>>>Twilight:2000

>>>Línia de temps alternativa: 2003

Dresden de nou en runes. Un blindat soviètic avança per la cèntrica Winterbergstrasse, el 28 de febrer. Tot i que aquestes unitats han patit nombroses pèrdues en els punts de pas sobre l'Elba, l'OTAN renuncia a defensar la ciutat per enfortir la seva posició més a l'oest.

Artilleria soviètica en acció al front dels Balcans. A la primavera els Pacte està convençut que s'ha arribat a un punt d'inflexió en aquesta zona. Mantenint una pressió constant esperen que l'esfondrament d'aquest front els permeti decantar la balança a Alemanya.

Les primeres notícies sobre la utilització de ginys nuclears en territori xinès alliberen totes les pors. En moltes ciutats importants d'arreu del món, la població comença un èxode precipitat que té conseqüències immediates en la capacitat de cada país d'afrontar el conflicte. Res tornarà a ser igual.

Al front europeu, l’OTAN ha aconseguit concentrar més efectius a Polònia occidental i l’avanç de les unitats del Pacte de Shanghai va perdent impuls progressivament, tot i que, a principis de febrer, les unitats d’avantguarda travessen la frontera i penetren a Brandenburg i Saxònia, dins del que havia estat l'antiga Alemanya Oriental. Alguns antics soldats veterans que havien servit a l'exèrcit de la República Democràtica Alemanya, juntament amb alguns nous voluntaris, s’incorporaran a aquests elements d'avantguarda i Moscou decideix organitzar-los dins el que anomenarà Karl Marx Korp, una denominació massa impressionant per una unitat que amb prou feina arribarà a la mida d’una brigada.

El 27 de maig queda ben palès que, si no reben ajuda, les forces als Balcans seran anorreades i l’OTAN decideix enviar-hi un petit cos d’exèrcit integrat per unes poques divisions nord-americanes, que desembarquen a Split (Croàcia). Al mateix temps, un comboi que es trobava en ruta cap a Tessalònica i que comptava amb una cobertura aèria totalment insuficient, és interceptat per un contingent naval turc. Es desencadena un combat nocturn on els turcs aconsegueixen infligir baixes importants entre els vaixells d’escorta de l’OTAN i capturar dos terços dels vaixells de transport, enfonsant la resta i escapant sense patir danys. Dos dies després l’OTAN respon a l’atac amb operacions aèries contra bases navals turques. Turquia declara formalment la guerra a l’OTAN. Padània, en compliment de les obligacions havia contret amb Turquia per tractat, s’hi afegeix el 2 de juny. Gairebé immediatament, unitats aeromòbils, alpines i blindades de Padània travessen els passos de muntanya cap al Tirol austríac, on elements dispersos de l’exèrcit austríac oposen una breu resistència abans de ser totalment desbordats. A mitjans de mes, les forces mecanitzades de Padània penetren al sud d’Alemanya i els seus elements més avançats s'impliquen en combat contra tropes de la defensa territorial alemanya als suburbis de Munic. El 22 de juny, les unitats padanes en territori austríac enllacen amb l’Exèrcit Roig. Altres unitats padanes empenyen ràpidament cap al sud i, en pocs dies, la República de Nàpols queda reduïda al territori de l’illa de Sicília. Bona part de la seva flota militar és capturada al port de Tàrent.

Mentrestant l’exèrcit turc obté una important victòria contra els armenis i es veu capaç pressionar en direcció oest, enfilant cap a la Macedònia grega. Durant el mes següent, Turquia aconseguirà enfonsar la major part del que queda de la flota hel·lènica. Com a resultat, abans que Padània comenci a acusar la manca de subministraments, tot el front dels Balcans amenaça d'esfondrar-se, mentre, més a l’oest, els francesos romanen encallats a la serralada alpina. Ankara, tot i que no forma part encara del Pacte de Shangai, comença a enviar subministraments a l'Iran, a Síria i a l’UESS, obrint el Bòsfor als vaixells del Pacte, siguin militars o civils. Fins i tot, algunes informacions semblen apuntar a una presència creixent de soldats turcs a l’Orient Mitjà.

