de dictator Francisco Franco staatshoofd en zal dit blijven tot in 1975.  Met de verovering van Madrid eindigt ook de driejarige Spaanse Burgeroorlog.

7 april 1939 : oorlogsnieuws

Italië annexeert Albanië.

17 juni 1939 : de St Louis

In de haven van Antwerpen komt het luxe-passagiersschip St. Louis aan. Het vertrok op 13 mei 1939 vanuit Hamburg naar Havana (Cuba) met 937 passagiers. Aan boord waren 907 Joodse vluchtelingen die probeerden te emigreren naar Cuba. Op 6 mei 1939 werd in Cuba een decreet gestemd dat immigreren met een toeristenvisum onmogelijk maakte.  De immigratie werd dan ook de geweigerd. Op 2 juni 1939 diende de St. Louis de territoriale wateren van Cuba te verlaten. Men besloot naar Miami in de VS te varen, maar ook daar werden de vluchtelingen de toegang geweigerd.  Net zoals in Venezuela, Colombia, Paraguay, Argentinië en Canada. Groot-Brittannië stelde voor dat het schip terug naar Duitsland keerde.  De vluchtelingen dienden dan via officiële weg een immigratievisum voor Groot-Brittannië  aan te vragen.

Max Gottschalk, een belangrijk figuur binnen de Belgische Joodse religieuze gemeenschap, werd door de joodse hulporganisaties gevraagd om de Belgische regering te overhalen een deel van de vluchtelingen op te nemen. Hij deed beroep op de liberale minister van justitie Paul-Emile Janson. Deze bepleitte op zijn beurt de zaak bij de Eerste Minister en op 10 juni verklaarde de Belgische regering zich bereid 250 passagiers toe te laten. De joodse vluchtelingenorganisaties hadden waterdichte garanties gegeven dat de kosten van de opvang door hen zouden worden gedragen.

Door het Belgische voorbeeld werden andere Europese landen "geïnspireerd". Uiteindelijk nam België 214 vluchtelingen op, de Fransen 224 , de Nederlanders 181 en de Britten 288.

Van de 288 vluchtelingen die terecht kwamen in Groot-Brittannië overleefden 287 de oorlog. 1 vluchteling werd gedood in 1940 bij een bombardement. 87 vluchtelingen die op het vasteland terecht kwamen, slaagden er in om Europa te verlaten voor de Duitsers uiteindelijk de "gast"landen veroverden. Van de overige vluchtelingen overleefden er 278 de holocaust. 254 stierven: 84 uit België, 84 uit Nederland en 86 uit Frankrijk.

Bron : http://www.ushmm.org - Holocaust Encyclopedia - The "St. Louis, waits in the port of Havana

19 juni 1939 : luchtbescherming

In  de feestzaal van de school aan de Alfons Jeurissenstraat gaat een voordracht over luchtbescherming door .  Een spreker van het provinciebestuur en de politiecommissaris van Deurne komen de bevolking inlichten over de te nemen maatregelen.   

29 juni 1939 : luchtbescherming

De theoretische en praktische lessen over luchtbescherming starten in onze gemeente.

23 augustus 1939 : het Molotov-Ribbentrop Pact

De Sovjet-unie en Duitsland tekenen een niet-aanvalspact (het Molotov–Ribbentrop Pact) waarbij tevens - in het geheim - de opdeling van Polen wordt vastgelegd.

Dit feit geeft aanleiding tot de registratie van alle communistische sympathisanten in België door de staatsveiligheid. Zo werden V.N.V.-ers, Dinaso's, reksisten, communisten en socialistische Jonge Wachters geregistreerd. Zowel de leden van de rechtse, nazistisch getinte partijen als deze van de communistische partij werden immers aanzien als Duitsgezind en aldus als staatsgevaarlijk. Na de bezetting door de Duitsers zullen deze gegevens (gedeeltelijk) in handen komen van de bezetters.

