Den tilsandede kirke

https://sites.google.com/site/guidekursus/home/bygninger/den-tilsandede-kirke/jjm%20den%20tilsandelde%20kirke.jpg

Skagens gamle sognekirke er bygget i 1300-tallet - før 1387, hvor vi først hører om den, fordi præsten Bernhard tog syv pakker klæde fra et strandet skib og lagde dem ind på kirkens loft. Kirken er bygget efter 1355, hvor området kaldtes Skagen Mark og endnu ikke var et sogn.

Der var tale om en gotisk langhusbygning opført i røde teglsten. Som færdigbygget var det den største kirke i Vendsyssel, 45 meter lang med et 22 meter højt tårn.

Størrelsen kan undre, men kan sandsynligvis forklares med, at Skagen på dette tidspunkt var en forholdsvis stor og driftig by, hvor hovederhvervet var fiskeri og en livlig handel med fisk. Derudover blev der også drevet landbrug fra flere store gårde i området.

Hvorfor ligger kirken hvor den gør?

Efter en længere udredning omkring bebyggelserne i Skagen, konkluderer Jørn Lønstrup og Ingrid Nielsen, p. 44:

"Man kan få den tanke, at det samme mål (at menigheden skulle have lige langt til kirke/kapel) blev tilstræbt allerede i 1300-årene, da Sankt Laurentii kirke blev bygget midt mellem Skagens to vigtigste bebyggelser:

  • fiskerlejet Reven ude på Grenen og

  • herregården Lunholm ved Kildeklit

https://sites.google.com/site/guidekursus/bygninger/den-tilsandede-kirke/Kirkensplacering.jpg?attredirects=0

Omkring 1475 blev kirken forlænget og fik tårn ved vestenden. Herefter var den samlede længde af kirke og tårn 45 meter.

Tårnrummet var skilt fra kirken af en trævæg med dør i. Det nuværende gulv i tårnrummet ligger 20 cm højere end kirkens seneste gulv.

Kirkens hvælvinger var lavere end hvælvingen i tårnet og kirken må have virket tunnelagtig.

Døbefonten stod nær indgangen og er i dag begravet under sandet.

Stolestaderne som må være kommet til efter reformationen, stod så tæt at man nærmest stod op under gudstjenesten. Der var 31 stader til mænd og 38 stader til kvinder.

Kirken havde et stort sakristi til af forvare kostbarhederne i. Derfor var det tyveri- og brandsikret: Det havde ingen yderdør, og loftet var en muret hvælving. Sakristiet lå nord for kirkens kor.

Våbenhuset lå på sydsiden af kirken. Det gav læ for menighedens indgangsdør. I kirkens kor var der en særlig dør til præsten. Kirkens mure var godt 5 meter høje. De lave mure fik kirken til at tage sig ud som Vendsyssels længste kirke.

Kirketårnet er god 22 meter højt, men nu er de nederste 2-3 meter dækket af sand. Kirken havde kraftige farver. Den havde tag af bly. Murene stod med rene, røde mursten. På tårnet er der også brugt gule mursten lagt i mønster. Både bly og mursten var købt andre steder, blandt andet i Lübeck, og sejlet til Skagen. Først efter 1816 blev kirketårnet kalket hvidt.

https://sites.google.com/site/guidekursus/bygninger/den-tilsandede-kirke/Skagen%20Odde_patina_RGB.jpg?attredirects=0

DK Værnehelgen

EN Patron saint

DK Byvåben

EN Coat-of-arms

DK Sognekirke

EN Parish church

DK Menighed

EN Congregation

DK Bebyggelser

EN Settlements

DK Sakristi

EN Vestry

DK Kor

EN Chancel

DK Våbenhus

EN Porch

DK Stormflod

EN Flood

EN Storm surge

DK Skovhugst

EN Logging

DK Tørvegravning

EN Peat extraction

DK Dekret

EN Decree (royal)

DK Sømærke

EN Land mark, sea mark eller navigation mark or Beacon

Herregården Lunholm ved Kildeklit var bygget af lensmanden til Aalborghus, ridderen Christen Vendelbo og hans hustru Elne Buggesdatter, der dengang rådede over hele Skagen mark

Sankt Laurentius var kirkens værnehelgen. Det fortælles at han døde i Rom for sin kristne tro i år 258. Romerne lagde ham på en glødende rist og "grillede" ham ihjel. Risten er brugt i Skagens byvåben.

Se http://www.sognekirke.dk/helgen/html/laurentius.html

Sandflugt 1500-1800

Det vides ikke med sikkerhed, hvad der var hovedårsagen til, at sandflugten tog fart omkring dette tidspunkt, men der peges generelt på en kombination af klimaændringer, menneskelig aktivitet og geologiske forhold.

Klima

Klimaet ændrede sig i den periode til det koldere, og man har efterfølgende betegnet den som "den lille istid". Det kolde klima skabte en stor global isdannelse, og det medførte, at vandstanden i havet faldt omkring 10 cm og dermed blotlagde et lidt større strandareal, hvorfra vinden har ført sandet med sig . Samtidig mener man, at klimaet udviklede sig med flere eller kraftigere storme.