El govern egipci es veu obligat a enfrontar-se a les massives mostres de malestar de la població mitjançant la utilització de l’exèrcit, però la situació pren un gir inesperat quan els soldats fan costat a la població descontenta i, l’1 de maig, Hosni Mubarak cau després d’un cop d’estat impulsat pels militars. Després, el comitè de generals ordena a les unitats egípcies a l’Iraq que s’uneixin a l’Iran i Síria, declara la guerra a Israel, tanca el canal del Suez i ataca a través del desert del Sinaí, alterant totalment l’equilibri militar de la regió. Superades àmpliament en nombre, les forces de la coalició es veuen obligades a retrocedir i a establir posicions fortificades per mantenir el terreny. Israel no té més remei que enviar part de les seves forces per fer front a la nova amenaça. Afortunadament pels israelians, la sobtada revolució també ha ocasionat nombroses desercions entre l’oficialitat de les forces armades egípcies i la seva eficiència militar ja no és la que havia estat en el passat.

A Àsia, la formació del TCSA durant l'any passat, és vista com la darrera provocació contra els membres asiàtics del Pacte de Shanghai, que decideixen entrar en guerra el 25 de febrer. La capacitat militar xinesa per mobilitzar les seves forces supera àmpliament les expectatives de molts analistes i les primeres tropes xineses ja són localitzades lluitant a Corea el dia 1 de març. La pressió sobre les forces britàniques que defenen Hong Kong creix ràpidament i després d’una setmana de cruent combat urbà, aquestes tropes són evacuades. Durant la primera fase de la guerra a Àsia, les flotes de Corea del Sud i de Taiwan pateixen terribles baixes. L'abandonament de Hong Kong a mans xineses fa créixer el temor d’una possible invasió de Taiwan. Però la marina nord-americana i la Força Marítima d’Autodefensa del Japó aconsegueixen reunir un impressionant dispositiu naval que, en una sèrie de durs enfrontaments, destrueixen les forces navals rivals. Els vaixells xinesos que sobreviuen a la batalla es mantindran a port i la Flota Soviètica del Pacífic perd gairebé el 80% dels seus vaixells de superfície.

A partir d’aquest moment comença la implicació de l’ANZUS, l’aliança de seguretat que des de feia dècades incloïa Austràlia, Nova Zelanda i els Estats Units. Es transporten reforços a Corea de Sud, que comença la seva pròpia escomesa. En qüestió de setmanes les forces de Corea del Sud travessen el paral·lel 38 i porten la lluita fins a Pyongyang. Les forces navals aliades són prou poderoses per organitzar una important operació de desembarcament a Hong Kong. Les tropes implicades en aquesta operació, de nacionalitat filipina, taiwanesa, britànica i nord-americana, comencen a pressionar cap a la Xina central. Vietnam aprofita l'oportunitat i també envia el seu propi exèrcit cap a Yunnan i Guangxi, disputant duríssims enfrontaments al sud de la Xina. Totes aquestes forces gaudeixen d’un ràpid èxit inicial i les columnes mecanitzades penetren en profunditat a la Xina central i meridional. Tot i que les forces aliades continuaran fent espectaculars avanços fins a finals de maig, les baixes es van incrementant progressivament i el ritme de les columnes s’alenteix. A finals de juny, grans formacions de milicians xinesos estan operant darrere de les unitats aliades, atacant instal·lacions i destruint combois de subministraments. I el que és més rellevant, després de repetides temptatives, les forces aliades es mostren incapaces d’arribar a interrompre la producció de les grans indústries militars del nord del país. Més material, i subministraments arriben al front cada dia. Finalment, les forces xineses i soviètiques contraataquen i es formen grans bosses de tropes aliades. Els vietnamites seran els que experimentaran les baixes més importants. Les unitats aliades, tot i ser capaces d’obrir-se camí i de retirar-se sense deixar de lluitar, també pateixen pèrdues considerables. El front s’esmicola i soldats que es trobaven en plena ofensiva uns dies abans, comencen a retirar-se en tota l’extensió del front, perseguits per elements mòbils de l’exèrcit xinès.