27 augustus 1939 : kazerne Luchtbal

De kazerne Luchtbal-Antwerpen wordt voor de eerste maal door legereenheden in gebruik genomen.  Dezelfde dag verdrinkt Jozef De Bie (24 jaar), Villapark 5 aan het Noordkasteel.

1 september 1939 : inval in Polen

Duitsland valt Polen binnen om 04:45 uur 's morgens.

Het 24ste Regiment Artillerie (24A), veldartillerie van de tweede reserve en onderdeel van de 16de infanteriedivisie, werd op 1 september 1939 gemobiliseerd te Villers-Saint-Simeon. Deze Franstalige eenheid brengt de mobilisatie voornamelijk door te Ekeren en Schoten. Ze worden ingekwartierd in Mariaburg (Nijverheidslei, Karel de Wintstraat, Leo Vermandellei, Kapelsesteenweg, Willy Staeslei, Geestenstraat).

Er wordt een sirene geplaatst op het politiebureau in het kader van de luchtbescherming. Om verwarring te voorkomen mogen vanaf 14 september 1939 geen fabriekssirenes meer gebruikt worden.

3 september 1939 : de gemeentediensten en de oorlog

Koning Leopold III neemt het bevel van de troepen op zich en begeeft zich naar het Groot Hoofdkwartier in het fort van Breendonk.  Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog na de afloop van een ultimatum waarin de terugtrekking van alle Duitse troepen uit Polen werd geëist.  Nog dezelfde dag wordt een Brits passagiersschip getorpedeerd door de Duitse U-boot.

In "De polder en Kempen" lezen we:

"DE GEMEENTEDIENSTEN EN DE OORLOG

Bij een mogelijk conflikt, de hemel verhoede het, drukt er op de gemeente eenen bijna onuit te voeren last, die van 1914-18 is er de getuige van.  Het gemeentebestuur en zijne helpers staan dan voor eene zware taak zoowel  op financieele als op andere opgelegde uitvoeringen.  De jongeren begrijpen het niet, maar des te meer kunnen er de ouderen van meepraten.  Komiteit van hier en daar, financieele last voor de gemeenten, opeischingen, die nu al een begin genomen hebben, zijn zooal de voornaamste.  Maar de goede geest en eendrachtige samenwerking onzer Belgen zal dit alles wel uit liefde voor het Vaderland in de goede richting sturen en houden."

4 september 1939 : de scholen gaan open

De scholen gaan terug open, doch verschillende leerkrachten ontbreken door de mobilisatie.  In Hoogboom zijn een aantal klassen bezet door gemobiliseerde troepen.

Engelse bommenwerpers bombarderen de Duitse havens van Wilhelmshaven en Brunsbüttel.

Ondanks de Belgische neutraliteit, zullen vanaf nu regelmatig buitenlandse vliegtuigen ons luchtruim schenden en ook Ekeren overvliegen.

6 september 1939 : inkwartieringen

Niet geïdentificeerde vliegtuigen worden beschoten in de omgeving van Ekeren.

Het 3de bataljon spoorwegtroepen wordt uitgebreid. Als gevolg hiervan worden in Hoogboom bij verschillende particulieren in de Hoogboomsesteenweg en de Jagersdreef alsook in de zusterschool 611 soldaten en 12 officieren ingekwartierd.

10 juli 1939 : "Groote prijs van Hoogboom" 

Op maandag 10 juli 1939 werd de koers voor beginnelingen gereden te Hoogboom.  De koers werd ingericht met ondersteuning van Tabak Colombo (Sigaretten belga) en de plaatselijke "neringdoeners", zijnde 4 cafés op de Hoogboomsesteenweg.  1 café om in te schrijven, 1 waar de start was, 1 waar de aankomst was en 1 café waar de prijsuitreiking doorging.  Netjes verdeeld.  

De koers bestond uit 8 plaatselijke rondes (totaal 75 km) : Hoogboomse Steenweg, Hoogboom Kruis, Kapelsche Steenweg, Katerslei, Lage Kaartschebaan, Hotel Moeder Mie, Hoogboom.

