De verplichte tewerkstelling

WERK!

Op 14 mei capituleert Nederland. België volgt op 28 mei en Frankrijk staakt de strijd op 22 juni.  De meeste vluchtelingen keren huiswaarts.  Vanaf augustus 1940 start ook de terugkeer van Belgische krijgsgevangenen. 

Onze bezetter zit nu met een groot probleem.  Een half miljoen werklozen, een werkeloosheidsgraad van 27%.  

Dit probleem was niet nieuw.  België kende voor de oorlog al een hoog werkloosheidspercentage.  In de aanloop naar de oorlog (april 1940) waren er - dankzij de mobilisatie - nog 150.000 werklozen, zo'n 8 procent van de actieve bevolking. 

In juni - juli 1938 waren er nog 292.980 steuntrekkende werklozen in ons land.  De Nationale Bank publiceert in haar rapport met de kerncijfers van onze economie hierover het volgende:

"Ofschoon de indiciën niet op een verbetering van den toestand wijzen, is het algemeen zakenklimaat gunstiger geworden naarmate de twee overzichtsmaanden vorderden. Sedert de daling die zich van Mei tot Juni voordeed, is de achterwaartsche beweging van de algemeene bedrijvigheid tot stilstand gebracht. Deze indruk wordt mede bevestigd door de gedeeltelijke aanwijzingen, namelijk deze betreffende de metaalmarkt en de laatste cijfers omtrent den buitenlandschen handel en de werkloosheid.

Sedert Juni, vertoonen de indexcijfers van de werkloosheid geen grondige wijzigingen; zij ondergaan zeer geringe schommelingen. In Mei waren de ondersteunde werkloozen ten getale van 292.980, d.i. 35.105 meer dan de vorige maand. Deze vermeerdering is vooral te wijten aan de toeneming der tijdelijke werkloosheid. De latere veranderingen waren vrij gering."

Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn het ergst getroffen door de werkloosheid.  In 1938 is 23,8% van onze actieve bevolking werkloos, Oost-Vlaanderen volgt met 23,7%.  Waar kwamen die hoge cijfers vandaan?

Het einde van de Eerste Wereldoorlog

Op 11 november 1918 om 11.00 uur is het voorbij.  De wapens zwijgen.  Duitsland wordt zwaar gestraft, vastgelegd in het Verdrag van Versailles. Hier wordt de kiem gelegd voor de volgende wereldwijde slachtpartij,  tweede wereldoorlog. 

Ook bij ons is er veel vernield.  Mensen proberen zo snel mogelijk hun gewone leven weer op te bouwen. Antwerpen telt in 1919 al 322 857 inwoners, een aantal dat zich vanaf dan stabiliseert tot ongeveer 300.000 inwoners.  Vanaf 1924 kent Europa een economische groei.  Ook Antwerpen kent, met Frans Van Cauwelaert als burgemeester, in de jaren twintig een zeker herstel.  

De "roaring 20's", de dolle jaren 20 zijn aangebroken.   Het is ook de tijd van de eerste sociale rechten:  in 1921 werd de 8-urendag bij wet in heel België van kracht. In En dan, wanneer de verbeterde conjunctuur haar hoogtepunt bereikt...

24 oktober 1929 - zwarte donderdag

zie ook de Aanloop

Tot een jaar na de grote beurscrash in de USA valt bij ons de toestand redelijk mee. In 1930 stijgt de werkloosheid maar het zorgt niet voor grote ongerustheid.   Dit dankzij de viering van het honderdjarig bestaan van België, de gespreide Wereldtentoonstelling te Luik en Antwerpen maar zeker ook de grootse publieke werken die hieraan vooraf gingen.  En nog verder worden gezet.  Zo wordt in Antwerpen nog begonnen aan prestigieuze bouwprojecten zoals de Boerentoren, de Grand Bazar en de twee tunnels onder de Schelde, die in 1933 geopend worden.  De Waaslandtunnel - de eerste autotunnel op het continent, de Sint-Annatunnel en de eerste en hoogste wolkenkrabber in Europa getuigen van de economische bloei van Antwerpen.  Het zijn toonbeelden van economische kracht en geloof in de toekomst.

Maar de Wereldtentoonstelling van 1930 is een laatste impuls aan onze economie en ook hier worden de gevolgen van zwarte donderdag voelbaar.  In 1932 breekt een een zeer woelige periode aan met grote stakingen voor betere loons- en arbeidsvoorwaarden.  Er komen betere minimumlonen en op 8 juli 1936 werd bij wet een week betaald verlof ingevoerd in alle ondernemingen met meer dan tien werknemers. 

De economie zal in 1934 haar dieptepunt bereiken.

