>>>Twilight:2000

>>>Línia de temps alternativa: 2001

L'espurna d'una nova guerra a Europa. Soldats ucraïnesos de la 92a Brigada Mecanitzada de Guàrdies penetren a la població fronterera russa de Bezymeno. El bombardeig preliminar ocasiona nombroses víctimes civils i l'àmplia difusió posterior de les imatges contribuirà a sembrar la discòrdia dins l'OTAN.

El rodet soviètic en marxa. Forces del 180è Batalló Cuirassat encapçalant l'ofensiva cap el riu Dniéper, entre Kremenchuk i Dnipropetorvsk, el 2 de setembre. El Dniéper amenaça en convertir-se en l'enclusa contra la qual el martell soviètic poc esmicolar les millors unitats ucraïneses.

Membres del 313è Batalló de Paracaigudistes alemany prop de la població bielorussa de Baranavichy. Alemanya entrarà en guerra immediatament, sense les vacil·lacions mostrades per altres socis de l'OTAN. La 31a Brigada Paracaigudista serà la primera unitat alemanya en entrar en combat.

En el seu discurs inaugural, el president Tanner declara: “Quan finalment va caure el Mur de Berlín, tots nosaltres esperàvem un món millor. Aquestes esperances no s’han materialitzat i l'Hidra Soviètica és més forta que mai. Un cop més, la nostra democràcia ha de resistir”. El 6 de febrer, la victòria del líder del Likud a les eleccions d’Israel i la continuació sense interrupcions de la Intifada d’Al Aqsa suposen el final definitiu a les esperances sobre un possible procés de pau al Pròxim Orient. El líder laborista Tony Blair aconsegueix la victòria a les eleccions que tenen lloc al Regne Unit el 7 de juny i Pervez Musharraf esdevé president del Pakistan dues setmanes després.

L’1 d’abril, es produeix la col·lisió entre un avió de combat xinès del tipus J-8II i un aparell de vigilància electrònica EP3-E de la força aèria nord-americana. El pilot xinès, Wang Wei, és declarat desaparegut (i presumiblement mort), mentre que l’avió nord-americà es veu obligat a realitzar un aterratge d’emergència a la província insular xinesa de Hainan. El president Tanner adopta una postura especialment agressiva i culpabilitza al govern xinès de tota la responsabilitat sobre l’accident. Pequín respon immediatament i anuncia que la tripulació nord-americana serà mantinguda sota custòdia i que haurà de respondre a una acusació formal del govern xinès pels càrrecs d’assassinat i espionatge. Mentrestant, els tècnics xinesos procedeixen a desmuntar curosament l’aparell nord-americà i resulta evident que no existeix cap voluntat de retornar-lo. En una declaració efectuada ell 20 de juny, el portaveu de la Casa Blanca estableix que “el fet que la República Popular Xina sigui una potència emergent no l'exclou que hagi de respondre per les seves actuacions”. Per primer cop després de la finalització de la guerra freda, es donen instruccions per elevar el nivell d’alerta de l’OTAN. El 22 de juny s’aturen la pràctica totalitat de les inversions occidentals a la Xina i es declara un embargament contra Pequín.

Una setmana més tard, Moscou i la totalitat dels membres del Pacte de Shangai estableixen el seu propi embargament contra Occident. Es comença a gestar una crisi de grans dimensions. A l'oest, alguns béns de consum simplement deixen d’estar disponibles i l'índex Dow Jones experimenta una caiguda del 15% el 10 de juliol. Cap a finals de mes l'ha davallada ha arribat al 22% i arriba a nivells comparables als assolits l'any 1998. Mentrestant, tots els membres del Pacte de Shangai suspenen la utilització del dòlar. Grans negocis, empreses i institucions financers fan fallida, i la taxa d'atur s'incrementa abruptament en un 10% més a Europa i als Estats Units. L’economia occidental rebrà una nova sacsejada el 17 d'agost, amb l'arribada de la violenta repressió exercida contra el brot de manifestacions antisoviètiques a Crimea. Les investigacions semblen apuntar que alguns petits grups de manifestants, qualificats per Moscou com a terroristes, es trobaven equipats amb armament d’origen militar. El govern soviètic no dubte en assenyalar a l'exèrcit ucraïnès com a responsable.

