>>>La crida de Cthulhu

>>> Més jocs sobre els mites

>>>Mites i més Mites. Les inciatives de Chaosium

A part de la represa d’Edge Entertainment al mercat estatal, també cal destacar una iniciativa promoguda per Chaosium per seguir alimentant el mercat amb Mites i més Mites: la línia dels Monogràfics –també coneguts com a MULA (Miskatonic University Library Association). El millor dels Monogràfics és que fan possible que tothom qui tingui alguna cosa interessant per publicar sobre La Crida de Cthulhu, tingui l'oportunitat de fer-ho. En realitat és una línia que consisteix bàsicament en autoedicions –la majoria casolanes i amb maquetació d’afeccionat–, que compten amb el vist i plau de Chaosium, però que ha donat lloc a materials de tanta qualitat com Cthulhu Dark Age o Cthulhu Invictus, ambientacions situades a l’Edat Mitjana (any 1000 dC) i a l’Imperi Romà del primer segle de la nostra era, respectivament. I no s’acaba aquí, doncs a part del que serien les ambientacions històriques, els Monogràfics també han donat fruits com el Cthulhu Rising –una ciència-ficció amb viatges espacials i poders psíquics, ambientada al segle XXIII–, i el Cthulhu End Time –ambientat en un futur no massa llunyà en el que Mart i la Lluna han estat colonitzats.

De les ambientacions de Chaosium –addicionals a la clàssica dels anys 20, sobre la que s’ha basat el joc des dels seus inicis–, s’han traduït a l’espanyol les de Cthulhu Now i Cthulhu Dark Age (Cthulhu Actual i Cthulhu Edad Oscura, ambdues per La Factoría de Ideas), i Cthulhu Dreamlands (Cthulu Las Tierras del Sueño de Joc Internacional); totes elles descatalogades. Les altres grans ambientacions que l’editorial estatunidenca té disponibles però que encara no han estat traduïdes a l’espanyol són Cthulhu by Gaslight, Cthulhu Invictus, i Cthulhu Rising. Sobre Cthulhu End Time, trobareu una traducció autoritzada en llengua castellana a Leyenda.net.


>>>Autor: Manel Ayats Bardic

>>>I·lustració de presentació: Ferran Clavero Bans

>>>Altres Cthulhus

El Rastro de Cthulhu: Joc de rol publicat per Pelgrane Press el 2008, i traduït a l’espanyol per Edge Entertainment. És un joc ambientat als anys 30, i que intenta emular l’esperit dels relats sobre els Mites de Cthulhu utilitzant el sistema Gumshoe.

CthulhuPunk: Ambientació futurista i ciberpunk sobre els Mites de Cthulhu, publicada per Steve Jackson Games l’any 1999, per al sistema de rol genèric GURPS (del mateix editor).

Cthulhu D20: Joc de rol sobre els Mites de Cthulhu publicat per Wizards of the Coast el 2002, i traduït al castellà per La Factoria de Ideas. Un joc de caire clarament més pulp i que utilitza el sistema d20 de Wizards of the Coast, que és un sistema de joc genèric sota llicència oberta.

Shadows of Cthulhu: És una ambientació cthulhiana clàssica publicada per Reality Deviant Publications el 2009, i està basat en el sistema de rol genèric True 20 de Green Ronin Publishing.

Cthulhu D100: Reglament creat per Three Fourteen Games el 2011, en castellà i disponible en descàrrega gratuïta al seu web. És una revisió del BRP, simplificat i amb millores aportades, sobretot en el tractament del Seny.

Cthulhu live!:Un joc de rol en viu (ReV) publicat per Chaosium el 1997, per poder jugar a Cthulhu com si fóssim a un espectacle de La Fura dels Baus (salvant les distàncies). Fantasy Flight Games va publicar una segona edició, i Skirmisher Publishing va treure la tercera edició el 2006.

Realms of Cthulhu: Ambientació publicada per Reality Blurs l’any 2009, per jugar amb el Savage Worlds, el sistema de joc de rol genèric de Pinnacle Entertainment.

Chthonian Stars: Una ambientació publicada per Mongoose Publishig l’any 2012. Es tracta d’una ambientació futurista per al joc de rol Traveller, els drets del qual estan actualment en mans de la mateixa Mongoose Publishing.

Macabre Tales:Joc de rol publicat per Spectrum Games el 2011. És un joc 100% Lovecraftià i purista, dissenyat per a dos jugadors i que com a sistema utilitza fitxes de dominó.

CthulhuTech: Joc de rol publicat l’any 2008 per Sandstorm Productions, i traduït al castellà per Edge Entertainment. La seva ambientació és futurista, barrejant els Mites de Cthulhu amb l’estètica manga i els grans robots coneguts com a Mechas.

Cthulhu Tenebrós: Joc de rol de descàrrega gratuïta i format súper reduït, escrit el 2010 per Graham Walmsley i traduït al català per la gironina Maqui Edicions. El trobareu de franc al seu web, juntament amb altres jocs de rol de petit format dins de la secció Al pot petit. El reglament ocupa un full, per davant i per darrera, i per jugar es necessiten tres daus de sis cares.

Delta Green: Ambientació publicada per Pagan Publishing el 1997, i traduït a Espanya per La Factoría de Ideas, és una ambientació focalitzada a finals del segle XX, on els Investigadors formen part d’una organització secreta que lluita amagadament contra els Mites i els seus seguidors.

De ben segur que n’hi ha més, i més que n’hi haurà, però ens podem fer una idea de l’enorme quantitat de material que hi ha publicat quant als Mites de Cthulhu. Malauradament, la majoria d’aquests jocs i ambientacions estan descatalogats o no han sigut traduïts al castellà (ni al català).