Pales 3r eso

Introducció

Les pales són un joc senzill consistent en passar-se una pilota entre dues (o més) persones situades unes enfront de les altres, utilitzant unes pales de fusta amb les que es colpeja a la pilota, sense deixar que caigui a terra, i intentant (si pot ser) no fer que el company(s) es desplaci de la seva posició per tornar-la.

Vist d'aquesta manera, el joc en si, sembla no mostrar emocions i ser senzill. Efectivament, ho és al principi, quan tractem de donar molts cops sense que la pilota caigui i quan estem prop l'un de l'altre. Però, a mesura que el nivell dels jugadors és més gran, la força amb la qual "viatja" la pilota s'incrementa i la distància entre jugadors creix una mica.

Els jugadors enfrontats tractaran de jugar fort a la recerca d'espectacle i d'obtenir habilitat de l'altre, però col·laborant, al mateix temps, per tal que la "partida" no es "trenqui" (caient la pilota a terra).

És un esport no competitiu ja que no guanya ningú, ni ningú és superior. El millor jugador és aquell del que tots opinen que és millor, perquè és fàcil jugar amb ell, perquè retorna bé, perquè colpeja fort, perquè és segur i no falla i perquè, a més, dóna molt espectacle.

Una de les coses bones d'aquest joc és que va més enllà del sexe i edat. Per tant, no és estrany veure partides de nois i noies barrejats, ni de jubilats amb adolescents, ja que (en certa mesura) és un joc social de platja.

L'origen d'aquesta activitat es pot situar al Jeu de Paume existent a França en l'Edat Mitjana. Però també és descendent de:

    • el lawn tennis anglès
    • el llarg i rebot bascos
    • el joc a ble (actual frontó). Se suposa que les pales són una variant moderna del llarg i del rebot.

Justificació

Abans que res convé assenyalar que, per jugar, no cal platja. Només cal un espai no massa gran: amb 8 metres de llarg per 2 metres d'ample, i el cel com a sostre és suficient per jugar dos persones.

La platja s'utilitza, preferentment, perquè és un lloc agradable on, fàcilment, neixen noves relacions d'amistat, es pot jugar descalços i mig despullats. A més, la pilota no bota, la qual cosa evita temptacions i tècniques no desitjades, i tampoc s'escapa quan fallem.

És evident que, si juguem a la platja ho farem descalçats, però si ho fem en terreny dur haurem de portar sabates esportives.

Altres AVANTATGES del joc de pales:

- És un joc barat i assequible.

- Per practicar-lo, serveix qualsevol terreny pla a l'aire lliure.

- La tècnica és lliure. Podem assessorar sobre els cops clàssics semblants al tennis, o aplicar els de pilota basca. O també, com fan alguns grans jugadors, crear les nostres pròpies solucions de cop davant les diferents situacions que ens crea el nostre company.

-L'aprenentatge és progressiu variant la distància, força, etc. i permet un aprenentatge conjunt.

- És una activitat no sexista.

- Ofereix una pràctica rica i eficaç per a la millora de la coordinació oculomanual, percepció espai-temporal, domini de l'esquema corporal, velocitat en la presa de decisió , etc.

- En quant al desenvolupament de la condició física, atén (fonamentalment) a treballar aspectes com la força (especialment a nivell del tronc i membres superiors), flexibilitat, velocitat en els seus components de reacció i execució, agilitat, etc.

-És un joc tradicional. És part del nostre patrimoni cultural com ho són moltes altres activitats lúdico-esportives.

Directrius per la iniciació al joc de pales.

-Vigilar l'empunyadura correcta de la pala els primers dies de classe. Hi ha que tractar de no posar els dits fora del mànec de la pala. Això és molt important per a la tècnica posterior, encara que al principi sembli més fàcil.

- Tenir cura que la pràctica no sigui excessiva els primers dies. Cal vigilar les mans, ja que és fàcil que es produeixin butllofes (“ampollas”) als inicis.

- Hauries de tenir la teva pròpia pala comprant-la o fent-te-la tu mateix. És important utilitzar sempre la mateixa pala, ja que amb pesos i formes diferents les sensacions en jugar varien molt i es produeix major imprecisió.

-No es tracta de "guanyar" a ningú, sinó de col · laborar amb el company. L'espectacle vindrà pel mateix joc.

- Les pales no és tennis, per tant, la tècnica ideal no existeix. Cadascú adapta la tècnica a les seves qualitats particulars: un alumne tennista tindrà un bon drive o revés. Mentre que un pilotari, traurà bons cops "per sota la cintura" oscil·lant tot el braç des de darrere, etc.

-Sobretot, has de provar tots els cops, i vigilar que de no "amagar" cap gest (com el revés), donant tot de drive. Això et donarà major nivell de joc i més possibilitats si accedeixes després a un altre esport de raqueta.

Modalitats del joc de pales

Modalitat de xarxa

Es tracta d'un joc semblant al tennis però (evidentment) no pot botar la pilota en terra (hi ha que colpejar-la sempre al vol).