L'escalada en l'encreuament de represàlies econòmiques entre la Xina i els Estats Units, en una vinyeta satírica del New York Times del 23 de juny

Èxode serbi a Loznica. Vehicles civils inunden la ruta cap al nord, fugint de l'exèrcit bosnià, mentre el gruix de les tropes sèrbies es troba combatent a Romania.

L'única imatge que es filtra als mitjans occidentals de l'EP3-E Aries accidentat, al mateix aeroport de Hainan. La seva missió era el monitoratge dels senyals electromagnètiques provinents dels sistemes de defensa xinesos.

Un helicòpter de combat soviètic Mil Mi-24 Hind dispara coets no-guiats contra una columna de blindats ucraïnesos en retirada, prop de Poltava (Ucraïna), el 25 d'agost.

Kiev nega reiteradament qualsevol relació amb les revoltes de Crimea, però ordena el desplaçament d'algunes unitats militars a zones properes a la frontera amb l'UESS amb l'argument de garantir-ne la seguretat. Aquest fet suposa el començament de diversos incidents fronterers on es veuen implicades unitats militars soviètiques i ucraïneses. Inesperadament, elements del Comandament Operacional Sud de l’exèrcit ucraïnès travessen la frontera en represàlia amb el que Kiev qualifica “d’atac de gran escala”. En dos dies, Ucraïna i l’UESS es troben en guerra. Les forces ucraïneses es troben clarament superades en nombre i l’exèrcit soviètic avança amb contundència i rapidesa, prenent la ciutat de Dniepropetorvsk a principis de setembre. A mitjans del mateix mes, els soviètics esclafen la línia de reservistes ucraïnesos que mantenia el flanc occidental i penetren en profunditat a Ucraïna, deixant Lvov a un costat i enfilant directament cap Odessa. Conscient de la victòria imminent, el Politburó anuncia la seva intenció de reintegrar Ucraïna a l’UESS. Argumentant que les seves accions inicials es trobaven justificades per les provocacions soviètiques i que ara es veu abocada al desmembrament i a l’ocupació, Ucraïna reclama l’ajuda dels seus socis de l’OTAN. Mentre que la majoria dels líders polítics europeus encara deliberen sobre el risc d’una possible escalada, unitats de la Bundeswehr (forces armades alemanyes), i dels exèrcits polonès i nord-americà comencen a desplaçar-se ràpidament cap a l’est, mentre les primeres tropes romaneses passen la frontera ucraïnesa el 28 de setembre.

L'endemà, Dinamarca, Luxemburg, Hongria i Padània exigeixen que totes les unitats de l’OTAN tornin a les seves posicions inicials. Quan aquestes peticions no obtenen resposta, declaren la seva retirada unilateral i immediata de l’OTAN. Malgrat aquesta decisió, britànics, canadencs i holandesos s’incorporen a la lluita, mentre la resta dels països que encara romanen com a membres de l'OTAN es mantenen a l’espera, sense renunciar als seus lligams amb l'organització, però encara sense decidir-se en prendre part activa en el conflicte. L’1 d’octubre, Corea del Nord s’incorpora al Pacte de Shangai. El mateix dia, tots els membres asiàtics del Pacte declaren, de moment, que es mantindran neutrals.

Les tropes de l’OTAN penetren a Bielorússia mentre la República Txeca, virtualment aïllada per la seva posició geogràfica, oposa una ferotge resistència a les seves pròpies fronteres. Als Balcans, tropes búlgares i sèrbies ataquen Romania, enfrontant-se inicialment a una resistència molt feble. Però quan Bòsnia i Croàcia declaren la guerra al Pacte les unitats sèrbies es veuen obligades a retirar-se de territori romanès i l’ofensiva queda aturada en sec. Al mateix temps, Albània i Macedònia declaren la seva neutralitat. A efectes pràctics, aquesta la neutralitat de macedonis i albanesos tindrà la conseqüència de barrar el pas de qualsevol intervenció grega cap al nord.

