Kranten

Oudste nog bestaande krant: 1656 Opregte Haarlemsche Courant

Het dagbladzegel was een zegel waarmee in de negentiende eeuw middels het zegelrecht belasting werd geheven op dagbladen. Een stempel op de krant gaf aan dat het dagbladzegel betaald was. In Nederland werd het dagbladzegel in 1812 ingevoerd. In de loop van de negentiende eeuw werd het zegelrecht ook uitgebreid naar advertenties. Door de extreme hoogte van deze belasting, de belasting bedroeg in 1832 tweeënhalve cent, waren kranten slechts voor een rijke elite beschikbaar. Bovendien belemmerde de regeling het oprichten van nieuwe dagbladen. Vele courantiers gebruikten de vrijstelling voor kleine bladen, door uitgifte van 'lilliputterpers', veelal oppositionele periodiekjes op zeer klein formaat. De overheid maakt in 1845 aan deze praktijk een einde door voortaan elk formaat te belasten. Het protest tegen de maatregel wordt vanaf circa 1850 steeds luider. In 1867 wordt het anti-Dagbladzegel-verbond opgericht. In 1869 brengt Pieter Philip van Bosse de wet tot afschaffing van het zegelrecht op gedrukte stukken en advertenties in nieuwspapieren tot stand. Koning Willem III, bevreesd voor politieke onruststokerij door dagbladen, probeerde de Eerste Kamer nog te bewegen het wetsvoorstel te verwerpen. Maar mede onder druk van de protesten schaft de overheid de dagbladzegel per 1 juli 1869 af.

Wikipedia over het Dagbladzegel

Een aantal kranten (sommige staan in de lijst omdat ze bekend zijn, andere omdat ze via de krantensite van de KB interessante artikelen leverden.)

Hepkema's Courant, gewoonlijk kortweg De Hepkema genoemd, was een Nederlands streekblad dat tussen 1874 en 1951 verscheen in Midden- en Zuidoost-Friesland, vanaf 1901 onder de naam Nieuwsblad van Friesland. De redactie was gevestigd te Heerenveen.

Link naar Wikipedia pagina

De Leeuwarder Courant (LC) is het grootste regionale dagblad van Friesland en wordt uitgegeven door NDC Mediagroep. De krant werd opgericht in 1752 en is hiermee de oudste onder dezelfde titel opererende krant van Nederland.

De LC is hoofdzakelijk Nederlandstalig, maar er staan ook Friese artikelen in. Bovendien worden Friese citaten in hun oorspronkelijke vorm en zonder verklarende vertaling weergegeven.

De LC was een van de laatste kranten in Nederland die nog (gedeeltelijk) op het broadsheet formaat werd gedrukt. Op 29 september 2012 verscheen de krant voor het eerst volledig op tabloid formaat. Vanaf 2 april 2013 is de krant, net als op zaterdag, ook van maandag t/m vrijdag een ochtendkrant. De bezorging wordt sindsdien gecombineerd met onder andere De Telegraaf.

website

Zoeken in de Leeuwarder Courant en andere.

De Leeuwarder Courant wordt goed gedekt door Kranten.kb.nl

Het Friesch Dagblad is een Nederlands protestants-christelijk dagblad dat in Friesland, het Groningse Westerkwartier en de Noordoostpolder verschijnt.

Het is het enige zelfstandige regionale dagblad van Nederland. De eerste krant kwam in 1903 van de drukpers. De krant was gericht op de gereformeerde, antirevolutionaire zuil, net als in die tijd De Standaard en na de oorlog Trouw. Het Friesch Dagblad heeft dit karakter sterker behouden dan Trouw, al is het lezerspubliek nu breder geworden.

Een voorbeeld daarvan is de sport op zondag. De krant stond er lange tijd om bekend daaraan geen aandacht te besteden, maar dat is al lange tijd niet meer het geval. Het Friesch Dagblad past zich aan de ontwikkelingen en maatschappij aan en ook op zondag wordt door redacteuren gewerkt. Zo blijft de krant net als collega-kranten actueel.