De werkloosheid stijg snel.  De bankencrisis heeft een internationale schuldencrisis veroorzaakt.  De grote leningen door Europeese landen bij Amerikaanse banken worden opgeëist. Lenen wordt duur, investeringen maar ook alledaagse bestedingen stuiken in elkaar. 

Protectionisme steekt de kop op.  Om de eigen markt te beschermen, stellen de meeste landen hoge importheffingen in.  De wereldhandel krimpt sterk en in het ene na het andere land stort de economie ineen.  Een tijd van massale werkloosheid en armoede is het gevolg, ook bij ons.

Felixarchief: aanleg voetgangerstunnel
Felixarchief: aanleg Konijnepijp

Vanaf 1935 herstel en dan...

Vanaf 1935 treed er een economisch herstel op.  Rond 1936 neem de werkgelegenheid langzaam weer toe.  Maar vanaf 1937 volgen de regeringscrisissen elkaar op en stijgt de politieke spanning in het buitenland.  Weer staat de economische groei onder druk en neemt de onzekerheid toe.

Het is de tijd van het nationalisme en het corporatisme tegen het individualisme (liberalisme) of klassenstrijd (socialisme). het communisme, het fascisme en het nationaal-socialisme.  Invloeden die vanuit Rusland, Duitsland en Italië al op het einde van de twintiger jaren voelbaar werden.

In 1938 werd de week betaald verlof een collectief recht voor alle werknemers ongeacht het aantal werknemers.  De oorlogsdreiging, de mobilisaties, de vluchtelingen uit het Oosten,...  Het economisch leven in België wordt meer en meer ontregeld.   En dan - 1939 - breekt die oorlog echt uit.  

Felixarchief: Staking dokwerkers 1936
Felixarchief: Staking dokwerkers 1936

BEZET - De vrijwillige tewerkstelling (juni 1940 -  6 oktober 1942)

De Belgische economie was ontwricht.  Infrastructuur (wegen, energievoorzieningen, bruggen, fabrieken) was op vele plaatsen vernield, gestolen of verhuisd.  De noodzakelijke technische en leidinggevende arbeiders en bedienden waren onder de wapens geroepen of gevlucht.  Tegelijkertijd werd het leger gedemobiliseerd en keerden vluchtelingen en krijgsgevangenen terug.  In deze chaos was een doorstart van de productie en de daarbij horende tewerkstellling een moeilijke opgave.  

Zo'n 2 maanden na de wapenstilstand, juli 1940,  telt ons land 500.000 werklozen, wat voor de Militärverwaltung - het Duitse militair bestuur van ons land en Noord-Frankrijk - een groot probleem vormt:

Daarom werd al snel overgegaan tot de oprichting van een systeem van arbeidsbemiddeling en recrutering.  

De aanwerving van vrijwillige arbeiders voor Duitsland gaat ook van start. Om de aanwerving te stroomlijnen, brengt de bezetter een uitgebreide organisatie op de been. Gruppe VII, ‘Arbeidseinsatz und Sozialwesen’, deel van de economische afdeling in de Verwaltungsstab van Reeder, wordt één van de grootste diensten in het militair bestuur. De Arbeidseinsatzreferaten zorgen voor de uitvoering.  Ze richten Werbestellen met Aussen- en Nebenstellen op over het ganse land.  Dit dicht net van aanwervingsbureaus werken nauw samen met de Belgische arbeidsbureaus.

Onze regering is gevlucht.  Hun taken zijn overgenomen door ambtenaren in een “comité van secretarissen-generaal”.  Een wet van 5 maart 1936 over de plichten van ambtenaren in oorlogstijd en de besluitwet van 10 mei 1940 heeft tot gevolg dat deze ambtenaren in mei 1940 de taak van hun gevluchte ministers moeten overnemen. Een akkoord (‘protocol’) van 12 juni 1940 geeft hen ruime bevoegdheden. 

De Duitsers wenden zich tot de secretaris voor het ministerie van Arbeid en Sociale Voorzorg, Charles Verwilghen.  Zo wordt een akkoord gesloten over de vrijwillige tewerkstelling van Belgische arbeiders in Duitsland. 

Aangelokt door hogere lonen, betere arbeidsvoorwaarden, meer sociale voordelen, vertrekken arbeidskrachten vanaf juni 1940 naar Duitsland.  Zo zouden zo'n 200.000 Belgische arbeiders vrijwillig in Duitsland gaan werken. 

Verder was ook overeengekomen dat Belgische werkgevers niet verplicht werden om een beroep te doen op de NDAT voor de rekrutering van werknemers. Ook zou er van overheidswege - de bezetter - niet actief worden ingegrepen in de personeelsbezetting van een bedrijf.

Bedrijven en KMO's stelden dikwijls mensen te werk om ze uit handen van de Werbestellen te houden.

15 juni 1940 : de NDAW (Nationale Dienst voor Arbeid en Werkloosheid) wordt de Nationale Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Toezicht (NDAT).

