Joegoslavië

Tijdperk: van 1945 tot 2006

Joegoslavië, over de republiek, vooral het uiteenvallen ervan.

Zie Wikipedia over Joegoslavië en Tito

1946

In 1946 wordt de monarchie afgeschaft en de Federale Volksrepubliek Joegoslavië ingesteld, bestaande uit de zes republieken Servië, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Macedonië en twee autonome gebieden: Kosovo en Vojvodina.

1948

Breuk met de Sovjet-Unie. Joegoslavië weigert verdere betutteling en kiest voor een onafhankelijke koers binnen het communisme; op buitenlands gebied behoorde het land vanaf het begin in 1961 tot de drijvende krachten achter de Organisatie van Niet-gebonden Landen.

1947

10-2: Bij de Vrede van Parijs wordt een aantal grenswijzigingen in Europa door de Tweede Wereldoorlog ongedaan gemaakt of juist bevestigd. Zo krijgt Roemenië Zevenburgen terug van Hongarije, maar raakt het Moldavië definitief kwijt aan de Sovjet-Unie. Italië krijgt Zuid-Tirol van Oostenrijk maar moet Istrië afstaan aan Joegoslavië. Uit dat schiereiland komt een grote vluchtelingenstroom op gang.

1980

4-5: Tito overlijdt.

1990

9-12: Slobodan Milošević wordt president van Servië.

23-12: Nationaal Referendum in Slovenië voor onafhankelijkheid en soevereiniteit

1991

25-6: Slovenië en Kroatië maken zich los van Joegoslavië en roepen hun onafhankelijkheid uit.

7-7: Op Brioni wordt tussen Slovenië en rest-Joegoslavië het Akkoord van Brioni getekend.

8-9: Macedonië verklaart zich onafhankelijk.

25-10: De laatste Joegoslavische troepen verlaten Slovenië.

1992

2-1: Servië en Kroatië sluiten een wapenstilstand.

8-1: De Serviërs in Bosnië en Herzegovina roepen hun eigen republiek uit.

15-1: Van Joegoslavië worden een onafhankelijk Slovenië en een onafhankelijk Kroatië afgesplitst.

21-2: Resolutie 743 van de VN-Veiligheidsraad wordt aangenomen, waarmee de vredesmacht UNPROFOR in het leven wordt geroepen.

18-1: Alija Izetbegović (leider van de Bosnische moslims), Mate Boban (Bosnisch-Kroatisch leider) en Radovan Karadžić (Bosnisch-Servisch leider) bereiken overeenstemming over het plan-Cutileiro.

5-4: Bosnië en Herzegovina verklaart zich onafhankelijk.

1983

7-6: in Banja Luka, Noord-Bosnië, worden in de vroege morgen alle moskeeën opgeblazen, waaronder de beroemde Ferhadija-moskee.

1994

23-2: Wapenstilstand in Bosnië tussen Servië en Kroatië.

1995

11-7: Bosnisch-Servische troepen veroveren de moslim-enclave Srebrenica in Bosnië en Herzegovina, op dat moment beveiligd door Nederlandse VN-militairen, en plegen genocide op 7500 mannen en jongens.

4-8: Kroatië lanceert Operatie Storm tegen het Servische leger in Krajina dat zich terugtrekt tot Bosnië.

28-8: Bosnische Serviërs voeren een mortieraanval uit op de Markale-markt in Sarajevo

30-8: De NAVO-bombardementen tegen de Servische posities begint in Bosnië.

1-21-11: De akkoorden van Dayton worden besproken, die de situatie in Bosnië moeten regelen.

14-12: Met de ondertekeningen van de akkoorden van Dayton in Parijs wordt de Bosnische Oorlog beëindigd.

1996

19-3: Hereniging van de stad Sarajevo.

1998

15-1: Oost-Slavonië komt weer onder Kroatisch bestuur. De laatste VN-Blauwhelmen, onder wie ook een aantal Belgen, verlaten de streek.

28-2: In Kosovo vallen 20 doden bij een treffen tussen Albanese Kosovaren en de ordestrijdkrachten.

16-19-12: Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op Irak.

1999

24-3: Start van de NAVO-bombardementen op Kosovo (Joegoslavië). Deze operatie staat bekend onder de naam Allied Force en heeft tot doel de slagkracht van het voormalige Joegoslavische leger te verminderen.

7-5: Drie medewerkers van de Chinese ambassade in Belgrado (Joegoslavië) komen om het leven en twintig raken gewond als een NAVO-toestel per ongeluk het gebouw bombardeert.

27-5: Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag (Nederland) klaagt Slobodan Milošević en vier anderen aan voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo.

9-5: Joegoslavië en de NAVO tekenen een vredesverdrag.

10-5: De NAVO schort haar luchtaanvallen op nadat Slobodan Milošević er mee akkoord gaat zijn troepen terug te trekken uit Kosovo. De volgende dagen proberen Britse en Russische troepen als eerste Pristina te bezetten.

2000

15-1: De Servische militieleider Željko Ražnatović (47), beter bekend als "Arkan", wordt vermoord in de hal van een hotel waar hij vroeger grootse feesten organiseerde. Arkan, een van de rijkste mannen van Servië, werd in 1997 door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder etnische zuiveringen in Kroatië, Bosnië en Kosovo.

3-3: Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeelt de Kroatische generaal Tihomir Blaškić (39) tot 45 jaar cel. Blaškić heeft zich schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en aan oorlogsmisdaden.

okt: Slobodan Milošević draagt de macht over aan Vojislav Koštunica.