In de Tweede Wereldoorlog verscheen het Friesch Dagblad niet meer vanaf het moment dat kranten in Nederland onder censuur kwamen te staan. Na de oorlog werd de draad weer opgepakt.

Het Friesch Dagblad wordt bestuurd door een vereniging van lezers, maar heeft ook enkele commerciële bv's, die zorgen voor de benodigde inkomsten. De krant is redactioneel volledig onafhankelijk en beschikte tot 20 maart 2008 over een eigen drukpers. Hoofdredacteur anno 2008 is Lútsen Kooistra. Sinds 2008 wordt de krant gedrukt door de NDC Mediagroep, waartoe de Leeuwarder Courant behoort. Beide kranten verschijnen sinds 2 april 2013 in de ochtend.

Behalve de dagelijkse krant bezit het Friesch Dagblad nog enkele andere producten, met name weekbladen. Hieronder valt onder andere Het Goede Leven, een landelijk christelijk weekblad. Daarnaast bezit het Friesch Dagblad nog enkele kerkbladen, zoals het Christelijk Weekblad (landelijk), Kerk in Stad (voor de stad Groningen), Kerkblad van het Noorden en Geandewei (Fryslân). Een nieuw initiatief is de Startkrant, tevens een christelijk blad, welke vier keer per jaar verschijnt en gratis wordt verspreid.

De Friezen verkeren in de positie dat lezers kunnen kiezen uit twee regionale dagbladen, dit in tegenstelling tot de meeste andere provincies in Nederland. Het andere regionale dagblad in Friesland is de Leeuwarder Courant.

Eind 2008 begon het Friesch Dagblad tevens met het aanbieden van een mobiele telefoonservice, te weten Skilje en heeft zij een webshop, te weten fd-extra.

Website

Wikipedia over het FD.

De Standaard was een antirevolutionair dagblad, dat in Nederland verscheen van 1872 tot 1944. Oprichter en eerste hoofdredacteur was de antirevolutionaire leider Abraham Kuyper. De driestar was het merkteken boven zijn rechtlijnige commentaren.

De oprichting vond plaats in het jaar dat de 300e herdenking plaatsvond van de bevrijding van Den Briel, en Kuyper wilde het blad "De Geus" noemen. Maar het herdenkingsjaar had al zoveel emoties losgemaakt dat een met de jaren milder geworden Groen van Prinsterer de naam De Standaard wist door te drukken om geen katholieken te kwetsen.[1]

De Standaard gold als klankbord van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Gereformeerde Kerken in Nederland, nadat die in respectievelijk 1879 en1892 eveneens door Abraham Kuyper waren opgericht.

In 1920 werd het hoofdredacteurschap van De Standaard overgenomen door Hendrikus Colijn, die ook de opvolger werd van Kuyper als leider van de ARP.

De Standaard bleef verschijnen omdat het dagblad een neutrale houding probeerde in te nemen onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog Men vond dat men als christelijk dagblad gehoorzaam moest zijn aan het Bijbelvers Romeinen 13 vers 1, waar staat dat men de overheid moet gehoorzamen, dus ook de nieuwe overheid, de Duitsers. In 1944 werd de krant vanwege papierschaarste verboden. Omdat men in Gereformeerde kring, met name in het verzet ontevreden was over de meegaande koers van De Standaard met de Duitsers verscheen al sinds 1943 Trouw, als illegale concurrent voor het gereformeerde volksdeel.

Wikipedia over De Standaard

Trouw

Trouw verscheen voor het eerst op 18 februari 1943, het eerste nummer heette Oranje-Bode omdat ze de geboorte van prinses Margriet wilden vieren. De krant was een illegale krant dat op initiatief van een groep orthodox-protestantse verzetsmensen werd opgericht. Enkelen waren eerder actief bij het illegale blad Vrij Nederland, dat al in 1940 verscheen. Zij verlieten VN in 1942 na een conflict tussen dr. J.A.H.J.S. Bruins Slot en H.M. van Randwijk over de politieke lijn. Trouw trad zo in de plaats van De Standaard, waar de NSB'er Max Blokzijl ‘toezichthoudend redacteur’ was geworden. De eerste edities werden gedrukt bij een theologische uitgeverij aan de Prinsengracht 493.

