Bygninger/huse

SORT GUL RØD

De tre perioder er et pædagogisk greb, som kan hjælpe med at give en ramme for forståelse af Skagens fysiske og arkitekturhistoriske udvikling.

Den sorte periode er frem til ca. 1875, den gule er 1875-1907 og den røde periode er efter 1907. I dag er rigtig mange af Skagens huse malet gule, også mange som ikke burde være det. I 1970'erne blev fænomenet betegnet som "Den Gule Pest". Noget tyder på at det er en tendens som stadig forekommer den dag i dag. Huse bliver købt af en "deltidsskawbo", altså en turist, som ønsker at eje en helårsejendom i Skagen, men kun vil anvende den som sommerbolig, hvilket er særdeles udbredt - inden nogen kunne stave til "bopælspligt", var der set igennem fingre med dette. Ofte vil disse huse få en gennemgribende restaurering og blive pudset op og malet gult.

Nu er det ikke kun negativt at så mange huse ejes af sommergæster. Disse har ofte finanserne i orden og holder husene i god og ordentlig stand. At der så er lidt øde i kvartererne Østerby og Vesterby om vinteren, det må vi leve med. I grove tal ejes 50% af ejendommene i Skagen af deltidsskawboer og i de førnævnte gamle kvarterer som Østerby og Vesterby er tallet 90%.

The Black Period Up To 1875

For centuries the town consisted of rectangular houses and farmsteads scattered over a wide area. Mostly made of wood, occasionally half-timbered and topped with a thatched roof. The houses were tarred and therefore, they were black. And they could easily be taken apart and moved if the sand-drift made it to difficult to enter the house.

There is no clay in this area, so bricks was very expensive to come by and had to be sailed in by boat and landed on the beach..

The Yellow Period 1875-1907

When it became easier to get hold of bricks, and the building regulations prohibited straw roof because of fire risk, many houses were built in bricks. However, the quality was not the best and bricks might differ in size. So they were externally rendered and lime washed in white, pink or yellow.

On the roof, the end-sections of tiles were filled and limed on the outside, because it was difficult to reach them from the inside.

This was done for practical reasons, but this technique also happened to have a fine decorative effect on the houses.

The Red Period After 1907

After the harbour was inaugurated in 1907 it was possible to purchase bricks of better quality and houses was left with red bricks visible.

Den SORTE periode

Den sorte periode betegner tiden frem til cirka 1875 og tager farve fra det tjærede eller malede træværk, der var den typiske beklædning på de strå- eller marehalmstækte huses facader.

Husene lå som en spredt bebyggelse i en lang, smal bræmme langs med havet. Der var ingen veje eller torve, men kun sandstier mellem huse og klitter. Bygningstømmer var en mangelvare i denne træfattige egn, men de mange skibsforlis omkring Skagen førte drivtømmer med sig. Også tømmerlaster og skibsinventar solgt på strandingauktioner blev anvendt som byggemateriale.

De fjælleklædte huse havde den fordel at de kunne skilles ad og flyttes, når sandet havde lagt sig omkring huset og besværliggjort adgangen. Eller når havet havde eroderet kysten, så huset var faretruende tæt på vandet.

Ovenfor ser du Den fattige fiskers Lyrehus (ingen skorsten, kun et hul i taget), som findes på Kystmuseum Skagen. Af andre eksempler på den gamle byggestil - fjællebeklædning - kan du finde på Holsts Gård, Havehuset i Skagens Museums have, og enkelte andre huse i Vesterby.

Den GULE periode

Den gule periode er tiden fra cirka 1875 til 1907 - en relativ kort periode, som alligevel opfattes som Skagens guldalder. I slutningen af 1800 tallet udviklede fiskeriet sig teknologisk, hvilket betød økonomisk fremgang for fiskerne og Skagen som helhed. Jernbanen kom i 1890 og gjorde det nemmere at få byggematerialer til byen. Købstædernes Byggelov i 1858 og sundhedsvedtægten fra 1885 stillede krav til grundmurede brandgavle, grundmurede facader, teglhængte tage og murede skorstene, samt udendørs og lukkede latriner. (Tidligere havde de lokale blot benyttet rabarberbedet øst for huset som latrin)

Meget tyder på at skagboerne ikke magtede at leve op til de mange krav på een gang, så husene stod i en længere periode som blandinger af grundmurede, fjælleklædte eller bindingsværksmure. En del af taget kunne være teglhængt mens resten var stråtækt. Murstenene var ikke hårdt brændte mursten, så de blev pudset op og facaderne blev kalket i gule, hvide eller rosa farver.

Det oftest stillede spørgsmål i Skagen:

Den RØDE periode

Den røde periode er så tiden efter 1907, hvor Skagen Havn blev indviet og byen oplevede en fornyet vækst. Mange af husene blev nu opført som solide murmestervillaer i hårdt-brændte røde mursten, som ikke blev pudset op, men stod med den røde sten synlig.