Beeldenstorm

Tijdperk: van 1555 tot 1648

Wikipedia: Beeldenstorm, Anton van Bombergen

De beeldenstorm was een vernieling op grote schaal van heiligenbeelden en andere objecten van katholieke religieuze plaatsen door protestanten in de Lage Landen, die plaatsvond tussen 10 augustus en oktober 1566. In die periode werden vele kerken geschonden en het interieur ervan vernield. De verscherpte tegenstellingen, die mede een gevolg waren van de beeldenstorm, leidden indirect tot het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

De gebeurtenissen op 10 augustus 1566 te Steenvoorde in het huidige Frans-Vlaanderen worden gezien als het begin van de beeldenstorm.

Vandaar ging het naar Vlaanderen, Brabant en Holland.

Friesland:

In Leeuwarden werden de kerken ook ontdaan van beelden en andere objecten, maar ze werden in het algemeen niet vernield, maar elders opgeslagen.

In 1578, als Friesland de kant van de opstand kiest, worden alsnog veel kerken beschadigd.

In jaartallen:

1566:

10-8: Begin van de beeldenstorm in Vlaanderen, begonnen door aanhangers van predikers die de rk-leer willen zuiveren en overgenomen door de calvinistische noordelijke gewesten. Het klooster van Sint-Laurentius bij het Vlaamse Steenvoorde wordt door Calvinisten bestormd en van binnen geheel vernield. De beeldenstorm zal een maand lang door de Nederlanden razen. De interieurs van veel kerken en kloosters worden daarbij vernield.

22-8: De furie bereikt Antwerpen. - Beeldenstorm in Mechelen.

23-8: Tijdens de Vespers in de Oude Kerk van Amsterdam breekt de beeldenstorm los. Een meisje wordt in de massa doodgedrukt.

1567:

19-1: Hasselt krijgt te maken met de Beeldenstorm.

21-2: De calvinistische Antwerpenaar Anton van Bombergen grijpt de macht in 's-Hertogenbosch en verbiedt er de uitoefening van de katholieke godsdienst.

1578

29-5: Op Sacramentsdag overrompelen Calvinisten gesteund door de Staatse troepen de Haarlemse kathedraal Sint-Bavo, doden de plebaan en slaan het interieur (altaren, beelden en reliekhouders) aan gruzelementen.