Hansa

Kilde: Skagens Avis  6.10.1990

Den 5. februar 1924, Brdr. Nippers Skibsværft S. 126 Hansa søsættes, skipper Jens M. Hvid og hans søn 4-årige Poul Hvid følger begivenheden. Elleve år senere den 1. november 1935 sejler den nu 15-årige Poul Hvid ud med kutteren, på vej til Grimsby for at fiske rødspætter med snurrevod – Englandsfiskeriet er i gang, og Poul er med.

Kort tid efter opgraderes kutteren med en ny 65 hestes Alpha Diesel motor og der installeres elektrisk lys og radiomodtager ombord.  Jo, det går godt i 1937.

Men som bekendt starter anden verdenskrig den 1. september 1939 og farvandene flyder med miner. S. 126 Hansa klarer skærene, men det gør S.127 Nordstrand desværre ikke. Han render på en mine den 4. september og den fire mand store besætning omkommer.

I 1941 skifter Hansa til trawl i stedet for snurrevod.  Det kræver igen udskiftning af motor – nu en to-cylindret  90 hk Alpha Diesel for at trække trawlen.

Under krigen skulle man ikke vove sig for langt væk fra Skagen og højst et par dage ad gangen. Men en sjælden gang vovede S 126 sig ud i farvandet ved Thyborøn efter kuller. Det brød tyskerne sig ikke om og affyrede et par varselsskud fra deres Messerschmidt – se så at komme væk!

I 1955 køber Poul faderens halvpart af skibet. Den anden halvpart ejes af Nipper-familien, men to år senere kan Poul nu købe Nippers halvdel og bliver eneejer. Nu skal der ikke længere fiskes til jul og nytår, som hans far gjorde. Der vil Poul holde fri, lige som alle de andre fiskere.

Endnu engang ny motor i 1960 – nu en tre-cylindret Alpha Diesel på 150 hk.

I 1979 gider Poul ikke mere – det sidst halve år har han været træt af at skulle på havet.  Poul Hvid sælger kutteren til Niels Vestergård for kr. 100.000. Niels driver industrifiskeri med tvillingetrawl og skibet omdøbes til S. 126 Vita Vest.

I 1984 dropper Niels Vestergård industrifisk og skifter til hummere, men i 1990 lægger han op og går på pension.

Lars Holst, Fortidsminderne er i gang med at skrabe købsprisen kr. 90.000 sammen.


Skagens Avis 3.11.90

Fortidsminderne køber S.126 Vita Vest for 90.000 kr. Pengene er kommet fra museets egen kasse, lokale firmaer, banker, fonde og dette kan lade sig gøre, fordi Havneskolen lejer skibet (betaler driftsomkostningerne) til at sejle med elever i skoletiden.  Lars Holst vil gerne beholde nummeret, men kan han få lov til det?


Skagens Avis 27.7.1991

Niels Espersen ”Nipper” bliver skipper på Hansa. Skagen kommune betaler driften mod at Havneskolen har disposition over kutteren i skoletiden.

Den indvendige renovering er foretaget af museets alt-mulig-mand Søren Wolters som ikke er uddannet indenfor faget, men meget fiks på fingerne og tålmodig

Men skibet kan ikke beholde nummeret, så det må bare hedde  ”Hansa”. Museet vil forsøge at få båden registreret som bevaringsværdig.

Der komme moderne redningsudstyr ombord – det kræver Skibstilsynet. Restaureringen forventes færdig til august 1991.


Vendsyssels Tidende 19. 1. 1997

Skagen Yachtværft og Kurt Sørensen Skibsværft i Ålbæk foretager en omfattende renovering af museumskutteren Hansa. 

Stævnen var beskadiget – formentlig efter en påsejling af kajen, hele dækket må udskiftes og styrehuset skal renoveres.

Udklip: Meget nyt i gammel skagen kutter


Vendsyssels Tidende den 15. august 1997

Udklip: Skagens historie i flotte rammer

Skagensavis.dk 26. maj 2015

Renoveret Hundestedmotor tilbage i museumskutteren HANSA

Efter en totalrenovering, hvor Grenå motorsamling har skaffet originale reservedele fra nær og fjern, er Hundestedmotoren med dens karakteristiske lyd og røgringe op ad skorstenen nu tilbage i HANSA.

Da Skagen Fortidsminder for 20 år siden overtog trækutteren med henblik på at bevare denne vigtige del af Skagens fiskeri- og kutterhistorie blev den 1-cylindrede motor, som ifølge stelnummeret er bygget på Hundested Motorfabrik i 1959, sat i HANSA.