Durant les següents setmanes, els enfrontaments continuen guanyant intensitat, però el possible resultat és del tot incert. A principis de novembre el Pacte de Shangai intenta una aposta agosarada per aconseguir un avantatge decisiu, buscant una victòria ràpida a Noruega. Com a resultat d'aquesta maniobra, els membres de l’OTAN que encara romanien fora del conflicte entren en la guerra. Malgrat que les unitats soviètiques que constitueixen la punta de llança de l’operació es troben especialment entrenades i equipades per la guerra a l’àrtic, resulten incapaces de travessar l'estreta pantalla de forces paracaigudistes i d'infanteria de marina que l’OTAN ha desplaçat a correcuita, per mar i aire, fins a les zones de la rereguarda noruega. Amb l’arribada de noves tropes escollides integrades per unitats de la Legió Estrangera francesa, dels Royal Marine Commandos britànics i dels marines nord-americans, diversos unitats d’elit dels paracaigudistes i de la infanteria de marina soviètica queden envoltades i, posteriorment, són destruïdes.

Al mar, la Flota Soviètica del Nord intenta obrir-se camí cap a l’Atlàntic Nord, forçant els passos entre Groenlàndia i Islàndia i entre Islàndia i el Regne Unit. Durant tres setmanes, les flotes de l’OTAN i del Pacte combaten sense descans. Per sorpresa dels analistes militars, la flota soviètica actua amb eficiència, en coordinació amb nombrosos bombarders de llarg abast operant des de bases terrestres. Aquests bombarders seran els responsables de diversos impactes de míssil soferts per dos dels portaavions nord-americans desplaçats a la zona. Un dels navilis s’enfonsa després de cremar durant hores, mentre que l’altre portaavions aconsegueix retirar-se del combat després de patir danys severs. La incidència dels atacs dels submarins soviètics també és considerable. Entre els nombrosos enfonsaments que se'ls pot atribuir destaquen el del portaaeronaus britànic HMS Illustrious i el del portaavions francès R-98 Clemenceau. Finalment, després de rebre reforços, les flotes de l'OTAN assoleixen una victòria sagnant i costosa. Quan la batalla acaba, dues terceres parts de la Flota Soviètica del Nord descansa al fons del Mar del Nord i del Mar de Noruega, incloent-hi importants navilis com el portaavions Admiral Kuznetsov i el creuer nuclear Pyotr Veliky.

Al mateix dia que finalitza la batalla al Mar del Nord, el Grup Vympel, un equip d’elit dels spetsnaz, protagonitza un agosarat atac contra el poert polonès de Gdansk. Els 280 integrants del Vympel, especialitzats en infiltracions i sabotatges, són transportats per tres ekranoplans del tipus Orlyonok i escortats per dos ekranpolans més (tipus Lun) que llencen una salva de míssils contra les instal·lacions portuàries. Aprofitant la confusió, els equips d’spetsnaz s’infiltren entre les defenses del port i hi col·loquen nombroses càrregues explosives. Quan finalitza l'operació, el Grup Vympel només ha perdut 11 dels seus integrants, mentre que la marina polonesa ha patit més de 500 baixes. Quatre vaixells són capturats, catorze resulten enfonsats, un submarí queda destuït (i s’ocasionen danys en d’altres) i les valuoses instal·lacions portuàries pateixen seriosos danys. La devastadora incursió serà un cop dur per l’OTAN i impedirà que la flota polonesa pugui aportar més que un grapat de vaixells a la lluita que, immediatament després, tindrà lloc al Mar Bàltic. A més hi ha la dificultat afegida que suposa el fet que Dinamarca prohibeixi la navegació de vaixells militars a través de Jutlàndia. Aquests fets combinats causaran que la flota alemanya es trobi virtualment sola per enfrontar-se a la Flota Soviètica del Bàltic. Els alemanys es veuen obligats a evitar l’enfrontament directe, però llencen petites operacions, que continuaran durant l’any següent, amb l’objectiu d’erosionar els soviètics.