Van de verzetsmensen die het illegale Trouw maakten zijn er honderden opgepakt en gedood. In augustus 1944 werden er 130 in één keer opgepakt, onder wie een van de oprichters, de onverzettelijke Wim Speelman. Er kwam een ultimatum van de Duitsers dat het verzet moest stoppen met dit ophitsende geschrift, anders werden de mannen gefusilleerd. De Trouw-groep besloot uiteindelijk niet voor dit dreigement te zwichten. De 130 mannen werden in SS-concentratiekamp in Vught gefusilleerd. Later bleek dat de Duitsers dit besluit al hadden genomen, ongeacht of de Trouw-groep zou stoppen met de krant. Trouw bleef in het hele land verschijnen tot aan de bevrijding in mei 1945 met een oplage van meer dan 250.000. Dat kwam ook omdat zowel katholieken, hervormden als humanisten meehielpen aan het blad in de hoop of verwachting dat na de oorlog Trouw een algemene krant zou worden. De gereformeerden claimden echter na de oorlog het dagblad, tot grote frustratie van vele anders-gezinden. De krant werd in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog een blad voor gereformeerden Gereformeerde Kerken in Nederland en hun politieke partij, de ARP Anti-Revolutionaire Partij.

Wikipedia over Trouw

Website Trouw

Panorama is een Nederlands tijdschrift. Het wordt uitgegeven door het Finse Sanoma, dat het in 2001 overnam van VNU. Het tijdschrift verscheen in 1913 voor het eerst. Vaak prijkt op de omslag een rondborstige dame. Daarnaast biedt het ook een kijk op de actualiteit, met een zekere voorkeur voor seks, sport, misdaad en andere sensatie.

Website

Wikipedia over Panorama

De Haagse Post (HP) was een Nederlands algemeen opinieweekblad, in 1914 opgericht door Samuel Frederik van Oss (1868-1949) als deHaagsche Post. Het tijdschrift fuseerde in 1990 met De Tijd tot het huidige HP/De Tijd.

Wikipedia over de Haagse Post

Wikipedia over HP/De Tijd

De Tijd was van 1845 tot 1974 een Nederlands katholiek dagblad, dat daarna werd voortgezet als opinieweekblad. In 1990 ging De Tijd samen met de Haagse Post op in het nieuwe opinieweekblad HP/De Tijd.

Wikipedia over De Tijd

Website Hp/De Tijd

De Nieuwe Rotterdamsche Courant, ook Nieuwe Rotterdamse Courant, (NRC) was een Nederlands dagblad dat in 1843 te Rotterdam werd opgericht als het Rotterdamsch staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad. De krant fuseerde in 1970 met het Algemeen Handelsblad (1828, Amsterdam) tot NRC Handelsblad.

Wikipedia over de NRC

Website NRC Handelsblad

Het Algemeen Handelsblad was een Nederlands dagblad dat in 1970 samen met de Nieuwe Rotterdamse Courant is opgegaan in NRC Handelsblad. De krant, die van oorsprong liberaal, economisch gericht en Amsterdams was, werd in 1828 opgericht door aandelenhandelaar J.W. van den Biesen.

Wikipedia over het Algemeen Handelsblad

Wikipedia over het NRC Handelsblad

De Telegraaf werd opgericht door jonkheer Henry Tindal, die tegelijkertijd ook het kopblad De Courant begon. Op 1 januari 1893 verscheen het eerste nummer.

Website De Telegraaf

Wikipedia over De Telegraaf

De Volkskrant werd vanaf 2 oktober 1919 uitgegeven als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging. De oprichters waren verscheidene katholieke arbeidersbonden, die zich verenigd hadden in de Federatie der Diocesane Rooms-katholieke Volks- en Werkliedenbonden. De eerste editie telde vier pagina's en kostte 3 cent. Het tijdschrift verscheen iedere donderdag. Vanaf 19 januari 1920 verscheen de krant om de dag en ten slotte vanaf 1 oktober 1921 als dagblad.

Website de Volkskrant

Wikipedia over De Volkskrant