Tweede Engelse Oorlog

Tijdperk: van 1648 tot 1672

Wikipedia: Akte van Navigatie, Tweede Engelse Oorlog, Eerste Münsterse Oorlog, Vrede van Kleef, slag bij Lowestof, Vierdaagse Zeeslag, Tweedaagse Zeeslag., Holmes' Bonfire, Tocht naar Chatham, Vrede van Breda, Michiel de Ruyter, Tjerk Hiddes, Johan de Witt, Lieuwe van Aitzema

1665

Maart: de Tweede Engelse Oorlog breekt uit. De meeste Europese machten sympathiseren met de Republiek (behalve Munster en Portugal) maar houden zich er buiten.

13-6: De Nederlandse vloot wordt in de slag bij Lowestoft zwaar verslagen door de Engelsen onder leiding van de hertog van York. Auke van Stellingwerf sneuvelt.

11-8: Michiel de Ruyter krijgt het opperbevel over de gezamenlijke vloot van de Republiek.

12-8: De Slag in de baai van Bergen wordt gevoerd nadat een Engels flottille een Hollandse handelsvloot heeft overvallen. Met steun van de Noren (tegen de wil van hun Deense koning) kunnen de Hollanders de Engelsen verdrijven.

De Engelsen nemen Sint Eustatius, Saba, Essequibo en Pomeroon in, maar Curaçao houdt stand.

Pestepidemie in Londen.

Bernhard von Galen, bisschop van Munster, belegert Groningen.

1666

Jan: Doordat water en moerassen dichtgevroren zijn, kunnen 1500 ruiters van de Munsterse bisschop Bernhard von Galen het Twentse dorp Vriezenveen binnenvallen. Ze plunderen en brandschatten huizen en kerk, en nemen de burgers die ze niet hebben gedood gevangen.

18-4: De Vrede van Kleef wordt gesloten als koning Karel II van Engeland de subsidie aan de prins-bisschop van Munster stopt. Hieronymus van Beverningh weet te bewerkstelligen dat de bisschop zijn aanspraken op Borculo opgeeft en toezegt zijn leger te beperken tot 3.000 man. De inval demonstreert pijnlijk het gebrek aan gevechtskracht van het Staatse leger.

11-6 - 14-6: De Vierdaagse Zeeslag, een nipte zege voor de Nederlanders.

4-8: Tweedaagse Zeeslag. Tjerk Hiddes sneuvelt

19-8: Admiraal Holmes dringt door tussen de eilanden van Noord-Holland en verbrandt 150 schepen op de rede van Terschelling. Zie Holmes's Bonfire

2-9: Londen brandt vrijwel volledig af bij de Grote brand van Londen. De pestepidemie wordt door de brand ingedamd.

Zo'n 500 Engelse schepen - meest koopvaardij - worden in beslag genomen, onder andere in de Caraïben en bij West-Afrika

1667

Tijdens de oorlog tussen de Nederlanden en Engeland wordt het zuidoosten van Engeland geblokkeerd.

Essequebo, Pomeroon en Tobago worden door de WIC heroverd. Een Zeeuwse expeditie met zeven schepen verovert het Engelse fort Paramaribo in het suikerrijke Suriname.

17-6: Een Nederlandse vloot onder De Ruyter zeilt de Medway op, verbrandt vijf oorlogsschepen en sleept het vlaggenschip van de Engelsen weg. Tocht naar Chatham.

31-7: De Vrede van Breda wordt gesloten. Ze moet een einde maken aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

5-8: Engeland tekent de Vrede van Breda. Engeland behoudt New York, maar geeft Sint Eustatius en Saba terug. Het geeft Suriname over en Cormantijn, een basis in West-Afrika. Het versoepelt de Akte van Navigatie en geeft zijn claim op Pola Run in de Banda eilanden op. Dit is een grote overwinning voor de Republiek en vooral voor raadspensionaris Johan de Witt.