Velkommen til
Skagen Leksikon

https://sites.google.com/site/guidekursus/home/Guidekursus.jpg?attredirects=0

Looking for a guided tour? Contact "Toppen af Danmark" www.toppenafdanmark.dk/en 

Et overflødighedshorn af informationer for lokal guider

Hvis du er interesseret i lokalhistorie, natur, kunst og kultur i Vendsyssel, så har du fundet det helt rigtige sted. Her kan du finde næsten alle oplysninger om seværdigheder, personer og steder i Skagen, Frederikshavn, Sæby og vestkysten af Vendsyssel. 

Dokumenterne er uden specifik kildeangivelse, men der er henvisninger til andre hjemmesider som måske uddyber emnet eller bøger, hvor du kan læse mere. Fejl og mangler er mit ansvar. Noget er korte notater fra bøger, ligesom der er plukket fra Wikipedia, Gyldendal og andre sider eller blot henvist til disse for yderligere informationer. 

Find rundt

God fornøjelse

Claus Bruun

OBS! På mange biografier er der et link til "ANEBLAD". Dette linker til Lundholm Sørensens Arkiver. Men arkivet er flyttet til ny adresse, derfor virker disse links ikke p.t.Lundholm Sørensens Arkiv kan findes på http://lundholmsarkiv.dk/

A Bounty of Information For Local Guides

If you are interested in local history, nature, art and culture in Vendsyssel, then you have found the right place. Here you can find almost any information about sights, people and places in Skagen, Frederikshavn, Sæby and the west coast of Vendsyssel. 

The documents are without specific sources, but links to other websites  may elaborate the subject or books where you can read more. Errors and omissions are my responsibility. Some are short notes from books, as well as some are plucked from Wikipedia, Gyldendal and other sites or simply referred to for further information. 

Find Your Way

Have fun

Claus Bruun

NOTE! In many biographies you will find links to "ANEBLAD". This links to Lundholm Sørensen's Archives. But the archive has moved to a new address, so these links do not work at the moment.Lundholm Sørensen's Archives can be found at http://lundholmsarkiv.dk/ 

Skagens historie

Danmarks nordligste by

Skagen er Danmarks nordligste by med et indbyggertal i 2021 på 7.664 personer - et fald på cirka 972 siden 2010.  Navnet Skagen kommer fra det oldnordiske ord Skaga som betyder gren, hage eller odde. 

Skagen er hankøn!

Skagen kommer af hankønsnavneordet ”skaghi”, som betyder odde eller fjeldspids. I bestemt form hed det ”skawi”, som senere blev til Skawen og Skagen.Ordet i denne betydning eksisterer kun i nordisk sprog – ikke i tysk eller engelsk. Derfor er det dannet efter, at nordisk skilte sig ud fra det fællesgermanske – tidligst omkring begyndelsen af vor tidsregning, men er sandsynligvis meget, meget yngre.
Første skriftlige kilde til navnet er en arabisk geograf, som omkring 1150 taler om ”Wendels kaga” – en omskrivning af ”Vendilskaga”, som betyder Vendsyssels odde. Han nævner i øvrigt også, at stedet er befolket, at der er en havn, og at det derfra er nemt at komme til Norge (”Norbega”).Først meget senere skiftede ordet Skagen betydning, så det kom til at beskrive bebyggelsen/byen. Dette skifte var gennemført inden år 1800.
Grenen er meget nyere end Skagen som en beskrivelse af lokaliteten. Første skriftlige kilde, som bruger ordet, er fra 1695.Skagerak betyder ikke - som mange tror – Skagens Rev, men ”det lige farvand ved Skagen”. Ordet er hollandsk og fra o. 1600 og beskrev oprindeligt den ”lige” strækning fra Skagen til Anholt. Senere skiftede betydningen til det vi kender i dag – farvandet mellem Norge, Sverige og Skagen.
– baseret på navneforsker Gordon Albøges artikel ”Den yderste pynt af Jylland – et navnehistorisk rids” i Vendsyssel Årbog 1990

Legenden om bonden Thorkil Skarpae og hans hyrde Thronder

I 1100-tallet besøgte en fordums konge en bonde ved navn Thorkild Skarpæ i Orn i Vendsyssel (formentlig Vogn). Som tak for hans gæstfrihed gav kongen ham græsningsrettigheder på Skagen mark.

Thorkil Skarpæ sendt sin hyrde Thronder for at se efter hestene og han byggede sig et hus som menes at være den første bebyggelse på odden omkring år 1100.  Tronder begyndte at fiske og flere sluttede sig til og Skagen by opstod. 

Byen

Skagen er formentlig grundlagt i 1200-tallet. Arkæologiske fund indikerer, at de første beboelser var i området omkring Fyrbakken (kaldet Reven) og i Vesterby. Højen, som turisterne kalder Gammel Skagen, er ikke den ældste del af Skagen. 

I slutningen af 1300-tallet havde Skagen formentlig en ret stor befolkning efter forholdene og i relation til de andre byer i Vendsyssel. 


