1944 : Ekeren bezet

1944

Een jaar van uitersten

7 januari 1944 : ROCK Casimir Joseph

Rock Casimir Joseph A.A (Wortel, 10/6/1916), als lid van de weerstand gearresteerd op 30/06/1943, wordt gefusilleerd te Brasschaat (Maria ter Heide). Hij werd na de oorlog naar het kerkhof van Ekeren Centrum overgebracht.

15 januari 1944 : DE VYLDER Paulus

DE VYLDER Paulus, geboren te Ekeren op 12/04/1924 - woonachtig in de  Steenstraat 83, sneuvelt bij Stetkowzy, Shitomir (UKR) in de omgeving van KIEV.  Hij diende als grenadier bij de 6. SS Freiw. Sturm Brig. "Langemarck".

Hij ligt begraven op het soldatenkerkhof van Kiev -Sammelfriedhof, Oekraine, Block 7 Rij 28 Graf 3231 (https://kriegsgraeberstaetten.volksbund.de/)

In aflevering 7 van Ten Oorlog - de bevrijding van Europa tijdens WOII van Arnout Hauben komt het verhaal van Paul aan bod:

"Paul De Vylder is een andere persoon voor wie een blikje met aarde gevuld wordt. Dat gebeurt bij zijn graf op de Duitse begraafplaats in Vita Poshtova vlakbij Kiev in Oekraïne, ver weg van zijn geboortegrond. De 20-jarige Vlaming sneuvelde aan het Oostfront als vrijwilliger in de divisie Langemarck van de Waffen-SS. In zijn familie gaat het verhaal dat de jongeman op een dag naar huis ging met een slecht rapport, toen hij een ronselaar voor het Duitse leger tegenkwam. Bang voor de woede van zijn strenge vader over zijn slechte cijfers koos hij ervoor om in Duitse dienst te treden. Een besluit met grote gevolgen. Een naamloos graf zonder zerk is het enige dat de drie Vlamingen terugvinden van hun landgenoot. Het met aarde gevulde blikje wordt opgestuurd naar zijn neven en nichten in België, die van het bestaan van het graf van hun oom niet op de hoogte waren."



Foto Paul DeVylder - VRT - Ten OORLOG 2 AFL 7 - shot tijd 36:51

18 januari 1944 : Een verlengde Kerstvakantie

Wegens kolenschaarste is er drie weken Kerst- en Nieuwjaarsvakantie in de Antwerpse scholen. Er is meer eten dan de vorige oorlogsjaren dankzij een regelmatige visaanvoer. Maar vooral vetstoffen blijven schaars.  Kleren zijn duur.

19 januari 1944 : De Gestapo slaat toe

Uit het oorlogsdagboek van Bresseleers en Kanora:

"E.H. Victor Mercier (n.v.d.r. moet Vincent zijn), onderpastoor van Putte-Kapellen, zeer actief weerstander van het eerste uur, wordt door de Duitsers opgezocht.  Hij houdt zich voorlopig verborgen te Ekeren en wel ten huize van de heer Gerard Boyart (n.v.d.r. in de Pastoor De Vosstraat) die ook een voorname rol speelt in de ondergrondse beweging van het Nationaal Verzet tegen de vijand.  De Gestapo-mannen hebben ongelukkiglijk ook lont geroken van de activiteit van de heet Boyart en zij vallen tijdens de ochtenduren in dezes woning binnen.  De heer Boyart en E.H. Mercier vinden nog nauwelijks de tijd om langs een verdoken val zich haastig terug te trekken en zich te verbergen in een geheime ondergrondse schuilplaats die onder de gelijkvloers was ingebouwd.  Mevrouw Boyart houdt zich moedig tegenover de brutale Gestapomannen en verklaart dat haar man afwezig is.  Maar deze ruimen niet en dringen aan.

Een zeer ongelukkig toeval verbrodt de zaak.  E.H. Mercier stoot in de geheime schuilplaats zonder erg met zijn hoofd tegen een buis die naar boven loopt.  De Gestapo-mannen horen het gezinder van de buis en komen zo tot de ontdekking van de verborgen kamer en wat erger is, tot het vinden van E.H. Mercier en de heer Boyart.  Beiden worden er uit gehaald en samen met mevrouw Boyart opgeleid naar het Gestapo-hoofdkwartier, della Faillelaan, Antwerpen.