Al juliol, els vietnamites han retrocedit fins darrere de la seva frontera i les unitats del Pacte de Shanghai han tornat a repassar el paral·lel 38. Amb les unitats de Padània i del Pacte òbviament preparant-se per una ofensiva combinada des d’Àustria mentre el front polonès s’aproxima cada cop més a Berlín, l’estat major aliat decideix recórrer, tot i que de manera limitada, a l’ús d’armes nuclears. El 15 d’agost, tots els membres que romanen a l’OTAN, amb l’excepció de França i Bèlgica, aproven la utilització d’armament atòmic. Francesos i belgues decideixen retirar-se de l’OTAN i signar una pau per separat amb el Pacte de Shanghai, Padània, Turquia i l'Iran. Dos dies després comencen a retirar els seus efectius de tots els fronts on es trobaven implicats, procés que es dona per finalitzat el dia 15 de setembre. Aquell mateix dia, els primers ginys nuclears tàctics són utilitzats a l’Extrem Orient.

Aquests atacs nuclears seran d’una escala sense precedents. Les columnes mecanitzades del Pacte, que s’obrien pas per carreteres i per camps sense protecció, són vaporitzades. Les poblacions i centres industrials xinesos no pateixen cap mena d’atac, però aquest fet no impedeix que el pànic s’estengui ràpidament. Amb les carreteres plenes de refugiats que abandonen a correcuita les ciutats, el sistema de transports i comunicacions, que ja havia estat forçat fins al límit durant el període precedent, es desintegra. La rèplica nuclear xinesa obté ben poc èxit i troba a les unitats aliades disperses i ben preparades. El grapat de bombarders xinesos equipats amb armes nuclears que intenten travessar el front a baixa altura són interceptats i destruïts. Les bases xineses de míssils balístics intercontinentals (ICBM) queden destruïdes per l’acció dels bombarders nord-americans B-2. En una setmana, la resposta xinesa s’exhaureix, sense causar l'efecte esperat.

Tot i això, Taiwan quedarà devastat per l’efecte diversos caps nuclears llançats en SRBM (míssils balístics de curt abast), i algunes poblacions japoneses i filipines també són atacades amb IRBM (míssils balístics d’abast intermedi). Mentre la Xina comença a lliscar ràpidament cap a l’anarquia i el desordre civil, diversos càrrecs militars de caràcter local o regional, autoproclamats com a nous “senyors de la guerra”, estableixen estats independents i refusen obeir cap més ordre provinent del govern central de Pequín. El mateix govern xinès és derrocat el 8 d’octubre i, un darrere l’altre, els nous estats independents es retiren de la guerra i comencen a restablir l’ordre dins de les seves pròpies fronteres. Només Manxúria manté la seva fidelitat al Pacte de Shanghai i continua participant en l’esforç bèl·lic. Aquesta postura li costarà una segona onada d’atacs nuclears que destruiran la majoria de la seva capacitat industrial. La intervenció de les tropes soviètiques, que es desplacen a Manxúria per mantenir l’ordre i assegurar el que queda dels complexos industrials i urbans, evita el caos general. Però aquestes forces han de fer front a gran hostilitat popular.

A Europa, els caps nuclears s’usen a una escala molt menor que a Àsia, però els elements d’avantguarda de tots dos exèrcits són colpejats amb duresa. A finals d’octubre, les forces soviètiques que havien entrat a Alemanya es troben en plena retirada, practicant una política sistemàtica de terra cremada mentre retrocedeixen. Al front dels Balcans, una nova ofensiva de l’OTAN queda frenada en sec a finals de novembre, quan Grècia s’esfondra i es transforma en una col·lecció de ciutats-estat. Simultàniament, l’aliança entre bosnians i croates comença a desintegrar-se, però les tropes nord-americanes a la zona segueixen pressionant i la utilització unilateral de caps nuclears salva la situació. Les forces sèrbies es troben entre l’espasa i la paret quan l’arribada de més reserves soviètiques aturen les columnes aliades quan arriben als suburbis de Belgrad.