Stormfloder

I 1500-tallet var Skagen nærmest en storby efter datidens normer. Der har måske været 2000-3000 indbyggere, hvilket på det tidspunkt gjorde den til en af de største byer i regionen, men dog ikke på størrelse med København, som nogen kunne påstå. Men da sandflugten satte ind, forvandlede det ikke bare landet til ørken, den fjernede også klitternes beskyttelse mod havet. Skagen By blev nu oversvømmet under stormflod gang på gang − i løbet af godt et år fra 1592 til 1593 ikke færre end fire gange. Dermed var Skagens storhedstid forbi.

Skovhugst

Den menneskelige aktivitet dækker over skovhugst, tørvegravning, afgræsning og lignende. Den kolde periode har givetvis medført et større forbrug af brændsel, og den eskalerende sandflugt har i sig selv øget forbruget af træ til læhegn og byggeri til erstatning for de begravede huse. Der var også lokale årsager til skovhugst, som f.eks. fyrtårnet i Skagen, som i perioden 1560-1650 forbrugte kolossale mængder brændsel i form af træ, som man efterhånden hentede ved Limfjorden og andre steder (siden gik man over til kulfyring). Desuden har der været adskillige krige som f.eks. Karl Gustav-krigene og Den Store Nordiske Krig, som også har medført et øget forbrug af træ.

Husdyr

Sandet begravede både landsbrugsjord og bygninger med stigende intensitet. Talrige gårde og hele landsbyer blev nedlagt eller flyttet − Kandestederne blev flyttet hele tre gange − og udviklingen kan spores i mange kilder fra den tid. Råbjerg By forsvandt fuldstændigt i 1600-tallet, men kirken, som lå et stykke fra byen, eksisterer stadig.

Husdyr blev sluppet ud i klitterne, hvor de åd beplantningen og trampede vegetationens rodnet i stykker.

Befolkningstallet i Skagen fald drastisk som følge af de forringede levevilkår. I 1648-49, blev de godt 200 husstande i Østerby, Vesterby og Højen ramt af 100 dødsfald, omtrent lige mange børn og voksne. I 1781 rammer vi bunden med 650 indbyggere.

Her er en del af begivenhederne i denne periode:

  • 1550-1800 Sandflugtsperiode. Kaldes også "den lille istid"

  • 1561 Det første fyr på Skagen blev opsat på foranledning af kong Frederik den 2.

  • 1568 350 fiskerbåde og handelsskibe forliste ved Skagen

  • 1591 22 skagboer druknede i en stormflod

  • 1592 Stormflod

  • 1593 Stormflod bortrev 14 gårde i Skagen

  • 1595 Stormflod. 25 gårde overløbet med sand.

  • 1600 tallet Fiskeriet i tilbagegang, især det vigtige sildefiskeri

  • 1621 Skagboerne fik tilbud om at tage til Canada for at kolonisere landet. Ingen tog imod tilbuddet

  • 1624 Heksen Hose-Mette og troldkarlen Klør Knægt brændt på bålet i Aalbæk

  • 1627 Vippefyret med en jernkurv til stenkul blev opstillet på en klit

  • 1633 Alle haver og diger i den vestlige del af byen overløbet med sand

  • 1644 Krig. Den 20. januar ankom svenske tropper til Skagen

  • 1747 Det hvide fyr bliver bygget. Til fyret hørte en trelænget fyrmesterbolig. Nedlagt 1860

  • 1775 Sandflugten hindrer brug af Sct. Laurentii Kirke

  • 1787 Olaus Olavius, tolder i Skagen, laver en beskrivelse af Skagen købstad og sogn

  • 1792 Lov om dæmpning af sandflugt. Pligtarbejde indenfor 3 mil fra egen bolig

  • 1795 Sct. Laurentii Kirke bliver nedlagt

  • 1806 Ole Lund, byfoged og sandflugtskommisær starter plantningen af løvtræer ved byfogedboligen.

Kirkens endelige

Et dramatisk højdepunkt opstod efter et stormvejr Store Bededag 1775, da en mile nåede Sct. Laurentii Kirke. Kirkemilen bevægede sig 45 meter om året, og selv om sognets beboere arbejdede hårdt for deres kirke, vandt sandet efter 20 års kamp, og kirken blev nedlagt og lukket i 1795 efter tilladelse fra Christian 7.

Begravelser

Man fortsatte dog med at anvende kirkegården frem til 1810.

Den tilsandede kirkes indre

Tårnrummet var skilt fra kirken af en trævæg med dør i. Det nuværende gulv i tårnrummet ligger 20 cm højere end kirkens seneste gulv. Kirkens hvælvinger var lavere end hvælvingen i tårnet og kirken må have virket tunnelagtig.

Døbefonten stod nær menighedens indgang, ikke langt fra tårnet. Den er nu begravet under sandet.