Hier worden ze aan een zeer scherp verhoor onderworpen en mishandeld. De drie kinderen Boyart worden onder de bewaking van een Gestapo-man in het huis achtergelaten.  Een estafette van de weerstand, niet wetende wat er is voorgevallen, komt aanbellen ten huize van de heer Boyart.  De Gestapo-man speelt behendig de rol van "wolf in schapenvacht" en ontfutselt enkele vertrouwelijke inlichtingen die later voor de medewerkers van de heer Boyart rampspoedig zullen worden" (zie ook 22 februari 1944)

De Gestapo-mannen waarvan sprake zijn Verhulsdonck - een Duitse politieagent (Kriminalpolizei) die in 1943 het hoofd wordt van afdeling IV-A Sicherheitspolizei belast met de bestrijding van de weerstand - ,Dirckx (geboren in Lier en lid van het verzet, maar opgepakt door de SD en na hardhandige overtuiging van kamp veranderd)  en Thonon (geboren in Gent en handelaar in Antwerpen tot 1942, waarna hij voor de SD op de della Faillelaan begint te werken).  In 1943 rollen deze mannen een netwerk van het O.F. op in Brasschaat, eind '43 zijn ze aan de slag in de streek van Mechelen en Boortmeerbeek.    

(bron: GVA 22 maart 1950)  

Dankzij het verraad van Dirckx in 1943 komt de SD het bestaan van de groep "Boyart- deL'Honeux" en de groep Drayers op het spoor.  Dirckx, die zelf bij het NKB was, bezorgde hen immers een ledenlijst met 60 namen van zijn voormalige verzetsleider, die hij mee hielp oppakken.

(bron: https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/361/034/RUG01-001361034_2010_0001_AC.pdf )

Het laatste gevecht van Drayers  had trouwens plaats op 29 oktober 1943  in het toenmalig Ekeren (Holle Weg,Hoogboom).  

De estafette van de weerstand was dhr. Hordies (NKB).  De "wolf in schapenvacht" was Thonon.  Dhr. Hordies werd ter plaatse (in Ekeren) geboeid en zwaar geslagen met stokken en vuisten tot hij locatie gaf van de verbindingsman van Ketty Kimmel te kunnen oppakken.  Deze zou verblijven bij Rene De Pauw, een rijkswachter uit Kapellen.  De Pauw werd opgepakt en mishandeld met zijn eigen matrak.  

Ketty Kimmel was een koerierster die ook door het verraad van Dirckx opgepakt was.

Hordies werd veroordeeld tot 2.5 jaar gevangenis (tuchthuis).  Zijn vader werd samen met E.H. Mercier en Boyart ter dood veroordeeld voor het verbergen van een parachutist.

Zo werd mij onlangs het verhaal over deze gebeurtenis verteld door een kwieke oudere Ekerenaar, Jan Beenaerts, die in de Lange Sterrestraat, in het huis met het Mariabeeld woont.  Die vertelde dat het dankzij de tussenkomst van de toenmalige politiecommissaris van Ekeren was, dat de drie kinderen niet werden meegenomen.  Ook vertelde hij de E.H. Mercier eerst in een huis aan de Markt verborgen zat, maar dat het daar te gevaarlijk werd...  Dit laatste bleek niet juist te zijn, zo vertelde Maria Boyart bij het voorstellen van het boek "De beul was dood"

E.H. Vincent Mercier
Rene De Pauw
Rene De Pauw

24 januari 1944 : ROELANTS Josephus

ROELANTS Josephus, geboren te Ekeren op 19/09/1923, wonende Weide 16 komt om te Berlijn - Charlottenburg

29 januari 1944 : CLAESSENS Augustinus

CLAESSENS Augustinus, geboren te Ekeren op 07/06/1907, wonende Beenhouwerstraat overlijdt te Laatzen

6 februari 1944 : ontruiming

De huizen en hofsteden in de polder van Ekeren, Oosterweel, Wilmarsdonk, Oorderen en Lillo moeten ontruimd worden. De polder wordt onder water gezet.  Voor dinsdag 15 februari moet de evacuatie compleet zijn.  In de kerk wordt opgeroepen om daklozen op te vangen.