16 september 1939 : de tweede weerstandsstelling

Er wordt dag en nacht gewerkt aan een tweede weerstandsstelling, tussen Antwerpen en Namen, over Koningshooikt, Waver, Ottignies, Gembloers en Suarlée (80 km lang). Er dienen drie reeksen betonnen bunkers, verbonden door ingegraven telefoonlijnen te worden aangelegd. Ook moeten er vier à vijf prikkeldraadnetten en een continue antitankhindernis van noord naar zuid te lopen. De anti-tankhindernis mag bestaan uit een waterloop, een anti-tankgracht of met elkaar verbonden en aan de bodem vastgemaakte Cointetelementen (metalen hekken uitgevonden door een Franse kolonel Cointetà). 

2 september 1939 : Laatste bestuursvergadering Polder en Kempen

De laatste bestuursvergadering vindt plaats in openlucht in het gemeentelijk park Veltwijck daar het gemeentehuis volledig ingenomen werd door Belgische troepen. Tijdens deze vergadering worden nog allerlei plannen gesmeed, onder andere de uitgave van een brochurereeks en een jaarboek.  Tevens wordt de werking van de commissies besproken, maar "ten gevolge van de internationale verwikkelingen en de mobilisatie van het leger in ons land. moet voorlopig de aktiviteit stil gelegd worden,".   

Het verslag wordt als volgt afgesloten: "Na de vergadering in open lucht op Veltwijck. werd er ten huize van Dr. E. Tieleman nog even gecorl(ereerd door de heren bestuursleden.  Daar de toestand in het land van dien aard is. dat er zaken z!jn waarheen meer de belangstelling gaat dan naar de heemkunde op dit ogenblik. besluit de vergadering voorlopig af te wachten wat de naaste toekomst op vredesgebied brengen zal." 

Het is het definitieve einde van Polder en Kempen gestart op 26 december 1938 onder de vleugels van Edmond Tieleman.  (https://www.appeltjes-meetjesland.org/pdf/Appeltjes-van-het-Meetjesland-50-1999.pdf)

17 september 1939 : Oude Gracht

Een tachtig gemeentearbeiders worden opgevorderd om te werken aan de versterkingen rond het domein Oude-Gracht te Hoogboom.

Tevens wordt op het domein een toneel gebracht voor de soldaten.

24 september 1939 : opeisingen

Er verschijnt een artikel over de opeising van rijwielen.  Mensen die een rijwiel hebben aangekocht in vervanging van hun opgeëist rijwiel moeten op het gemeentehuis een bewijs afhalen van de opeising en kunnen dan in de Rijkswachtkazerne met dit bewijs en de aankoopfactuur, een vrijstelling van één jaar bekomen zodat hun rijwiel geen tweede maal zou opgeëist worden. 

8 oktober 1939 : Brand op het Laar

In het Laar (Ekeren-Donk) brand de hoeve van Petrus Lathouwers af. Daar waren een dertigtal soldaten ingekwartierd.  Het vuur brak uit in de schuur waar een grote voorraad stro was opgeslagen. Het vuur sloeg over naar de stallingen.  De landbouwer, zijn vrouw en vier kinderen konden tijdig hun woning verlaten.  Ook het vee werd gered, doch "een 200-tal kiekens, vier kalveren, een 20-tal konijnen en vier schapen konden niet meer gered worden en kwamen om in den brand.  Eer de pompiers van Ekeren ter plaatse waren, was de schuur totaal leeggebrand. De aangerichte schade is tamelijk groot terwijl de verzekering eerder gering schijnt"

https://www.delcampe.net/nl/verzamelingen/zonder-classificatie-2/orig-knipsel-coupure-tijdschrift-magazine-ekeren-hoevebrand-1939-1066076434.html

15 oktober 1939 : gewetensbezwaarde Ekerenaar

In "De Polder en Kempen" verschijnt een artikel over Jan K., hoveniersgast te Ekeren. De man had als gewetensbezwaarde zijn eenheid niet vervoegd en werd beschuldigd van vaandelvlucht in oorlogstijd. Zijn advocaat pleitte verzachtende omstandigheden. De rechtbank veroordeelde de man tot 8 maanden gevangenisstraf.