Deze dienst organiseert de steun aan behoeftige personen en de terbeschikkingstelling van steuntrekkende arbeiders aan werkgevers.   Het Duits bestuur verplicht de NDAT om de sociale dienstverlening ander aan te pakken. 

De Werbestellen en NDAT werken nauw samen: de Werbestellein Antwerpen maakt met de NDAT afspraken zodat werkloze arbeiders in de lokalen van de NDAT kunnen worden aangesproken om in Duitsland te gaan werken.  

Maar ook arbeidsbemiddelaars van de NDAT zkrijgen de opdracht werkloze arbeiders zoveel mogelijk te overtuigen om 'vrijwillig' in Duitsland te gaan werken. Daarbij zal het besluit van 29 juni 1940 over de steunverlening aan behoeftige personen of gezinnen worden gebruikt, om werklozen te bedreigen met het ontzeggen van steun indien ze geen 'geldige' reden hebben om werk in Duitsland te weigeren.

29 juni 1940: Besluit  betreffende de steunverlening aan behoeftige personen of gezinnen.

Op 29 juni 1940  komt een besluit betreffende de steunverlening aan behoeftige personen of gezinnen. 

september 1940

Juli 1940

10 april 1941: Het Rijksarbeidsambt (RAA) vervangt de NDAT

Het RAA wordt geleid door een VNV'er: Frits-Jan Hendriks De plaatselijke Arbeidsambten die in heel het land worden opgericht krijgen hun richtlijnen vanuit het RAA te Brussel

In theorie werken de Arbeidsambten en de Werbestellen autonoom van elkaar, maar in praktijk gaan ze steeds nauwer samenwerken. Deze samenwerking wordt gestuurd vanuit het Militärverwaltung en is noodzakelijk voor de volgende stap: de verplichte tewerkstelling.

Door de sociale wetgeving te gebruiken of door werklozen via intimidatie te dwingen om werk in Duitsland te aanvaarden, ontstond er een verkapte vorm van verplichte tewerkstelling, nog vóór die officieel op 6 maart 1942 (verplichte arbeid in België) en 6 oktober 1942 (verplichte arbeid in Duitsland) werd ingevoerd.  

4 maart 1943: registratie in ekeren

Jongens van 18 tot 25 jaar moeten zich aanmelden op het arbeidsambt om eventueel opgeëist te kunnen worden voor tewerkstelling in Duitsland.  Wie zich niet laat registreren, ontvangt geen rantsoenkaarten meer.

6 maart 1942: Nieuwe verordeningen - verplichte tewerkstelling in België

Met de verordening van 6 maart 1942 kunnen alle inwoners van België binnen het ambtsgebied van de Militärverwaltung verplicht worden om een willekeurige tewerkstelling te aanvaarden. Werkgevers dienden hiervoor zelfs hun aangeduide werknemers af te staan. 

De praktische toepassing van de verordening werd toevertrouwd aan het RAA.   De eerste gevolgen waren te merken in de bouw: sommige arbeiders werden verplicht tewerkgesteld aan de Noord-Franse kust.   

Ook opgepakte zwarthandelaars en smokkelaars of personen die van smokkel of handelspraktijken op de zwarte markt werden verdacht - 'asociale' of 'ongure elementen' - worden verplicht tewerkgesteld aan de Atlantikwall onder leiding van de Organisation Todt. 

Ook wordt er geen enkele garantie gegeven dat arbeiders niet in de oorlogsindustrie zullen tewerkgesteld worden. 

Het Arbeidsambt legt zich nu toe op het tewerkstellen van Belgische arbeideskrachten in Rüstungs-bedrijven.

9 maart 1943: Arbeidsdienstplicht voor eerstejaarsstudenten

Alle eerstejaarsstudenten moeten zich verplicht aanmelden voor 20 maart voor de arbeidsdiensplicht.   Ze moeten zes maanden "handenarbeid" verrichten (verplichte tewerkstelling).  Niemand mag nog hogere studies aanvangen zonder minimaal één jaar tewerkgesteld geweest te zijn.

11 maart 1942: de verplichte tewerkstelling voor joden

Deze verordening beschreef de arbeidsvoorwaarden voor Joden en machtigt het hoofd van de Militärverwaltung om specifieke arbeidsvoorwaarden te bepalen.   Het Rijksarbeitsambt is als Belgische instelling, belast met de aanwerving van Joden

Op 8 mei 1942 verschijnt een aanvullende verordening.  Zo worden de bezoldiging, de bijzondere vergoedingen, de vakanties, de regeling bij ziekte en het ontslag bepaalt. Hoofdstuk twee bepaalt dat Joden verplicht in groepsverband moeten werken, afgezonderd van 'arisch' personeel en dat het verboden is hen aan te nemen als leerling.