12 februari 1944 : Bernard DE VADDER wordt aangehouden

DE VADDER Bernard - die actief was bij de weerstand als lid van de Nationale Koninklijke Beweging (N.K.B.) - wordt aangehouden.   Bernard De Vadder werd geboren te Woutbrechtegem op 19 augustus 1916. Hij huwde met Anna Plompen en woonde in de Fortdreef nr. 27.  Het gezin had 1 zoon, Luc De Vadder. In 1951 woont zij weduwe nog steeds op hetzelfde nummer in de dan naar haar man hernoemde straat.

Tot de oorlog was Bernard sergeant bij de spoorwegtroepen in de kazerne van Hoogboom.  Tijdens de oorlog werkte hij als tijdelijk klerk bij de politie van Ekeren. 


De Vadder wordt vermeld in de lijst van 967 gevangen (920 Belgen) die deel uitmaken van het konvooi van 8 mei 1944 naar Buchenwald.

 "Politische Abteilung. Weimar Buchenwald, 8. Mai 1944 - Neuzugänge vom 8. Mai 1944 - Chef der Sipo u.d. S.D. in Brüssel" : 

In datzelfde konvooi vinden we ook:

Uiteindelijk werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Ellrich. Dit kamp was het grootste satellietkamp van de circa 50 satellietkampen van het concentratiekamp Dora-Mittelbau. Het lag op de terreinen van een oude gipsfabriek in Juliushütte vlakbij Ellrich.  Het was in gebruik van april 1944 tot de evacuatie begin april 1945. Het kamp lag vlakbij een spoorwegstation en de gevangenen groeven en hakten meestal tunnels voor de wapenproductie. In het kamp zaten ruim 8000 gevangenen waarvan er vele stierven door de onmenselijke leef- en woonomstandigheden. 

Zijn overlijden op 17 februari 1945 werd op 11 juli 1946 vastgesteld door de Rechtbank van Antwerpen. Op 12 februari besliste het Schepencollege van Ekeren om de Fortdreef om te dopen in “Bernard De Vadderlaan” 

13  februari 1944 : Wijding van een OLV-beeldje aan de gevel van de zusterschool in de Kloosterstraat

Aan de grote muur aan de straatkant van het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut werd in 1944 een beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen geplaatst. Het was een geschenk aan de school van de heer Frans Melis, die het persoonlijk meebracht uit Lourdes. Op 13 februari 1944 gebeurde de inzegening. 

Ondertussen blijven de inwoners van Oosterweel, meestal landbouwers, met hun huisraad en inboedel het dorp verlaten.  Meerdere families worden in Ekeren opgenomen.

16 februari 1944 : De grote klok uit de kerktoren van Mariaburg wordt weggenomen

22 februari 1944 : De Gestapo slaat weeral toe

Omstreeks 6 uur 's morgens zet de Gestapo de Kloosterstraat af en valt binnen bij Jos Wiercx om zo in de woning van René Creten binnen te vallen. Créten wordt opgepakt. Ook Wiercx die juist naar de BBC radio zat te luisteren, werd meegenomen. Wiercx wordt ’s avonds vrijgelaten.

22 februari 1944 : Amerikaans vliegtuig neergehaald

Omstreeks 14:15 uur stort een Amerikaans jachtvliegtuig neer aan de Luithagen.

In de beschrijving van ""EKEREN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG 1940-1945. OORLOGSDAGBOEK".  van BRESSELEERS, Fr. & KANORA, H werd gesproken over dit vliegtuig als zijnde het slachtoffer van een Duits jachtvliegtuig.  Op de "Field of Honour" database, uitgaande van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven vond ik het volgende verhaal en foto's.

Bij deze crash komt de piloot, Eerste Luitenant STIFF, Edison Greenwood, geboren in 1921, New Jersey, afkomstig uit Hackettstown, Warren County, New Jersey om het leven.

Edison Stiff studeerde in 1941 af aan het St. Petersburg Junior College. Op 7 januari 1942 ging hij in dienst als een kadet-vlieger in het  Army Air Corps te Newark, New Jersey.  Hier kreeg hij zijn basis training en aan het einde van deze opleiding werd hij aangesteld als 2de luitenant.  Daarna werd hij verder opgeleid op de P-40 en de  P-47.  Bij het 352nd Fighter Squadron op het Langley Field, Virginia kreeg hij dan nog zijn operationele opleiding.  De schootstraining kreeg hij aan op Milville Field, New Jersey. 

