Skagen, introduktion

Skagen, Danmarks størst havneby målt på landinger og omsætning.

Danmarks nordligste by; 8 198 indb. (2014). Skagen ligger i Frederikshavn Kommune. Indbyggertallet har i mange år været dalende, men byen tiltrækker fortsat mange turister.

De ældste områder ligger langs Skagens sydkyst,Sønderstrand og kaldes Østerby og Vesterby.

Gammel Skagen eller Højen dog ved Nordstrand mod Vesterhavet.

I kvartererne Vesterby og Østerby er fiskerlejets små huse og smalle gyder bevaret. I det mellemliggende Kappelborg har 1900 tallets byudvikling ændret det meste - efter havnen blev bygget i 1907.

Hovedgaden Sct. Laurentii Vej forbinder de gamle bydele og var stort set den eneste vej i "gamle dage"

Blandt de mange gulkalkede huse med røde tegltage er et stort antal opført 1890-1930 med Ulrik Plesner som arkitekt; hans arbejder, der også tæller rødstenshuse, omfatter blandt mange andre

  • Banegården (og alle stationsbygninger langs Skagensbanen)
  • Havnemesterboligen
  • Brøndums Hotel og annekset Admiralgården
  • Skagens museum
  • Klitgården
  • Skagen Sygehus

Havnen blev anlagt i 1904-07 til fiskeri og er udvidet flere gange, først for at give plads til den voksende fiskerflåde, senere til fiskeindustrien.

De nyere boligkvarterer ligger mod nord og nordvest; i 1960'erne og 1970'erne blev byen bygget sammen med Højen ved kvarteret omkring Nordsøvej.

  • Skagens turistattraktioner indbefatter
  • Skagens Museum,
  • Michael og Anna Anchers Hus,
  • Drachmanns Hus,
  • Skagen By- og Egnsmuseum,
  • Den Tilsandede Kirke,
  • Skagen Fyr,
  • Grenen hvor Skagerrak og Kattegat mødes.

Historie

Skagen nævnes fra 1284 som Skaffuen, bestemt form af det gammeldanske ord skaghi 'odde' eller "gren" eller "hage". Skagen og Grenen, er således samme navn, blot fra forskellige perioder.

1355 - læs Vendsyssel nu og da, side 56 Brændsel for fisk af Ingrid Nielsen, en erklæring fra 1355 om en retlig sædvane på Skagen

Skagen fik købstadsrettigheder i 1413, men var på grund af de topografiske forhold en usædvanlig by uden torv og med husene spredt i klitterne og ligesom senere delt i to, Højen eller Gammel Skagen og Skagen.

Fiskeri var hovederhvervet, men byen havde ingen havn, og bådene måtte trækkes op på stranden.

En udstrakt toldfrihed for fangsten gavnede byen der havde gode tider i 1500-tallet.

Fra omkring 1550 indtraf flere hændelser som havde katastrofal effekt på Skagen. Temperaturen faldt - nogle få grader, men nok til at fiskene trak andre steder hen. Et sammentræf at ophobning af vandmasser i Kattegat medførte flere stormfloder som oversvømmede området. Klimaændringerne og befolkningens (og kreaturernes) rovdrift på beplantningen eksponerede sandet og en sandflugt startede og raserede til ind i 1800 tallet. Kulminationen var tilsanding af kirken som måtte opgives.

Gennem 1800-tallet bekæmpede man sandflugten og fik i 1890 endelig en landforbindelse til omverden - en jernbane. Vejen kom først i 1932

I 1800-t. voksede befolkningstallet igen; i 1870'erne fik Skagen en kunstnerkoloni,Skagensmalerne, fik voksende turisme og blev et af landets mest søgte feriesteder. Skagensbanen mellem Frederikshavn og Skagen åbnede i 1890.

Skagen Fyr

Skagen Fyr eller Det Grå Fyrca. 2 km nord for Skagen er 46 m højt med en flammehøjde på 44 m. Fyret var indtil 1962 Danmarks højeste og indtil 1952 også landets nordligste. Byggeriet blev indledt i 1854 og varede i fire år, idet Skagen endnu ikke havde havn eller jernbane ... Læs mere om Skagen Fyr.

Skagen Odde Naturcenter

Oplevelsescenter om egnens unikke naturfænomener, tegnet af arkitekterne Jørn Utzon ogJan Utzon ... Læs mere om Skagen Odde Naturcenter.