Koninkrijk Holland

Tijdperk: van 1795 tot 1815

Het meeste is ontleend aan Wikipedia.

Het Koninkrijk Holland was een vazalstaat door Napoleon Bonaparte opgericht voor zijn derde broer, Lodewijk Napoleon Bonaparte. Het werd opgericht om het voormalige Bataafs Gemenebest beter te controleren.

Na de oprichting van het koninkrijk Holland in 1806 werd bij wet van 13 april 1807 de departementale indeling opnieuw vastgesteld. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de indeling tijdens het Bataafs Gemenebest was de splitsing van het departement Holland in de departementen Amstelland en Maasland en de afsplitsing van het nieuwe departement Drenthe van het departement Overijssel.

Door Napoleon werd het Continentaal stelsel ingevoerd, een boycot van Engelse producten.

Dit was heel erg slecht voor de Nederlandse handel.

In 1807 vond de Leidse buskruitramp plaats: in Leiden ontplofte een schip geladen met buskruit. Lodewijk Napoleon speelde een heel positieve rol in de bestrijding van de gevolgen.

In de Vierde Coalitieoorlog werden het Pruisische Oost-Friesland en het Russische Jeverland door Franse en Nederlandse troepen veroverd. In 1807 werden de beide gebieden samengevoegd tot het nieuwe departement Oost-Friesland dat een onderdeel van het koninkrijk Holland werd.

In 1809 vond een watersnood plaats. Ook hierbij bezocht Lodewijk Napoleon het rampgebied.

Koning Lodewijk loste niet Napoleons verwachtingen in. Hoewel Napoleon zijn broer op het hart gedrukt had Fransman te blijven, profileerde Lodewijk Napoleon zich als een zeer 'Hollandse' koning. Hij probeerde de Nederlandse belangen te dienen in plaats van die van zijn broer.

De Engelsen wilden Antwerpen veroveren en deden in 1809 een invasie op Walcheren. Die invasie mislukte omdat de soldaten ziek werden en overleden. Napoleon was heel ontevreden over hoe Lodewijk Napoleon op de invasie had gereageerd en over andere zaken, en annexeerde het Koninkrijk Holland.

Er is een database van Friezen onder Napoleon.