Michael Ax skriver i "Fra Reformation til Enevælde" p. 369: Skagen folketal har været genstand for stor interesse. Fascinationen ved denne ... købstad .. har fremkaldt mange forsøg på at anslå folketallet i den før sand og krise reducerede den til noget, der kvantitativt kunne minde om en forvokset landsby. Også Troels Lund har givet et bud på antallet af indbyggere i renæssancetidens Skagen. Han anslår yderst optimistisk byens folketal til 2-3000 i det 16. århundrede. Tallet bygger på en kalkulation på baggrund af ... antallet af væbnede borgere, byen formår at stille til mønstring i 1583. Her møder 335 fra Skagen og ... kun 95 borgere fra Hjørring. 
Mønstringsregistret og de noget rundhåndede kalkulationer har foranlediget, at man i en del populære fremstillinger af Skagens tidligere historie kan se fremført påstande om at byen i middelalderen og tidlig renæssancetid var større end både Aalborg og København. Lad os her blot fastslå at mønstringsregistret kan antyde et relativt højere folketal den dem, der kendes fra senere, men mere direkte og præcise angivelser. 

Kirken (Sct. Laurentii Kirke) som blev bygget på det tidspunkt (formentlig mellem 1355 og 1387, hvor vi hører om den første gang) var en af de længste kirker i Vendsyssel og placeret centralt mellem Højen, Reven og herregården Lunholm. I dag er Sct. Laurentii Kirke bedre kendt som Den Tilsandede Kirke. 

Skagen fik købstadsrettigheder i 1413 af Erik af Pommeren, så trods mangel på opland har byen haft en vis økonomisk og politisk betydning

Fiskeri har altid været hovedbeskæftigelsen. Fisken blev saltet og tørret og solgt i det meste af Europa. Der var ingen havn, så fiskeriet foregik fra stranden, hvor bådene måtte trækkes op. Som supplement til fiskeriet, leverede de mange strandinger, hvad havet og jorden ikke kunne yde. 

Skagen fik i 1535 sit byvåben - en rist (symbol på Sct. Laurentius som blev brændt på bålet i år 258 i Rom) og en fisk som symbol på en fiskerby. 

Sandflugt

Omkring 1550-1850 hærgede sandflugten.

I slutningen af det 15. århundrede og 300 år frem blev området ramt af forskellige katastrofale hændelser. Klimaet blev koldere og området blev ramt af kraftige storme og stormfloder. Fiskeriet svigtede og sandflugten tog til.

Fiskeriet svigtede af flere årsager: selv små temperaturændringer får fisken til at flytte sig, konkurrence fra andre fiskende nationer, tab af katolske markeder i Tyskland efter Reformen

 Når temperaturen falder, opbygges isen i de norske og svenske fjeldegne,  hvilket fik vandstanden til at falde og strandbredden øges, hvilket eksponerer mere sand, som vinden kunne blæse rundt i landskabet. 

Bevoksningen forsvandt stort set ved skovhugst til brændsel, fyrtårnene, huse, både og krigsførelse og den sarte vegetation blev yderligere ødelagt at husdyr som fik lov at gå i klitterne og æde den sparsomme vækst og trampe rodnettet i stykker. 

Landbrugsjorden blev tilsandet og byen blev fattigere og fattigere. I 1781 var der kun 650 beboere tilbage i Skagen

Sandflugten nåede i 1775 Sct. Laurentii Kirke og kirken blev nedlagt i 1795. I 1810 blev kirken nedrevet og kun tårnet står nu tilbage som Den Tilsandede kirke

I slutningen af det 19. århundrede lykkedes det at få kontrol over sandflugten ved at plante træer og hjelme i klitterne syd for byen og dette gav mulighed for anlæggelse af jernbanen i 1890. 

Strandingerne var ophørt, kunstnere og turister havde holdt deres indtog og en helt ny epoke i Skagens historie begyndte.    

Kunstnerkolonien

Skagens isolerede placering, naturens skønhed og den karakteristiske befolkning tiltrak kunstnere, især malere som på dette tidspunkt i sidste fjerdedel af 1800-tallet brød med Kunstakademiets holdning og søgte friluftsmaleriet, som de fandt motiver til i Skagen. 

Der dannede sig en koloni af kunstnere, som igen tiltrak nysgerrige turister, hvilket gjorde Skagen til en af de mest fashionable turistdestinationer i Danmark. 

Fiskeri

Fiskeriet fik en kraftig fremgang med anlæggelse af havnen i 1907, bådene blev større og større og fik efterhånden motorer til både spil og fremdrift. I dag kommer 50% af byens indkomst fra fiskeri og 25% fra turisme. 

Turisme og attraktioner

I nutidens højsæson stiger indbyggertallet til omkring 50.000, hvoraf nogle dog kun er endagsturister. Omkring 2 millioner personer gæster Skagen årligt, hvilket gør Skagen til den næstmest populære turistdestination i Danmark efter København. 