Op basis van de gemeentelijke Jodenregisters en de "lijsten en mededelingen betreffende Joden die verplicht waren hun zaak op te heffen" worden de Joodse arbeidskrachten door het RAA opgeroepen om zich aan te melden. Voor de Joden is er een afzonderlijk loket, waar ze worden ingeschreven en medisch gekeurd, om na te gaan of ze geschikt zijn voor zware arbeid op de werven van de Organisation Todt (OT)

1 februari 1943

Vanuit Ekeren vertrekken de laatste weken veel mannen voor verplichte arbeid in Duitsland

6 oktober 1942: Invoering van de verplichte tewerkstelling in Duitsland

Door het besluit van 6 oktober 1942 kunnen mannen van 18 tot 50 jaar en ongehuwde vrouwen van 21 tot 35 jaar, verplicht worden om in Duitsland te gaan werken.

Na felle protesten zag de bezetter uiteindelijk af van de verplichte tewerkstelling van vrouwen. 

Op basis van de gemeentelijke bevolkingsregisters en de personeelslijsten van bedrijven die niet nuttig waren voor de oorlogsnijverheid, selecteerden de Duitse Werbestellende kandidaten voor de verplichte arbeidsinzet. Die kregen, na een medische keuring, het bevel zich in een Belgisch station aan te melden, om vervolgens naar Duitsland te vertrekken. Velen onttrokken zich echter aan de arbeidsdienstverplichting en doken onder. 

Uiteindelijk worden voor de hele oorlogsperiode 189.542 Belgische arbeiders verplicht in Duitsland tewerkgesteld.

Juni 1943: invoering van de jaarklassen

Vanaf juni 1943 trachten de Duitsers de rekrutering terug op peil te brengen met de invoering van een jaarklassensysteem. 

Alle mannen geboren in 1920 of 1921 worden opgeroepen.  Vrijstellingen worden gegeven aan leden van een collaborerende militaire of paramilitaire organisatie, mijnwerkers, arbeiders uit bedrijven die voor de oorlogsindustrie werkten, spoorweg- en postpersoneel, leden van de ordestrijdkrachten en studenten onder voorwaarden.

Weer geconfonteerd met een tekort aan arbeiders in Duitsland worden in april 1944  de jaarklassen van 1922 tot 1924 opgeroepen. 

NAMEN 

Arolsen Archives - International Center on Nazi Persecution

In de Arolsen Archives - International Center on Nazi Persecution (tot 2019 International Tracing Service, afgekort ITS) in Bad Arolsen in Duitsland is een internationaal archief- en documentatiecentrum over slachtoffers van Nazi-Duitsland. Het archief bevat ongeveer 30 miljoen documenten over zo'n 17,5 miljoen nazi-slachtoffers. Er zijn meer dan 50 miljoen naamkaarten uit ontstaan. Sinds 2013 is het archief opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten.

Het bevat lijsten van tewerkgestelden in Duitse bedrijven.  Hierbij een lijst van de namen van mensen geboren in Ekeren.  Dit is maar een beperkt overzicht want velen waren al niet meer woonachtig in Ekeren.  Mensen die in de oorlog in Ekeren woonachtig waren maar niet geboren, staan hier dus nog niet tussen. 

Momenteel zijn het niet enkel de namen van tewerkgestelden.  Het kunnen ook gevangenen zijn of verzetstrijders in een gevangenis of kamp in Duitsland...

Let op: de geboortedata staan op zijn Amerikaans: eerst de maand, dan de dag!

