Moderne ordrikdom

Utvikling av nye informasjons- og kommunikasjonsmedier fører også med seg endringer i uttrykksformer. Ordflommen har nok vært opplevd som problematisk stor ganske lenge. Winston Churchill skal ha kommentert en rapport slik: "This paper by its very length defends itself against the risk of being read."

Noen slående eksempler på økende ordrikdom i regelverk kan gi grunn til refleksjon:

  • De Ti Bud er i moderne utgave på 75 ord. De regulerer likevel menneskets hele liv og levned. De ti bud kan forstås og huskes, noe som er praktisk i samfunn av analfabeter uten skrivepapir. Den som hugger i sten, fatter seg naturlig i korthet.

  • Den amerikanske grunnloven som regulerer de prinsipielle sidene ved amerikansk samfunnsliv, er på 3896 ord. Prinsippene kan forstås og omsettes i praksis.

  • Den "moderne" statsdannelsen, EU, har etter sigende mer enn 30000 direktiv som alle må finnes på alle de 23 offisielle språkene innenfor EU. Et av de mer kuriøse direktivene skal visstnok omhandle import av karameller og er på 26911 ord. Her kreves en hær av jurister og byråkrater for å kunne lage, tolke og påse overholdelse av regelverket.

    • Enhver liten endring gir opphav til en flom av endringer i nasjonale og lokale forskrifter i alle medlemslandene. Kroatas inntreden i EU i 2013 medførte bl.a. en rekke nye forskrifter i endring av forskrift slik som kontrollforskriften for Mattilsynet. Byråkratene blir neppe arbeidløse med det første…

  • Et norsk regelverk som tydeligvis har tatt mål av seg til å bidra til ordflommen er Plan- og bygningsloven. Utgaven fra 1985 er nylig erstattet og endret (2009). Selve loven med byggesaksbestemmelser detaljeres i et ugjennomtrengelig kratt av forskrifter. Teknisk Forskrift (TEK) er åpenbart så innviklet at den følges av en veiledning. Innledningen til Veiledning til Teknisk Forskrift til Plan- og bygningsloven er på mer enn 3000 ord. Dette til tross, finnes det folk som undres over hvorfor forskriftene ikke blir fulgt. Svaret er enkelt: De er komplett ubegripelige!

De enkleste regelverkene finnes i eventyrene, slik som Kardemommeloven: "Man skal ikke plage andre,man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil" (Torbjørn Egner).

Som en kuriositet kan nevnes at de samlede Byggeforskrifter av 15. desember 1949, Bind I, er et lite hefte i A5-format med 48 sider. Disse omfatter Alminnelige Bestemmelser (2 sider, ca. 300 ord) og Generelle tekniske forskrifter, herunder Egenvekter, Belastninger, Tillatte spenninger, m.v., Varme- og lydisolasjon, Branntekniske definisjoner og klasseinndeling, Stillaser og arbeidsinnretninger, m.v., Installasjoner for elektrisitet og gass (45 sider, ca. 7500 ord).

Den aller eldste bygningsloven finnes de de Babylonske Hammurabis lover fra omlag 1770 fkr.

De fire byggeparagrafene oppfordret til å gjøre skikkelig arbeid, f.eks.:

"Hvis en byggmester bygger et hus for noen og ikke gjør det skikkelig, og hvis huset bryter sammen og dreper eieren, skal byggmesteren drepes."