Onmiddellijk na zijn opleiding werd hij naar Europa gezonden.  Zijn operationele opleiding werd verder gezet op het Royal Air Force Station Goxhill, England. Uiteindelijk werd Edison Stiff bij het 8th Air Force, VIII Fighter Command, 66th Fighter Wing, 353rd Fighter ´Slybird´ Group, 352nd Fighter Squadron ingedeeld.  Hun basis was het Army Air Force Station #366 bij de stad Metfield in Suffolk, England. 

Op de 22ste februari, vloog hij met een Republic Aviation P-47D Thunderbolt (serienummer #42-75065) Fuselage Code SX-L, Radio Call sign: Wakeford Yellow 4.  

Zijn toestel was één van de vier vliegtuigen in een diamond-flight formation (ruitformatie) om een groep B-24 bommenwerpers te begeleiden op weg naar een rangeerstation bij Koblenz, Duitsland.  Omwille van de slechte weersomstandigheden werd deze missie afgeblazen.  De 4 P47D Thunderbolts dienden te wachten op 3 groepen B-17 bommenwerpers om dan deze te begeleiden.  Omstreeks 14:15 uur, op een hoogte van 28.000 voet werd het toestel van Edison Stiff geraakt door een voltreffer van de flak, een 88mm luchtafweerkannon. Het vliegtuig werd naar boven gekatapulteerd, barstte in vlammen uit en tuimelde verder in een spin naar beneden.

1st Lt Gordon S. Burlingame rapporteerde nadien: "We draaiden naar links om de Flak te vermijden. (...) Op 28 000 voet kwamen we toch in een erg nauwkeurige barrage terecht. We poogden de granaten te ontwijken, vlogen omhoog en omlaag, draaiden rond, tot ik merkte dat Lt Stiff een voltreffer incasseerde. Zijn toestel viel uit de wolken en tolde brandend naar omlaag. Ik verloor hem uit het oog toen ik weer eens moest draaien. Ik merkte geen parachute..."

Omsteeks 14.15 u klonk bij Ekeren een doffe klap. In een modderige gracht vond men het uitgebrande wrak van de Thunderbolt, en het lichaam van de onfortuinlijke Amerikaan. De wrakstukken werden naar het nabijgelegen station Luithagen gebracht. Lt Edison G. Stiff werd twee dagen later als onbekende op Fort III ter aarde besteld. Na de oorlog werd hij geïdenficeerd, vandaag rust hij op het Ardennes Cemetery. 

Stiff ontving het Distinguished Flying Cross, de Air Medal with 3 Oak Leaf Clusters en een Purple Heart.  Hij ligt begraven op het American War Cemetery Ardennes te Neupré, op Plot B, Rij 44, Graf 10.

Stiff_Edison_G_01
Stiff_Edison_G_02
4 P-47 Thunderbolts van het 351st Fighter Squadron, 353rd Fighter Group, 1943-1944, 
Stiff Edison G 03
'Roll of Honor' at St. John the Baptist Church, Metfield, for USAAF personnel.

24 februari 1944 : Zielemis

Zielemis voor Marcel Leo De Cock, geboren te Temse op 21/06/1924, Veltwijcklaan 53 die als arbeider omkomt bij een luchtbombardement te Berlijn-Tegel op 26/11/1943

23 februari 1944: Onder de tram

Eugeen Cleiren, 16 jaar, uit de August Scheyvaertslaan komt onder de buurttram 72 terecht in de Kloosterstraat en is op slag dood.

2 maart 1944 : Gewapende overval op café De Merel Oudstrijderslei 2

Goossens Philoméne werd omstreeks 13.00 uur door een gewapende man die zich uitgaf voor iemand van de fiscus overvallen.  De buit bedroeg 500 frank.  De rijkswahtbrigade van Ekeren deed de vaststellingen.  