20 oktober 1939 - "schrikkelijk ongeval te ekeren"

In de krant wordt geschreven over een ongeluk waarbij dhr. Van Gestel, "vischhandelaar" te Ekeren omkwam. Een losgebroken en op hol geslagen paard (van landbouwer Roelants te Ekeren) werd tegengehouden door een aantal soldaten. Het paard stampte tegen de dessel van een kar. De weggeslagen dessel raakte Dhr. Van Gestel tegen het hoofd. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis van Kapellen waar hij overleed.

"Dit zonderling doch doodelijk ongeluk heeft te Ekeren groote opschudding verwekt"

26 oktober 1939 : barakken

Er worden barakken gebouwd om paarden en manschappen onder te brengen. Ze worden geplaatst in de Scheyvaertslaan, Veltwijcklaan, Zilverenhoek, Schriek, Puihoek, Heiken en de Leugenberg.

31 oktober 1939 : vliegtuigen

Niet geïdentificeerde vliegtuigen worden beschoten in de omgeving van Ekeren.

5 november 1939 : bijna dood

Twee ingekwartierde soldaten ontsnappen aan de dood door COvergiftiging. Overvloedige regen zorgde dat het behangpapier dat een een gat in de schouw afdekte, loskwam. 2 soldaten uit de regio van Brugge die ingekwartierd waren bij de familie Van Hoof op de Markt 22 boven de drukkerij, dienden naar het militair ziekenhuis van Antwerpen afgevoerd te worden. Een dag later waren zij reeds terug.

Weetje

De drukkerij Van Hoof op de hoek van de Markt en het Groot Hagelkruis in Ekeren, werd in 2003 gesloopt. In de plaats kwamen een gelijkvloerse winkelruimte, twee appartementen en twee flatjes. Aan de zijde van het Groot Hagelkruis werden garages gebouwd.

17 november 1939 : inkwartieringen

In Hoogboom krijgen 410 inwoners (11 alleenstaanden, 33 gezinnen zonder kinderen en 76 gezinnen met kinderen) een schrijven dat ze geëvacueerd zullen worden “voor de noodzakelijkheid van ’s Lands verdediging”. Ook het vee wordt geëvacueerd : 96 varkens, 28 paarden, 31 kalveren en 34 koeien.

Dit voor het gebied tussen de Fortdreef(Jagersdreef) , Holleweg, Ijzerenweglaan (nu Koningin Astridlaan) en het station van Kapellen.

17 november 1939: Soldatenavond 44e Linieregiment in Cinema Rio

Op vrijdagavond 17 november wordt de tweede soldatenavond georganiseerd in Sint-Mariaburg.  Om half acht 's avonds wordt in cinema Rio "met gesloten deuren", dus enkel voor het 44ste linieregiment gespeeld.  "Onze soldaten, deze die waken, zullen nog een aangenamen avond doorbrengen"

19 december 1939 : slachtoffer Wierckx Simon 

WIERCKX Simon, geboren te Ekeren op 15/05/1912, wonende Kloosterstraat overlijdt te Olen, 27 jaar oud. De gemobiliseerde soldaat sukkelt te Olen, in het putje van één van de strengste winters van de voorbije decennia, in het Albertkanaal en verdrinkt.

10 januari 1940 : feest

Feest  te Ekeren bij de gemobiliseerde soldaten.  In de Kloosterstraat wordt de 1000ste koe geslacht bij de firma Van Bouwel waar het militair slachthuis gevestigd was.  Vooraf werd met de duizendste koe een feestelijke optocht door de voornaamste straten gedaan.  Een stoet geopend door een ruiter-soldaat, gevolgd door een koets bespannen met 6 paarden waarin de officieren hadden plaatsgenomen.  Daarna de koe omringt door de soldaten-slachters, voor de gelegenheid verkleed in Breugeliaanse figuren.  Ook muziek was voorzien.  

Het artikel besloot "Zolang de soldaten zin hebben voor lach en leute, is het moreel der troepen opperbest!"