Stolestaderne stod så tæt, at folk måtte stå op under gudstjenesten. Der var 31 stader til mænd og 38 stader til kvinder.

Prædikestolen blev sat op i 1583. Den var sekskantet, og over den hang en firkantet "himmel". På prædikestolen var et timeglas, så præsten kunne passe på, at hans prædiken kun varede 1 time.

Altertavlen var fra 1400-årene, udformet som en slags skab. Når skabslågerne var lukket til, sås malerier af korsfæstelsen og Kristi opstandelse. Når skabet var åbent, sås en masse udskårne, malede og forgyldte figurer og midtfor korsfæstelsen. Ovenpå alteret stod Maria med barnet på armen og krone på hovedet.

Ved alteret stod et højt skab med 5 rum. Det var prydet med figurer udskåret af alabast, som er en art gips. Skabet er kommet fra England til Skagen i 1400-årene.

Kirken blev lukket i 1795. Alterkalk,disk, oblatæsker og to prægtige lysestager blev straks flyttet til kapellet i Skagen, som skulle være ny sognekirke. Resten af inventaret blev nogle år endnu i Den Tilsandede Kirke.

I 1805 kom der tyve i kirken. De krøb op på sanddyngen, der lå op ad kirkens mur, ned gennem et hul i den ene hvælving og stjal figurerne fra det høje skab. Så fik man travlt med at flytte resten af inventaret.

I 1810 blev kirken endelig opgivet. En mur blev sat op mellem tårn og kirke, fordi tårnet skulle stå som sømærke. Kirkegården blev lukket for begravelser. Snart efter var resterne af kirken helt begravet i sand.

I 1816 overtog Fyrvæsnet det tilbageblevne tårn, kalkede det hvidt og brugte det som sømærke.

Den tilsandede kirke i dag

Kirketårnet blev fredet i 1903 og forvaltes i dag af Naturstyrelsen.

I dag er Den Tilsandede Kirke synonym for Skagen og en af vores største attraktioner. Den er for Skagen, hvad Den lille Havfrue er for København. Begge dele kan være lige skuffende i virkeligheden, men når man hører historien om kirken, forstår man langt bedre betydningen.

Den tilsandede Kirke er i øvrigt ikke den eneste kirke der blev ramt af sandflugt: Se St. Enodoc's Church, Trebetherick her

http://en.wikipedia.org/wiki/St_Enodoc's_Church,_Trebetherick

https://sites.google.com/site/guidekursus/bygninger/den-tilsandede-kirke/Den%20tilsandede%20kirke%20grundplan.jpg?attredirects=0

English:

The sand-buried Church

Sct. Laurentii church

Skagen first church was built in the late 1300-century. Exactly when is not known, but from written sources we know that it existed in 1387. It was was a Gothic building built in red bricks. As completed, it was the largest church in Northern Jutland, 45 meters long with a 22 meters high tower. The size is amazing, but can probably be explained by Skagen at this time was a relatively large and active city where the main occupation was fishing and with an extensive trade with fish. In addition, there were also practiced farming from several large farms in the area.

The church was dedicated to the Catholic saint St. Lawrence, who according to the legend, was burned on a grate as punishment for the giving out the church's treasures to the poor.

Partly as a result of ruthless exploitation of dune vegetation and woods sand-drift was becoming a growing problem for the area. Agricultural land was useless and buildings were destroyed by the huge, wandering sand dunes. Access to the church became more and more complicated and on Prayer Day 1775 the drifting sand made it almost impossibly to dig the way to the door of the church. The next 20 years became a never ending struggle against the sand. Nature won.

In 1795 a Royal Resolution rendered permission to close and demolish the church. The altarpiece and other furniture were sold. Construction materials were reused in new houses in Skagen.

The only thing that has been preserved - which is available in Skagen church today - is a chalice, disk and 2 magnificent chandeliers. Under 5-6 meters of sand the church floor, altar table and a baptismal font may be hidden. No excavation has as yet been able to confirm this.

The cemetery of St. Laurentii Church was used up to 1810.

In 1816, Lighthouse Administration took over the remaining tower, painted it white and used it as navigation mark. The church tower was put under protection in 1903 and is today managed by Nature Agency.

Link:

http://aalborgstift.dk/kirker/frederikshavn/skagen-kirke/den-tilsandede-kirke/

Litteratur:

(kilder: Miljø- og Energiministeriet, Skov- og Naturstyrelsen og Jørn Lønstrup & Ingrid Nielsen: Skagen, Den tilsandede Kirke udgivet af Skagen Fortidsminder)

Skagen Den tilsandede Kirke, Skagen Fortidsminder 1995 ISBN 87-88940-09-8

Hans Christian Andersen: A Story from the Dunes:

Nordjyllands Statsskovdistrikt, Miljø- og Energiministriet, Skov og naturstyrelsen

https://sites.google.com/site/guidekursus/bygninger/den-tilsandede-kirke/A%20story%20from%20the%20dune.gif?attredirects=0