Det er Skagen By- og Egnsmuseums Venner der står som initiativtager til den gennemgribende renovering af både skib og motor, som skal sikre at den 90-årige kutter fortsat kan sejle med skolebørn, turister og andre gæster, der på den måde kan opleve under hvilke forhold 4-5 mand levede i dagevis.

At det overhovedet har været muligt at igangsætte renoveringen skyldes udelukkende økonomisk støtte fra forskellige sider. Eksempelvis fra Skagen Skibsforsikring, Skagen Fiskeriforening og A.P. Møllers Fond til almene formål.

Man regner med at museumskutteren, som netop af Skibstilsynet er blevet godkendt til fortsat sejlads med gæster, vil være sejlklar i løbet af juni.


Skagensavis.dk den 6. oktober 2015

Stor donation til museumskutteren HANSA

Efter en omfattende renovering af både skrog og motor sejler HANSA igen med gæster, der får en unik og levende formidling af en væsentlig del af Skagens fiskeri- og kutterhistorie, hvor man kan opleve under hvilke forhold og med hvilke redskaber fiskeriet foregik.

I forbindelse med renoveringen havde man en del overvejelser omkring en istandsættelse af kutterens stopmaskine – velsagtens én af de sidste der findes – produceret på Andreas Jensen og Sønners maskinfabrik i Skagen. Men midlerne var ikke til stede, da det viste sig, at HANSA´s originale encylindrede Grenå-motor krævede en totalrenovering.

HANSA ejes af Nordjyllands Kystmuseum, men det er Skagen By- og Egnsmuseums Venner, der står som initiativtager til at rejse økonomiske midler til renoveringen. En ansøgning til Skagen Skibsforsikrings Fond om støtte til istandsættelse af stopmaskinen resulterede i en check på 45.000 kroner, som Ib Frandsen og Jan Sonnesen fra Fonden overrakte en glædesstrålende bestyrelse for Skagen By- og Egnsmuseums Venner.

Når der skal fortælles om fiskerierhvervet af i dag, er det efter venneforeningens opfattelse vigtigt at formidle de historiske forudsætninger, som dette erhverv hviler på. At man nu fremover også vil kunne demonstrere den til snurrevodsfiskeriet hørende stopmaskine til indhaling og opkvajling af store mængder tovværk er en væsentlig og værdifuld udvidelse af denne formidling om fiskerierhvervet.

(red: Opkvajle fx tovværk = Lægge tovværk i bugter.)

Som et lille kuriosum kan nævnes, at der – med et glimt i øjet – fulgte et krav med checken, nemlig at bestyrelsen for Skagen Skibsforsikrings Fond til næste år gerne ville inviteres ud på en sejltur med HANSA, hvor den istandsatte stopmotor bliver demonstreret. Et ønske som Venneforeningen straks accepterede.


Kystmuseets Facebook side marts 2019

Kystmuseet søger nye besætningsmedlemmer til museumskutteren Hansa. Hansa er en gammel snurrevodskutter på 19.8 brt. bygget i 1924 på Nippers værft i Skagen og er udstyret med en 80 HK Hundested Glødehovedmotor. Siden 1990 har museet ejet og drevet Hansa, der er registreret som erhvervsfartøj og må sejle med 12 passagerer. Hansa kan bestilles til ture med grupper og har i sommermånederne sejlet på faste tidspunkter med turister.

Kystmuseet søger nu flere besætningsmedlemmer, skippere og frivillige, der vil tage del i driften og sejladsen med Hansa i Skagen. Har du lyst til at være med ombord, hører vi meget gerne fra dig, hvad enten du kan bidrage med stort eller småt, har fiskeskippercertifikat eller blot lyst til at sejle med den skønne gamle skude og blive en del af holdet. Vi søger dog især folk med skippercertifikat og med særligt kenskab til at håndtere en glødehovedmotor.  Interesseret, så kontakt Kystmuseet


09. juli 2020 af Jens Thiedemann, Kystmuseet

Museumskutteren Hansa sætter en ny kurs

En ny kurs er blevet sat for Kystmuseets snart 100 år gamle snurrevodskutter Hansa. Hansa er en typisk snurrevodskutter, bygget på Nippers værft i Skagen, hvorfra den også har sejlet ud på fiskeri gennem hele sin erhvervsaktive periode. Da denne lakkede mod enden i 1990 og kutteren var truet af ophugning overtog det daværende museet Skagen kutteren, der de følgende år gennemgik en omfattende restaurering, hvor den i store træk blev ført tilbage til sit oprindelige udseende.

