>>>Twilight:2000

>>>Línia de temps alternativa: 1998

Les unitats especials sèrbies dependents del Ministeri d'Afers Interns són, durant aquest any, les principals encarregades de fer front a l'UÇK. La implicació de la població albanesa amb l'UÇK i les tàctiques contra-insurgents sèrbies, són causa d'abusos constants i de víctimes entre els civils.

Un equip de franctiradors de l'UÇK en alguna població de la zona de Drenica, a finals de febrer. La política de "l'ull per ull", aplicada per l'UÇK, es tradueix en represàlies i incursions de càstig de les que sovint són víctimes els civils d'origen serbi i que alimenten l'espiral de violència a Kosovo.

Refugiats kosovars d'ètnia albanesa dirigint-se per una via de tren a la veïna Macedònia. Les imatges de l'èxode massiu donen bona mostra de la virulència del conflicte i contribueixen a polaritzar l'opinió pública occidental en favor d'una intervenció.

A principi d’any, bona part de l’atenció internacional es torna a centrar en els nous esdeveniments que es produeixen als Balcans. Mentre que L’UÇK (Exèrcit d'Alliberament de Kosovo) incrementa els seus atacs de manera sobtada sobre l’àrea de la vall del Drenica, forces especials de la policia sèrbia responen amb atacs de caràcter plenament militar a la població de kosovar Likoshan, arribant a perseguir alguns membres de l’UÇK fins a la vila de Cirez. Aquesta actuació finalitza amb la mort d'una trentena de civils albano-kosovars i quatre membres de les forces de seguretat sèrbies. El 5 de març, la policia sèrbia persegueix el comandant de l'UÇK responsable de la zona d'operacions de Drenika, Adem Jashari i a un bon nombre dels seus guerrillers fins al poble de Donje Prekaz. El violent intercanvi de trets ulterior posa fi a la vida de 60 albano-kosovars, entre ells 18 dones i deu menors de 16 anys. Aquests fets provoquen la immediata condemna internacional, especialment per part dels governs occidentals. El polític i periodista nord-americà, Pat Buchanan, malgrat que l’UÇK es troba a la llista internacional d’organitzacions terroristes, declara que “... aquest no pot ser considerat un afer intern de la Federació Iugoslava". Una setmana després, una nova resolució de l'ONU sobre els Balcans, recolzada pels Estats Units, el Regne Unit i França, no progressa quan es veu bloquejada pel dret a vet exercit per la Xina i l’UESS.

El 24 de març, les forces sèrbies envolten la població de Glodjane, a la zona d’operacions de Dukagjin, i hi ataquen una base rebel. Malgrat la seva superior potència de foc, els serbis fracassen en destruir la unitat de l'UÇK que havien pres com a objectiu. Amb l'evidència de noves víctimes entre la població civil albano-kosovar, els Estats Units demanen una nova resolució de l’ONU. Quan aquesta és refusada de nou, el president Clinton convoca una roda de premsa a Washington. Acompanyat pel secretari de Defensa i pels seus assessors militars, declara que “... la situació a Kosovo posa en risc l’estabilitat de la tota regió i representa una amenaça directa contra alguns dels membres de l’OTAN...”.

Incapaç, fins al moment, d’aconseguir el suport de Nacions Unides, l’administració dels Estats Units apel·la a l’OTAN. Tot i que es fan plans per una ofensiva aèria contra Sèrbia, les dificultats tàctiques i estratègiques obliguen a posposar la iniciativa i tot sembla indicar que no es materialitzarà cap acció militar abans que acabi l’any. Mentre la lluita entre les forces sèrbies i l’UÇK continua, els països occidentals implicats es preparen per plantejar nombroses acusacions formals contra Sèrbia. A finals d’any s'han reunit prou evidències per assenyalar a una neteja ètnica planificada contra els albanesos de Kosovo, amb implicació de les autoritats sèrbies. Aquestes proves són presentades a l’opinió pública occidental i rebudes amb repetits desmentiments per part de les autoritats sèrbies. Com a resultat, l'opinió pública sembla inclinar-se progressivament en donar el seu suport a una intervenció militar a la zona. S’incrementen les sortides dels avions de combat de l'OTAN sobre l'Adriàtic i s'hi reforça la presència de vaixells militars.