BASTIAENSSEN Victor geboren EKEREN 05/17/1911

BASTIAENSSENS Leopold geboren Ekeren 12/02/1912

BEINAERTS Franz/Francois geboren Ekeren Belgien 12/25/1913

BELLENS Franz geboren EKEREN 04/21/1909

BENISSE Eduard EKEREN 05/24/1891

BERKMAN Joseph EKEREN 08/25/1905

BERTELS THEUNIS Josef Ludevicus Ekeren Anvers 03/24/1919

BOVOY Pieter EKEREN 03/13/1923

BROOS Jacob EKEREN 05/22/1907

BRUYNINCKX Dominicus EKEREN 01/10/1919

CAUWENBERGCH Frans Maria EKEREN 09/14/1903

CEUSTERS Camilius Rosalie EKEREN 10/30/1923

CHRISTIAENS/ CHRISTIAEUS Johann EKEREN 04/07/1915

CLAESSENS Peter EKEREN 10/31/1919

CLASSENS August EKEREN 06/07/1907

CONSTANTIA Germaine Robert EKEREN 04/17/1919

COOPMANS FRANCISCUS ALFONS EKEREN,BELGIEN 01/17/1924

DE BACKER August EKEREN 02/20/1920

DE BEUCKELAER Luis EKEREN 01/21/1900

DE BEUKELAAR Alphonsina Ign. Joanne Maria EKEREN 01/09/1922

DE BRUGE Matheus EKEREN 12/29/1898

DE BRUYN Constantinus Joannes EKEREN 12/09/1888

DE BRUYN Albert Matheus Ekeren, Kr. Antwerpen 03/20/1916

DE BRUYN Franz Josef EKEREN 02/28/1910

DE BRUYN Franziskus EKEREN 09/27/1910

DE BRUYN PETRUS EKEREN,BELGIEN 08/23/1917

DE GENDT Adolf Ekeren/Antw. 12/13/1922

DE GROOT Hendrik EKEREN 07/05/1911

DE HOON Karel EKEREN 01/26/1917

DE MEYER Peter Ekeren-Antwerpen 10/08/1926

DE SCHRYWER Christianaa EKEREN 07/28/1906

DE SUTTER JOSEF EKEREN 02/16/1893

DE VOCHT JOANNES LEOPOLDUS MARCEL EKEREN,BELGIEN 02/19/1921

DE WESTELINCK Maria EKEREN 02/04/1918

DE WINTER Joanna BOEREN EKEREN 08/02/1910

DE WINTER Joseph Peter EKEREN 03/07/1912

DENISSE Petrus EKEREN 03/27/1909

DENISSE Petrus EKEREN 04/27/1894

DEPREZ Fernand Ekeren B/Antw. 06/16/1921

DESMEDT Albert EKEREN 04/27/1920

DESMET Constantinus EKEREN 06/19/1922

DESMET Josephus EKEREN 10/20/1923

DIZCKO/DIZCKS Constant EKEREN 02/11/1903

ELS Karel EKEREN 01/07/1923

ELSEN Pieter EKEREN 10/23/1885

ESPEN VAN Jeanne Marie LOOPMANS EKEREN 01/02/1913

FRANSENS Charles Louis Remi EKEREN 02/20/1921

GEGERS Josef EKEREN 10/06/1910

GERENE Elisa Isidoor Wiktor EKEREN 06/15/1921

GIBENS Johann EKEREN 03/23/1908

GILIS PIERER EKEREN 12/17/1921

GILLIS Petrus EKEREN 12/17/1921

GODRIE Jacob EKEREN 01/30/1916

GORREMANS Alfons EKEREN 10/02/1898

GRIETENS HYPPOLIET EKEREN 03/06/1913

GUMMERSBACH Carolus Jasephus EKEREN 08/29/1920

GYS Alexander EKEREN 04/04/1913

GYS ALBERTUS EKEREN 11/10/1917

GYS JOANNES EKEREN 05/03/1915

HARDY OCTAAF EKEREN 01/10/1920

HAWECHALS Constantin EKEREN 12/06/1903

HELLEMANS Josef EKEREN 09/12/1926

HELLLEGARDS Antonius EKEREN 03/27/1901

HENDRICKS Leopold EKEREN 01/03/1901

HENDRIECKX GUSTAV EKEREN 11/07/1923

HENNAUCE Alfons EKEREN 05/13/1901

HENNEN Robert EKEREN 03/14/1917

HERMANS FRANCISCUS MICHEL EKEREN,BELGIEN 04/22/1920

HERMANS JAN H. EKEREN 11/02/1893 68643

HEYSTRAETEN Joannes Ludovicus EKEREN 03/06/1905

HUYBRECHTS Karel Ekeren Donek 09/21/1899

HUYBRECHTS Julius Ekeren Antwerpen 10/01/1922

ICKY Louis EKEREN 02/26/1897

JACOBS Maria EKEREN 08/03/1914

JACOBS Henri Ekeren-Antwerpen 06/10/1921

JANSSENS Petrus EKEREN 12/19/1918

JOOSEN Petrus EKEREN 06/01/1908

JOOSSEN Gustav EKEREN 01/24/1923

KERSTENS Willem Ekeren/Antwerpen 01/01/1920

