Acrobacies 3r eso

Què és la gimnàstica?

La gimnàstica és dels esports més antics que es coneixen. Podríem definir-la com un esport on es busca el domini corporal dins totes les accions i moviments possibles dins l'espai.

Al principi va començar com a part d'altres activitats: ús de les acrobàcies dins activitats de lluita, domini del cos en l'espai, assoliment d'un bon estat de salut corporal, exercicis de postura i higiene corporal, etc.

Però es pot dir que, la gimnàstica, en aquests 2 darrers segles, ha tingut molts moviments i orientacions.

Així i tot, actualment, la gimnàstica ha derivat en diversos esports, que tenen moltes coses en comú (com l'us de les acrobàcies), però també certes diferències. Entre aquestos esports trobem, per exemple:

1.Gimnàstica artística

És una disciplina individual, on una persona ha de realitzar algun exercicis acrobàtics, com a part d'una coreografia de moviments. al finalitzar l'execució, hi ha uns jutges que valoren la seva actuació i li posen una nota.

Els esportistes de gimnàstica artística esportiva, poden practicar exercicis en diferents aparells:

- exercic de terra ("ejercicio de suelo")

- anelles (solament homes)

- salt de poltre ("salto de potro")

- cavall amb arcs (solament homes)

- barra fixa

- barra d'equilibris (solament dones)

- barres asimètriques (solament dones)

- barres paral·leles (solament homes)

2.Gimnàstica rítmica

Aquesta disciplina pot ser practicada de forma individual o en grup. Els gimnastes han de realitzar una coreografia al ritme d'una música triada per ells, al mateix temps que van fent acrobàcies, i llançaments i recepcions d'algun aparell. Igualment, a la finalització de l'exercici coreogràfic, els jutges donen la seva nota.

Entre els aparells que poden triar per practicar tenim:

- les cordes

- les maces

- els ars

- les cintes

- les pilotes

3.Gimnàstica acrobàtica

És el que coneixem com acrosport, i en ell s'han de realitzar diferents exercicis acrobàtics i coreografies (individuals, per parelles i en grup), posant en pràctica salts, impulsos, posicions estàtiques i formació de piràmides.

4.Gimnàstica en trampolí

És un esport molt practicat al centre i nord d'Europa, on els participants (individualment) han d'anar saltant dalt d'un llit elàstic ("colchoneta de muelles") i anar realitzant una coreografia amb multitud d'acrobàcies.

A la finalització, hi ha el corresponent veredicte dels jutges sobre l'actuació del gimnasta.

5.Parkour

És un esport lliure, on cada practicant ha d'anar caminant, saltant, corrent ... per la ciutat superant les dificultats que li presenta el terreny.

Així doncs, no és un esport amb caràcter competitiu, on hi ha unes regles definides i unes valoracions d'uns àrbitres. Sinó més bé, és una manera d'entendre la vida i de divertir-se superant (amb acrobàcies) els elements urbans.

El bressol ("la cuna") del parkour està a França, ja que va sorgir (principalment) dels suburbis de la ciutat de París. És un esport molt practicat en aquest país i, cada vegada més, en tot el món.

A banda de les acrobàcies clàssiques típiques de la gimnàstica, el parkour ha inventat i anomenat les seves pròpies tècniques a l'hora de saltar, girar, caure, etc. Així tenim noms com: paso de valla, rompemuñecas, el gato, el reverso ...

Mira quines super acrobàcies realitzen aquestos dos genis del parkour, Damien Walters i David Belle:

Explicacions d'algunes de les acrobàcies més fàcils.

** Has de tenir en compte que, per a la realització d'aquestes (i altres) acrobàcies sempre has de tenir els coneixements suficients, demanar ajuda a algú, tenir material auxiliar de protecció i no fer barbaritats ni xuleries, ja que una imprudència pot arribar a lesionar-te greument.

Tombarella (voltereta), endavant i endarrera

Es tracta d'una acrobàcia bàsica on s'ha de donar un gir complet (de 360º) sobre l'eix transversal del cos. Pot ser en sentit cap endavant o també cap endarrera.

Per realitzar-la, has de flexionar les cames i el tronc, encollir el coll i la barbeta endavant, recolzar les dues mans en terra i donar un petit impuls amb les cames, al temps que rodes sobre el terra amb la teva esquena. Després, en el moment que toquen els peus en terra, has d'estirar les cames i posar-te dret.

Com a mesura de seguretat bàsica, has de tenir en compte que és millor no tocar amb el cap en terra (que no suporti el pes del cos). Així evitaràs possibles lesions cervicals.

Aquí tens la tombarella endarrera:

Equilbri invertit amb les 2 mans ( el pi )

Es tracta de mantenir una posició recta i estable, amb el cos ben estirat en posició invertida. És a dir, hi ha que mantenir en equilibri el cos, subjectats per la força de les nostres mans.

Per realitzar-ho, has de flexionar el tronc, recolzar les mans un poc per davant dels peus i llançar les cames estirades cap a dalt (buscant una posició vertical ben recta). Quan arribis adalt, hauries de mantenir l'equilibri.

Com a mesura de seguretat, has de tenir en compte que els braços han de mantenir-se ferms i estirats, i l'esquena en posició erecta. Ja que si flexionem aquestes parts, acabaríem fent una tombarella endavant i podríem fer-nos mal a l'esquena.

A més has de tenir en compte que, per aprendre, és millor llançar les cames amb una força controlada. És millor, al principi, no arribar a pujar les cames a la vertical, que no passar-se i superar la posició vertical, ja que ens podríem caure d'esquenes.

Mira't el vídeo tutorial:

Equilibri invertit amb mans i cap (el puntal o el clau)

Es tracta de mantenir una posició recta i estable, en posició invertida, recolzant-nos sobre les 2 mans i el nostre cap (la part frontal), de manera que formin entre ells un triangle que ens doni estabilitat.

Per realitzar-ho, partint de la posició de genolls, situes les dues mans a terra amb una separació normal (40 -50 cm). A continuació situes el cap per davant de la línia que uniria les mans. A partir d'ahí el que has de fer és anar pujant els malucs ("las caderas") i mantenir l'esquena recta. Això ho pots fer estirant les cames i/o caminant cap endavant.

Un vegada vas posant l'esquena erecta, has de pujar les cames fins la vertical. Això ho pots fer doblant els genolls i pujant poc a poc, o pujar les cames estirades.

Quan estàs dalt, el cap frenarà el cos perquè no sobrepassi la vertical i no caigui endavant. Mentre que les mans faran força per evitar la caiguda del cos enrera.

Com a mesura de seguretat, has de tenir compte de no flexionar el coll, sinó més bé manetenir una posició cervical d'extensió.

Mira't el vídeo tutorial:

Salt del lleó

Es tracta d'un moviment de carrera (d'impuls), seguida d'un salt (on estirem el cos en l'aire com un lleó), seguit d'una recepció en terra fent una tombarella endavant (recolzant primer els braços, flexionant tot el cos i rodant sobre l'esquena).

Com a mesura de seguretat bàsica, has de tenir en compte de tenir una certa velocitat abans de saltar. Això farà que el cos viatgi sempre endavant i no caigui sobre el coll.

Per poder realitzar correctament i sense riscos el salt del lleó, seria convenient primer dominar l'execució de la tombarella endavant.

Roda lateral

Es tracta d'un gir lateral del cos, sobre l'eix antero-posterior, en el qual partim d'una posició amb els braços amunt, i amb una cama endavant, a partir d'ahí hem de recolzar primer una mà, després l'altra, impulsant primer una cama i després l'altra. L'aterratge es fa també primer amb una cama i després en l'altra.

Per tant, la posició del cos al finalitzar el gir és una posició lateral. És a dir, comencem de front mirant cap endavant i acabem de costat mirant al lateral.

Mira't el vídeo tutorial:

Rondada

És una acrobàcia similar a la roda lateral, on realitzem un gir recolzant les mans (una després de l'altra) en una línia recta davant nostre.

La diferència de la rondada amb la roda lateral és que, quan les cames passen per la posició vertical, fem un gir del cos, que ja no estarà lateral, sinó que quedarà mirant endarrera. Per tant, l'aterratge es fa amb els dos peus al mateix temps.

Per això, la posició del cos final és quedant-se mirant cap on havíem començat.

Mira't el vídeo tutorial:

Paloma

Es tracta d'un gir endavant respecte de l'eix transversal, en el qual primer recolzam les dues mans en terra i, a continuació, impulsam les dues cames cap a dalt fortament. Les cames superen la vertical i baixen per l'altre costat a terra, quedant-nos en una posició final igual a la d'inici.

** hi ha gent que també coneix la paloma amb el nom de "mortero"

És com fer un pi, però on hem impulsat massa fort les cames i aquestes passen cap endavant fortament.

És molt important fixar la posició de braços i muscles, per tal de fer un petit impuls d'aquestos en terra.

Mira't el vídeo tutorial:

I recorda, això NO és una paloma:

Si no féssim aquest impuls dels braços en terra, en realitat, estaríem realitzant sols el pi-pont ("pino puente"), cosa que hem d'evitar:

Mortal endavant

Es tracta també d'un gir endavant respecte de l'eix transversal, en el qual impulsem molt donant un gran salt cap adalt. A continuació encollim molt la nostra posició (inclús podem abraçar-nos els genolls) per tal de rodar més ràpid cap endavant.

Una vegada les nostres cames ja han superat la part més alta del gir, ja podrem desplegar el nostre cos (fer una extensió), i així aconseguirem frenar el moviment i fer un bon aterratge.

Mira't el vídeo tutorial:

Flic Flac

Es tracta d'un gir endarrera respecte de l'eix transversal, on primer ens deixem caure un poc cap enrere (com si volguèssim seure en una cadira). Quan estem perdent l'equilibri hem de fer un gran impuls cap adalt i enrere, acompanyat d'un bon arqueig de l'esquena.

D'aquesta manera estem llançant el cos endarrera amb una salt en l'aire. En aquest moment, les mans busquen fermament el terra, moment en el que iniciem un moviment de recollida de les cames (flexió de maluc), per tal que els peus aterrin al sól.

És una acrobàcia, relativament fàcil de realitzar, sempre que tinguem l'ajuda adequada i tinguem clars els conceptes claus:

-desequilibri previ

-impuls endarrere i adalt (en diagonal)

-arquejar la columna vertebral

-buscar amb la mirada el terra

Encadenament d'acrobàcies:

De totes aquestes acrobàcies que hem explicat, hi ha algunes que es solen realitzar en un sol moviment. És a dir, es solen realitzar encadenades. Així trobem aquestes combinacions:

- El pi amb voltereta endavant

- El puntal extenent els braços i pujant a fer el pi

- La rondada amb el flic flac

- La rondada amb el mortal endarrera