16 maart 1944 : De Polder staat blank

Polder staat onder water. Tussen Ekeren een Wilmarsdonk staat alles blank. Men kan amper 100 meter voorbij de brug over de vest.  Aan het einde van het Hagelkruis staat Westwaarts alles onder water. De steenweg staat onder water tot aan de Noorderlaan. Heel de Leerwijk en Peerspolder tot tegen de dijk Ekeren-Wilmarsdonk staat onder water. De hoeve "De Schoem" staat met de voorzijde in het water.

Je ziet het centrum van Ekeren en het Groot Hagelkruis dat helemaal doorloopt tot de Ford Fabrieken.  Onderweg ko je rechts van de baan, halfweg tussen het dok en Ekeren centrum, de Schomhoeve tegen.  Heel het gebied tussen het verlegde Schijn en de Noorderlaan stond onder water.

26 maart 1944 : Nog meer water en versterkingen

Ten zuiden van de Ekersedijk en ten westen van de vestingswal staat alles blank tot tegen de dijk.  Op meerdere plaatsen staat er wel meer dan een meter water.  De kop van de Ekersedijk is versterkt aan de kant van het dorp van Ekeren met ingegraven mitrailleursnesten en loopgrachten.  Het mooie lenteweer zorgt dat veel mensen een kijkje komen nemen en wandelen tot het overstroomde gebied.

27 maart 1944: DEMARTIN Alex komt om in Frankrijk

In de uitgave van Roger Keukelinck staat in de lijst van slachtoffers een man, woonachtig Veltwijcklaan 58.

DEMARTIN, Alex Ignace Francois is geboren in Péronne? op 28 december 1923.  Als plaats van overlijden wordt Mont-de-Marsan opgegeven en wel op 27 maart 1944.  

Op deze dag stijgen 170 B24 bommenwerpers, met een escorte van 1.000 jachtvliegtuigen op in het zuiden van Engeland.  Doel: de vliegvelden van Mont-de-Marsan, Pau Pont-Long en Biarritz-Parme.  De voorbereidingen voor de invasie in Normandië - de verzwakking van de infrastructuur van de Duitse lucht- zee en landstrijdkrachten alsook alle logistieke en ondersteunende infrastructuur - zijn begonnen.  Bruggen, spoorweginfrastructuur en vliegvelden zijn de doelen bij uitstek.

Bij de aanval, waarbij 45 ton aan bommen werd afgeworpen,  komen 145 burgers om.  Er vallen ook nog 250 gewonden.  Enkele weken na het bombardement wordt nog een kind verminkt nadat een eerder niet ontplofte bom nog afgaat.

Gezien de datum en de plaats nam ik aan dat DEMARTIN Alex bij dit bombardement is omgekomen.  Hij werkte daar waarschijnlijk als schrijnwerker, wat als beroep werd genoteerd in onze gemeente.  Na contact met de archieven van het departement Landes verkreeg ik onderstaande documentatie.  Blijkbaar werkte dhr. Demartin in dienst van de bezettingstroepen als vertaler.  Hij kwam inderdaad om bij het bombardement.

16 april 1944 : Alle radio's moeten voor zaterdag 22 april ingeleverd worden.

Eén van de verzamelpunten is de jongensschool van Sint-Mariaburg

20 april 1944 : VAN HEYBEECK Constant

VAN HEYBEECK Constant, geboren te Antwerpen op 07/06/1921, Lange Sterrestraat 47, sterft te Saloniki

24 april 1944 : Ook de kerkorgels zijn in gevaar

De Z.E.H. Deken heeft een formulier ontvangen om inlichtingen over het orgel in de Sint-Lambertuskerk te verschaffen.  De formulieren moeten ervoor zorgen dat het orgel wordt bewaard als waardevol kerkorgel.  Een commissie zou hiertoe een onderzoek instellen.  Mocht het orgel niet als waardevol worden aanzien, zullen de orgelpijpen opgeëist worden...

25 april 1944 : De Divisionsstab zbV 136

Om de verdediging (en vernietiging indien nodig) van de stad en haven van Antwerpen te organiseren werd de Divisionsstab zbV 136 onder het commando van Generalmajor Christoph Graf zu Stolberg-Stolberg gecreëerd . De eenheid werd samengesteld uit de Stab des Kommandeurs des Osttruppen 721. Het hoofdkwartier was gevestigd in het Stadspark.