Es juga sempre 2 contra 2 (masculins, femenins i mixtes).

El camp de joc té unes dimensions de 20 metres de llarg i 8 metres d'ample. Però no està permès colpejar en la zona de 2 metres prop de la xarxa (àrea de castic)

L'altura de la xarxa sol ser 1'70 m. (semblant al bàdminton)

En aquesta modalitat s'utilitzen pilotes de frontennis de rebot tou ("rebote muerto")

El servei es realitza des de darrera de la línia de fons, i en direcció diagonal. A més, per treure, hi ha que colpejar per baix de la cintura (com al bàdminton). El qui treu sols té un intent (no hi ha 2n saque).

Cada equip treurà 2 punts seguits (guanyin o perdin el punt).

El partit es juga a 16 punts, amb diferència (com a mínim) de 2 punts.

Modalitat de piloteig

És un modalitat de col·laboració amb la nostra parella i competició contra la parella que tenim al costat.

Es tracta d'intentar realitzar el màxim nº de tocs (passes) a la bola durant els 3 minuts que dura cada període. En aquest temps, la parella que hagi fet més passes guanyarà el set. La parella que guanya 2 sets ja guanya el partit.

Els companys s'han de situar a una distància mínima de 8 metres. Si algú colpeja per davant de la línia de 8 metres el cop no es computarà com a vàlid.

La idea és col·laborar amb el company i tractar de tirar-li bones boles, per tal que ell ens la torni bé.

Si la pilota cau a terra no passa res. Hem de recollir-la i seguir amb el piloteig (ja que el temps no para).

A cada costat de la pista estan el àrbitres contant els cops donats per cada parella.

En aquesta modalitat s'utilitzen pilotes de frontennis de rebot viu ("rebote vivo")

Modalitat de frontó

** primer que res, hem d'explicar que hi ha una modalitat de la pilota basca, que és el frontó amb pales. Però el que anem a explicar aquí és el frontó comú que juguem a l'institut.**

Es tracta d'un joc on hem de colpejar la pilota en direcció a una paret. Per tant, és un joc que no es fa a la platja, sinó en pabellons esportius o similars.

L'objectiu del joc és colpejar la bola amb la pala i que aquesta doni a una paret, impactant per damunt d'una línia horitzontal situada a uns 90 cm d'alçada.

Després que la bola l'ha colpejat un rival i ha impactat en la paret, ja serà el nostre torn de colpeig. Per tant, podrem colpejar-la directament per l'aire o deixar que boti a terra (com a màxim un bot).

Sols podem colpejar la bola una vegada per tirar-la a la paret (no podem fer 2 tocs seguits).

Per fer el servei, hi ha que estar a una distància mínima de 4 metres de la paret.

El camp de joc serà el comprès entre les prolongacions a terra del límits laterals de la paret.

Si hi ha espai suficient, el camp no hauria de tenir límit per la part trasera. És a dir, que podríem colpejar tant fort com vullguem per enviar la pilota lluny.

Dins del joc de frontó, podrem practicar diferents modalitats:

- Frontó 1 contra 1

Podem jugar partides amb un adversari. Hi ha que anar colpejant consecutivament (cada vegada colpeja un). En el moment que un falli, serà punt per a l'altre i li tocarà treure.

Podem fer partits a 3 sets (qui en guanya 2 guanya el partit). Cada set es juga a 11 punts.

- Frontó 2 contra 2

Les normes són iguals a la modalitat 1x1, sols que cada vegada que li toca colpejar a una parella ho podrà fer qualsevol dels dos membres.

Únicament hi ha que tenir en compte que en cada torn de colpeig, sols val donar un cop per enviar la bola a la paret (no pot donar-li un company i seguit l'altre).

- L' Eliminador

Es tracta d'un joc d'eliminació en grup.

Primer s'han de posar tots els jugadors en fila i ordenats, de manera que sempre has de saber a qui tens davant teu, ja que el teu torn de colpeig serà després de la persona que tinguis davant.

Comença el joc efectuant un servei el primer de la fila. a partir d'ahí, van colpejant (en ordre) tots els altres. Qui falli s'elimina i començarà de nou el joc fent un servei la persona que anava darrera de qui ha fallat.

Al final, guanya el partit l'últim jugador que quedi al camp (que no hagi fallat).

Luís Calle

Sens dubte, si parlem de pales, hem de parlar d'aquest home.

És un argentí que porta moltíssims anys vivint a Eivissa.

És un apassionat del món de les pales.

Té una fàbrica de pales de fusta (de diversos models i preus). Ven pales per tot el món.

A més, sempre està practicant aquest esport (en estiu i en hivern) en qualsevol de les platges de la nostra illa, però sobretot en Talamanca i Platja d'en Bossa.

Habitualment organitza promocions, activitats i tornejos de pales.

Aquesta és la seva pàgina web:

www.luiscalle.com