KEULEMANS/ KEULEMANNS Adriaan EKEREN 07/19/1923

KLEEREN Alfons EKEREN 11/14/1917

KLOECK Raymond EKEREN 02/14/1919

KOECKELBERG Andreas EKEREN 04/27/1896

LAUREYSSENS August EKEREN 03/29/1916

LAURYSSEN Alex. EKEREN 07/08/1911

LAURYSSENS Louise EKEREN 06/13/1925

LAURYSSENS Maria EKEREN 10/08/1901

LAURYSSENS Petrus EKEREN 06/30/1922

LAUWERS Georges EKEREN 12/28/1920

LAUWERYASENS Constant EKEREN 10/06/1920

LAUWERYSSEN Louis EKEREN 04/03/1919

LE BREGTS Christian Ekeren/Belg. 07/12/1918

LEEMANNS Alfons EKEREN 02/05/1902

LEEMANS Eduard EKEREN 12/15/1919

LEEMANS Josef EKEREN 06/30/1914

LEFEBVRE Felicien EKEREN 11/01/1920

LENAERTS Josephus EKEREN 12/15/1903

LENAERTS/ LENARTS Rene EKEREN 01/31/1924

LEONARD Jan EKEREN 04/12/1922

LEONHARD Hendrik EKEREN 02/18/1881

LETSCHERT Antonius Horent Petrus EKEREN 10/18/1901

LINDERS AUGUST EKEREN,BELGIEN 12/18/1923

LOMMERS Jan EKEREN 04/02/1906

LOOPMANS JOSEFUS EKEREN 05/02/1913

LOOPMANS Ludovicus EKEREN 07/26/1914

LOOPMANS Adrianus Paulus EKEREN 10/11/1894

LOOPMANS Maria Theresia V. KOLEN EKEREN 03/27/1895

MAES Adriaan EKEREN 10/30/1903

MAES Josephus EKEREN 08/12/1922

MAIFAIT MALFAIT Willi EKEREN 01/24/1923

MANNIEN Mia EKEREN 01/06/1920

MANNIEN Petrus Ekeren Bei Antwerpen 12/28/1907

MANNIENCornelia Maria EKEREN 01/06/1920

MASKÜLUS Jacobus EKEREN 04/21/1910

MEIRLAEN Albrecht EKEREN 08/12/1918

MELIS Gabrielle WOLTERS EKEREN 05/22/1922

MEYVIS Hendrick EKEREN 09/04/1899

MEYVIS Franz EKEREN 03/23/1905

MICHIELSEN Cornelia Ekeren/Antw 10/13/1919

MOERBEEK SIMONNE CAROLINA EKEREN 08/21/1919

MOERBEEK AUGUSTA 08/21/1919

NIEMANS Karel Pieter EKEREN 07/11/1906

OCLLECT Ekeren/Donk 01/05/1915

PALLEMANS Jaak EKEREN 05/30/1893

PALLEMANS PULLEMANS Jakobus EKEREN 07/09/1893

PANIS Auguste Irma EKEREN 06/06/1913

PAUWELS Ludovicus EKEREN 06/28/1923

PAUWELS Melanie EKEREN 06/04/1919

PEETERS Jan EKEREN 03/05/1898

PEETERS Renè EKEREN 06/22/1921

RAEMAECKERS Corneel EKEREN 05/02/1909

ROBERT Francois EKEREN 09/09/1916

RYSMANS Marcel EKEREN 04/14/1921

SAGERS Jan EKEREN 09/02/1911

SCHAGEN Theodorus EKEREN 09/14/1919

SCHOUTORST August Cam. EKEREN 04/26/1914

SE BREGTS Christian EKEREN 07/12/1912

SE BREGTS Christian EKEREN 07/12/1918

SEBREGTS Constantin EKEREN 01/16/1908

SEBREGTS CHRISTIAN EKEREN 07/12/1918

SEGERS Josef EKEREN 10/06/1910

SEVENANS Pierre EKEREN 05/03/1889

SIMONS Joanna EKEREN 10/27/1920

SIMONS ANDREAS SIDONIA EKEREN,BELGIEN 02/08/1924

SLEGERS Joseph Ekeren/Antwerpen 12/03/1919

SMITS LUDOVICUS FRANCISCUS EKEREN,BELGIEN 08/25/1923

SMITS EDUARDUS PAULUS EKEREN,BELGIEN 04/26/1924

SOOPMANS Karel EKEREN 07/28/1888

SPORTMANS Karel Pieter EKEREN 12/17/1919

STAAL Franz EKEREN 06/14/1913

STAAL Louis EKEREN 04/23/1922

STESSELS MARTINUS EKEREN 09/10/1923

STOFFELS Willy EKEREN 06/11/1920

STROOBANTS Amandus EKEREN 04/22/1923

STRYBOS Albert Joseph EKEREN 11/08/1916

STYNEN Georgius EKEREN 10/28/1902

TE HOON Karel Ekeren Kreis Antewerpen 01/26/1917

TEURELINC Cornel EKEREN 08/07/1902

THYS Louis EKEREN 02/18/1918

TRUYEN Hendrik EKEREN 01/29/1907

TYSMANS Marcel EKEREN 04/14/1921

V. CANSEN Frans EKEREN 03/24/1925

V.OSTAEYEN Cannel EKEREN 07/06/1907