Uit "Polder en Kempen", weekblad 14.01.1940

26 januari 1940 : Steenstraat

De 17de Infanteriedivisie wordt op 10 november 1939 gemobiliseerd en komt op 26 januari 1940 aan in de Versterkte Positie Antwerpen. De staf (Commandopost Steenstraat 65) en de Compagnie Intendance (Intendance 17ID – bevelhebber Luitenant P. Van Praag) installeren zich te Ekeren. De medische hulppost wordt aan het Albertdok in de haven opgesteld. Het transportkorps kantonneert te Mortsel.

De 17 Cie TTr (transmissietroepen – onderdeel van de 17de infanteriedivisie) werd op 8 september 1939 te Sint Niklaas gemobiliseerd. Op 26/01/1940 werd deze compagnie te Ekeren gelegerd (bevelhebber : Luitenant C. Buchet) Ze worden o.a. in het scoutslokaal ingekwartierd.

16 januari 1940 : Tante jutta uit calcutta

In cinema LUXOR, Drijhoekstraat 2, uitgebaat door Constant Wijts, wordt het blijspel "Tante Jutta uit Calcutta" opgevoerd ten voordele van het "Pakket van de Ekerse soldaat".  Met de steun van talrijke V.O.S. zoals de Zonnebloem, Melodia, Klaprozen, enz.

(foto : https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/relict/214667 - Ekeren_Steenstraat_65 (Van den Borne, Steven, 22-03-2011, ©Steven Van den Borne))

1940 : De "Gazet van Ste Mariaburg" verdwijnt. 

Het weekblad van 4 pagina's (1 pagina reclame) uitgegeven door verzekeringsmaatschappij Antverpia sinds 1896 gaat ter ziele.

4 februari 1940 : cultuur

"Kunst na arbeid", de toneelkring van de Werkliedenbond brengt samen met "Het Anker" van Donk, de V.K.A.J., de K.A.J. en "Labore et Constantia" het stuk "DA ZEN LAPPE", een revue in 2 bedrijven met zang en dans.  Alles ten voordele van "Het Pakket voor den Ekerschen Soldaat"

Zondag 4 februari kindervertoning, maandag 5 februari avondvertoning in de zaal Patronaat Ekeren-Donk, dinsdag 6 februari avondvertoning in het Gildenhuis (met medewerking van het Davidsfonds).

11 februari 1940 : "Het dagelijksch leven van Hitler"

De "Polder en Kempen" publiceert het volgende stuk:

Het dagelijksch leven van Hitler.

Sedert 5 maanden leeft Hitler eigenlijk als vrijwillige gevangene in de kanselarij van de Wilhemstrasse te Berlijn. Sinds de oorlog met Polen heeft Hitler slechts tweemaal Berlijn verlaten.  Voor 't overige werkt hij tot 16 uren per dag! Zij eetmalen bestaan, volgens vroegere gewoonte, onveranderlijk uit visch, groenten, fruit en beschuiten.  Als drank gebruikt hij licht bier.  Als kleeding houdt hij aan zijn belofte, den eersten dag van den oorlog gedaan, namelijk niets anders te dragen dan zijn eenvoudig militair uniform, zonder eenig ornament als een vergulden arend.  Als decoratie draagt Hitler anders niet als het Ijzeren kruis van eerste klasse, hetwelk hij won als korporaal in den oorlog van 1914-1918."

12 februari 1940 : winter

Door de sneeuwval en de harde Oosterwind wordt de sneeuw opgehoopt en is de Ekerse Steenweg 2 dagen afgesloten (80-90 cm sneeuw).

2 maart 1940 : zwarte dag voor de luchtmacht

Een Belgisch vliegtuig wordt bij Sint Hubert neergehaald door een Duits vliegtuig dat onderschept wordt als het ons land overvliegt.  Het is een zwarte dag voor onze luchtmacht. Dezelfde dag zullen nog 4 vliegtuigen worden vernield in 3 verschillende ongelukken.  Hierbij komen.  3 piloten komen die dag om.