La situació també evoluciona al Mediterrani i, de retruc, als Balcans. Grècia finalment ha entrat en la guerra i la seva marina, juntament amb les de Portugal i Espanya, patrullen el Mediterrani i eliminen qualsevol presència sèrbia de l’Adriàtic. No es produeix cap confrontació naval important amb la marina del Pacte, perquè el pas Bósfor encara roman tancat per Turquia, impedint el trànsit de qualsevol vaixell pertanyent als països bel·ligerants.


A terra, Grècia viola la neutralitat de Macedònia i s’empara del país. Aviat, les forces gregues estan lluitant al sud de Bulgària i a Sèrbia i la pressió sobre aquests dos membres del Pacte creix dia a dia. Arribat a un punt, la seva caiguda sembla imminent, però abans que acabi l’any, les tropes soviètiques s’incorporen a la lluita en aquest sector. A efectes pràctics, la decisió d’Ankara de tancar el Bósfor ha afavorit els interessos soviètics, que destrueixen amb facilitat i rapidesa les forces navals de Romania i d’Ucraïna. A mitjan desembre, les línies marítimes del Mar Negre es troben sota ple control del Pacte, que pot desplaçar-hi amb seguretat tropes i material cap al front dels Balcans.


La importància del conflicte té conseqüències a tots els nivells i arreu del món. El comerç internacional, que ja havia sofert abans de l’esclat de les hostilitats, segueix contraient-se a mesura que la guerra es va generalitzant. Mentre que encara no s’han marcat restriccions pels mercats civils, el Down Jones continua la seva davallada i a finals d’any ja ha caigut un 52%, arribant als 5518 punts, amb prou feines el nivell que havia assolit l’any 1996. Molts valors borsaris han quedat sospesos i la crisi econòmica està a punt de sacsejar el que queda del comerç internacional. La producció militar s’ha incrementat, tant en les nacions bel·ligerants com en les que han romàs neutrals i, contradictòriament, aquest fet ajuda a suavitzar la caiguda.


A l’Àfrica, les missions de pacificació de Nacions Unides (UNMEE entre Eritrea i Etiòpia, UNAMSIL a Sierra Leone, MONUC a la República Popular del Congo i MINURSO al Sàhara Occidental) finalitzen i la lluita es comença a reprendre amb lentitud en aquestes regions. Altres conflictes existents comencen a guanyar intensitat: La Guerra Civil d’Algèria, la Guerra Civil d’Angola, la Guerra Civil de Burundi (que amenaça d'escapar-se a la República Democràtica del Congo i a Ruanda), la Guerra Civil del Txad, la Segona Guerra Civil de Libèria, el Conflicte de Casamance, la guerra civil de Somàlia, la Segona Guerra Civil del Sudan i les rebel·lions ugandeses, que enfronten diversos grups rebels amb l’aspiració de governar. Les negligències locals i la suspensió del programa UNAIDS, el programa de Nacions Unides per la lluita contra la SIDA a Àfrica, afavoreixen l’expansió de l’epidèmia. Tot i la situació Àfrica també recull alguns beneficis derivats de l’exportació de primeres matèries als països en conflicte.


Aquests beneficis també arriben a l’Amèrica Llatina, però bona part va a parar a mans dels diversos càrtels i grups insurgents que han proliferat durant els darrers cinc anys. Creix la inestabilitat als Andes (entre Bolívia i el Perú) i a Colòmbia, on gairebé s’arriba a la guerra generalitzada. Les forces governamentals cada cop tenen més dificultats per aconseguir subministraments militars i aquesta nova situació afavoreix els grups insurgents. L’excepció és Xile, on l’exèrcit assoleix una victòria aclaparadora contra diverses faccions rebels. Mèxic i Amèrica Central, malgrat tenir la seva quota de grups insurgents, constitueixen una regió notablement estable.