VALKENBORG Johannes EKEREN 02/17/1916

VAN AGTMAEL JOZEF Eckeren/Eeckeren/Ekeren 02/04/1922

VAN BEDAS Viktor EKEREN 07/10/1896

VAN CAMP Henricus Johannes EKEREN 10/09/1915

VAN DE GENACHTE Jan EKEREN 10/14/1922

VAN DE GENACHTE Franz EKEREN 05/27/1920

VAN DE LEUR Peter Ekeren Bei Antwerpen 09/18/1895

VAN DE MOER Maria EKEREN 04/19/1917

VAN DE VELDE Albert EKEREN 08/30/1914

VAN DE VELDE JOSEF EKEREN 02/07/1921

VAN DE VELDE JOZEF EKEREN,BELGIEN 02/17/1921

VAN DE ZANDE Alfons EKEREN 02/01/1910

VAN DEN HEUVEL Louis/ LUDOVICUS  Ekeren/Eckeren 11/09/1910

VAN DER JONKHEID Petr. EKEREN 04/26/1917

VAN DER POEL RAIMOND EKEREN 10/21/1894

VAN DORST Joanna Ludowica EKEREN 04/11/1921

VAN DUNNEGEM Alis EKEREN 05/29/1906

VAN DYCK Joanna Maria STEYNEN EKEREN 12/18/1898

VAN GOOL Albert Jsidor EKEREN 01/24/1917

VAN HOYDONCK Petrus EKEREN 04/22/1921

VAN KOLEN Josef EKEREN 05/22/1911

VAN KOLEN Arthur EKEREN 01/19/1908

VAN LINDEN Josephus EKEREN 01/25/1912

VAN OSTA Joseph EKEREN 10/03/1899

VAN OSTA Leon Pieter EKEREN 10/26/1907

VAN OSTA FRANCOIS JOZEF EKEREN,BELGIEN 12/26/1923

VAN REETH Johann EKEREN 02/16/1910

VAN THILBORGH CONSTANT Joannes EKEREN 04/04/1912

VAN VLIERBERGHE Willi EKEREN 01/12/1926

VAN WESENBEECK Ludewicus Marillius EKEREN 02/21/1923

VANHAM FRANCISCUS EKEREN,BELGIEN 09/16/1921

VERBECKE Emili Ekeren/Antwerpen 09/16/1907

VERBEKE Emile LAMBERT EKEREN 09/16/1907

VERBELEN PETRUS JACOBUS ALVIN EKEREN 05/16/1924

VERBIST Franciscus Willy EKEREN 07/01/1924

VERCAUTEREN Paul EKEREN 08/20/1912

VERHACH Josef EKEREN 12/12/1912

VERHOEVEN Alex EKEREN 11/17/1907

VERHULST Anton EKEREN 02/01/1910

VERHULST ALFONS EKEREN 06/09/1920

VERMEULEN Leon EKEREN 09/11/1911

VERSCHAEREN Josef EKEREN 03/21/1923

VERSCHUEREN Theophil EKEREN 07/06/1917

VERSWIJVER RENATUS AUGUSTUS LUCIA EKEREN,BELGIEN 07/02/1922

VERSWYVER FRANS EKEREN 07/01/1911

VERVOORT Jozef EKEREN 11/17/1899

VERVOORT LOUIS EKEREN 02/24/1903

VOSTERS August EKEREN 01/23/1909

WIRKEN KONSTANTIN Ekeren-Dong 09/20/1924

WOUTERS Jozef EKEREN 12/22/1920

WOUTERS Ferdinand EKEREN 12/09/1908

WUYTS Constant Corneel EKEREN 10/03/1905

CHRISTIANS Xaverius Eeckeren 09/15/1913

CLEIREN Ernst Eeckeren 12/13/1922

DE MIL Gerard Eeckeren 01/27/1907

GORSAN Araand Eeckeren 12/05/1922

LOMMERS Joseph Leo Eeckeren 07/12/1903

PALLEMANS Jakobus Eeckeren 07/09/1895

SEVENANS Pierre Eeckeren 05/03/1889

STEYNEN Armand Eeckeren 08/07/1923

VAN AGTMAEL JOZEF Eckeren/Eeckeren/Ekeren 02/04/1922

VAN HOEYDONCK Josef Eeckeren 11/23/1899

DE BRUYN Petrus Eekeren 02/26/1896

HENDRIKX Adrian Eekeren 07/11/1893

PLEYERS LUDOVICA Eekeren 02/24/1912

VAN ROSSEM Franz Mariaburg 09/23/1921

VAN ROSSEM Remigirus Mariaburg 04/22/1922

 


16 april 1945: Terugkeer gedeporteerde arbeider uit Ekeren

Op maandag 16 april wordt Remakele J. uit Ekeren genoteerd op de lijst van de uit Duitsland teruggekeerde gedeporteerde arbeiders die in de K.A.J. Centrale te Antwerpen werden opgevangen.

9 april 1948: Moerbeke Simonne

In 1948 vraagt Simonne Moerbeke hulp.  Ze komt uit Ekeren waar ze is geboren op 21 augustus 1919 .  Vanaf 1937 werkte ze als naaister bij haar zuster in Ekeren.