Op papier kon deze eenheid, ingeval Antwerpen werd bedreigd, beschikken over 16.000 man. Zolang Antwerpen niet werd bedreigd, behielden verschillende van de toegewezen eenheden hun eigen commandostructuur, m.a.w. stonden ze niet onder het bevel van de Divisionsstab zbV 136.

De eenheden:

2 mei 1944 : 5 Ekerenaren gekwetst bij bombardementen op het station van Mechelen

Bij het bombardement komen 148 mensen om.  Daarnaast talrijke gekwetsten waaronder 5 Ekerenaars.  We vinden op de gepubliceerde lijsten van gekwetsten opgenomen in ziekenhuizen slechts één adres in Ekeren: Ceulemans Oscar, Dorpstraat 27 en 1 zonder adres, enkel Ekeren: Lizette Buermans  Mogelijk werden de anderen licht gekwetst.

6 mei 1944 : René Creten wordt overgebracht van de Begijnenstraat naar Breendonk

13 mei 1944 : JULLIAMS Alex Pierre komt om in Duinkerken

JULLIAMS Alexander Petrus Julius, Oorderen 30/10/1896 - Duinkerken 13/05/1944, echtgenoot van CLAESSENS Celina, Driehoekstraat 92

https://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/ark:/40699/m0060913ecd38e75

15 mei 1944 : inwijding OLV Beeld in het Sint-Lambertusinstituut

21 mei 1944 : Broodrantsoen verlaagd en jachtvliegtuigen boven het dorp.

Door de aanhoudende bombardementen op spoorwegemplacementen en transportkernen en knooppunten, ontstaan er bevoorradingsproblemen.  Het broodrantsoen wordt verminderd van 300 gram naar 250 gram.

Er is luchtalarm!  Om 8 uur loeiden de  sirenen: vier Engelse jagers scheerden over het dorp en mitrailleerden verkeer.  

25 mei 1944 : Luchtalarm!

's Nachts, omstreeks 0.20 uur, was er luchtalarm.  Het gillen van de sirenen was nauwelijks gedaan of men hoorde het gebrom van vliegtuigen. Boven de Ford en Chevrolet fabrieken werden talrijke lichtfakkels afgeworpen. De parachutes dreven af tot boven Ekeren, heel het dorp baadde in het licht.  Het luchtafweer was in actie. De grond daverde door het zware bombardement op Ford en Chevrolet. Slechts één zware bom valt in Ekeren (Waterstraat) vlak naast de villa "Emma" van stadsonderwijzer Lintermans. De villa stort gedeeltelijk in, gelukkig zonder slachtoffers.

Op 22/05/1948 werd een bouwvergunning aangevraagd voor de herstelling van de schade en het aanbouwen van een eetkamer en keuken aan achtergevel van bestaande villa 

28 mei 1944 : Luchtalarm!

Weerom vliegeralarm van 01.40 tot 02.55 uur.  Vooral in Deurne, bij de vlieghaven zouden bommen zijn gevallen.  Daarbij zouden 2 mensen zijn gedood.

29 mei 1944 : Bommen vlakbij Ekeren

Deze keer is de herstellingswerkplaats van de spoorwegen aan de Dam het doel.  Een werknemer en één Duitse spoorwegman worden gedood.  In Merksem, aan de Salvialei komen ook bommen terecht.

4 juni 1944 : HAVERHALS Ludovicus

HAVERHALS Ludovicus, geboren te Wuustwezel op 26/10/1879, echtgenoot van AERTS Maria wonende Beekstraat 17 komt om te Antwerpen op 04/06/1944

Er wordt weer een OLVrouwkapelletje gewijd.  Deze keer op de hoek van de Vloeiende en de Schriek.

6 juni 1944 : Landing in Normandië.

 Duits en Amerikaans nieuws, elk met een eigen "invulling"

7 juni 1944 : De koning en zijn gezin worden door de Duitsers gedwongen België te verlaten.

9 juni 1944 : Alle publieke telefoons worden buiten werking gesteld door de Duitse militaire overheid.

11 juni 1944 : Ekeren weer een OLVrouwkapelletje rijker, in de Geesten aan de woning van dhr. Kerstens.

12 juni 1944 : Tekort aan meel zorgt dat in de meeste bakkers in Ekeren geen brood meer verkrijgbaar is.