Kutteren har siden ligget fast i Skagen, og har i perioder sejlet med betalende gæster ud fra Skagen havn. Denne form for chartersejlads er underlagt en lang række restriktioner svarende til en mindre færge, bl.a. i forhold til sikkerhed, vejr og besætningens uddannelse. Disse krav har i efterhånden højere grad begrænset mulighederne for en aktiv brug af Hansa, der for eksempel ikke måtte sejle i mere end en meter høje bølger, og kun i en afstand af fem sømil (godt 9 km) fra Skagen. Det blev også sværere at skaffe en uddannet skipper med den fornødne opdaterede sejltid, der kunne være til rådighed, og ikke selv var på havet i forbindelse med job eller fiskeri.

Kystmuseet har derfor valgt at registrere Hansa om fra at være erhvervsfartøj til at være et lystfartøj. Det betyder, at skibet ikke længere må sejle efter en fastlagt ruteplan, med betalende gæster.

Med hensyn til sikkerhedskravene slækkes der dog ikke, da museet har valgt at fortsætte tilsyn, vedligehold og standarden for sikkerhed under sejlads efter de samme foreskrifter som hidtil. Der i mod kan kutteren nu sejles af en besætning, der blot har et fritidssejlercertifikat, og desuden kan Hansa nu sejle i hele Danmark. Og det er netop Kystmuseets ønske med Hansa, at kutteren frem over skal sejle så meget som muligt, og at den i løbet af sæsonen skal besøge så mange havne som muligt. I stedet for så at give et begrænset antal gæster en sejltur, kommer oplevelsen af kutteren fremover til at foregå i havn, hvor der vil blive holdt foredrag og rundvisninger om bord, hvor der vil blive fortalt om Hansas og fiskeriets historie, og om de forhold, den fire mand store besætning levede under, når de var på fiskeri. I tiden med det store Englandsfiskeri kunne kutterne fra Skagen godt være væk i månedsvis, hvor de fiskede ud fra skotske og engelske havne. Man vil også kunne opleve den store en-cylindrede glødehovedmotor blive startet op. Det er en oplevelse i sig selv, når det store svinghjul sættes i omdrejninger med lufttryk, og hele kutteren ryster, indtil motoren tager fat, og går over i den taktfaste tuk-tuk rytme, der kendetegnede fiskehavnene i forrige århundrede.

Det er intentionen, at Hansa med denne type formidling fremover vil besøge alle de større havne i kommunen, således ud over Skagen, også Ålbæk, Strandby, Frederikshavn og Sæby, mens Hansa fortsat i højsæson vil være i Skagen, hvor den hører hjemme og turisterne er til stede til at få historiske oplevelser om bord. Her vil den forhåbentlig ligge og pryde havnen som en flot repræsentant ikke bare for museet, men også for havnen og kommunen med den maritime vinkel. Det er dog også ønsket at nå længere omkring og deltage og repræsentere Kystmuseet og kommunen i andre arrangementer såsom veteranskibssejladsen, Limfjorden Rundt, eller måske Kulturmødet på Mors eller Glødehovedmotortræf i Hundested. Et gammelt skib har det bedst med at blive brugt og komme ud at sejle, og museet har det bedst med, at historien bliver formidlet til så mange mennesker som muligt.

I forbindelse med denne nye kurs for Hansa er der også ved at blive opbygget en ny besætning, der kan tage sig af den gamle kutter og sejle den rundt i de danske farvande. Der er allerede nu samlet et lille hold, men der er plads til mange flere om bord, der kunne tænke sig at være med. Det kunne både være en erfaren sejler med certifikater, men også en, der bare har lyst til at være letmatros. Det kunne være en med interesse for motor, eller for at formidle og fortælle, eller bare gå og hygge sig med sandpapir og pensel. Der er plads til dem, der vil være med og man kan byde ind med hvad man nu kan. Forhåbentlig kan gruppen vokse, så der kan opbygges et lille laug eller en venneforening omkring den gamle kutter, der kan være med til at give den et nyt og aktivt liv.

I forbindelse med de ny formidlingstiltag, forestår der også en renovering af kutteren under dæk. Her fremstår kutteren også som da den var aktiv i fiskeriet, med et stort tomt lastrum og et lille forlukaf indrettet til ophold for den fire mand store besætning. Indretningen skal bibeholdes, således man får et indtryk af forholdene om bord, mens det nu tomme lastrum kan indrettes med en mindre udstilling med billeder fra fiskeriets historie. Det er et større projekt, så der skal en fondsansøgning til, før dette mål nås, men når kutteren om fire år fylder hundrede, skulle det gerne være en gennemrenoveret 100-årig i topform, klar til mange aktive år fremover. Kursen er sat mod nye historiske oplevelser.