Quan l’estiu comença a deixar pas a la primavera, Padània s’enfronta a continus atacs aeris i a una ofensiva naval de l’OTAN. En un intent de prendre la totalitat de la península Itàlica, tropes portugueses, espanyoles i nord-americanes, reforçades per les restes de l’exèrcit de la República de Nàpols, desembarquen a Calàbria i Campània i pressionen cap al nord. Les tropes padanes, retirades a correcuita d’Àustria i del sud d’Alemanya, estableixen fortes posicions defensives als passos alpins i es desplacen a tota velocitat cap al sud, aconseguint frenar els invasors al sud d’Àquila, a l’Abruzzo. Al mar, els grups operatius de l’OTAN s'enfronten a una flota combinada de vaixells de Padània i Turquia, reforçats per altres navilis de procedència àrab (Algèria, Egipte, Líbia i Síria). La batalla durarà dos dies i acabarà amb la destrucció dels darrers efectius navals de Padània i Turquia i amb la breu reobertura dels ports croates. En aquest moment entra en acció la Flota Soviètics del Mar Negre, que troba els elements de la flota de l’OTAN dispersos i ocupats en la persecució dels darrers vaixells rivals. La flota de l’OTAN patirà una derrota equiparable a la soferta per Padània durant les darreres hores. Quan tot finalitza, el mar Mediterrani roman definitivament tancat per l’OTAN i totes les tropes situades al sud d’Itàlia han de ser evacuades.

A l’Orient Mitjà, la situació fa un canvi igualment radical quan Israel inicia els seus propis atacs nuclears, destruint Amman, Beirut, Damasc, Teheran, Karaj i Mashad (Iran). Les forces de la coalició surten de les seves posicions i reinicien l’escomesa, aconseguint un èxit generalitzat fins que l’ofensiva finalitza quan es produeix la resposta soviètica. Bombarders Tupolev efectuen llançaments de míssils de creuer que impacten a les ciutats de Doha (Qatar), Kuwait i Tel-Aviv i als pous petrolífers de Ghawar i Safaniya, a l’Aràbia Saudita. Després d’això, la utilització de caps nuclears a la zona finalitza i les forces en lluita tornen de nou a la guerra de desgast en la que havien estat implicades durant mesos. Una possible explicació per aquest fet és que altres explotacions petrolieres ja es trobaven en flames i que tots dos bàndols haurien volgut preservar les que encara estaven indemnes. Sigui com sigui, aquesta serà la primera regió on el conflicte remetrà i entrarà en un estat ambigu on la pau i la guerra deixen d’estar clarament definits. La família reial Saudita mor assassinada i la situació a l’Aràbia Saudita es deteriora fins que entra en un estat de guerra civil, on s’enfronten el Regne d'Hejaz, recolzat per unitats de la guàrdia nacional saudita i les tribus del desert. El caos s’escampa ràpidament per tota la Península Aràbiga, amb l’excepció d’Oman i els Emirats Àrabs, que són capaços de mantenir-se en pau i decideixen establir una nova aliança amb França.

