Volei 4t eso

_ És un esport d’equip que es juga amb un baló esfèric. L’enfrontament al camp és de 6 contra 6 ( és a dir 6 jugadors per equip), encara que, a la banqueta, hi poden haver més jugadors suplents per realitzar substitucions.

_ Es juga a un camp rectangular ( 18x9 m.), que està dividit en dues parts iguals ( 9x9 m.), per mitjà d’una xarxa subjecta a dos postes, la qual està a una altura de 2’43 m. (per als homes) i de 2’24 m. (per a les dones)

_ Hi ha algunes característiques importants que diferencien aquest joc de molts altres, com per exemple:

a) No hi ha contacte físic entre els integrants dels dos equips, és a dir, cada equip juga al seu camp i no pot passar a camp contrari.

b) El baló, mentre està en joc, no es pot retenir ni agafar (excepte en el servei), sols podem colpejar-lo.

c) Els partits es guanyen per punts aconseguits (sense importar el temps transcorregut).

d) Hi ha un número màxim de tocs per equip ( en concret 3 tocs) per poder passar la pilota a camp contrari.

e) Cada jugador ha d’estar, obligatòriament, a una zona determinada del seu camp, a l’inici de cada punt. Una vegada s'efectua el servei, ja es poden canviar on vulguin.

_ Els partits es poden jugar al millor de 3 sets (l’equip que guanya 2 sets guanya el partit), o al millor de 5 sets (l’equip que fa 3 sets ha guanyat), depèn de categories.

_ Per guanyar un set hem de fer 25 punts, encara que si arribem empatats a 24, a partir d’aquí, per guanyar, s’ha de tenir una diferència de 2 punts. L’últim set és l’únic que es juga a 15 punts.

_ Per guanyar un punt, hi ha que fer botar el baló al camp contrari, o bé que l’altre equip no torni el baló al nostre camp. Per tant, en cada jugada hi haurà un punt en joc, sense que importi qui estava sacant.

_ En cada jugada, un equip pot colpejar fins a 3 vegades el baló per enviar-lo a camp contrari. Però un mateix jugador NO podrà colpejar 2 vegades seguides.

_ El camp de cada equip es divideix en 6 zones (delimitades imaginàriament, ja que no estan pintades), en cada una de les quals hi ha d’haver un jugador d’aquest equip. Quan un equip recupera el servei, hi haurà una “rotació” cap a la següent zona (en el sentit de les agulles del rellotge), tal i com podem veure al dibuix:

_ Per fer les jugades d'atac, sols podran rematar (o jugar per dalt de la xarxa), els 3 jugadors que estiguin en posició de davanters (zones 2, 3 i 4). Mentre que els jugadors que estan en posicions defensives ("zagueros") sols podran jugar per baix o rematar saltant des de darrera de la línia de 3 metres:

_ Al volei, podem colpejar el baló amb qualsevol part del nostre cos, encara que el més freqüent i adequat és fer-ho amb mans i braços, d’aquestes maneres:

a) Servei (saque): el més fàcil és fer un servei de seguretat, colpejant amb una mà a l’altura de la cintura.

b) Toc de dits: quan el baló ens ve per dalt, aixequem les mans a l’altura del cap, obrim bé els dits, i colpegem amb tots ells (no sols amb les puntes).

c) Toc d’avantbraç: hi ha que juntar les mans i els avantbraços al màxim, i colpejar amb aquestos, sempre que el baló ens vingui per baix del pit.

d) Remat: hem de saltar i colpejar, en el punt més alt, el baló amb força cap a baix, en direcció a terra del camp contrari.

e) Bloqueig: saltem amb els braços junts i ben estirats cap amunt, per poder evitar així que el baló passi al nostre camp.

**aquests dos últims tocs els hem de fer molt prop de la xarxa, però sense tocar-la, ja que seria falta, i punt per a l’equip contrari.

_ Si colpegem el baló en direcció al camp contrari, toca la xarxa i passa per dalt, serà una acció vàlida, i continua en joc el punt. És igual si hem fet un servei o durant el transcurs del punt (ja que el baló està en joc fins que no toqui terra).

_ Però si en qualsevol moment del punt, és un jugador qui toca la xarxa, el joc es detindrà i serà punt per a l’equip contrari de qui l’ha tocat.

_ Si l’equip contrari ens envia el baló i aquest bota directament fora, serà punt nostre. I si va dins, serà punt d’ells.

_ Però si ens envien el baló, i el colpeja un del nostre equip, haurem de seguir jugant per tornar-lo a l’altre costat, encara que el baló surti fora (per l’aire) dels límits del camp. Recordem que tenim fins a 3 tocs per tornar la pilota.

_ Una altra modalitat del voleibol és el VOLEI PLATJA, qué té unes regles semblants però amb alguna diferència, com per exemple:

- es juga per parelles, és a dir, 2 contra dos.

- es juga en un camp d’arena i sense sabatilles

- es pot "retenir" el baló a les mans més temps amb el toc de dits

- els jugadors poden estar allà on vulguin del seu camp, i no en una zona determinada

- es juga al millor de 3 sets (qui fa 2 sets guanya el partit)

- els dos primers sets es juguen a 21 punts (encara que hi ha que guanyar amb una diferència mínima de dos punts)

- si anem empatats a 1 set, el tercer i definitiu es juga a 15 punts (amb diferència de 2 punts)

_ Si estàs interessat en jugar a Volei o a Volei platja, has de saber que a Eivissa hi ha diversos clubs amb diferents equips, tant masculins com femenins. Els més importants són el COR PITIÚS i el CV EIVISSA.

Saps a quin lloc i quins dies entrena l’equip de volei de la teva categoria ???

Sabies que l'equip masculí Ushuaïa CV Eivissa està jugant a la Primera Divisió de volei espanyola??