24 juni 1944 : Vanaf 15 uur terug telefoon.

16 juni 1944 : V-bommen

In de beschrijving van M.Bollen in jaarboek 11 uit 1993 van de Ekerse heemkring lezen we:

"De Duitsers hebben vliegtuigen zonder piloot ingezet om vergeldingsaanvallen op Londen en Zuid-Engeland uit te voeren.  Deze nieuwe wapens hebben een grote ontploffingskracht (raket-bommen!)."

29 juni 1944 : Vliegtuig in nood

Rond het middaguur komt een bommenwerper laag ten noorden van het dorp overgevlogen. Het toestel was defect en werd door  het luchtafweer rond Ekeren duchtig onder vuur genomen.  Twee bemanningsleden konden per parachute het toestel verlaten en kwamen neer ter hoogte van de Ordam-polder, het vliegtuig crasht in de Schelde.

19 juni 1944 : Sabotage!

Hedenochtend vroeg, tussen 3 u en 3.30 u werd nabij Kapellenbos een Weermachttrein door een sabotagedaad tot ontsporing gebracht.  De lokomotief en een twintigtal wagons ontspoorden of kantelden.  De beide hoofdsporen waren de ganse dag versperd zodat alle treinverkeer naar en van Nederland onderbroken was.

2 juli 1944 : Nog een nieuw kapelleke aan het einde van het Groot Hagelkruis.

4  juli 1944 : Onrust bij de Duitsers

Aan de wegversperring op de Luchtbal worden de identiteitskaarten niet meer gecontroleerd door de Duitsers.

21 juli 1944 : Pamfletten!

23 juli 1944 : Het 23ste kapelleke

Het 23ste veldkapelletje, opgericht tijdens deze oorlog in de Sint Lambertusparochie, wordt ingewijd.  Deze maal aan de Oorderseweg

29 juli 1944 : VAN DE VLIET Francois

VAN DE VLIET Francois, geboren te Birthley-Barraton op 14/10/1916, echtgenoot van de Clerck Angelina, wonende Oude Bergsebaan 50 sterft te Buchenwald .  Op 8 mei 1944 vetrok hij met een konvooi van 967 gevangen naar het kamp.  Hij staat in de lijst, opgesteld door de  "Sipo u.d. S.D. in Brüssel - Politische Abteilung. Weimar Buchenwald - Neuzugänge vom 8. Mai 1944": Gevangene  49351 VAN DE VLIET Frans 14.10.16 Birthley Berufsunteroff.



23 augustus 1944 : Parijs is bevrijd!

26 augustus 1944 : Honger

Vanuit Antwerpen komen mensen op zoek naar brood bij de Ekerse bakkers, die nagenoeg ook geen brood meer hebben.

17  augustus 1944 : Glazenmaker Van Lent in de Blarenstraat wordt 's nachts overvallen.

31 augustus 1944 : Aftocht van het Duits burgerpersoneel

De Duitse bestuursdiensten zijn aan het wegtrekken uit Antwerpen.  Al het Duits burger-personeel wordt geëvacueerd.  In het Centraal station ontploft een bom.  De publieke telefoon wordt weer afgesloten.

2 september 1944 : De Duitse soldaten in de school in de  Alfons Jeurissenstraat vertrekken.

3 september 1944 : Fietsen!

Zondagnacht komt een trein SS-soldaten aan in het station Antwerpen Noord. Ze komen 's nachts bij de mensen in Ekeren dorp de fietsen opeisen. Ze verzamelen met de fietsen in ’t Polderke nabij de Kemelberg en trekken maandag in colonne verder.  De geallieerden zijn in Brussel.

4 september 1944

De Djnepr stelling tussen Fort van Merksem en Luchtbal is nog steeds bezet.  Er wordt gevochten aan de  Luchtbal.  Het geratel van de mitrailleurs en het gebulder van het geschut is duidelijk hoorbaar.  Nog steeds trekken groepen Duitse soldaten richting Nederland.

De Duitsers zijn op de vlucht.  Antwerpen is bevrijd. Radio Brussel is te horen zonder censuur.

De Volksgazet verschijnt terug in Antwerpen, de naam "Volk en Staat" is verleden tijd.