Waarom een bos geen ramen heeft - Korneel De Rynck

Post date: Jun 26, 2017 11:24:02 AM

Historicus, journalist en schrijver van (historische) reisverhalen Korneel De Rynck had zin in iets heel anders en schreef een kinderboek. Het werd een bundel met korte filosofische dierenverhalen die duidelijk schatplichtig zijn aan het werk van Toon Tellegen. De Rynck beschrijft net als Tellegen een dierengemeenschap waar van iedere diersoort slechts een exemplaar woont die met de soortnaam wordt aangeduid. De korte verhalen beginnen allemaal met een ongebruikelijk probleem dat binnen enkele pagina’s wordt opgelost of leidt tot berusting in het onvermijdelijke. Onmogelijke wensen, vragen over de identiteit en de sociale omgang zijn terugkerende thema’s. Zo worden de dieren in het eerste verhaal op een ochtend geconfronteerd met een vierkanten zon en dat maakt veel los: ‘Meteen waren er voor-en tegenstanders. De meeuw bijvoorbeeld vond dat een vierkante zon moest kunnen en vloog ernaartoe om hem te verwelkomen. Hij prikte zich aan een van de hoeken. ‘Ai, dat is een scherp nadeel’. ‘(...) Maar er waren ook dieren die ertegen waren. De kameleon bijvoorbeeld vond dat alleen de kleur van de zon zou mogen veranderen. De kangoeroe stond er zeker niet om te springen. En de giraf vermoedde dat een vierkanten zon wellicht ook vierkant draaide’.

De dieren worden met meer vreemde zaken geconfronteerd, zo verdwijnen de zwarte strepen van de zebra als het heeft gesneeuwd, valt er op een ochtend een eikenhouten tafel uit de lucht en raakt de spin zijn draad kwijt. Andere verhalen gaan over identiteit. De beer weet bijvoorbeeld niet meer wie hij is, de mug wil weleens weten hoe hij eruitziet, de zalm is het beu om te zwemmen en de olifant wil een keer boos zijn op iemand. Prachtig is het verhaal waarin de dieren filosoferen over de vraag welk dier ze graag zouden willen zijn en de gevolgen als de wens van een van hen uitkomt.

Een aantal verhalen wortelen in bekende fabels, bijvoorbeeld in het toekenning van bepaalde karaktereigenschappen aan een dier. Zo is de pauw ijdel en de slang listig. Het verhaal Wie niet snel is... lijkt erg veel op het sprookjes De haas en egel en dat ontsiert de bundel een beetje, De Rynck heeft genoeg fantasie om zelf zijn verhalen te bedenken. De Rynck schrijft lekker vlot en de dialogen zijn kostelijk. Hij speelt met woorden en woordspelingen. Zo brengt de ooievaar een verkeerd kalf bij de koe en de stier en geeft de kraai letterlijk een heel groot donkerzwart geheim in bewaring bij de mol. Alle verhalen worden mooi afgerond, soms met een verrassende clou en soms met een mooie filosofische eindzin. De verhalen zijn beeldschoon geïllustreerd door Joris Thys. Zijn kleurige illustraties krijgen alle ruimte. Thys plaatst de dieren in mooie verrassende composities en weet de ze treffend weer te geven. Vaak laat hij precies dat zien waarvan de lezer zich een voorstelling probeert te maken, bijvoorbeeld de zalm die over land loopt, of het resultaat na het uitsorteren van poten, springbeentjes, voelsprieten, vleugels en buisjes na een botsing tussen de sprinkhaan en de duizendpoot. Waarom een bos geen ramen heeft is een prachtig geïllustreerde bundel met goed geschreven mooie licht filosofische dierenverhalen.

Waarom een bos geen ramen heeft

Korneel De Rynck (tekst) en Joris Thys (illustraties)

Van Halewyck, 2017 €16,99