Skagensmalernes malerier

Hvem tilhørte kunstnerkolonien i Skagen?

Hvem er egentlig skagensmalere? Illustret Familie Journal brugte betegnelsen (200.000 abonnenter)

Følgende må formentlig betragtes som det vi forstår ved Skagenmalere: Michael og Anna Ancher, Marie og P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Christian Krohg, Oscar Björck, Viggo Johansen, Carl Locher, Laurits Tuxen og Karl Madsen (måske)

Kunstnerkolonien var oprør mod Kunstakademiet (friluftsmaleri) Ikke specielt for Skagen, men den del af et internationalt fænomen.

I Danmark var det ikke kun Skagen, men også på Fyn, Bornholm og Odsherred (kilde: wikipedia)

Brøndums var gæstgiveri indtil 1891, derefter hotel. Stedet var rammen om kunstnerne - der var nu heller ikke så mange andre steder de kunne mødes. Hotellet blev udvidet i 1891-92, bl.a. spisesalen, som i 1946, efter den sidste søster i Brøndumsfamilien, Marie var død, blev overført til Skagen Museum.

Spisesalen er unikt bevaret, hvilket man ikke finder mange andre steder.

3 anekdoter:

  • Hvor hårdt det var at kommer hertil. Først med tog eller skib til Frederikshavn, så med Ageposten over Jerup og Aalbæk, hvor man skiftede heste og så langs stranden til Vesterby og til fods på sandede veje til Brøndums i Østerby. Det blev letter da jernbanen kom i 1890 - så fulgte turisterne.
  • Arbejdsmæssig fællesskab - inspiration af hinanden, fælles motiver og sparring/kritik
  • Socialt samarbejde, fester - alle fødselsdage, afrejser og solgte billeder blev fejret - især da Krøyer kom herop.

Man stiftede Aftenakademiet, som Anna Ancher blev udnævnt til protektrice for - man arbejdede ikke, men festede.

Kunstnerne kom ikke kun på grund af lyset på Skagen, men forstod at udnytte det. Det var også populært at male gråvejr. Impressionisme - malerne blev inspireret af motiverne - f.eks. Monet. Det kan diskuteres om de var impressionister eller naturalister.

Mange malerier var med kunsterne som øjenvidner - altså mest naturalister.

Billederne blev ikke udstillet i Skagen, men i København og andre steder. De udstillede billeder lokkede andre kunstnere og turister til Skagen.

Man kan anse 1879 som "kerneåret" for kunstnerkolonien som var i Skagen fra 1870-1920 - mere eller mindre.

Mette Bøgh gennemgik en række malerier (og fotografier), hvor hun ind i mellem sammenlignede billeder for at vise at kunstnerne lod sig inspirerer af hinanden og brugte samme kompositioner og motiver. De købte reproduktioner til "kopiering" / inspiration.

Samme motiver går ofte igen. Man malede dagligdags motiver