Brøndums Hotel

Brøndums Hotel, Anchersvej 3, 9990 Skagen

Historie

Brøndums Hotel blev startet af Erik Brøndum som havde overtaget moderen Anne Kristine Brøndums købmandsforretning i 1847.

Men Eriks mor havde bestemt at der skulle skiftes bo, således at Eriks søster skulle modtage halvdelen af 10.000 rigsdaler, hvilket truer Erik og Ane med konkurs. Heldigvis træder Anes far, Søren Møllebygger til. Han sælger alt sin ejendom og låner Erik og Ane pengene.

Men for Erik Brøndum var det ikke nok at være selvstændig købmand, for de finere købmand var på den tid også gæstgivere, og Eriks søgte og fik borgerskab som gæstgiver i 1859 og hermed var grunden lagt til Brøndums Hotel.

Amtmanden i Hjørring havde dog gjort indsigelser, for Gæstgiveriets placering i Østerby var meget upraktisk, når Ageposten som bragte gæster til Skagen ankom til Vesterby. Så måtte man jo gå den lange vej ad snoede sandveje til Østerby.

Dog var Batterivej blevet anlagt i forbindelse med Englandskrigen, og rejsende fra Hjørring/Hirtshals kom ofte den vej ind i byen, hvilket stærkt medvirkede til Østerbys kraftige udvikling (på bekostning af Vesterby)

Samme år, altså 1859, besøgte digteren H. C. Andersen hotellet. Læs historien om ham andetsteds.

Gæstgiveriet udvikler sig hastigt med flere tilbygninger og nye værelser og krostue.

Det samme gør familien som i løbet af 13 år fra 1849 til 1862 øges fra de to, Erik og Ane til otte personer, nemlig børnene Agnes, Marie, Hulda, Chresten Degn, Anna og Johan Henrik.

Agnes bliver skolelærer, men ender med at blive mentalt forstyrret som følge af Indre Mission.

Marie og Hulda bliver på Hotellet og arbejder der resten af deres liv sammen med moderen Ane Brøndum.

Chresten Degn involveres stærkt i driften af hotellet og overtager dette efter faderen som dør i 1890.

Anna får lov at udvikle sit kunstneriske talent og deltager ikke i driften af hotellet og lillebror Johan Henrik (eller John - udtales Jon, ikke Djon) bliver styrmand, men får et slagtilfælde og kommer tilbage til hotellet og Skagen.

I 1880'erne blev Brøndums Hotel samlingspunktet for den kunstnerkoloni som gradvist opstod i Skagen.

Kunstnerne boede her iblandt, men endnu mere samledes de i hotellets spisesal til middage og fester. Købmandsboden og spisesalen blev motiver for malerne. P.S. Krøyer stiftede Aften-Academiet som mødtes til fester på hotellet.

Ideen om at udsmykke hotellets spisesal med portrætter og andre malerier opstod omkring 1883 og P.S. Krøyer og Michael Ancher står for mange af portrætterne. Holger Drachmann bidrager med Erindring, som handler om kunstnerkolonien, malerisalen og Skagen. Sangen er nu nærmest Skagens nationalmelodi.

Degn Brøndum er omdrejningspunktet for kunstnerkolonien og de turister som følger i kølvandet på denne, især efter at jernbanen er ført til Skagen i 1890. Så behøvede man ikke anvende Ageposten langs stranden for at komme hertil.

Arkitekten Ulrik Plesner kommer til Skagen for at tilse opførelsen af Højen Fyr og indlogerer sig på Brøndums Hotel. Her får han til opgave at designe en ombygning af hotellet - en 2 etagers bygning som var en stor ændring i Skagens bybillede. Plesner kom til at tegne mange flere huse i Skagen derefter, blandt andet et anneks til Brøndums Hotel - Admiralgården i 1915.

Omkring 1912 var Ane Hedvig Brøndum, kaldet Madam Brøndum, ikke længere i stand til at klare det fysiske arbejde i køkkenet og trak sig tilbage til den blå stud i hotellets østfløj. Hulda overtager køkkenet og Marie tager sig af værelserne m.v.

Skagens Museum bliver stiftet på Brøndums Hotel med iniativtagerne Degn Brøndum, apoteker Victor Chr. Klæbel, Laurits Tuxen, Michael Ancher og P.S. Krøyer som den første bestyrelse.

I 1919 giver Degn Brøndum skriftligt tilsagn om at Museet skal arve Spisesalen, når de sidste i familien er gået bort.

I 1928 bygges Skagens Museum på en grund i hotellets have, skænket af Degn Brøndum og med et stort finansielt tilskud fra denne.

Degn Brøndum dør i 1932 og har da testamenteret hele Brøndums Hotel med annekset Admiralgården og købmandsbutik til Skagens Museum og har inden sin død betalt Museums byggegæld og arveafgiften.

Under Anden Verdenskrig er hotellet okkuperet af den tyske besættelsesmagt, der blandt andet anvender spisesalen som gymnastiksal. Hotellets malerier skjules i Museets fyrkælder og en boks i Fyens Diskonto Bank.

Efter krigen dør Marie Brøndum som den sidste og Spisesalen overflyttes til det dertil indrettede rum på Skagens Museum i 1946.

Brøndums Hotel er udsat for 2 brande i hhv. 1954 og 1959, hvor en del malerier går til og hvor Helga Ancher begge gange må reddes ud af hotellet.

Skagens Museum sælger i 1966 hotellet som siden har været i privat eje.

...

Links og litteratur:

http://www.broendums-hotel.dk/information/

Hans Nielsen: Skagens Kunstnerboliger, 2006

Claus Jacobsen: Brøndums Hotel - Stedet og maden, 2003

Læs Brøndums Hotels egne brochurer på dansk og engelsk

Brøndums Hotel - dansk

Broendums Hotel - English