שמות פרק ב'

תקציר

הסיפור שלפנינו מתרחש על רקע הוראת המלך פרעה להשמיד כל תינוק עברי. בן זכר נולד בבית לוי, ואמו מחביאה אותו כשלושה חודשים בשל האיום על חייו. לאחר מכן היא מסתירה אותו בין צמחי הסוף ובמרחק ראייה מאחותו, המוצבת שם להשגיח על חייו. בת פרעה מוצאת אותו, חומלת עליו ומחליטה לאמץ אותו - בידיעה שהוא עברי וכנגד ציוויו של אביה.


סיכום הפרק

פס' א'-ד' מספקים הצצה למציאות של העבריים במצרים בתקופת השעבוד, דרך סיפורה של משפחה אחת משבט לוי. האישה מבית לוי יולדת בן זכר בביתה. הידיעה בדבר הגזירה של מלך מצרים על הבנים הזכרים מאלצת אותה להחביא אותו במשך שלושה חודשים. כאשר לא יכלה להחביא אותו עוד, בנתה לו תיבה צפה העשויה מצמח הגמא ומרופדת בחומר ובזפת. האם מניחה את בנה התינוק בתיבה, ומחביאה אותו בין צמחי הסוף על שפת היאור )אזור בדלתא של נהר הנילוס המצרי(. כדי להבטיח את שלומו ואת חייו, מתייצבת אחותו להשקיף מקרבת מקום אחר התיבה.

פס' ה'-י' מתארים את הגעתה של הנסיכה, בתו של המלך פרעה, יחד עם נערותיה לרחוץ ביאור. הנסיכה מזהה את התיבה בין צמחי הסוף ושולחת את שפחתה להביא את התיבה )סקרנות או יד אלוהית מכוונת(. כאשר היא פותחת את התיבה, ומוצאת בה תינוק בוכה, היא חומלת עליו על אף שהיא מזהה שהוא מילדי העבריים. ביזמתה האישית ובצעד אמיץ פונה אחותו של התינוק אל הנסיכה ומציעה למצוא עבורה אישה עברייה שתיניק אותו. בת פרעה מסכימה, וכך והודות לנחישותה של אחותו, התינוק נלקח לבית אמו והיא זו שמיניקה אותו תמורת שכר. כאשר הוא גדל, הוא מוחזר לארמון המלך פרעה וגדל שם. בת פרעה מעניקה לו את השם משה. לא ידוע מה היה השם שניתן לו על ידי הוריו.

פס' י"א-י"ד מציגים את אירועי חייו של משה בבגרותו. מן הסיפורים ניתן ללמוד על אופיו, על ערכיו ועל התאמתו להיות מנהיג )רחום, רודף צדק, אמיץ, זהיר(. בנעוריו נחשף משה למצבם של בני עמו העבריים ומתערב בשני מקרים שקורים איתם: הוא הורג מצרי שהכה עברי, והוא מנסה לפייס בין שני עבריים שרבו. כאשר משה מבין שדבר הריגתו של המצרי נודע, הוא נאלץ לברוח לארץ מדין, ושם הודות להושעתו את בנות רעואל, כהן מדין, הוא נאסף אל ביתו ונישא לבתו ציפורה, ולהם נולד בן. שליחותו של משה למען האומה העברית מתחיל לבצבץ מעל פני השטח.

בין פרק א' לפרק ב' מתקיימים שני קשרים משמעותיים. הראשון נקשר לגזירה הקשה של המלך פרעה, המצווה את עמו להרוג כל בן זכר מהעבריים )פרק א'(. על רקע זה נולד משה, וכל סיפור חייו המוקדמים מושפע מגזירה זו )פרק ב'(. השני נקשר לשעבוד בני ישראל במצרים. הבעיה הקשה של חיי הסבל והמרורים שחווים העבריים )פרק א'(, מקבלת רמז לפתרון באמצעות דמותו של משה )פרק ב'(.

סיפור ההולדה של משה נקשר בכוח נשי רב הפועל להצלתו: אמו, אחותו, האמה, בת פרעה וציפורה. לולא התערבותן של הנשים ומאמציהן להצלתו, סביר להניח כי הגזירה של פרעה הייתה מביאה גם למותו. חייו של משה מצויים בזהות מבלבלת, שכן היה ממוצא עברי, אך גדל כמצרי.

אמצעים ספרותיים בפרק: שורש מנחה רא"ה - מדגיש את הראייה לא רק כחוש פיזי, אלא גם כחוש מופשט רגשי, היכולת לראות את צורכי האחר ואת נפשו. שימוש בשאלות )פס' ז', י"ג, י"ד, י"ח, כ'( - נועד לקדם את העלילה ולהאיר את דמותו של משה. מספר טיפולוגי )7.

מקור: אביחי בן לא"ה ויאיר בקר, קמפוס אביב.