27 februari 1940 : Café Tabora (Pavillon), Kapelsesteenweg tussen Mariaburg en Hoogboom brand af.

29 februari 1940: voordracht met "lichtbeelden"

Het Davidsfonds organiseert een voordracht "met lichtbeelden" over "Pater Lievens" in het Gildenhuis door E.H. Polleunis.  Toegang kosteloos, aanvang stipt om 7.30 u.

bron : http://www.delpher.nl/nl/kranten/

3 maart 1940 : brand Puihoek

Op de middag breekt er brand uit in een barak, opgetrokken door in Ekeren gestationeerde militairen, achter het kerkhof in de Puihoek.  De zijwanden van de barak, een paardenstal, was afgemaakt met rieten bussels zodat het vuur snel uitbreiding nam.  32 paarden kwamen om in het vuur, 3 ontsnapte paarden moesten alsnog afgemaakt worden.  De soldaten konden gelukkig alle munitiewagens verplaatsen, anders zouden de gevolgen nog veel zwaarder geweest zijn.

9 april 1940 : oorlogsnieuws

Inval door Duitsland in Denemarken en Zweden.

15 maart 1940 : "DOODELIJK ONGEVAL TE EKEREN - SOLDAAT DOOR AUTOBUS VERMORZELD"

Om half negen 's avonds wordt op de Kapelsesteenweg ter hoogte van het Hoogboomse kruis een soldaat uit Wilrijk die gelegerd was in Brasschaat, gegrepen door een autobus van de LUX-lijn.

11 april 1940 : Alfons De Schutterstraat

In de Alfons De Schutterstraat wordt op deze donderdag een 400 jaar oude beukenboom geveld ("tegenover Van Wesenbeeck" 

14 april 1940 : den Ekerschen soldaat

In de "De Polder en Kempen" verschijnt een oproep voor een tombola ten bate van "Het werk van het pakket voor den Ekerschen soldaat, onder toezicht van het gemeentebestuur". De tombola moet zorgen dat de laatste 200 gemobiliseerden (van de 900 uit Ekeren) ook een pakket kunnen toegestuurd krijgen.

25 april 1940: De Duivenbond lost 85 duiven voor een wedstrijd te Forrières bij Nassonge

30 april 1940: Bloedige kermis te Ekeren

De Gazet van Antwerpen kopt op de voorpagine, naast de oorlog in Noorwegen over een vechtpartij op de kermis in Ekeren.  Er brak blijkbaar een gevecht in regel los tussen soldaten ter hoogte van de herberg van dhr. Rombouts in de Kloosterstraat.  Messen werden getrokken en twee mannen worden zwaargewond afgevoerd, één is lichtgewond.  De krant verhaalt "De ruzie moet naar het schijnt aangekomen zijn om wille van een meisje"

1 mei 1940 : Gruwelijke moord te Wilmarsdonk

Op de hoeve "Het Schoem" van de familie Laureyssens op het grondgebied van Wilmarsdonk, tussen Ekeren en de Chevrolet fabrieken, sneed zoon Laureyssens de keel over van een schaapherder, de 72 jarige Hendrik Baeten, na een gezamelijk nachtje herbergbezoek.  Het verminkte lichaam werd bij de hoeve zelf gevonden.  Beiden, zo schreef de reporter, "hadden niet op een pintje min of meer gezien"

5 mei 1940 : Eerste steen kerk Zilverenhoek

De eerste steen van de kerk van Zilverenhoek werd gelegd op een stuk grond, afgestaan door notaris Deckers.    In 1943 zou het hoofdaltaar, de twee zijaltaren en de marmeren communiebank worden geplaatst.  De firma "Betterfood" schonk deze aan de parochie. Pas op 6 augustus 1950 zou de kerk worden ingewijd.

7 mei 1940: Uitvaart van Dhr. Constant Simons op de Donk

7 mei 1940: Laatste gemeenteraad voor de oorlog

De laatste gemeenteraad voor het uitbreken van de oorlog te Ekeren.

Beslissingen: