Escalfament 1r eso

Presentació

En aquesta unitat de treball anem a conèixer més què és un escalfament i la seva importància com a fase prèvia a qualsevol activitat física, més o menys, intensa. Et presentem també una sèrie de recomanacions bàsiques per a l’elaboració d’un escalfament general, sabent verbalitzar tots els exercicis que has de realitzar. És molt important saber fer tots aquestos exercicis amb una actitud de tolerància i cooperació amb la resta dels companys.

L’ESCALFAMENT GENERAL

L’ESCALFAMENT

És un conjunt d’activitats en forma d’exercicis molt importants que hem de realitzar abans de fer qualsevol activitat física. L’escalfament disposa a l’organisme pel treball posterior, ja que produeix una sèrie de reaccions que posen al cos en situació de poder realitzar un exercici intens, en òptimes condicions.

TIPUS D’ESCALFAMENTS

Escalfament general:

Dura entre 10 i 30 minuts, influeix en tot l’organisme o en la major part (almenys el 50%) i s’ha d’anar pujant la intensitat. Al principi prepara el cos de forma general i poc a poc ho va fent de forma més específica, depenent de l’activitat a realitzar (escalfament específic).

En un escalfament general hi ha quatre parts:

1a /2a. Exercicis globals on intervé la major part del cos: cursa suau (anirà pujant d’intensitat), es van incorporant exercicis per treballar les extremitats inferiors i superiors: fent salts laterals, rotació de braços, tocant les natges amb els talons, fent skipping, etc. o un joc on intervingui tot el grup.

2a /1a. Mobilitat articular on fem exercicis de rotació i/o flexió-extensió de les diferents articulacions del cos (turmells, genolls, maluc, ...). S’ha de seguir un ordre per no oblidar-se’n cap.

3a. Estiraments actius (3 o 4 segons aproximadament en cada estirament) on estirem els diferents grups musculars i músculs grossos (amb base musical junt amb altres exercicis o depèn de la ideologia aquesta part no es realitza).

4a. Exercicis generals on es faran exercicis sobretot de força. (Aquesta part no la fem a les nostres sessions perquè amb les 3 primeres ja s’escalfa bé per desenvolupar les classes).

EFECTES SOBRE L’ORGANISME

1. Activació de la funcionalitat muscular: per l’increment de la temperatura muscular:

· millora de la irrigació sanguínia

· redueix la possibilitat de lesions

· augmenta la rapidesa de contracció- relaxació

· augmenta les capacitats elàstiques

2. Estimulació de les qualitats nervioses: per l’activació del sistema nerviós central i perifèric:

· millora la coordinació i l’agilitat

3. Preparació psicològica:

· concentració en la prova i comunicació amb la resta de l’equip (si n’hi ha).

LES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

Les qualitats físiques bàsiques són les que ens permeten realitzar qualsevol activitat física: saltar, córrer, empènyer, aixecar un pes, llançar, adoptar una postura...

Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l’hora de dur a terme una activitat física quotidiana (córrer per agafar el tren, serrar fusta, portar la compra des del mercat...) o una activitat esportiva (jugar a futbol o a hoquei, competir en qualsevol prova d’atletisme, fer un combat de judo, etc.). De la persona que té unes bones qualitats físiques bàsiques en diem que té una bona condició física, ja que hi ha equilibri entre totes elles.

Les qualitats físiques són :

1.- Resistència

És la capacitat que tenim per poder suportar una activitat de llarga durada. Per exemple fer un recorregut amb bicicleta,pujar una muntanya, córrer 400 metres a màxima velocitat...

2.- Flexibilitat

És la capacitat que tenim per poder fer moviments el més amplis possibles. Per exemple passar una tanca, gimnàstica ritmica...

3.- Força

És la capacitat que tenim per poder vèncer una resistència. Per exemple aixecar un pes, apretar o estirar un objecte ...

4.- Velocitat

És la capacitat que tenim per fer un moviment en el mínim temps possible. Fer un esprint

Qualitats físiques mixtes o compostes són les que resulten de la combinació d’algunes qualitats físiques. Podem considerar, per exemple:

1.- Agilitat

És la qualitat que ens permet canviar de posició a l’espai de ràpida i coordinadament. Resulta de la combinació de : velocitat + força + flexibilitat

Per exemple un esport de lluita, un porter de futbol...

2- Potència

És la qualitat que ens permet moure una cosa en el mínim temps possible. Resulta de la combinació de: força + velocitat

Per exemple un xut, un llançament, un salt...