Més que Àfrica i l’Amèrica Llatina, serà Àsia la més beneficiada per aquest nou comerç orientat a alimentar el conflicte, fet que durant un temps permet albirar un ràpid desenvolupament de la regió. Però les coses començaran a canviar a partir del 13 de desembre. Aquest dia, cinc homes armats irrompen al Parlament de l’Índia i hi maten set persones, abans de resultar morts ells mateixos. Els líders dels països veïns condemnen immediatament l’atemptat, inclòs Pakistan, però el 14 de desembre, el ministre d’Interior de l’Índia fa unes declaracions on afirma que “tenim indicis que semblen apuntar que algun govern veí i algunes organitzacions terroristes en actiu, es troben darrere de l’atemptat d’ahir al Parlament”, fent al·lusió indirecta al Pakistan. El mateix dia, Índia exigeix a Pakistan que aturi les activitats de les organitzacions terroristes de caràcter islamista Lashkar-e-Taiba i Jaish-e-Mohammed, que detingui els seus líders i que intervingui els seus comptes i les seves fonts de finançament. En resposta, les forces pakistaneses són posades en estat de màxima alerta i el portaveu militar de Pakistan, general Rashid Qureshi, afirma que l’atac al Parlament indi no és més que “un drama orquestrat per les agències d’intel·ligència índies per difamar la lluita per la llibertat del Kashmir ocupat”, finalitzant que l'Índia “pagaria ben cara qualsevol aventura”. El 20 de desembre, l'Índia desplega les seves tropes al Kashmir i a la part índia del Punjab, iniciant la mobilització més gran del país des de la guerra del 1971 amb Pakistan.



El Commando 45 dels Royal Marines britànics desembarcant a Skogn, al fiord de Trondheim el 8 de novembre, dos dies després dels primers llançaments paracaigudistes soviètics.

El CVN-68 Nimitz, escorat a babord i amb importants danys a coberta, es retira de la Batalla del Mar del Nord amb els aparells supervivents de la seva pròpia dotació aèria i de la de l'Enterprise, el 2 de novembre.

Un dels dos ekranoplans tipus Lun llança el primer míssil contra el port de Gdansk. Malgra ser considerats extremadament vulnerable, l'atrevit raid del Grup Vympel contra el port polonès no hauria estat possible sense aquests aparells.

Els últims paracaigudistes soviètics llançats sobre noruega (19 de desembre), protagonitzen un darrer i fútil intent d'obrir una via d'escapada pels seus companys atrapats, des de fa més de 9 dies, a la Bossa d'Hegra, el 26 de desembre.

Nit del 27 de desembre. El Batalló Telemark norueg i 3r Batalló/24 Regiment de Marines assalten els darrers reductes soviètics a la Bossa d'Hegra. La posició es rendirà el matí següent

Soldats hindús davant de l'edifici del parlament, el 13 de desembre. Les flames són causa de la detonació d'una armilla amb explosius que portava un dels terroristes. El mateix personal de seguretat del parlament va eliminar l'amenaça després de tancar els accessos a l'edifici.

Tropes pes de Nacions Unides que formen part del contingent MONUC retirant-se a través de la carretera que discorre per Kiwanja, a la regió del Kivu (República Democràtica del Congo).

L' Admiral Kuznetsov s'endinsa al Mar de Noruega al matí del 17 d'octubre, avançant cap a la seva primera i última batalla. Els soviètics són conscients que obrir-se pas cap a l'Atlàntic Nord és una maniobra previsible, assajada per l'OTAN i l'antic Pacte de Varsòvia durant anys, però l'alternativa és mantenir la flota vulnerablement confinada a la base de Murmansk, al cercle polar àrtic, amb l'arribada imminent de l'hivern.

El capvespre del 24 d'octubre, amb el timó inutilitzat i la velocitat reduïda a 7 nusos, el creuer llançamíssils Pyotr Veliky, navili insígnia de la Flota del Nord, rep l'impacte simultani de dos torpedes del submarí SSN-22 Connecticut i s'enfonsa en 8 minuts amb els seus 710 tripulants.

Els escortes del CVN-65 Enterprise despleguen una nova barrera de míssils defensius per interceptar la cinquena salva massiva de míssils de creuer provinents dels bombarders soviètics, el migdia del 2 de novembre. Dues hores després, es dona l'ordre d'abandonar l'Enterprise, que s'enfonsarà durant la nit, finalitzant la seva carrera de 40 anys