1944 Na de bevrijding

8 oktober 1944 : VAN OVERVELD Adrianus Johannes Christianus (A.J.C.) 

Adrianus Johannes Christianus (A.J.C.)  van Overveld, geboren op 28 augustus 1943 te Woensdrecht komt om.  Hij is 1 jaar.  Hij ligt begraven op op de stedelijke begraafplaats Schoonselhof te Antwerpen Vak park W/rij 21/nummer 7, als slachtoffer van de oorlog.

Het water in de polder is ondertussen één meter gezakt en de steenweg naar de Luchtbal is terug vrij. De Canadezen staan nog steeds met hun artillerie aan het kerkhof nabij de hoeve Roelants.

9 oktober 1944: Jan Van de Wouwer en Maria Van den Bulck

Maandagochtend, rond half acht, begeeft Jan Van de Wouwer, Oordersesteewnweg 30, 35 jaar oud, aardewerker en lid van de weerstand, gewapend met een pistool zich naar zijn vriendin Maria Van den Bulck, 30 jaar uit de Kuipersstraat 33 te Schoten.  Ze verblijft op dat ogenblik aan de Burchtgracht en wordt verdacht van relaties met "den Duits".  

Een krant schrijft: ze hield zich schuil omdat ze bevreesd was "voor haren haartooi" nadat ze al tweemaal was aangehouden.

Aangekomen schiet Jan zijn vriendin dood en pleegt zelfmoord.

Geen oorlogsgeweld, maar ongetwijfeld een gevolg van deze geweldadige periode...

11 oktober 1944 : Post

Er is weer post.  De bakkerij S.E.A. van Antwerpen brengt weer brood en in Mariaburg is er terug elektriciteit.

13 oktober 1944 : Mijnen! - VREUGDENHIL Pieter

Er vallen weer slachtoffers  door mijnen bij het oversteken van de puinhopen aan de spoorbruggen.

Aan de Bist komt Pieter VREUGDENHIL om bij een mijnontploffing.

VREUGDENHIL Pieter, Nederlander - geboren De Lier 22/06/1899 , echtgenoot van Elisa Balliauw - Drogerijstraat 22 - (nu Jos Claessensstraat )


14 oktober 1944 : Ekeren-centrum heeft terug stroom.

23 oktober 1944 : Terug trams in Ekeren

De tram komt terug door Ekeren doch rijdt slechts tot de Ijskelder.

In het Villapark liggen 3 Duitse soldaten begraven naast de villa van L. De Bie.  

Volgens de officiële berichten werden er te Ekeren tussen 11 september en 3 oktober 18 burgers gedood, 10 burgers zwaar gekwetst en 419 huizen beschadigd.

2 november 1944 : Weer 4 dagen zonder stroom

Ekeren zit terug zonder stroom: een V-bom op de elektrische centrale te Merksem is hiervan de oorzaak.  Op 6 november is er terug stroom.

13 november 1944 : VERRESEN August

VERRESEN, August geboren te Ekeren op 28/06/1910 komt om in het concentratiekamp van Gross Rosen.  Als lid van de WB-Fidelio, werd hij op 26/11/1943 opgepakt.  Hij is één van de 90 omgekomen politieagenten van Groot-Antwerpen tijdens de oorlog.

Belgisch Staatsblad - 11 maart 1949 - 1713

16 November 1944 : Oprichting van het 13de Bataljon Fuseliers

Het 13de Bataljon Fuseliers wordt opgericht (het Canadees 13th Fuselier Battalion) te Antwerpen, Putte en Ekeren.

Samen met de geallieerde troepen werd de haven van Antwerpen bevrijd door eenheden van de weerstand. Eenheden van de Nationale Koninklijke Beweging, het Geheim Leger en de Witte Brigade vochten niet enkel mee tijdens de bevrijding van Antwerpen en omstreken maar bleven ook actief. 

 Ze stonden in voor de bewaking van bruggen, sluizen en depots. Ze deden dat voortreffelijk en vochten ook mee in de vrijwaring van het sas van Wijnegem, de slag aan de Schelde en de slag om Woensdrecht. 

Veel weerstanders keerden daarna naar huis, maar ze hadden ook de keuze om mee te vechten aan de zijde van de Canadezen. Dat resulteerde uiteindelijk in de oprichting van het 13e Bataljon Fuseliers.

De aangesloten weerstanders werden oorlogsvrijwilligers tot het einde van de oorlog. Pas later werden ze een regulier onderdeel van het Belgische leger. Omdat de eenheid voordien niet erkend was, kreeg het de naam ‘Spookbataljon'. Het effectief bestond ongeveer uit 800 man.

Het bataljon werd toegevoegd aan de 21ste Army Group. Op 10 april 1945 wordt het bataljon administratief toegewezen aan de 14th Fuselier Brigade "ANTWERPEN". Op 30 mei 1945 bereikt het bataljon Duitsland waar ze deelnemen aan de bezetting van de regio Emst - Hagen - Menden. Op 28 november 1945 keren ze terug naar België en op 5 januari 1946 wordt het bataljon ontbonden.

Foto te Mariaburg. - Spring 1945, Mariaburg (Antwerpen). - Departure parade of the 13th Fuselier Battalion. - In front Major BALESTRIE, second row Senior Captain GONZE and Captain VAN BEVER

17 november 1944 : SYLVIA JANSSENS (zuster Benigna Maria) komt om in Berchem

JANSSENS Sylvia werd geboren in Ekeren op 6 september 1923.  Op 2 februari 1944 treed ze in bij de Congregatie van de Zusters Annonciaden van Berchem.  En dan slaat het noodlot toe.  Op 17 november 1944 treft een V2-raket het klooster.  Een gruwelijke balans: 32 mensen komen om.

Omwille van de V-bommen en om steenkool te besparen, zijn de lessen opgeschort. Wel kunnen de leerlingen van het Sint-Joanna-Instituut tweemaal per week huiswerk ophalen in hun school aan de Ferdinand Coosemansstraat. Zo ook op 17 november 1944. Om 10 uur zit hun schooldag er al op. Nog geen anderhalf uur later, om 11.22 uur, slaat de V2-raket in.  De raket valt neer op de keuken, in het hart van het gebouw. De ravage is enorm. Niet alleen het klooster, ook een groot deel van de school wordt verwoest. In totaal raken 230 gebouwen en huizen in de omgeving beschadigd, waarvan 30 onherstelbaar zijn. Enkele uren na de inslag worden 7 zusters levend van onder het puin gehaald. De uren en dagen na de inslag worden vele overleden zusters teruggevonden. Op 17 juni 1945, 7 maanden na de ramp, wordt het lichaam van zuster Laurentia nog teruggevonden. Bij de V2-inslag sterven 32 mensen, waarvan 30 zusters.

Meer info: https://www.antwerpenherdenkt.be/oorlogsgetuigen/monument-van-de-maand-beeld-van-de-vrede en https://pieterserrien.be/boeken/elke-dag-angst/overzicht-v-inslagen-op-belgie/17-november-1944-v2-ferdinand-coosemansstraat-berchem/


22 november 1944 : Beperkt treinverkeer

De treinen rijden weer, doch enkel tot Kapellen en alleen voor het personeel van de spoorwegen: één 's morgens en één 's avonds.

25 november 1944 : Al 5 treinen tot Essen

Nu rijden er 5 treinen voor gewone reizigers in elke richting, van Antwerpen tot Essen.