L’esllavissada d’Àfrica en el caos s’accelera, amb la majoria de les guerres evolucionant cap a conflictes ètnics on les armes modernes deixen pas a matxets i llances. La majoria dels estats que encara sobreviuen comprenen que no ho podran seguir fent en solitari i busquen aliances on recolzar-se. Mentre Ghana es troba immersa en la violència ètnica, Benín i Togo es fonen en la República de Dahomey. El primer moviment de la nova república és signar un tractat per incorporar-se a la nova Unió francobelga, formada per França, Bèlgica i Luxemburg (UFB). Gairebé immediatament, les unitats franceses que abans de la guerra tenien seu a Abidjan, són enviades a la República de Dahomey per ajudar a mantenir l’ordre. Poc després, cinc nou països s'afegeixen a la UFB: Camerun, Djibouti, Gabon, Senegal i Tunísia). La seva aportació en matèries primeres ajuda a donar viabilitat a la nova entitat política. Aquestes àrees no escaparan totalment al clima caòtic imperant a l’Àfrica, però els nous suports els permetran mantenir la situació sota control. A la costa oriental africana, Kenya i Zanzíbar són les dues úniques entitats polítiques que aconsegueixen sobreviure. Kenya dona accés a tropes nord-americanes a les seves refineries, a canvi que els Estats Units estableixi guarnicions permanents al país. Zanzíbar s’estableix com una República Popular independent. Al sud, Sud-àfrica exerceix el seu control sobre Botswana, pacifica Namíbia, incrementa el seu potencial militar i estableix un conjunt d’acords comercials amb Xile, la UFB i els països del MERCOSUR. Després queda implicada en diversos conflictes fronterers amb el que queda dels estats veïns, arribant a l’extrem de llançar tres bombes nuclears sobre Angola, Moçambic i Namíbia. Pel que fa als seus afers interns, se segueix mantenint el règim de l’Apartheid, tot i que la població negra gaudirà d’una major llibertat quan el govern de Pretòria pren consciència de la necessitat d’un major i més fiable suport popular.

*Clicar qualsevol imatge per engrandir

8 de febrer. Centenars de milers de manifestants es concentren a la plaça de Tahrir, al Caire, en el principi de la fi del procés que deposarà Hosni Mubarak del poder. L'OTAN perd un aliat poderós i Israel recupera un vell enemic

Un vehicle cuirassat de transport de tropes de la 6a Brigada d'Infanteria austríaca abandonat entre les flames al sud d'Innsbruck, sobre la carretera Innsbruck-Vipiteno, un dels vectors d'atac escollits per l'exèrcit padà, el 4 de juny.

20 de juny. La infanteria xinesa assalta les improvisades defenses vietnamites a la zona de Nigming (Xina), a 25 km de la frontera del Vietnam. Sense la mobilitat dels seus aliats, bona part de les forces vietnamites es perdran durant la retirada, incapaces d'evitar l'encerclament.

A Taiwan, la represàlia nuclear xinesa es concentra en zones de gran densitat de població on viuen 22 milions de taiwanesos. Els efectes immediats de les detonacions causaran una mortaldat aterridora. Després arribaran la radiació i les malalties.

Elements de reconeixement padans avancen cap al sud, en direcció a Tàrent. El fet crucial que la major part de l'exèrcit italià quedés en mans de Padània transforma la conquesta de la República de Nàpols en una marxa triomfal.

Un F-16 turc a través del visor d'un Mirage 2000 grec, en ple combat aeri. Els cels de l'Egeu, seran el primer escenari d'un nou focus de conflicte, llargament covat.

El front avança cap a Belgrad. Les explosions i les esteles de condensació dels caces de l'OTAN són visibles des de la central tèrmica situada als suburbis de la ciutat, destruïda dos dies després.

Tancs Abrams del 1r Regiment Cuirassat australià s'endinsen en profunditat en territori xinès, el 28 de maig. Les unitats de l'ANZUS protagonitzaran una espectacular ofensiva llampec, buscant arribar als grans nuclis industrials abans que les immenses distàncies i els amplis recursos humans i materials dels xinesos puguin equilibrar la balança.

L'est d'Alemanya i la totalitat de Polònia són terra de ningú, l'escenari dels repetits avanços i retrocessos dels exèrcits en lluita. Els caps nuclears tàctics i la política de terra cremada consumeixen ràpidament els recursos que els civils que s'hi troben atrapats necessiten per sobreviure.

Tropes franceses en ruta cap a Dahomey. França comença a jugar al seu joc particular i amb les seves pròpies normes. I ho fa amb encert i determinació, emprant per igual la negociació i la força. La seva intervenció a l'Àfrica contribueix a estabilitzar molts països del continent. Però, per damunt de tot, posa les bases per la seva pròpia supervivència com a potència.