Mentrestant, es produeix un augment en el nombre d’operacions terroristes per part de kurds i sunnites a Iraq i al sud-est de Turquia. La creixent preocupació turca es materialitza en una queixa formal davant de Nacions Unides, que no prospera davant del vet exercit pel Regne Unit i dels Estats Units. Quan un atac terrorista a Istanbul mata a més de 100 persones, el país sencer queda en estat de xoc. Les ciutats turques son escenari de manifestacions multitudinàries i es registra un impacte de morter a l’ambaixada nord-americana d'Ankara. El primer ministre Ahmet Mesut és forçat a dimitir i el succeeix Necmettin Erbakan, del Partit pel Benestar (Refah Partisi), una formació política amb arrels islamistes. Mesos després es modifica la constitució i Ankara anuncia públicament la seva retirada de l’OTAN. En una violació flagrant del tractat de l’OTAN, tot el personal de l’organització es immediatament expulsat del país i bona part del material que deixen enrere queda confiscat. Algunes veus a Washington clamen que es tracta d’un casus belli, però l’administració Clinton, ocupada per la situació amb Sèrbia, sembla més inclinada a afavorir una sortida negociada.

Durant el mes d'agost, Kabila fa fora del govern a tots els membres d’origen tutsi i ordena als diplomàtics de Ruanda i Uganda que abandonin la República Democràtica del Congo. Ambdós països adopten un gir radical i s'enfronten al seu anterior soci, enviant tropes i ajuda material a les forces rebels que lluiten per expulsar Kabila del govern. En poc temps, la caiguda de la capital i del mateix Kabila semblen imminents, mentre el líder congolès prova desesperadament de buscar suports en diversos països africans i a Cuba. Finalment, Kabila aconsegueix salvar la situació quan els membres de la Comunitat pel Desenvolupament del Sud d’Àfrica (CDSA) responen a la crida, juntament amb altres nacions com el Txad, Líbia i el Sudan. Malgrat tot, aquestes forces es mostren incapaces de derrotar la facció rebel i la situació degenera ràpidament en un enfrontament directe amb els exèrcits d’Uganda i Ruanda, ja plenament implicats amb el moviment rebel. Fora d’Àfrica, la majoria de països romanen neutrals, però les companyies occidentals dedicades a la mineria i els diamants donen suport a Kabila a canvi de la promesa de la concessió d'avantatges en els seus negocis.

Adem Jashari, cap d'operacions de l'UÇK a la zona de Drenica, d'on era natural. Un dels arquitectes de l'UÇK, condemnat in absentia per un tribunal iugoslau per actes de terrorisme i mort en un enfrontament amb les forces de seguretat sèrbies a la seva vila natal de Prekaz

Turquia reacciona irada després de recuperar-se de l'estupor dels atemptats d'Istanbul, acusant de complicitat als seus socis de l'OTAN per entorpir la seva lluita contra el terrorisme kurd.

El nou president turc, Necmettin Erbakan, imprimeix un gir de 180° a la política exterior turca, recollint l'eco de la voluntat popular i desvinculant-se de l'OTAN de manera unilateral.

Successives resolucions de Nacions Unides toparan contra l'obstacle insalvable del dret a vet de països com els Estats Units, Rússia, Regne Unit o la Xina. En la imatge, el representant xinès a Nacions Unides veta la primera resolució de l'ONU sobre el nou conflicte als Balcans, impulsada pels Estats Units.

Els Falcons de la Llibertat del Kurdistan, un grup amb lligams amb el PKK, s'atribueixen el doble atemptat d'Istanbul del mes de maig, amb explosions a la Plaça Taksim i davant del banc HSBC (imatge), que causen 109 morts i més de 450 ferits.

Algunes fotografies com la d'aquesta fossa comuna a Izbica, són emprades per l'OTAN com a evidència de les reiterades violacions dels drets humans perpetrades per les forces sèrbies a Kosovo.