Hovedattraktionerne er - ud over strand og natur, havnen, Grenen (som besøges af omkring 1 million gæster), Den tilsandede Kirke, Skagens museum og kunstnerhjemmene. 

Skagen er godt på vej frem som krydstogtdestination med cirka 42 anløb i 2018. 

Industri

Ud over fiskeriet (vi har da et par kvotekonger), fiskefabrikker som producerer konsumfisk (sild) og fiskemel og -oliefabrik, har byen et stort skibsværft, flere maritime servicevirksomheder og cementfabrik (dog uden produktion).  

The History of Skagen

The Northernmost Town in Denmark

Skagen is the most northern town in Denmark with a population of 7.664 inhabitants in 2021.

The name Skagen originates from the old Nordic word Skaga which means branch, spit or point.

The Legend of Thorkil Skarpae and His Shepherd Thronder

In the 12th century the king visited Thorkild Skarpae, a farmer in Vendsyssel (Vogn). In return for his hospitality, the king gave the farmer Skagen marshes for grazing horses.

The farmer was Thorkil Skarpae, and he sent his shepherd Thronder to look after the horses. It is believed that the first settlement on the spit was around 1100. 

Tronder build the first house on the spit, and he was the first one to begin fishing here.

The Town

It is believed that Skagen was founded in the 13th century. Archaelogical findings indicate an early settlement in the area around Fyrbakken (East End) and Vesterby (West End) It is estimated that Skagen had a population at the end of the 14th century close of approx. 2,000-3,000 inhabitants. The church they built was the longest church in the region. 

In 1413 Skagen received the privileges of a royal  market town (municipal charter), so therefore the town must have had at certain economic and political importance.

Fishing was the main occupation. Fish were salted and dried and sold in most of Europe. At that time there was no harbour, so the boats had to be pulled on to the beach. An extensive duty-free status for the catch benefitted the town, which enjoyed great prosperity for some time.   

The Sanddrift

At the end of the 15th century big storms and  floodings (Storm surge) prevailed. In the 16th century the fishing was unsuccesful. Climate changes caused the temperature to drop, sealevel dropped, it got colder. Trees and vegatation was cut down for boatbuilding, lighthouse fire, heating and feeding the livestock. This made the sand migration even worse.  Farmland was destroyed by the sand migration and the town was impowerished. 

In 1781 only 650 inhabitants lived in Skagen

The sand migration caused the burrial of Sct. Laurence Church and services stopped in 1795. The tower of the church is still standing but the rest of the church was demolished. 

In the 19th century the sand migration was stopped by by planting trees and marram grass in the sand dunes in town and south of the town, and that gave a bit of progress, though the town was still isolated from the rest of Vendsyssel because it had no harbour, no railway and no roads to Skagen.

In 1890 the railway came to Skagen.   

The Artists Colony

The isolation of Skagen did however attract poets an painters who later became very famous.  They were fascinated by the light,  the nature and the people, especially the difficult conditions of living. They founded a colony of artist, and added glamour to the town. And  the town again began to flourish during the 19th century.  Skagen became one of the most fashionable holiday destination in the country - and still is. 

Fishing

Also taking part in the prosperity was the development of new fishing gear and later on a railway and a harbour. The railway and the harbour made it possible to export the fresh fish. 

Tourism

Today we still have the main income from fishing, but also from tourism. Lots of tourists come to Skagen. During the summer the population of Skagen is multiplied several times. In july there are about 50,000 people i Skagen - some only for a one day visit. 

The tourists come to experience the atmosphere and the nature, see the attractions, go to the beach and taste the big variety of food you can have in Skagen,  especially seafood.  

Attractions

It will be impossible to mention all the attractions, but Grenen, the Sandburied Church and the museums are visited by a lot of people. Grenen is the northernmost part of Jutland north of Skagen and thereby the northernmost point of Denmark. It is named after its shape like at tree branch. 

Industry

Today Skagen has a great deal of industrial firms, like a ship yard, a concrete factory, firms that make equipment for ships and fishinggear and of course processing fish for consuming and animal food (fish meal) 



 Udviklingen i indbyggertal: /Development

1673: 1004 indbyggere/inhabitants

1769: 704 indbyggere/inhabitants

1781: 650 indbyggere/inhabitants (iflg. Olavius)

1787: 715 indbyggere/inhabitants

1801: 834 indbyggere/inhabitants

1840: 1132 indbyggere/inhabitants

1870: 1615 indbyggere/inhabitants

1901: 2440 indbyggere/inhabitants

1970: 11.749 indbyggere/inhabitants

1980: 14.050 indbyggere/inhabitants incl. Ålbæk ca. 2.000

2010: 8.636 indbyggere/inhabitants - nu excl. Ålbæk

2020: 7.845 indbyggere/inhabitants

2021: 7.664 indbyggere/inhabitants

Som det ses er der et drastisk fald i indbyggertallet fra 1980 (ca. 12.000) til nu under 8.000 personer. 

Vil du have en tidstavle over Skagens historie fra 1100-tallet til i dag, så se Skagen Lokalhistoriske forening