Tot ze in april 1944 verplicht wordt tewerkgesteld in Duitsland. Ze komt terecht in Tübingen, in het ziekenhuis.  Op de vraag waarom ze tot 1948 had gewacht, antwoordde ze dat schrik had geen werk te vinden in België.

28 oktober 2022: Geen belasting voor de vergoedingen toegekend aan kinderen van dwangarbeiders gedurende de oorlog!

Om maar aan te geven dat zelfs 77 jaar na de oorlog er nog rimpelingen zijn...

In het fiscaal tijdschrift van Larcier, Taxwinexperts, kwam ik dit artikel tegen.  Als boekhouder mag/moet ik regelmatig deze site raadplegen. 

De Dienst Voorafgaande beslissingen van het Ministerie van Financieën werd bevraagd over en nogal eigenaardige kwestie.  Een Duits bedrijf dat in de oorlog gebruik had gemaakt van dwangarbeiders in één van de ondernemingen van hun groep.  Ze wilden nu de nabestaanden van de tewerkgestelden identificeren en hen alsnog een vergoeding geven.

De vennootschap is door het raadplegen van de archieven er in geslaagd om inderdaad nabestaanden te vinden. Op die manier werden twee Belgische vrouwen geïdentificeerd.  De vennootschap heeft vervolgens aan deze twee dames hun toestemming gevraagd om ze te mogen contacteren, aangezien ze eerder nooit contact heeft gehad met hen en ze er hadden voor kunnen kiezen om geen pijnlijke herinneringen te doen heropleven.

De vennootschap heeft vervolgens het initiatief genomen om de kinderen van de dwangarbeiders die tijdens de tweede wereldoorlog tewerkgesteld werden door de Duitse onderneming, die behoorde tot dezelfde groep, te vergoeden : de vergoeding die in februari 2022 aan twee personen werd gestort bedroeg voor elk € 10.000,00.

De vennootschap had geen enkele wettelijke of contractuele verplichting om de kinderen van dwangarbeiders te vergoeden. Ze heeft zelf het forfaitair bedrag van de vergoeding voor hun morele schade bepaald zonder enig debat te voeren over dit bedrag. De Duitse ondernemer, pleger van de mistoestanden was er ook zelf nooit toe gehouden om de slachtoffers van dwangarbeid te vergoeden en ze heeft dat ook nooit gedaan, evenmin als de Duitse overheid.

De vennootschap is derhalve van oordeel dat de betaalde vergoedingen niet onderworpen zijn aan de personenbelasting en ze vraagt aan de DVB de bevestiging dat de door de vennootschap aan de kinderen van de dwangarbeiders die door een Duitse vennootschap van haar groep tewerkgesteld werden in Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog toegekende vergoedingen geen belastbare inkomsten uitmaken in de zin van artikel 6 WIB92.

Hoe zal de DVB deze kwestie aanpakken?

Hij zal vaststellen dat de vergoeding betrekking heeft op de vrijheidsberoving van de dwangarbeiders en geen contractueel karakter heeft (het is dus geen bezoldiging voor geleverde arbeid). De toekenning van deze vergoeding is niet verbonden aan om het even welke wettelijke verplichting in hoofde van de vennootschap die ze toekent noch van de Duitse overheid of van de onderneming die het misbruik gepleegd heeft. 

De DVB stelt inderdaad vast dat :

- De gedeporteerde gevangenen verplicht werden om te werken onder dwang en zonder bezoldiging ;

- Er geen enkele band bestaat tussen de vennootschap die de vergoeding toekent en de begunstigden van de vergoeding ;

- De vergoeding die werd betaald is een forfaitaire vergoeding, toegekend op eigen initiatief en zonder wettelijke of contractuele verplichting ;

- De vergoeding die werd betaald herstelt een morele schade en bezoldigt niet de arbeid die door de gedeporteerde persoon werd verricht.

Volgens de DVB kan het feit dat een erfgenaam een vergoeding krijgt om een morele schade te herstellen dan ook niet gekwalificeerd worden als een belastbaar inkomen.

De DVB sluit de kwalificatie als divers inkomen als beoogd door artikel 90,1° van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen eveneens uit. 

Zou het gaan om beroepsinkomsten ? De DVB is van oordeel dat de vergoeding geen pensioen is in de zin van artikel 34 WIB92, ze werd inderdaad niet toegekend in het kader van een wettelijk stelsel van sociale bescherming, noch is ze rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden aan een beroepswerkzaamheid, maar ze maakt een (gedeeltelijk en forfaitair) herstel uit van een morele schade.

Deze beslissing getuigt van gezond verstand en we kunnen ons de ophef niet inbeelden die een poging tot het belasten van de vergoedingen door de belastingadministratie zou veroorzaken....

Frédéric Ledain

Advocaat aan de Balie van Luik