G

Gardenialaan (Hoogboom) Na WO2

Het kasteeldomein Haezeldonck ontstond door samenvoeging van diverse gronden tot een oppervlakte van bijna 12 hectare. Walter-Jean-Alfred Blaess en zijn echtgenote Laura Huffman lieten in 1911 het kasteelgebouw oprichten.

Op 20 december 1920 verkochten deze eigenaars het kasteeldomein aan Frederic-William Good, zoon van Carolus Good en van Joanna-Hortensia Engels. 

In 1961 werd het kasteeldomein “Haezeldonck” verkocht en onmiddellijk verkaveld. Er werden - naast het oorspronkelijke kasteel met een tuin van ruim 3,5 ha - twee straten aangelegd, namelijk de Lobelia- en de Petunialaan. Op het einde van de jaren '60 werd de verkaveling uitgebreid . De nieuwe wegen kregen de namen: Gardenia-, Fresia-, Campanula-, Zinnia- en Fuchsialaan. 

Gebroeders Leemansstraat (Centrum) voorheen Korte Dijkstraat

Voorheen Korte Dijkstraat. Straat genoemd naar de 3 van de 5 gebroeders Leemans uit Ekeren die sneuvelden in de eerste wereldoorlog: Frans (20 jaar) en Jaak (24 jaar) sneuvelden beiden op 2 juni 1915 en Lodewijk op 15 mei 1917 (24 jaar).

Aangelegd circa 1891. Grotendeels gesloten bebouwing van twee bouwlagen uit eerste helft 20ste eeuw. Enkele arbeiderswoningen van één bouwlaag uit circa 1900. 27 bouwaanvragen voor woningen tussen 1907 en 1939.

De enige aanvraag voor een bouwvergunning die oorlogsschade betreft:

15/05/1945 - Dhr. Leemans voor het vervangen van een vernield houten schutsel door een muur in metselwerk.

Schoon burgerhuis met groot werkhuis nr. 63 openbaar verkocht januari 1937

Geelgorslaan (Zilverenhoek) : na WO2

Deze straat, die werd aangelegd bij een volgende uitbreiding van de wijk "De Sterre", ontving op 1 december 1966 haar naam.

Geestenspoor (Centrum)

Geestenstraat, het huidige Geestenspoor, was de scheiding tussen het domein van Edouard Moretus en het Oosterlinckhof. Recente eengezinswoningen en beboomd domein van het voormalige "Oosterlinckhof", nu ingenomen door het rusthuis "Hof ter Beuken".

Villa "De Geesten" (opschrift) is gelegen in een ruime, beboomde tuin, aan straatzijde afgesloten door smeedijzeren traliewerk. Op dit perceel werd in 1898 de "Villa van Nijlen", gebouwd als een van de eerste villa's in deze wijk. De villa werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog en in 1941 al heropgebouwd naar een ontwerp van architect Henry Claes voor veearts B. Kenens.


Gerard Walschapstraat (Rozemaai) : na WO2

Gerarduslei (Sint Mariaburg)

Aangelegd na de aankoop door maatschappij Antverpia van de Schepersvelden; afgewerkt met grind in 1908. Dankzij mevrouw Van de Weyngaert genoemd naar de heilige Gerardus van Majella. Beboomde straat met veelal halfvrijstaande eengezinswoningen van twee bouwlagen, ter hoogte van het eerste deel grotendeels uit eerste helft 20ste eeuw en ter hoogte van het tweede deel vooral uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Gerardus Stijnenlaan (Donk)

Voor de oorlog slechts sporadisch bebouwd. Vanaf 1951 werd de straat verder bebouwd.

Germinalstraat (Centrum) : verkaveling aan de Veltwijcklaan (voormalig tuincentrum) aanleg gestart in 2014

Gravenlaan (Donk) : Bebouwd vanaf 1963.

Goudenregenlaan (Hoogboom): op 1 januari 1983 werd dit de nieuwe naam voor de Rozenhoflaan

Groot Hagelkruis (Centrum)

Deel uitmakend van de wijk "Hagelkruis", eertijds gekenmerkt door een intense landbouwbedrijvigheid, heden herwaarderingsgebied. Genoemd naar het zogenaamde "hagelkruis", een eenvoudig arduinen kruis op kleine vierkante sokkel, heropgericht op 3 oktober 1981 vóór de gebouwen van het Sint-Lambertusinstituut. Volgens de legende bleef begin 15de eeuw, na een zware hagelbui de hagel liggen in vorm van een kruis. Processies en bedevaarten naar die plaats deden hagelbuien en onweders ophouden. Uit dankbaarheid werd een stenen kruis opgericht.  In 1929 werd het kruis verplaatst naar de school aan de Frans Lenaertsstraat.

Nabij de Markt heterogene bebouwing uit de 20ste eeuw, waartussen de Mariakapel (nummer 2). Overwegend arbeiderswoningen uit de 19de eeuw. Tegen de grens met Antwerpen eenvoudig herenhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw (nummer 131) met links aanbouwsel naar ontwerp van J. Noë van 1933. Op nummer 18 een hoekgebouw uit de jaren 1920.

In het lokaal "Lindenhof"  wordt nog regelmatig kaart gespeeld.  De tweede solo-slim door  mevr. wed. Van Wallendael- De Crom haalt  in 1938 zelfs de gazet.  Wiezen is op dat moment één van de meest gespeelde kaartspellen.  Een solo-slim is het allerhoogste bod waarbij je alle 13 slagen moet halen en waarbij de gedraaide troef blijft gelden. Dit is echter zeer uitzonderlijk en deze werden regelmatig, meestal bij het sportnieuws, opgenomen in de kranten.